Keväällä keräsin lastenlapseni Houpin kanssa pihamme suuresta kuusesta uusia neulasversoja, kerkkiä. Nuoret kerkkäversot ovat pehmeitä ja kauniin kirkkaan vihreitä, ja lisäksi ne ovat myös melkoisia vitamiinipommeja. Ne sisältävät A- ja C-vitamiineja, hivenaineita ja antioksidantteja. Kuusenkerkissä on C-vitamiinia enemmän kuin appelsiineissa, joten samalla kun keräsimme niitä kulhoon pistelimme niitä myös suuhun.
Kuusenkerkät sisältävät myös antibakteerisia eteerisiä öljyjä, joten tästä lähti ajatukseni käyttää kuusenkerkkiä kotitekoisen saippuan raaka-aineena. Itsevalmistamissani saippuoissa en käytä keinotekoisia väriaineita, tuoksuja, hajusteita, raaka-aineita, vaahdottajia enkä säilöntäaineita. Luonnonmukaisuus ja ekologisuus ovat minulle tärkeitä. Tämän oman reseptini kuusenkerkkäsaippua hellii ihoa ja se olikin yksi tärkeimmistä ajatuksistani, kun suunnittelin reseptiä omalle saippualleni.
Itse haudutin kerkkiä sen verran ison satsin, että pakastin lientä 200g:aa pakastusrasioihin ja näin pääsen käyttämään kuusenkerkkälientä talviaikanakin.
Kuusenkerkkä raaka-aineena
Kuusenkerkkien paras poimintakausi ajoittuu ennen juhannusta, jolloin uudet kasvuversot ovat pehmeitä. Kuusenkerkkien poimiminen vaatii maanomistajan luvan, sillä se ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
Kuusenkerkkä sisältää hartsia, joten hartsiallergikkojen on syytä korvata saippuaohjeen kerkkäliemi vedellä. Jos astmaatikkojen lääkitys on kunnossa, kuusenkerkkiä voi hyvin käyttää ja syödä.
Kuusenkerkkäliemen valmistaminen
Kuusenkerkät kannattaa huuhdella ennen käyttöä ja sen jälkeen ne liotetaan vedessä yön yli. Seuraavana päivänä vesi vaihdetaan uuteen, jossa myös kerkät haudutetaan. Hauduttaminen tapahtuu 70-80 asteessa pari tuntia. Keittämistä kannattaa välttää, jotta saisi säilytettyä kerkkien hyvät ominaisuudet mahdollisimman tarkasti.
Hauduttamisen jälkeen bioaines siivilöidään pois liemestä. Siivilöinnin jälkeen liemi saa jähtyä kunnolla. Kuusenkerkkäliemi pilaantuu herkästi, joten se olisi syytä saada viileään jo 3-4 h:n kuluttua.
Kuusenkerkkäsaippuan resepti
- Kuusenkerkkälientä 190 g
- Lipeää 71 g
- Risiiniöljyä 25 g
- Shea-voita 25 g
- Kookosvoita 150 g
- Oliiviöljyä 300 g
Konkareille resepti kertoo sinällään jo kaiken, mutta kokemattomille saippuan teon salaisuudet aukavat hyvin esim. kursseilla, joita itsekin olen pitänyt. Esim. Saara Kuhan saippuakirjat ovat erittäin selkeitä ja hyvin kirjoitettuja ja niissa on hyviä reseptejä, joita voi harrastuksen edetessä muunnella näköisekseen. YouTubesta löytyy myös hyviä videoita kylmämenetelmällä tehdyistä saippuoista. Netistä löytyy myös ohjelmia, joita voi käyttää omien reseptien suunnitteluun
- esim. SoapCalc
Kangaskorjaamolla -blogista löytyy artikkeli itse tehdystä saippuasta työohjeineen
Blogin ohjeeseen on käytetty myös hamppuöljyä, sillä se oli juuri vanhenemassa. Saippuoihin voi mainiosti käyttääkin tällaisia kodin öljyjä, jotka muuten jäisivät käyttämättä. Jokaisella öljyllä on oma lipeäkerroin, joten resepteihin korvattavat tai lisätyt öljyt vaativat koko reseptin uudelleen laskemisen, jotta lipeää on oikea määrä lopullisessa reseptissä ja saippuoituminen tapahtuu koko massassa.
