4x diy löylypussi ja 1x uusi ihana tuoksu – vai useampikin?

4x diy löylypussi ja 1x uusi ihana tuoksu, olisiko tässä ideaa syksyisiin saunahetkiin tai vaikkapa joululahjaideaksi ystävälle tai tarhan tädille? Diy löylypussien tuoksuja ennättää vielä itse poimia luonnosta, sillä kesä ei ihan vielä ole ohi. Löylypussien ompelun voi jättää joko väliin kokonaan tai niitä voi ommella esim. kierrätystilkuista.

Annan tässä postauksessa sinulle työohjeita diy löylypussien tekoon, helpointa löylypussia ei tarvitse edes ommella ja hieman vaativampikin on helppo valmistaa. Löylypussien täytteeksi paljastan sinulle kokeilemani hurmaavan ja yllättävänkin tuoksuyhdistelmän, jossa mielestäni yhdistyy kaikki mitä suomalaiseen saunaan ja romantiikkaan voisi ajatella yhdistyvän.

Ja mikä parasta, kaikki diy löylypussien tuoksut ovat puhtaita ja luonnon omia villiyrttejä. Lopuksi heitän ilmaan vielä vähän kesyttömämpiä vaihtoehtoja löylypussien tuoksuiksi, jotka tulevat myös itselleni seuraavaksi kokeiluun.

Diy löylypusseihin löytyy monenlaisia villiyrttituoksuja luonnosta.

Diy löylypussien ohjeet

Annan tässä sinulle neljän diy löylypussin ohjeet, vaikka periaatteessa voit tehdä omat löylypussisi millaisiksi tai minkä kokoisiksi haluat. Löylypusseihin saa mainiosti käytettyä tilkkuja, mutta kannattaa kumminkin valita materiaaliksi sellaista tekstiiliä, joka ei ole kovin tiukkaa sidoksiltaan, ei päästä väriä ja joka kestää hyvin kuumaa lämpötilaa.

Aloitetaan yksinkertaisimmasta löylypussista, jossa ei tarvita ompelukonetta. Seuraavaksi siirrytään ommeltaviin saunapusseihin, jotka kaikki ovat helppoja ja niitä voi tehdä myös yhdessä lapsen kanssa. Nämä diy löylypussit ovat täytetty joko tuoreilla tai kuivatuilla itse kerätyillä koivun lehdillä.

Löylypussien työohjeiden jälkeen siirrymme villiyrtteihin ja löylypussien tuoksuvaihtoehtoihin.

Diy löylypussi no 1

Tämä löylypussi on tehty Eskimon Yhden kupin haudutuspussista, johon olen laittanut tuoreita koivun lehtiä sisälle. Pussin voi sulkea esim. pellavalangalla.

Bonusta löylypussiin saat koristelemalla sitä. Koristelluista löylypusseista saa kauniin lahjan, joka on varmasti ihana saada sekä myös ihana antaa lahjaksi. Koristeluideani ovat helppoja toteuttaa ja koristelemalla löylypussin saat lahjastasi todella persoonallisen ja kauniin.

Olen tehnyt aikaisemmin haudutuspusseista jalkakylpyjä ja koristellut jalkakylpypussit kauniisti. Koristeluideoita ja villiyrttien keräilyyn liittyvää tietoa löytyy täältä: Anna lahjaksi hellivä jalkakylpy.

Haudutuspussiksi sopii myös kahvin suodatinpaperi tai vaikkapa sideharson pala.

Diy löylypussi no 2

Tämä löylypussi on pellavaisesta pyyhkeen palasesta, joka on jäänyt tilkkulaatikkoon odottelemaan hetkeään. Palasen mitat ovat 17×46 cm ja pyyhkeen reunan hapsutus on jätetty löylypussin reunaksi. Pellavakangas on taitettu kahtia (saumat sivuihin, pohjaan ei tule saumaa) ja sivusaumat ommeltu saumurilla siten, että pohjan kulmasaumat ovat pyöristetty pussimaiseksi.

