2 x säilytyskorit paperinarusta

Kauniit paperinarusta virkatut säilytyskorit ovat käytännöllisiä, ja ne sopivat lähes jokaisen kodin sisustukseen. Ja vaikka niissä ei aina mitään olisi edes sisällä, ne ovat ihania myös ihan vain koriste-esineenä. Tällaiset säilytyskorit on helppo virkata paperinarusta valmiiseen korinpohjaan. Työnä nämä säilytyskorit eivät ole vaativia, ja ne saa virkattua valmiiksi melko nopeasti, lisäksi niitä voi koristella oman mieleisekseen tai jättää vaikkapa koristelemattakin.

Virkkasin koreja kahteen erilaiseen korinpohjaan, isompaan ja pienempään. Isommasta korista tuli matalareunainen, pienemmästä korkeareunainen. Paperinaru pysyy napakasti ryhdissään, joten se on mainio materiaali koreihin. Paperinarua pystyy myös pesemään ja tasokuivaamaan, joten siitä tehtyjä tuotteita voi myös huoltaa.

Isompaan koriin ei välttämättä tarvitse tehdä ottimia tai ottimet voi tehdä muutenkin kuin puuhelmistä, vaikkapa nahasta. Itse halusin käyttää korissa puisia helmiä, joiden pyöreä muotokieli sopi hyvin korien pyöreisiin muotoihin. Lisäsin vielä pienet paperinarusta tehdyt tupsut kummankin ottimen päihin, nämä pienet ja söpöt yksityiskohdat sopivat mielestäni ihanasti säilytyskoriin.

Pienemmän säilytyskorin suunnittelin itse asiassa ruukun suojaksi, mutta sitä voi käyttää aivan yhtä hyvin myös säilyttimenä, miten itse vain haluaa. Vaneripohja on mitoitettu juuri kukkaruukulle sopivaksi, ja sellainen tavallinen saviruukku uppoaa hyvin tällaiseen 14 cm korkeaan säilytysruukkuun. Tässä pienemmässä säilytyskorissa toistuu tuo puuhelmi- ja tupsuteema, joten näitä kahta koria voi hyvin käyttää samassa tilassa. Puuhelmien värillä saa leikitellä oman maun mukaisesti, ja ne voivat olla joko yksiväriset tai niissä voi olla useampaa väriä.

Säilytyskorit, isompi ja pienempi.
Säilytyskorit, isompi ja pienempi.
Matala ja isompi säilytyskori.
Matala ja isompi säilytyskori.
Pienempää säilytyskoria voi käyttää  myös ruukun suojana.
Pienempää ja korkeampaa säilytyskoria voi käyttää myös ruukun suojana.

Säilytyskorit on yksinkertaiset toteuttaa

Näitä valmiita vanerisia korinpohjia voi ostaa erikoisliikkeistä ja verkkokaupoista, itse ostin ne Taitavasta. Vanerisia korinpohjia on myös muunkin muotoisia kuin nämä pyöreät, joihin itse virkkasin säilytyskorit. Korinpohjissa on valmiit reiät tasaisin välein, joten aihio on heti valmis virkattavaksi. Näissä koreissa käytin 1,5 mm paksuista paperinarua, jonka kiersin aluksi vyyhdiltä pahvin ympärille ikään kuin keräksi.

Näin ne tehdään

Korit olen virkannut kiinteillä silmukoilla, koukuksi valitsin numeron 4.5. Kumpikin säilytyskori valmistuu samoin. Puuhelmet ovat 20 mm.

  • 1 kjs= 1. ks, 1 ks samaan reikään, virkkaa 2 ks jokaiseen reikään, lopuksi ps 1:een kjs:aan
  • jatka seuraavat kerrokset spiraalimaisesti ilman kerroksen päättymistä 1 ks jokaiseen silmukkaan
  • ison korin korkeus on 6 cm, pienen 14 cm
Virkkaaminen aloitetaan valmiista vanerisesta korinpohjasta, ja jatketaan saumattomasti säilytyskorin yläreunaan asti.
  • katkaise lopuksi paperinaru ja vedä se silmukasta läpi, tästä narusta jatketaan isompaan säilytyskoriin otin, pienemmässä korissa siitä tulee helminauru.
  • isomman korin otin: pujota korista lähtevään naruun 7 helmeä, kiinnitä korin reunaan, palaa takaisinpäin kaikkien 7 helmen läpi, kiinnitä korin reunaan. Päättele langat. Tee toinen otin samoin pitkällä paperinarulla.
Isompi kori aloitetaan ja virkataan samanlailla. Lopuksi tehdään puuhelmistä otin ja koristellaan kori pienin tupsuin.
Isompi kori aloitetaan ja virkataan samanlailla. Lopuksi tehdään puuhelmistä otin ja koristellaan kori pienin tupsuin.
  • tee paperinarusta pieniä tupsuja 4 kpl ja kiinnitä ne ottimien päihin korin reunaan
  • pienemmän korin helmikoriste tehdään samalla periaatteella, mutta helmien pujotuksen takaisin käännöksessä lisätään paperinaruun tupsu. Helmiä on 3 kpl. Kiinnitä korinreunaan ja päättele.
Pienemmän korin koristeeksi tulee puuhelmijono ja pieni tupsu
Pienemmän korin koristeeksi tulee puuhelmijono ja pieni tupsu.
Säilytyskorien yksityiskohtia.
Säilytyskorien yksityiskohtia.

Käsityön iloa päivääsi, Tuija

Lue myös artikkelini Millaista on virkata paperilangasta säilytyskori? ja Itse tehty paperinauhavalaisin on kaunis sisustuselementti.