3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa

Lahja voi olla yksinkertainen, mutta se voi olla samalla moninainen. Ympärillämme on tavaroita ja materiaaleja, joista kierrättämällä ja ideoimalla voi saada useamman lahjan samaan pakettiin. Jopa lahjakäärekin voi olla lahja, jolla voi olla käyttötarkoitus.

Joskus kun askartelen, keräilen tai tuunailen, minulla ei ole välttämättä selkeää kuvaa kuinka tai mihin aikaansaannoksiani käyttäisin. Saatan innostua ja tehdä samaa juttua paljonkin, jopa todella paljon. Tästä on käytännössä kumminkin hyötyä siinä kohtaa, kun liitän valmiin askarteluni uuteen projektiin. Näin kokonaisuudet rakentuvat helpommin, kun on varastossa valmiiksi tehtyjä diy-lisukkeita.

Tässä postauksessa kokoan yhden itse tehdyn lahjan, jossa on lopulta yhteensä neljä lahjaa. Lahjan osaset ovat itse tehtyjä tai kierrätystavaraa, joilla kaikilla on käyttötarkoituksensa. Puran tämän lahjan osasiin, jotka käyn läpi yksi kerrallan.

3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa

3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa.

Tämä lahja sisältää kierrätetyn ja tuunatun lasipurkin, jonka sisälle olen virkannut jämälangoista viisi puhdistuslappua. Puhdistuslappupurkki on paketoitu lakanakankaaseen, joka on sidottu kiinni koristellulla jalkakylpypussilla.

Varsinainen lahja on kestopuhdistuslaput. Niiden lisäksi lahjoina toimivat myös monikäyttöinen tuunattu lasipurkki, paketointimateriaali ja paketin koriste.

3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa. Paketin koristekin voi toimia myös lahjana ja kierrättää sen kuuseen koristeeksi.
3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa

Kuinka kokoan monta lahjaa yhdeksi lahjaksi

3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa. Lahjan elementit.
1. Tuunattu lasipurkki

Laakeareunaisen lasipurkin kansi on spraymaalattu. Kannen koristeena on käytetty kulahtanutta ja poisheitettyä silkkikukkaa, joka on kasteltu betoniin. Betoni on annettu kuivua. Sen jälkeen betonikukka on spraymaalattu. Tämän jälkeen lasipurkin kanteen on porattu reikä ja betonikukka on ruuvattu kanteen kiinni.

 • Betonikukkia voi valmistaa enemmänkin ja käyttää esim. puutarhassa ja parvekkeella koristeina. Betonikukkakoristeita voit käydä katsomassa täältä.
 • Betonikukan voit korvata kätevästi myös kauniilla kookkaalla silkkikukalla.
 • Purkkia voi käyttää myös muuhunkin tarkoitukseen kuin kestolappujen säilytykseen.
Kestopuhdistuslappuja itsetehdyissä ja tuunatuissa purkeissa

2. Jämälangoista virkatut kestopuhdistuslaput

Materiaaliltaan sopivista jämälangoista saa helposti virkattua kestopuhdistuslappuja. Niiden työohjeet löydät esim. täältä.

 • Kestopuhdistuslappuja voi ommella myös jämätrikoista.
Diy-kestopuhdistuslappuja

3. Jalkakylpy itsekerätyistä villiyrteistä kauniisti koristettuna

Jalkakylpy on yksinkertaista valmistaa ihan itsekin. Keräilin kesäisillä kävelylenkeillä villiyrttejä ja kuivasin niitä jokaisen yrtin omaan purkkiinsa. Samoja yrttejä voi käyttää teenä ja jalkakylpynä. Jalkakylvyn olen tehnyt yrteistä haudepusseihin. Näihin jalkakylpyihin laitoin villiruusua, koivunlehteä ja peltokortetta.

Jalkakylpypussin suun sidoin kalastajalangalla kiinni. Jalkakylpypussin kiepautin sidotun paketin suun ympäri ja vielä kerran itsensä ympäri. Näin jalkakylpypussin saa helposti irti, koska se ei ole solmittu kiinni.

Jalkakylpypussin toiseen päähän laitoin koristeeksi kuivatun appelsiinin viipaleen, timantin ja ikivihreää. Koristeen voi kierrättää jouluna vaikkapa kuuseen kuusenkoristeeksi. Jalkakylpypusseista ja niiden koristeluvinkeistä voit lukea lisää täältä.

 • Ellei sinulla ole näin joulun aikana käyttää itse kerättyjä villiyrttejä, voit käyttää jalkakylpyihin merisuolaa ja vaikkapa käytettyjen teepussien kuivatun sisällön. Kierrätystä sekin ihan parhaimmillaan.
Jalkahaudetarvikkeita
3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa
4. Lakanakangas paketin kääreeksi

Lahjan paketointiin käytetystä lakanakankaasta saaja voi ommella itselleen kestohedelmäpussin. Voit ommella myös kestohedelmäpussin itse ja kääräistä lahjan kestohedelmäpussiin. Lakanakankaan palasta voi myös käyttää rättinä askarteluihin, siihen voi maalata lasten kanssa kangasvärejä tai siitä voi tehdä vaikkapa yksinkertaisella vapaaompelulla ihastuttavat paikat puseron kyynärpäihin. Mahdollisuuksia kierrättämiseen on monia ja jos olet viitseliäs, nämä ideat voit toteuttaa jo valmiiksi lahjakääreeseen.

 • Paketointiin voi myös käyttää itse tehtyä pyyhettä, joka jää saajalleen lahjaksi. Vanha vuosi-pyyhe saajan syntymävuoden mukaan olisi myös ihana lahja.
 • Ihanaa kirjavaa kangasta, josta lahjan saaja on aina unelmoinut
 • Retrolakanakangasta saajan lapsuudesta
 • Pipo
 • Vanhanajan nenäliina
 • Vanha pitsiliina
 • Retrotyynyliina
 • Retropyyhe
Tuunauskankaita.
Kierrätyskankaat kannattaa suunnitella värimaailmansa puolesta lahjaan sopiviksi.
3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa

Ajatuksella annettu lahja

Mielestäni hyvä lahja on ajatuksella koottu ja kierrätysmateriaaleista valmistettu. Siihen voi näppärästi liittää muutamia elementtejä siten, että yksi lahja sisältää itse asiassa useamman lahjan. Näin lahjan saaja voi nauttia pitkään saamastaan lahjasta eikä lahja ole kertakäyttöinen.

Lahjoja on ihana valmistaa, antaa ja niitä on myös ihana itsekin saada. Nyt on vuodesta juurikin lahjojen sesonkiaika, mutta ystävää voi aina ilahduttaa myös muulloinkin. Joko koko lahjalla tai ihan vain sen osasella.

Mukavia jouluun valmistautumishetkiä sinulle, Tuija

3 piilolahjaa ja 1 lahja samassa paketissa