Oma tilkkusi voi olla sellainen, että pohjaankin tulee sauma. Löylypussi on täytetty kuivatuilla koivun lehdillä ja sen suu on sidottu juuttinarulla.

Diy löylypussi no 3

Tässä löylypussissa on jo edellistä pussia yksi ommel enemmän. Löylypussissa on kaksi harvaa säkkikankaan palasta, jotka ovat kooltaan 17 x 23 cm. Löylypussin sivut ja pohja on ommeltu saumurilla, suuosa huoliteltu ja käännetty nurjalle puolelle narukujaksi ompelukoneella. Juuttinaru on pujoteltu narukujaan ja täytteenä löylypussissa on tuoreita koivun lehtiä.

Diy löylypussi no 4

Tämä löylypussi vaatii hieman enemmän ompelua kuin kaksi edellistä. Silti se on ompelutyönä helppo.

Pellavapohjaisen leppäkerttukangastilkun leveys on 14 cm, etuosan korkeus on 16 cm ja takaosan 22 cm. Napin lenkki on 6 cm. Löylypussi on täytetty kuivatuilla koivun lehdillä.

Löylypussin etu- ja takakappale leikataan. Minä käytin kangaspalan reunahuolittelun sellaisenaan löylypussin napin lenkiksi, mutta sellaisen voi ommella myös kankaasta itsekin.

Seuraavaksi huolittelin ja ompelin takaosan yläreunan. Napin lenkki ommellaan reunaan kiinni.

Laita kankaiden oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat alla olevan kuvan mukaisesti. Älä huoli, vaikka saumat eivät olisi luotisuoria. Nyt ommellaan löylypusseja ja nautiskellaan!

Käännä lopuksi löylypussi oikein päin ja ompele nappi paikoilleen.

Löylypussin käyttöstä ja koivun lehtien vaikutuksista

Luonnon antimia on hyvä hyödyntää diy löylypussien tuoksuiksi, sillä ne ovat ilmaisia eikä niissä ole mukana keinotekoisia aineita. Löylypussia liotetaan kuumassa n. 80-asteisessa vedessä vähintään 10 min. Löylypussi otetaan pois vedesta ja tämän jälkeen tuoksuista löylyvettä voi heittää kiukaalle. Löylypussi kannattaa kuivattaa, sillä samaa löylypussia voi liottaa uudelleen useita kertoja.

Tuoksujen tarkoituksena on lisätä saunomisen rentouttavaa vaikutusta keholle ja mielelle. Tuoksut edistävät kokonaisvaltaista rauhoittumista ja niiden luoma mielikuva esimerkiksi kesästä vain täydentää saunomisen nautintoa. Saunominen antaakin parhaimmillaan saunojille elämän iloa ja elinvoimaa.

Koivun lehtivettä on käytetty jo ennen vanhaan hoitavana luonnontuotteena. Sitä käytettiin lähinnä päänahan, hiusten ja ihon hoitoon. Koivunlehdet sisältävät saponiineja ja eteerisiä öljyjä. Ne puhdistavat, kosteuttavat ja hoitavat, joten iho ei koivun lehtiveden jälkeen tarvitse rasvausta. Itse olen kaatanut lopun löylyveden hiuspohjaan ja hiuksiini sen jälkeen, kun olen pessyt ja puristellut hiukseni pyyhekuiviksi. Siitä sitten annan viimeiset vedet valua iholle. Koivun lehtivesi jätetään sekä hiuksiin että iholle.

Entäpä se oma suomalaisromanttinen tuoksuyhdistelmäni?

