6 x satumaisen lumoavaa prinsessatuolia! Voiko näitä ihan oikeasti tehdä itsekin?

Voiko lasten tuolit tästä suloisemmaksi enää muuttua! Nämä ihastuttavat prinsessatuolit ovat varmasti jokaisen pikkutytön unelmien tuoleja. Tuolit, joiden helmat ovat kuin keijukaisten ja prinsessojen hameita kaikkine kimalteineen ja bling blingeineen, ne saavat leikit todellakin tuntumaan todellisen prinsessan elämältä!

Olen kevytverhoillut vanhoista lasten tuoleista kuusi ihastuttavaa bling bling prinsessatuolia, jotka esittelen tässä sinulle. Ja todellakin, näitä voi tehdä myös ihan itse! Kirppareilta bongatusta tukeva runkoisesta lasten tuolista saa taikasauvan heilautuksella tällaisia prinsessatuoleja, bling! Tunnetko jo taikapölyn helinän ja kimalteen ilmassa… Tervetuloa satujen todelliseen maailmaan!

6 x satumaisen lumoavaa prinsessatuolia! Voiko näitä ihan oikeasti tehdä itsekin?
Tykkäätkö pinkistä? Prinsessatuoli no 1.
Saduissa kaikki on mahdollista, kuten myös käsitöiden ihmeellisessä maailmassa
Saduissa kaikki on mahdollista, kuten myös käsitöiden ihmeellisessä maailmassa

Satujen prinsessatuoli, mikä näistä olisi oma suosikkisi?

Olen useamman kerran löytänyt itseni tilanteista, joissa kässäilyni ovat lähteneet lapasesta. Niin voi sanoa näistä prinsessatuoleistakin. Aluksi kevytverhoilin yhden lasten kierrätystuolin, ja ihastuin, sitten pyörittelin käsissäni uutta tuolia, jonka kevytverhoilin, sitten taas uusi tuoli ja taas uusi.

Tällaiset satujen fantasiatuolit ovat käsityönä todella, todella mukavia, sillä näissä voi huoletta käyttää omaa mielikuvitustaan ja värejä, ja se on se syy miksi ne vievät kokonaan mennessään. Ymmärrät varmasti miksi ensimmäinen prinsessatuoli sai lopulta seurakseen toisen prinsessatuolin, ja sitten taas lisää, joskus on vain vaikea lopettaa, kun käsitöiden ihmeellinen maailma vie mennessään.

Satujen prinsessatuoli
Bling bling. Prinsessatuoli no 1.
Satujen prinsessatuoli
Hempeää ja pinkkiä. Prinsessatuoli no 2.
Satujen prinsessatuoli
Frozen-tyyliä. Prinsessatuoli no 3.
Satujen prinsessatuoli
Hörtsykkää ja pörtsykkää. Prinsessatuoli no 4.
Satujen prinsessatuoli
Hattaraa. Prinsessatuoli no 5.
Satujen prinsessatuoli
Suloisen tyttömäistä. Prinsessatuoli no 6.

Vanhasta saa taiottua jotain ihan uutta ja ihanaa

Näistä prinsessamaisista tyllituoleista ei ehkä ihan heti osaa kuvitella miltä ne näyttivät aikaisemmin. Vanhat ja rungoltaan hyväkuntoiset lasten tuolit ovat alun perin olleet aivan toisen näköisiä. Maali, kevytverhoilu, tyllit ja koristeet ovat saaneet yksinkertaisista tuoleista ihania, säihkyviä prinsessatuoleja!

Näiden neljän tyllijakkaran rungot ovat saman lasten tuolisarjan tuoleja ja ovat kotoisin jostain 80-luvulta. Alla olevissa ennen ja jälkeen -kuvissa jakkaran jalat olen maalannut valkoisiksi, mutta ne ovat olleet alun perin ruskeita.

Lasten selkänojalliset pinnatuolit saattavat olla vanhempiakin kuin 80-luvulta, ne olen ostanut kirppikseltä. Tässä ennen ja jälkeen -kuvia…

Ennen ja jälkeen
Prinsessatuolit ennen ja jälkeen
Ennen ja jälkeen
Prinsessatuolit ennen ja jälkeen

Miten vanha lasten tuoli muuttuu prinsessojen tuoliksi?

Nämä uusiokäyttöön otetut tuolit olen entisöinyt ja kevytverhoillut tai vain entisöinyt ja koristellut. Jokainen tuoli ei siis välttämättä tarvitse kevytverhoilua, pelkkä maali ja koristelukin riittää, ja lopputulos on silti aivan ihastuttava. Kevytverhoilu lisää prinsessatuolin käyttömukavuutta, mutta tuo enemmän työtä tuunausprojektiin.

Uusiokäyttöön hankittu tuoli kannattaa valita siten, että sen runko on ehjä, sillä rakenteiltaan nitkuvat huonekalut vaativat paljon enemmän työtä ja osaamista kuin maalaaminen ja kevytverhoilu.

Annan tässä yleisiä ohjeita sekä entisöinnin, kevytverhoilun sekä koristelun osalta, sillä kaikki tuolit ovat erilaisia ja koristellakin voi monella eri tavalla. Näillä ohjeilla varmasti pärjäät oman tuolisi kanssa.

