7 valloittavaa ideaa läpinäkyviin koristetyynyihin

Tässä postauksessa esittelen sinulle 7 valloittavaa ideaa läpinäkyviin koristetyynyihin. Tyynyjen sisältöä ja teemaa voit muuttaa mieleiseksi riippuen siitä käytätkö niitä sisällä vai ulkona. Ideana tässä on läpinäkyvyys, joten koristetyynyn täytteet ovat tällä kertaa pääosissa, ei niinkään tyynyn kangas.

Valmiiden tyynyjen täytteeksi voit valita mitä mieleesi tulee. Samalla idealla voi tehdä lapsellekin mieleisesi muotoisia tyynyjä, reunakoristeet aiheeseen sopivaksi ja lapsi saa itse käyttää mielikuvitustaan mitä tyynyn sisälle kulloinkin haluaa laittaa.  Lempipehmolelutkin säilyvät ja näkyvät suloisesti lapsen sängyllä tyynyissä, joiden sisällön voi helposti vaihtaa uuteen. Tällä idealla saa mielikuvituksen kanssa uutta ilmettä ja vaihtelua sisustukseen.

Koristetyynyissä saa olla täytettä reippaasti, näin myös esille nostetut yksityiskohdat näkyvät paremmin ja tyyny pysyy ryhdissään. Halutessasi tyynyn tausta voi olla muutakin kangasta kuin sifonkia, pääasia on, että tyynyn etuosasta näkyy koristetyynyn sisältö.

Läpinäkyvillä koristetyynyillä ja niiden täytteillä saa luotua oman persoonallisen tyylin, jota ei voi olla ihastelematta. Uskalla olla rohkea ja päästä koko mielikuvituksesi valloilleen! Tässä sinulle kuvia ruokkimaan omaa mielikuvitustasi tyynyn täytteiksi.

Artikkelin lopussa on ohjeet koristetyynyjen ompeluun.

Valloittavat läpinäkyvät koristetyynyt

Tyyny 1:  Laamat untenmailla

Koristetyyny sisältää ystäväni villakoiran trimmauskarvaa ja laama-valosarjan.

Koristetyyny sisältää koiran karvaa ja laamavalosarjan.
Koristetyynyn sisällä on koiran villaa ja valosarja.

Tyyny 2:  Olkinen tyyny

Koristetyynyt sisältävät ystäväni hevostallilta ostettua kuivaa olkea ja valosarjan.

Kuva 3: Kimalteiset kuusen kävyt

Koristetyyny sisältää pihakuusestamme pudonneita käpyjä ja valosarjan. Kävyt olen maalannut ja ripottelin niihin kultahilettä vielä koristeeksi.

Koristetyyny sisältää pihakuusestamme pudonneita käpyjä javalosarjan.
Koristetyyny sisältää pihakuusestamme pudonneita käpyjä javalosarjan.

Kuva 4: Risuja tähtitaivaalla

Koristetyyny sisältää koivun risuja ja valosarjan.

Koristetyyny sisältää pihakuusestamme pudonneita käpyjä javalosarjan.

Kuva 5: Pehmeällä sammalmättähällä

Koristetyyny sisältää pihastamme poimittua sammalta ja valosarjan.

Koristetyyny sisältää pihastamme sammalta ja valosarjan.

Kuva 6: Kukkivat pionit

Tyynyssä kukkii kauniita pioneja.

Kuva 7: Appelsiinit tyynyssä

Kuivatut appelsiinin viipaleet koristetyynyn täytteenä.

Koristetyynyjen ompeluohjeet

Koristetyynyt on valmistettu läpinäkyvästä sifongista, jota ostin keväisellä Tallinnan käsityöreissullamme. Sifongin lisäksi koristetyynyihin tarvitaan metrivetoketjua, koristenauhaa ja kulkusnauhaa.

Valmiit sifonkiset koristetyynyn päälliset. Tyynyt voit täyttää mielesi mukaisesti.
Valmiit sifonkiset koristetyynyn päälliset. Tyynyt voit täyttää mielesi mukaisesti.

Sifonki on vaikea käsiteltävä ja koin, että sen leikkaaminen oli työlästä.  Ennen kankaan leikkaamista asettelin sifonkia päällekkäin ja laitoin tiheästi nuppineuloja, jotta sain kankaan pysymään paikoillaan.  En kumminkaan onnistunut niin kuin olisin halunnut ja tästä syystä jouduinkin matkan varrella leikkaamaan ja tasoittelemaan kumpaakin tyynyä sillä seurauksella, että valmiit tyynyt olivat pienempiä kuin mitä alun perin ajattelin. Se ei lopulta haitannut, tyynyistä tuli kivan kokoiset.

Valmiiden koristetyynyjen mitat ovat 64×26 cm, mutta tyynyt voivat olla muunkin kokoisia tai muotoisia. Takakappale muodostuu kahdesta osasta, joiden väliin ommellaan vetoketju.

Ompeluvaiheet

Koristetyynyjen ompelun aloitin ompelemalla takakappaleeseen vetoketjun. Vetoketjun ompelin koko kankaan leveydeltä yksinkertaisesti siten, että taitoin vain kankaan reunaa hieman vetoketjun alle ja ompelin sen kiinni läheltä vetoketjun reunaa. Vetoketju jää siis kankaan päälle. Näin vetoketju näyttää siistiltä läpinäkyvässä ja ohuessa sifongissa. Muistathan jättää vetoketjua auki, sillä vetoketjuaukko toimii kääntöaukkona.

Vetoketjun ompelun jälkeen ompelin etu- ja takakappaleet yhteen, ja käänsin tyynyn oikein päin.

Tämän jälkeen tikkasin vielä oikealta puolelta kaikki neljä reunaa.  Päällitikkaus helpottaa koristenauhan ompelua, näin liukas sifonki pysyy paremmin paikoillaan jatkossa. 

Seuraavaksi ompelin koristetyynyn reunaan koristenauhan. Koristenauhan ompelin tyynyn takapuolen reunaan siten, että sen oikea puoli näkyy tyynyn oikealla puolella. Tämän jälkeen ompelin kulkusnauhan tyynyn oikealle puolelle.

Koristetyynyn päällisen reunaan on ensin ommeltu päälitikkaus, sen jälkeen koristenauha reunan taakse ja viimeiseksi kulkusnauha reunan etupuolelle.
Koristetyynyn päällisen reunaan on ensin ommeltu päälitikkaus, sen jälkeen koristenauha reunan taakse ja viimeiseksi kulkusnauha reunan etupuolelle. Näin tyynynpäällisen reuna jää kätevästi piiloon.

Voit ihan rauhassa hullutella ja kokeilla näiden läpinäkyvien tyynynpäällisten täytteeksi mitä mieleesi juolahtaa, sillä tämän artikkelin tyynyjen täyteideat ovat tarkoitettu juurikin sinun tyynyjesi inspiraatioiden lähteiksi!

Ompelun iloa ja pursuavia inspiraatioita, Tuija