Tawashi on on Japanista kotoisin oleva pesusieni, jota voi käyttää itsensä pesemiseen tai pintojen putsaamiseen. Muodoltaan tawashi on pyöreä ja sen voi virkata pellavasta, puuvillasta, bambusta tai vaikkapa hamppulangasta. Tawashia on käytetty Japanissa jo satoja vuosia. Itse virkkasin ensimmäiset japanilaiset pesusienet käsityökoulussa. Ja niinhän siinä sitten kävi, että ihastuin tawashiin ja aloin miettiä tätä helppoa virkkausprojektia sitä kautta, että siihen saisi käytettyä hyvin myös kierrätyslankoja ja jämälankoja, sillä yhteen tawashiin kuluu lankaa vain 40g.
Virkkasin neljä pesusientä neljästä erilaisesta pellavalangasta, joista kaksi on kierrätettyä pellavaa. Kaikki pesusienet on virkattu samalla ohjeella (joissain silmukkalukua muunnellen), mutta pesusienien kädensijat ovat erilaisia ja yhdestä se puuttuu kokonaan. Jokaisesta pesusienestä tuli hieman erilainen, kolmesta pesusienestä tuli hyviä, mutta yksi kierrätetystä pellavasta virkattu tawashi ei läpäise testiäni. Jotain tästä oivalsin…
Tutustuin myös pellavan matkaan Taitoliiton Neliömetri pellavaa – ryhdy perinteen kasvattajaksi –hankkeessa viime keväänä. Oli tosi mukava saada tuntumaa pellavan kasvatuksesta, sillä pellavan matka pellolta langaksi on pitkä ja monivaiheinen, tätä tulee harvemmin ajatelleeksi, kun pellavalankaa alkaa virkata kokonaiseksi tuotteeksi. Lopussa on vielä kuvia tästä pienestä omasta viljelykokeilusta.

Tawashin virkkausohjeen löydät Punomon sivuilta.

Tawashi virkattuna erilaisista pellavalangoista
Erilaisista langoista tulee todellakin erilaisia pesusieniä, sekä ulkonäöltään että ominaisuuksiltaan. Arvioin jokaisen pellavalangan virkkausominaisuuksia ja tawashin ihotuntumaa sekä sen pesuominaisuuksia märkänä. Tawashit 1 ja 2 on virkattu käsityökoulun langoista, pesusienten 3 ja 4 langat olen ostanut kierrätyskeskuksesta.
Koukkujen koko ja lankojen paksuus vaikuttaa tawashin kokoon. Pesusienet 1 ja 2 on virkattu samoilla silmukkamäärillä, silti niistä tuli eri kokoisia. 3 ja 4 on mitoitettu silmukkamääriltään tawashin 2 kokoiseksi. Tawashin ohjetta voit siis pienentää tai suurentaa lisäämällä tai vähentämällä ohjeen keskimäisten silmukoiden määrää.
Tawashi 1
Tämän tawashin lanka on loimipellavaa ja se on virkattu koukulla no 3 1/2. Pesusienen kädensijaksi olen punonut makramee-tekniikalla kaksoistasosolmuja ja ripustuslenkki on tehty virkkaamalla. Pesusienen virkkaa 1 tunnissa, makramee-solmeilu vie lisäksi hieman aikaa. Loimipellavalankaa on helppoa virkata.
Tällä loimipellavasta virkatulla pesusienellä on hyvä hankaustuntuma iholla, ja se ei jää litimäräksi vaan kuivuu ihanasti, parhaiten näistä neljästä pellavalangasta. Tästä langasta tykkään todella paljon.

Tawashi 2
Tämä tawashi on virkattu Veera-pellavalangasta koukulla no 4. Tätä tawashia pidetään kädessä siten, että keskisormi laitetaan keskilenkin läpi. Lanka on nopeata ja mukavaa virkata.
Tällä tawashilla on myös oikein mukava hankaustuntuma iholla, tykkään todella paljon. Kuivuu hitaasti, sillä se on märkä vielä seuraavanakin päivänä.