Kuusenkerkkäsaippuan koostumuksesta
- Kuusenkerkkäsaippuan öljyjen kokonaispaino on 500 g ja veden prosenttimäärä 38 öljyn painosta. Koska kuusenkerkkäsaippua on luonnonmukaista, siihen ei ole lisätty ylimääräisiä kemikaaleja ja se koostuu ainoastaan kasviperäisistä aineista. Kerkän ominaisuuksista kerroinkin jo aiemmin.
- Oliiviöljy tekee saippuasta pehmeää, erittäin hoitavaa ja hieman kermamaista. Oliiviöljy saa huoletta olla kaikkein halvinta, mutta sen, kuten kaikkien ainesosien, tulee olla tuoreita.
- Shea-voi on kasvirasvaa, jota käytetään paljon kosmetiikassa ja sitä saadaan voipuun pähkinästä. Shea-voi tunnetaan toiselta nimeltään karitevoina ja se on ominaisuuksiltaan oikea tehokosteuttaja. Shea-voin valintaani vaikutti se, että voi sisältää paljon vitamiineja (A,E,F) ja se hoitaa, suojaa ja auttaa ihosoluja uusiutumaan nopeammin. Se on oikea atooppisen ihon pelastaja.
- Kookosrasva lisää saippuaan pesevyyttä ja kovuutta.
- Risiiniöljyllä on puhdistava ja kosteuttava vaikutus. Se tuo myös saippuaan vaahtoavuutta.
Kuusenkerkkäsaippuan kovettuminen valmistuksen jälkeen
Kuusenkerkkäsaippua saa kovettua kuukauden. Pidempi kovettumisaika haihduttaa enemmän saippuan vettä ja kovempi saippua taas kuluu vähemmän käytössä sekä tekee siitä miellyttävämmän käyttää.
Kuusenkerkkäsaippuan kokemuksia
Pyrin elämässäni minimoimaan omaa kemikaalikuormitustani, vaikkakaan en mihinkään täydelliseen kemikaalittomuuteen koskaan ylläkkään. Iho on ihmisen isoin elin ja se on herkkä kemikaaleille, joten tässä kohtaa katson eduksi sen, että valmistan itse omat ja perheeni saippuat. Kuusenkerkän ja saippuan koostumuksen hyvät ominaisuudet luovat yhdessä kuusenkerkkäsaippuasta erinomaisen koko kehon saippuan.
Olen testannut saippuaa viisi kuukautta (päivityksen aikana 12 kk ja olen edelleen samaa mieltä). Olen tänä aikana huomannut, että ainutlaatuinen kuusenkerkkäsaippua todella hellii ihoa ja tekee ihosta pehmeää ja silkinomaista. Olen myös testauttanut saippuaani perheelläni, tutuillani, ystävilläni ja tuntemattomilla.
Allerginen nainen on sanonut kuusenkerkkäsaippuastani: ”Ihan mun lemppari, en käyttäis muuta enää! Se ei kuivata ihoo, mutta pesee silti hyvin ja vaahtoutuu. Ei tuu allergiaoireita, en vaihtas toiseen (kolme sydäntä)!!!
” Viidessä kuukaudessa siitä on tullut myös oma lempi-saippuani. Siksi halusin jakaa tämän saippuaohjeeni kanssasi.
Siispä mukavia saippuantekohetkiä pimenevien syysiltojen iloiksi!
Tuija
Muita saippureseptejäni läydät artikkeleista
- 2 uutta palashampooreseptiä ja 1 ihana saippuateline keramiikasta
- Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti hurmaaviksi lahjoiksi
Olen käyttänyt kuusenkerkkälientä myös ekovärjäyksessä, siitä voit lukea täältä, sekä valmistanut kuusenkerkkäsiirappia, siitä voit lukea enemmän täältä.