Anna lahjaksi hellivä jalkakylpy!

Anna lahjaksi hellivä jalkakylpy – kukapa ei tästä tykkäisi! Kesä on pullollaan antejaan, joista haluan jakaa kanssasi ihania pieniä maistiaisia. Luonnosta saa mainioita pieniä lahjoja ystäville tai vaikkapa tarhan tädeille eikä joulutohinoiden ruuhkassa tarvi enää miettiä ihan kaikkea, se rauhoittaa joulun alusaikaa ihanasti. Osa valmisteluista ja lahjoista kannattaa valmistaa jo nyt kesällä. Lahjojen kokoaminen tapahtuu pienissä erissä, joten niiden valmistelut tapahtuvat hauskaa pitämällä ja vaivattomasti. Tule siis pitämään kanssani kivaa!

Tässä artikkelissa valmistamme yhdessä kesän sadosta huumaavia jalkakylpyjä ja teetä. Villiyrtit kuivaamme, jotta niistä saisi nauttia myös talvellakin. Jalkakylvyn tarjoamme ihastuttavasti itse poimimista yrteistä siten, että jalkakylpy on myös mahdollisimman vaivatonta eikä yrttejä tarvitse siivilöidä. Itse tehty kylpy ei roskaa vaan siitä voi nauttia rauhassa. Rentouttavan kylvyn aikana saa nauttia itse kerätyistä yrteistä tehtyä teetä, myös helpon ja hauskan jouluisesti. Ekologinen ja ilmainen lahja on tehty lämmöllä ja täydestä sydämestä.

Tässä artikkelissa annan sinulle myös ihastuttavia vinkkejä kuinka teet todella pienellä vaivalla lahjastasi suorastaan vastuttamattoman kauniin!

Joululahjaksi ylellinen yrttijalkakylpy haudutuspussissa ja yrttiteetä pussissa. Yksityiskohtaiset koristelut kruunaavat lahjasi.

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä

Alkajaisiksi täytyy sanoa, että tuo oma jalkakylpyastiani oli kyllä ihan liian pieni minun isoille jaloilleni. Tuo vati on minun lempi-vatini, se on niin ihanan värinen ja sen kyljessä on mansikoita. En voinut itselleni mitään, tungin jalkani siihen, sillä jossain muussa vadissa tunnelmani olisi rikkoontunut. Jalkakylpy ja teehetkeni onnistuivat silti ihanasti.

Yrttijalkakylpy ja yrttitee valmistetaan itse poimituista villiyrteistä, joita voi poimia vaikkapa lenkillä. Kumpaankin voi sekoittaa lisäksi keittiöstä löytämiään ruoka-aineita. Lähdetäänpä siis ihan alluksi yrttikierrokselle.

Mitä ihan tavallisia yrttejä voi kerätä ja mistä? Entä mitä niille sitten tapahtuu?

Jos olet ihan ensimmäistä kertaa keräämässä villiyrttejä, tässä on sinulle kuusi helppoa yrttiä, joilla voit aloittaa. Nämä yrtit sopivat sekä jalkakylpyyn että teejuomaksi, joten kummatkin lahjat valmistuvat samoista aineista. Konkarit voivat jatkaa lukemista silti, sillä valmistamme yhdessä sinunkin kuivatuista villiyrteistäsi hurmaavat lahjat jouluksi.

Älä kerää kasveja, joita et varmasti tunnista.

 1. Voikukan lehdet väsyneille jaloille, ne parantavat ruuansulatuskanavan toimintaa ja hoitavat kaunetutta. Ihanan voikukan ominaisuuksista saat hyvän kokonaiskuvan tästä artikkelista. Sielälaitaiset voikukan lehdet ovat miedompia kuin kuvan voimakaspiirteiset lehdet.
Voikukan lehti. Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

2. Vuohenputkella on puhdistava vaikutus elimistölle. Professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija Sinikka Piipon artikkelin vuohenputkesta ja koivun lehdistä voit lukea täältä.

Vuohenputki. Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

3. Koivun lehdet väsyneille jaloille. Rakkaaseen koti-Suomeen yhdistyvällä koivulla ja sen lehdillä on kehoa puhdistava vaikutus. Koivulla on ainakin minun mielessäni myös yhteys henkisen hyvään oloon.

Koivun lehti. Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

4. Peltokorte virkistää ja se on voimakas luonnollinen puhdistaja. Peltokortteen moninaisista hyödyistä ja käyttötarkoituksista voit käydä lukemassa tästä artikkelista.

Peltokorte. Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

5. Villiruusun terälehdet vaikuttavat piristävästi ja mielialaa kohottavasti. Vuoden 2018 rohdoskasviksi valitun ruusun monipuolisuudesta ja ominaisuuksista voit lukea lisää täältä.

Villiruusu. Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Näillä tavallisilla villikasveilla saat jo ihania jalkakylpyjä ja teesekoituksia. Itse teen villiyrttikeräilyni siten, että kun lähden lenkille, otan muutaman kangaskassin mukaan ja katselen ympärilleni. Näin tulee kerättyä ja kuivatettua kasveja ikään kuin itsestään. Vähän kerrallaan on aikaa myöden ihanan paljon.

Tien vieristä, navetan eikä kompostin läheisyydestä kannata kerätä kasveja. Polultakin kannattaa astella keräämään reilusti koiran hihnan kantomatkan päähän.

