10 vinkkiä puutarha- ja parvekekoristeluun

Tässä postauksessa kerron teille 10 valloittavaa vinkkiä puutarha- ja parvekekoristeluun. Löydät varmasti omat suosikkisi, joilla saat oman puutarhasi tai parvekkeesi ilmeen sellaiseksi kuin haluat. Puutarhan ja parvekkeen koristelu voi olla samalla sekä hauskaa että helppoa. Poimi vain omasi ja juuri ne, jotka toimivat sinulle parhaiten ja innostavat eniten. Se oma juttusi voi olla vaikka aivan pienen pientäkin, pääasia, että viihdyt.

10 valloittavaa vinkkiä puutarha- ja parvekekoristeluun auttavat sinua luomaan omasta paratiisistasi entistäkin viihtyisämmän.

Puutarhan ja parvekeen olemus voi olla vaikka vähän omituinenkin. Niiden koristelu kannattaakin suunnitella ihan itsensä näköiseksi.

Puutarhan timantit ovat kauniita koristeita.

Kevät tulvii nyt valoisana ja puutarhatyöt sekä puutarhan koristelu ovat ajankohtaista puuhastelua. Pitkä talven ja sisälläolon jälkeen auringon energia siirtyy meihin ja luontoon. Elämä siirtyy ulos ja samalla myös sisustaminen.

Olen tykästynyt timantteihin ja mitä enemmän niitä on sitä parempi. Pihan omenapuita ja kuustamme timantit ovatkin jo koristaneet kuusi vuotta. Keväisin ja kesäisin ne kimaltelevat auringon kanssa kilvan, syksyllä ja talvella ne jatkavat kimmellystään lyhtyjen lämpimässä valossa.

Koska äitienpäiväkin on jo lähellä, äitiä voi ilahduttaa yllättämällä hänet ja ripustaa hänen pihapuuhunsa tai parvekkeellensa timantteja muistuttamaan siitä kuinka arvokas hän on.

Puutarhaasi, parvekkeellesi tai vaikkapa kotiisi sisälle voit myös askarrella lumoavan kauniin kranssin, jonka teko-ohjeet löydät täältä.

1. Säihkyvät timantit

Pihakuusen timantit ovat kauniita isommissa ryhmissä.
Timanttikoristeita pihakuusessa.

Puutarhakoristeina timantit ovat halpoja ja toimivat ympäri vuoden. Ne eivät ole liian isoja, mutta ovat ryhmänä näyttäviä ja ulkokoristeina herättävät herkkyydellään huomiota. Ne ovat aivan kuin kimaltelevia kastepisaroita, jotka lumoavat katsojansa välkehtimällä kainosti tuulen vireessä.

2. Omenapuiden lumoavat mandala-maalaukset

Puutarhan omenapuu on koristeltu pitsiliinan ja spraymaalin avulla.

Pitsiliinat ovat myös suosikkejani ja ne sopivatkin hyvin vanhan talon henkeen ja puutarhaan. Niitä voi käyttää monella tapaa ja kaiken väriset liinat ovat käyttökelpoisia. Ne pitsiliinat, jotka eivät ole mieleisiä, voi käytää sapluunana ja spraymaalata niillä pitsikuvioita puiden runkoihin tai vaikkapa kiviin.

Omanapuun mandala-koristelut.

3. Kovetetut joka sään kauniit pitsiliinat

Puutarhassamme ei ole katosta puutarhakalusteillemme vaan ne ovat taivasalla omenapuun ja sireenin katveessa. Pidän rennosta puutarhasta ja siksi puutarhapöydällämme onkin kauniilla käsin virkatuilla pitsiliinoilla, aivan kuin se olisi keittiön tai olohuoneen pöytä. Ulkona pitsiliinat joutuvat kumminkin alttiiksi sateelle, joten olen lakannut ne sään kestäviksi.

Puutarhan pöydällä on ympärivuotisia lakattuja pitsiliinoja.

Lakatut  pitsiliinat ovat huolettomia, sillä ne saavat olla pöydällä yötä päivää olkoon sää sitten mikä tahansa. Olen pitänyt pitsiliinoja puutarhassa pitkälle syksyyn ja talvenkin yli. Pimeään aikaan niiden päällä on lyhtyjä, jolloin pöytä näyttää edelleen huolitetulta.

Puutarhan omanapuun kukkia.
Puutarhaan tai parvekkeelle sopivat pitsiliinat, joita voit käyttää ympäri vuoden, koska ne on lakattu.

Pitsiliinojen kovettamiseen ja sään kestävyyteen voi käyttää lakan sijasta Poertex Kovetinta. Se on vesipohjaista kankaan kovetinta, joka on ympäristöystävällistä. Kovetinta voi käyttää muihinkin imukykyisiin materiaaleihin kuten paperiin, pahviin, lasikuituun tai nahkaan. Sitä voi yhdistää myös muihin materiaaleihin kuten saveen, puuhun, hiekkaan, betoniin ja keramiikkaan, jolloin voidaan valmistaa näistä eri aineiden yhdistelmistä kauniita koristeita, koruja tai vaikkapa patsaita ja kangasfiguureja puutarhaan.

Puutarharyhmä omenapuun alla, pöydällä lakattuja pitsiliinoja.

Persoonalliset luontoaiheiset koristetyynyt ovat loistavia valintoja puutarhaasi tai parvekkeellesi. Jos kaipaat astetta huikeampia vaihtoehtoja, silloin sinun kannattaa kurkkasta läpinäkyviin valotyynyihin, jotka ovat täytetty kukkasilla, oljilla ja muilla uskomattomilla täytteillä!