Oma yllättävä ja erilainen löylytuoksu syntyi, kun haudutin yhdessä astiassa koivun lehtiä ja toisessa astiassa kuivattuja villiruusun terälehtiä. Heitin näitä tuoksuvesiä kokeilumielessä peräkanaa kiukaalle. Tuoksut eivät sekoittuneet vaan ne toimivat itsenäisesti ja rinnakkain, saunalöyly tuoksui sekä koivulle että ruusulle. Tämän jälkeen yhdistin tuoksuvedet ja löylyttelin, ja tuoksut pysyivät edelleen omina hurmaavina tuoksuinaan.

Yhdistelmätuoksuna koivun lehdet ja villiruusun terälehdet on suomalaisromanttinen, ylellinen ja kerrassaan ihana! Tästä löylytuoksusta pidän siis aivan erityisesti! Erikoinen yhdistelmä, joka toimii yllättävästi yhdessä.

Kuivattuja villiruusun terälehtiä ja kuivumassa olevia koivun lehtiä

Voiko koivun lehtiä kerätä vielä elokuussakin? Entäpä viime vuonna kuivatut villiruusun terälehdet, vieläkö ne toimivat?

Usein suositellaan koivun lehtien keräämistä kuivatukseen juhannuksen tienoilla. Itse kuivatin tänä vuonna vasta näin elokuun lopulla ja aromit olivat yllättävän hyvin tallella. Kunhan koivun lehdet ovat vihreitä, niitä voi siis hyvin kerätä.

Koivun lehtien käytössä löylytuoksuksi olisin jopa hieman varovainen sekä lehtien määrän että haudutusajan pituuden suhteen. Aluksi oma löylyjemme tuoksuvesi oli jopa liian voimakas ja jouduimme laimentamaan sitä, niin voimakkaan tuoksun loppukesän koivun lehdistä saimme aikaiseksi.

Villiruusun terälehdet olen kerännyt ja kuivannut jo vuosi sitten. Keräsin niitä tuolloin tee- ja jalkakylpysekoituksiin. Koska olen säilyttänyt kuivatettuja terälehtiä tiiviissä ja valolta suojatussa purkissa, villiruusujen aromit ovat edelleen täysin tallella.

Villiruusun terälehtiä voi vieläkin kerätä, sillä niiden aika ei ole tältä kesältä ohi. Villiruusun terälehtiä ei kannata käyttää paljoa, sillä muuten tuoksulöylyistä voi tulla liian voimakkaat, sillä ne tuoksuvat voimakkaasti jo pieninäkin määrinä.

Seuraavaksi kokeilen diy löylypusseihin näitä villiyrttejä

Innostuin löylypusseista ja villiyrttien yhdistelemisestä niin paljon, että aion syksyn ja talven aikana testailla miten ne toimivat saunassa. Koska kerään luonnosta teehen ja jalkakylpyihin samoja villiyrttejä, ajattelin testata niitä myös löylytuoksuina.

Tässä seuraavaksi tuoksutestiin ja kokeiltavaksi menevät villiyrtit:

  • maitohorsaman kukat
  • peltokorte
  • poimulehti
  • apilan kukka
  • voikukan kukka
  • kuusenkerkkä
  • mustaherukan lehdet
  • näiden sekoituksia koivun lehtien ja myös villiruusun terälehtien kanssa
  • kaupan teesekoituksia ja niihin lisättyjä villiruusun terälehtiä tai koivun lehtiä
Kuusenkerkkiä

Toivon, että inspiroiduit näistä minun löylypusseista ja villiyrttituoksuistani. Luonto on täynnä syötävää, tuoksuja ja hoitavia kasveja, joita kannattaa opetella hyödyntämään arkielämässä. Netistä löytyy paljon tietoa eri villiyrteistä, niiden keräämisestä, kuivattamisesta ja vaikutuksista. Joillain villiyrteillä on myös rajoitteita, joten kannattaa tutustua niihin ja opetella tunnistamaan villiyrttejä.

Ja tämä kaikki on todellakin aivan ilmaista ja ihan kaikkien ulottuvilla!

Luonnolla on vielä ennnen talviuntaan paljonkin annettavaa.

-Tuija-