Kaikki maalattavat tuolin puuosat…

 • siklataan, jos maali hilseilee
 • hiotaan 120, 150 ja 180 karkeuksilla hiekkapapereilla, pölyt pyyhitään pois
 • maalataan pohjamaalilla, annetaan kuivua valmistajan ohjeen mukaisesti, sen jälkeen kevyt hionta esim. 240
 • maalataan kahteen kertaan kalustemaalilla. Maalien välillä annetaan kuivua yön yli, jonka jälkeen välihiotaan jälleen 240 karkeudella ennen viimeistä maalikerrosta.
 • jalkojen alle asetetaan sopivan kokoiset huonekaluhuovan palat

Tuolien istuinosan kevytverhoilu tehdään seuraavasti…

Superloni

 • pyyhi istuinosa liasta
 • leikkaa kuperaan istuinosaan sopivan kokoinen superlonin pala
 • leikkuuta alan liikkeessä toinen tarpeeksi paksu superlonin pala siten, että se on reunoiltaan suurempi kuin istuinosa. Alan liikkeessä osataan kyllä neuvoa sinulle sopivan vahvuinen ja laatuinen superloni, ota vain verhoiltava tuoli mukaasi. Yleensä superloni on vain jonkun verran yli tuolin reunan, mutta vaikka näiden omien jakkaroitteni istuinosa on useita senttejä, tämäkin tapa toimii (superloni ulottuu reunojen alle).
 • liimaa sprayliimalla istuinosan keskelle pienempi superloni, sen jälkeen isompi
 • käännä tuoli ylösalaisin ja sprayliimaa superloni reunoille

Työvaiheita...
Kuperiin istuinosiin liimataan sen keskiosaan ensin pienempi superloni, jolloin istuimesta saadaan tasainen. Sen jälkeen liimataan vasta varsinainen peittävä superloni aina reunoja myöten.

Lakankangas ja verhoilukangas

 • seuraavaksi leikataan verhoilulakanasta pala, joka yltää reunan alle (verhoiluun tarkoitettu lakanakangas on tukevampaa kuin nykyiset liinavaatelakanat, mutta olen joskus käyttänyt vanhojakin lakanoita tähän ja ne ovat kestäneet kyllä vedon). Lakanakankaan voi leikata muotoonsa ja oikeaan kokoiseksi vasta myöhemmin, pääasia että se on tässä vaiheessa tarpeeksi iso.
 • lakanakankaan tarkoitus on estää verhoilukankaan ja superlonin välinen hankaus käytössä (kangas ei kulu)
 • asettele lakanakangas superlonin päälle ja neulaa se kiinni heftaneuloilla, leikkaa nyt kangas sopivaksi
 • silittele kangasta voimakkaasti keskeltä reunoille ja siirrä heftaneulat uuteen kohtaan, tarkoitus on päästää liika löysä pois kankaasta. Tee näin aina vastakkaisilta reunoilta kunnes lakanakangas on napakka.
 • tarkoitus on saada lakanakankaasta istuva, sopivan tiukka sekä pinnasta tasainen ilman epätasaisesta vetämisestä johtuvia painaumia ja muhkuroita
 • nido lakanakangas osissa aina vastakkaisilta puolilta pikkuhiljaa edeten (tämä on tärkeää), heftaneuloja irrotetaan työstä nidotuilta kohdilta työn edetessä.
 • lakanakangas nidotaan esim. sähkökäyttöisellä nitojalla tuolin istuinosan alapuolelle muutaman sentin päähän reunasta, lakanakangas nidotaan yksin kerroin eli sitä ei taiteta reunasta.
 • leikkaa ja nido verhoilukangas kuten lakanakangaskin. Verhoilukangas nidotaan siten, että sen paikka on tuolin istuinosan reunan alla hieman pidemmällä kuin lakanakankaan ja se nidotaan paikoilleen napakasti kaksin kerroin (reuna taitetaan).
Kevytverhoilun työvaiheita
Kuvassa superloni on sprayliimattu paikoilleen. Ennen varsinaisen verhoilukankaan asettelua istuimeen on nidottu napakasti verhoilulakanakangas, joka kestää vetoa eikä repeä. Seuraavaksi aletaan työstämään itse verhoilukangasta, jota asetellaan aluksi heftaneuloilla paikoilleen, kangas on leikattu vasta tämän jälkeen sopivaan kokoon ja muotoon.

Koristeet

Lopuksi prinsessatuolit koristellaan pikkuprinsessojen mielen mukaisesti. Erilaiset ja eri vahvuiset tyllit kannattaa suunnitella ensin kerroksittain, leikata ne tasaisesti saman korkuisiksi ja poimuttaa ne käsin. Tyllikerrokset on hyvä harsia yhteen ennen nitomista tuolin istuimen alle, näin saat ne kaikki nidottua saman aikaan.

Tyllit kannatta nitoa kuten kankaatkin, vastakkaisilta puolin pienin askelin edeten, jolloin saat tyllin aseteltua matkan varrella tasaisemmin tuoliin. Tyllit nidotaan yksin kerroin eli niiden reunoja ei tarvitse taitella.

Lopuksi puuosia ja tyllikankaita voi koristella mieleisekseen esim. timantein strassiapplikaattorilla ja kuumaliimapistoolilla tai miten ikänä nyt haluatkaan, nauti ilottelusta.

Todelliset pikkuprinsessat elävät omanlaistaan prinsessaelämää, jossa säihkyvät prinsessatuolit seuraavat prinsessoja kaikkialle heidän omassa maailmassaan. Elämä keskellä satuja on oikeata prinsessaelämää!

-Tuija-

Prinsessa Houppi ja Frozen-tuoli. Oikeat prinsessat ja prinsessatuolit elävät omanlaista elämäänsä satujen ihmeellisessä ja kauniissa maailmassa, joihin mahtuu koko lapsen elämä.
Prinsessa Houppi ja prinsessatuoli. Oikeat prinsessat ja prinsessatuolit elävät omanlaista elämäänsä satujen ihmeellisessä ja kauniissa maailmassa, joihin mahtuu koko lapsen elämä.