4. Kovetettu värikäs unisieppari puun oksalle

Tein kierrätyspitsiliinasta myös unisiepparin. Unisieppari on myös kovetettu lakalla.  Sen tehtävä on vahtia päivätorkkuja ja se saakin roikkua vapaasti puussa toimittamassa tehtäväänsä. Puutarha- ja parvekekoristeluun voi käyttää useita unisieppareita ryhmänä, jolloin niistä saa kauniin sommitelman.

Puutarhaan tai parvekkeelle sopiva unisieppari, joka on käsitelty lakalla.

5. Viehättävät pitsiset betoniruukut

Puutarhan koristelussa pitsiliina-teema jatkuu sujuvasti myös betonitöissä. Pitsiliinoista valmistettuja betoniruukkuja on puutarhassamme useita ja osa niistä odottaa vielä käyttövuoroaan varastossa. Pitsiset ruukut ovat todella kauniita ja ne kannattaakin valmistaa keinokuitusesta pitsiliinasta, jotta ne voi jättää ulkosalle. Keinokuitu toimii betonin sisällä raudoituksena ja siksi keinokuituisesta pitsistä tehdyt betoniruukut kestävät sään vaihteluita useitakin vuosia peräkkäin.

Pitsinen betoniruukku puutarhaan.
Pitsibetoniruukku puutarhaan tai parvekkeelle.

6. Herkkiä pitsisiä kuvioita betoniin

Pitsiliinoja käytin myös betonin kuviointiin. Vuosien myötä huomasin, että puutarhamme oli suunniteltu liian työlääksi.  Betonoimalla kukkapenkkien osia sain työmäärää vähennettyä. Kuvioin betonin pitsiliinoilla ja lopulta ratkaisu osottautuikin onnistuneeksi. Pidän kesäisin betonin päällä kukkapurkkeja, sisutusrekvisiittaa, pöytiä ja puutarhatuoleja, aiheet muuttuvat aina mielialojeni mukaan. Betonisaarekkeilla rikoin myös kukkapenkkien rytmiä ja puutarhaan tuli sen myötä vaihtelevuutta.

Puutarhan kukkapenkissä on betonisia osia, joissa on pitsikuviointia.
Pitsikuviointi betonissa.

7. Söpöjä betonisia nalleja puutarhan vartijoiksi

Betonitöitä on mukava tehdä yhdessä myös lapsen kanssa, kunhan muistaa suojauta hansikkain, suojalasein, asianmukaisella vaatetuksella ja huolehtia, että pesumahdollisuus on lähellä roiskeiden varalta.

Houpin kanssa valmistimme betonisia nalleja, jotka ovat saaneet vartioida puutarhassamme ympäri vuoden, koko nallejoukkueen voimin.

Betoninallen valmistusta puutarhaan tai parvekkeelle.
Puutarhan betoninalleja.
Iso betoninalle vartioi puutarhaa.

8. Upeat betoniset pionit ja ruusut

Olen valanut betoniin myös kulahtaneita silkkikukkia. Kauneimmat sain onnistumaan pioneista ja ruusuista.  Betonin kuivuttua kukat on spraymaalattu näyttäviksi ja niiden keskiosaan on ripoteltu kimallehilettä ennen maalin kuivumista.

Betonimassaan kastettuja silkkikukkia, jotka on jätetty kuivumaan
Valmiita tuli
Betonoidut silkkikukat puutarhan koristeina.
Kaunis betoniin valettu silkkikukka, joka koristaa puutarhaa.
Betonikukat puutarhakoristeina.

9. Näyttävät purkit betonikukkakansilla

Betonikukkasia olen ruuvannut ja liimannut myös purkin kansiin, joissa ne ovat nähyttäviä koristeita puutarhassa. Purkin sisälle voi laittaa vaikkapa vieraille karamelleja eivätkä pörriäiset pääse niihin käsiksi. Tai simpukoita, jos ne sopivat tyyliisi. Kun purkkeja on puutarhassasi tai parvekkeellasi, ne kyllä kertovat mitä ne haluavat.

Betonikukka sopii mainiosti purkin kanteen koristeeksi.
Purkin kannessa on betonoitu silkkikukka

10. Rapsakat betoniset raparperinlehdet

Raparperin lehdistä saa oivia juoma-altaita linnuille tai sarjana vaikkapa sadeveden ohjailuun sopivana putouksena.

Betoniset raparperin lehdet ovat kauniita puutarhassa.

Kauaa ei kevät enää pidättele voimiaan, kun se saa luonnon puhkeamaan täyteen loistoonsa. Kevät saa ihmeitä aikaan myös meissä ihmisissä, sillä kukapa ei valosta ja lämmöstä pitäisi.

Puutarhan omenapuu, joka on kukassa ja jossa roikkuu koristeina timantteja.

Minä siirryn keväällä sisustamaan puutarhaamme, sillä koristelun vimmaa lisää vain se, että olohuone on siirtynyt ulkosalle ja puutarha odottaa syli avoinna pitkän talven jälkeen.

Mitäpä sitä itselleen voi!

Aurinkoisia ja puuhakkaita päiviä,

                Tuija

Koitko tämän postauksen hyödyllisenä? Olen superkiitollinen, kun jaat sitä eteenpäin sosiaalisessa mediassa! Kiitos!