2x ihanat hiuspannat maatuskahuiveista ja vyönsoljista

Hiuspannat on käytännöllisiä ja kauniita, ja ne pelastavat myös päiväsi, kun hiukset eivät näytä hyviltä. Ompelin kierrätetyistä maatuskahuiveista kauniita hiuspantoja, joihin lisäsin koristeeksi kierrätetyt vyönsoljet. Ja aika ihania päivän piristyksiä niistä tulikin!

Ihania hiuspantoja voi tehdä maatuskahuiveista ja vyönsoljista

Hiuspannat maatuskahuiveista ja vyönsoljista

Tykkään tosi paljon maatuskahuiveista, olkoonkin ne sitten aitoja tai kopioita. Maatuskahuivitöitä löytyy minulta useita ja niihin voit halutessasi tutustua laittamalla hakuun avainsanan maatuskahuivi. Maatuskahuivin kangas ei jousta, joten näiden hiuspantojen kaavaan olen tämän vuoksi tehnyt takaosaan erillisen kaitaleen, jonka sisään ompelin kuminauhan.

Kierrätettyihin vyönsolkiin ja solkiin ihastuin hiljakkoin, kun virkkasin niistä korvakoruja. Solkikorujen ohjeet löytyy artikkelista

Kaunis hiuspanta valmistui maatuskahuivista ja vyönsoljesta

Tätä samaa koruideaa käytin myös toisen hiuspannan soljessa, jonka päällystin maatuskahuivilla, idean nappasin myös omista koruistani. Ohje niihin löytyy artikkelista

Kaunis hiuspanta valmistui maatuskahuivista ja vyönsoljesta

Jos pantoihin haluaa niihin mätsäävät korut, korujen ohjeet löytyy em. linkeistä. Kierrättäminen on hauskaa. Sekä materiaalien uudelleen käyttö että ideoiden soveltaminen uusiin tuotteisiin on hyödyllistä, ylijäämä ja jäte on hyvää raaka-ainetta uusiin hyödykkeisiin.

Kaunis hiuspanta ja korut valmistuvat maatuskahuivista ja vyönsoljesta

Näin ne valmistuvat

Hiuspannan kaava riippuu kierrätetyn vyönsoljen koosta. Vyönsoljen halkaisija määrittelee hiuspannan leveyden, joten kaavasta muokataan sopiva jokaiselle soljelle, mutta ei hätää, neuvon kuinka se tehdään ja se on vielä ihan helppoakin.

Hiuspantaan tarvitset

 • maatuskahuivin
 • silitettävää tukikangasta
 • 20 cm kuminauhaa, leveydeltään 1,5 cm
 • nuppineuloja, sakset, ompelukoneen (ja saumurin), silitysraudan

Tee näin

 • Mittaa soljen läpimitta sisäpuolelta ja piirrä kaavat paperille. Soljen sisäosan läpimitta määrää kaavan sivu- ja takaosan (suora osan) leveyden, muutoin kaava jäljennetään normaalisti.
 • Maatuskahuivista leikataan kaksi etuosaa ja lisäksi samalla kaavalla yksi tukikangas.
 • Maatuskahuivista leikataan kankaan taitteesta yksi takakaitale, ja 20 cm:n kuminauha. Jos pääsi mitta on eri kuin omani, säädä hiuspannan kokoa kuminauhan pituudella.

Hiuspannan kaava
 1. Silitä tukikangas etukappaleen nurjalle puolelle, ja asettele etukappaleet oikeat puolet vastakkain. Pitkät saumat ommellaan saumurilla yhteen (tai ompelukoneella, jolloin myös reunat huolitellaan erikseen), käännetään oikein päin.
 2. Silitä ja käännä avoimet reunat 1 cm sisälle päin, silitä sisään päin käännetyt reunat.
 3. Käännä takaosa kaksin kerroin oikeat puolet vastakkain, ompele, käännä oikein päin.
 4. Pujota solki paikoilleen (solkien virkkaus- ja päällystysohjeet löytyvät koruartikkeleista tämän artikkelin alusta)
 5. Kohdista kuminauhan toinen pää keskelle tuppiloa ja saumaa. Venytä kuminauhaa ja ompele tuppilon toinen pää samoin.
 6. Laita ommeltu pää etuosan aukon sisälle ja ompele päältä sauma. Tee toinen reuna samoin.
Työvaiheita hiuspantojen valmistukseen maatuskahuiveista ja vyönsoljista

Yläkuvassa maatuskahuivit vyönsolkineen, alavasemmalla 2x hiuspannan etuosa maatuskahuivista ja 1x tukikankaasta, alaoikealla etuosa ommeltuna, takakaitale ommeltuna ja kääntämättä sekä kuminauhaa takakaitaleeseen.

Tällaisia ihanuuksia tällä kertaa. Otin vielä yhden kuvan hiuspanta päässäni, mutta koska olen kovassa flunssassa, kameran takana ei ollut kiva olla, siksi tuli otettua vain tämä yksi poseerauskuva. Tukkapäivä oli olostani johtuen huono, joten itse asiassa tämä bad hair day -kuva olikin juuri hyvä tähän hiuspantakuvaan. Maatuskahuivista ja vyönsoljista tehdyt hiuspannat ovat kauniita, ja toimivat myös tällaisten päivien pelastajina.

Valoisaa ja iloista pääsiäistä toivotellen, Tuija

Hiuspanta, jonka tein maatuskahuivista ja vyönsoljesta