Tawashi 3
Tähän tawashiin käytin kierrätettyä pellavalankaa, joka on todella herkullisen hunajan väristä, mutta hyvin epätasalaatuista ja hankalaa virkata, koukkuna no 3. Joissain kohdissa lanka oli todella ohutta ja joissain kohdissa mukavan paksua, lankaa ei voinut näin voimakkaan epätasaisuuden vuoksi voinut virkata esim. kaksinkertaisena. Lanka ei myöskään tahdo luistaa yhtään ja siihen tuli helposti säikeitä. Pesusieneen virkkasin leveän tuen kädelle, kädensija on ommeltu jälkikäteen kiinni tawashiin. Hidastöinen ja epämiellyttävä virkata.
Pellavan ihana rouheus tuntuu käsiin, mutta ulkonäöltään pesusienestä tuli kömpelö ja oletan ettei se käytössä kauaa kestä, sillä ohuiden säikeiden kohdalta pesusieneen tulee varmasti ajan myötä reikiä. Kasteltuna tämä tawashi vain huononee, sillä se liikkuu iholla hieman töksähdellen ja tuntuu kuin iholla liikkuisi jotain survosta, en tykkää. Kuivuu myös hitaasti.
Mutta koska olen tämän pesusienen virkannut, käytän sitä kuivana eli kuivaharjaukseen niin kauan kuin se kestää tai siirrän keittiösieneksi, lopun langan vien kierrätyskeskukseen, josko joku keksisi sille jotain käyttöä. Ehkäpä se toimii jollain lailla jonkun hyvälaatuisen langan rinnalla, mutta hieman epäilen.

Tawashi 4
Tämä tawashi on virkattu kahdella yhdistetyllä kierrätetyllä pellavalangalla, koukku no 3. Toinen pellavalanka oli paksumpi kuin toinen, mutta niitä oli yhdessä helppo virkata, koska kummatkin langat olivat hyvälaatuisia. Lankojen vihreät värisävyt sointuivat yhteen, ja sekä väristä että pesusienestä tuli ihanat. Pesusientä pidetään vapaasti kädessä.
Suihkussa tämä tawashi on miellyttävä, muttei silti vedä hankaustutumaltaan vertoja 1 ja 2 -pesusienille. Kuivuu hitaasti, silti tykkään.


Tawashilla on muitakin käyttömahdollisuuksia
Itse virkkasin nämä pesusienet kylpyhuoneeseen käyttöön, ja tarkoituksena oli testata pellavan laatuja iholla. Näiden neljän erilaisen pellavalangan ykköseksi nousi löyhäkierteinen loimipellava (tawashi 1), sen virkkausmukavuus, ihotuntuma sekä kuivana että märkänä ja nopea kuivuminen toivat testissä voiton.
Tawashia voi myös käyttää
- hedelmien ja juuresten kevyeen pesuun, uusien perunoiden pesuun tätä voisi myös testata
- vartalon ja kasvojen ihon kuorimiseen
- kuivaharjaamiseen lisäämään verenkiertoa ja vähentämään selluiittia
- keittiön ja muiden pintojen pyyhkimiseen
- tawashin sisälle voi myös laittaa saippuan, jos toisen puolen kiristyksen jättää esim. solmittavaksi, näin sen voi avata ja sulkea
- ilon tuojana, joululahjaksi tai muuten vain ilahduttamaan ystävää
Tawahi on ripustettava aina käytön jälkeen ilmavasti kuivumaan ripustuslenkistä ja se kannattaa aina silloin tällöin myös pestä pesukoneessa. Jos innostut tawashista, jokaiseen käyttötarkoitukseen on virkattava oma tawashi, mutta täytyy sanoa, että näitä on niin helppo ja nopea virkata hyvästä langasta, että kun alkuun pääsee, näitä syntyy useampiakin.
Japanissa käytetään virkattujen tawashien lisäksi myös tawashi-harjoja, mutta itselleni tämä pesusienituttavuus tällä kertaa riittää vallan mainiosti, niin ihastuttava käsityö ja tuote tämä pesusieni kyllä on.
Se mitä tästä erilaisten lankojen kokeilusta jäi pällimmäiseksi mieleen, kun virkkasin näitä tawasheja, oli se, että langoilla on kyllä väliä. Jotta tawashista saisi pitkäikäisen tuotteen, joka miellyttää käytössä ja toimii hyvin, on lanka valittava huolella. Puolityytyväinen tuntuma lankaan sekä virkatessa että pesusienenä käytössä, johtaa helposti siihen, että näin mainio tuote jää arjessa lopulta käyttämättä. Se olisi sääli.

Tässä vielä viime keväältä ja kesältä kuvia neliömetrin pellavaa kasvatuksesta kaupunkiolosuhteissa, viljelijänä toimi Houppi. Kyllä se pellava kasvoi tällaisessa muuttolaatikossakin, kun en muutakaan kasvupaikkaa siemenille ja tälle kokeilulle keksinyt.

Mukavia virkkaushetkiä, Tuija
Seuraa Värikästä Kädenjälkeä myös Instagramissa.