4x tuohikorvakorut, upeat luonnonmateriaalikorut sopivat moneen asuun!

Tuohikorvakorut ovat vaihtoehto jouluisille askarteluille tuohikoristeiden sijaan. Jos tuohi on sinulle uusi askartelumateriaali, sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Korvakorujen askarteleminen tuohesta ei ole vaikeaa ja jos pidät luonnonmateriaaleista koruissasi, näitä tuohikorvakoruja voi hyvin itsekin valmistaa käyttökoruiksi. Tuohikorut ovat myös mainio lahjaidea ystävällesi, sillä tuohikorut ovat todella kauniita, mutta myös vähän harvemmin käytettyjä koruja, ja siksi ne yllättävät kyllä positiivisesti saajansa.

Tuohen keräämisestä kannattaa muistaa, että se ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Nämä tuohikorvakorut on tehty kuivuneesta tuohesta, josta voi hyvin tehdä myös joulukoristeitakin.

Tuohikorvakorut sopivat monen asun kanssa yhteen.
Tuohen pinta on eläväistä ja kaunista, tuohi sopii mainiosti korujen askartelumateriaaliksi

Tuohikorvakorut ovat ajattomia luonnonmateriaalikoruja

Pidän erityisesti koivun tuohen sävyjen moninaisuudesta ja tuohen pinnan vaihtelevuudesta. Tuohi ei koskaan ole samanlaista, ja samastakin tuohen palasesta löytyy monta erilaista pienoismaailmaa. Tämä tekee jokaisesta tuohen kappaleesta uniikin.

Koruina tuohi sopii monien asujen kanssa yhteen ympäri vuoden. Kun aloin suunnitella tuohikoruja, huomasin kuinka moneen erilaiseen materiaaliin tuohta pystyi yhdistämään. Näihin omiin koruihini valitsin tuohen rinnalle ohutta puuvillalankaa, puuhelmiä, puuta ja pellavalankaa, mutta aivan yhtä hyvin olisin voinut valita muitakin materiaaleja.

Tuohi sopii luonteeltaan jouluun, mutta myös kaikkiin muihinkin vuodenaikoihin, joten tuohikoruja voi käyttää ympäri vuoden
Tuohi sopii luonteeltaan jouluun, mutta myös kaikkiin muihinkin vuodenaikoihin, joten tuohikoruja voi käyttää ympäri vuoden

Näin valmistat tuohikorvakorut

Tuoheksi valitsin sellaisen palan, josta ajattelin saavani korvakoruparit. Tuohen palasen tuli olla myös melko suora, sillä kaikkiin korujeni malleihin sopii suora pinta. Jos omaan korvakorumalliisi sopii aaltoileva tai kippurainen tuohi, valitse tuohen palanen sen mukaan.

Näihin tuohikoruihin tarvitset tuohen lisäksi

  • puukon ja sakset
  • pilttipurkin
  • ohutta lankaa ja neulan
  • pellavalankaa
  • lyijykynän, viivottimen
  • reikien tekoon piikin, kenties myös poran
  • puuhelmiä, puuosia, koruvälikappaleita, korvakorukoukkuja, 2x korupihdit

Tuohta ja välineitä tuohikorvakorujen työstämiseen

Tuohen pinnan siistin aluksi siten, että raaputin kaiken irtonaisen tuohen pinnalta puukolla pois. Tuohen kaikki kerrokset ovat korvakoruissa mukana eli tämän enempää en tuohta käsitellyt. Kaikki koruihin käyttämäni tuohen palaset ovat ehjiä eikä niiden alimmat paksut kerrokset olleet murtuneet tai katkenneet.

Korujen mallit piirsin lyijykynällä tuohen takaosaan (ruskeaan alimpaan kerrokseen). Sapluunana voi käyttää pilttipurkin suuaukkoa tai mitä nyt ikinä keksiikään, malli on omasta mielikuvituksestasi vain kiinni.

Mallin piirtämisen jälkeen leikkasin korvakorun irti tuohesta isoilla sivuleikkureilla, joista jäi pientä sahalaitaa tuohen reunaan. Mielestäni tämä hento kuvio sopi mainiosti korvakoruihin. Leikkasin ja muotoilin myös tuohta joistain kohdin sakseilla, minkä jälkeen kuvioin reunan jälleen isoilla sivuleikkureilla. Tapoja ja välineitä on varmasti monia, kokeilemalla löytyy itselle paras lopputulos.

Tuohikorvakorut takaa ja edestä kuvattuna
Tuohikorvakorut takaa ja edestä kuvattuna

Seuraavaksi tuohet koristellaan

Isot pyöreät tuohikorvakorut saivat muotonsa pilttipurkin suuaukon mukaan. Korujen reunoihin tein tasaisin välein reikiä piikillä. Tuohi kannattaa asetella tasaiselle alustalle ja tuohesta kannattaa pitää tukevasti sormin kiinni reiän molemmin puolin ennen kuin reikä tehdään. Reunojen reikiin ompelin ohuella langalla ja neulalla pykäpistokoristeluita. Jos haluat, tästä voit jatkaa reunojen koristelua virkkaamalla.

Nämä tuohikorvakorut saivat muotonsa pilttipurkista
Nämä tuohikorvakorut saivat muotonsa pilttipurkista

Pitkulaisiin tuohikorvakoruihin tein pellavalangasta pienet tupsut. Pellava sopii luonnonmateriaalina ihanasti tuohen rinnalle.

Tuohi ja pellava luonnonmateriaaleina sopivat ihanasti yhteen
Tuohi ja pellava luonnonmateriaaleina sopivat ihanasti yhteen

Helmikorvakoruihin kiinnitin koruvälikappaleilla puuhelmiä. Puuhelmet ostin kierrätettyinä.

Puuhelmet koristavat nätisti tuohikorvakorujen reunoja
Puuhelmet koristavat nätisti tuohikorvakorujen reunoja

Tuohilaivakorujen alaosa on koivuvaneria, jotka jäivät yli laserleikatuista korvakoruistani. Näin nekin löysivät paikkansa uusista korvakoruista, kierrätettyinä ja juuri niille sopivan kumppanin kanssa – koivusta kun molemmat ovat peräisin, sekä tuohi että vaneri.

Artikkelin voi lukea täältä: Huippu-muodikkaat laserleikatut koivuvanerikorut, kuinka onnistuin valmistamaan ne itse?

Koivun tuohi ja koivuvaneri sopivat seilaamaan yhdessä, kuvassa tuohilaivakorvikset.
Koivun tuohi ja koivuvaneri sopivat seilaamaan yhdessä

Lopuksi lisätään koruvälikappaleet ja korvakorukoukut

Tuohikorvakoruihin porasin pystyporalla koruvälikappaleita varten reiät, näin sain rei´istä isommat ja sopivammat välikappaleille kuin mitä piikillä olisin saanut aikaiseksi. Välikappaleisiin kiinnitin lopuksi korvakorukoukut.

Nyt tuohikorvakorut ovatkin sitten valmiit käyttöön, joko yhdistettynä jouluisiin asuihin tai vaikkapa arkisempiinkin. Koska tuohikorvakorut ovat käytössä kevyet, niitä on mukava pitää koko päivän, sillä ne eivät venytä korvanlehteä.

Iloisia jouluaskarteluja ja joulun odotusta, Tuija

Tuohikorvakoruja eri materiaaleihin yhdistettyinä.

Seuraa Värikästä Kädenjälkeä myös Instagramissa.