Villivihanneksien keuruusta mielletään helposti, ettei kaupungissa olisi lainkaan turvallista kerätä niitä. Villivihannesten metallipitoisuuksissa ei ole eroa siinä – yllättävää kyllä- onko ne kerätty kaupungista vai maalta. Kasvilajien ja niiden kasvuympäristöillä on suurin merkitys villiyrttien metallipitoisuuksiin. Isojen kaupunkien ydinkeskukset jättäisin kyllä suosiolla väliin, mutta jo muutama kilometri keskustasta poispäin löytyy hyviä keruupaikkoja.

Käsittely ja kuivatus

Jos kasvit ja villiyrtit ovat kerätty puhtaalta paikalta, kuivaan ne sellaisenaan. Nämä ohutlehtiset kasvit on helppoja kuivata. Jos vähänkään tuntuu siltä, huuhtele ne kotona ennen kuivatusta. Sen jälkeen voit levittää villiyrtit väljästi esim. lehden päälle kuivumaan. Niitä kannattaa käännellä tasaisin väliajoin, jotta kosteus haihtuisi eikä kasvit pääse homehtumaan. Yrttien kuivaamisesta löytyy hyvä tietopaketti Vihreän ilon sivuilta.

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Yrttijalkakylpy ja yrttitee haudutuspussissa, ekologinen ja kompostoitava luonnontuote

Kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee juurikin jaloista. Jalkoja voi hoitaa monellalailla, mutta jos olet kerran kokeillut jalkakylpyä, tiedät, että tunne on jokseenkin ylellinen. Sisäisesti nautittuna monella luonnon yrtillä on hyvinkin terveellisiä vaikutuksia elimistöömme. Entäpä, jos nauttisitkin jalkakylvyn ja teen yhdessä?

Miten valmistan yrttijalkakylyjen haudutuspussit?

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä. Materiaalia.
Yhden kupin haudutuspussipakkaus, haudutuspussi ja sidontalankoja
Tarvitset näitä
 • 1,5 dl kuivattuja yrttejä (sekoitus)
 • yhden kupin haudutuspusseja
 • sidontalankaa
 • sakset
 • koriste langan päähän
Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.
Valmistaminen käy käden käänteessä

Täytä haudutuspussi kuivatuilla yrteillä ja sido pussin suu tiukasti kiinni. Langan toiseen päähän voit sitoa haluamasi koristeen. Koska valmistin jalkakylvyn joululahjaksi, valitsin koristeiksi timantin ja ison punaisen rusetin.

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Jalkakylvyn valmistus

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Kaada 1l keitettyä vettä 1,5 dl kuivattujen yrttien päälle. Anna hautua 20-30 min. Lisää haaleaa vettä tarvittaessa. Ihana jalkakylpy on nyt valmista nautinnolliseen hemmotteluhetkeen!

Jalkoja ei tarvitse huuhdella kylvyn jälkeen, riittää kun kuivaat ne.

Yrttiteen valmistus

Tarvitset näitä
 • 1,5 tl kuivattuja villiyrttejä (sekoitus)
 • yhden kupin haudutuspusseja
 • sidontalankaa
 • sakset
 • koriste langan päähän
Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Valmista kuten jalkakylpypussit. Leikkaa pussin suu sopivan kokoiseksi. Kuvassa oleva sidontanaru ei ole käytössä hyvää, sillä neste imeytyy sitä pitkin pussista koristeeseen. Hyvä sidontanaru on esim. kalalankatyyppinen. Kaupan teepussien sidontanaru on parasta, joten sitä kannattaa mukailla tai ottaa kaupan teepussien sidontanarut talteen ja kierrättää ne.

Kuvia itsetehdyistä koristelluista yrttiteepusseista

Mikä näistä koristeista miellyttää sinua? Kenelle sen antaisit joululahjaksi?

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.
Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.
Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.
Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.
Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Yrttiteepussien kuten jalkakylpypussienkin koristeluun löytyy jokaisen kotoa monenmoista materiaalia. Keksitkö jo omiin pusseihisi mieleisiä koristeita?

Luonto on myös ihana koristeiden inspiraation lähde. Lenkkipoluilla voi myös villiyrttien lisäksi kerätä koristeita, vaikkapa noita käpyjä. Niitä voi myös sprayata kulta- tai hopeamaalilla ja kuorruttaa kimallehileilla, jos lahjan saajan tyyliin sopii se paremmin. Kävyt ovat maasta poimittuina ilmaisia ja sopivat luonnon läheisyydellään hyvin lahjan teemaan.

Innostuitko valmistamaan lisää ihania omatekoisia joululahjoja? Niitä löydät lisää lukemalla artikkelini Tästä syystä rakastan pihamme kuusta, naapurimme mustaherukkapensasta ja joulun odotusta. Nopea ja helppo lahjaidea on myös mehitähti coctail-lasissa, ohjeet löydät täältä.

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Lahja voi olla myös yhteinen hetki ystäviesi kanssa.

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä

Paketointiin jää ihana koriste

Paketointi on kätevää tehdä esim. sellofaaniin. Näin yrttipussin koristeesta tulee kätevästi myös paketin koriste.

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä.

Villiyrttejä löytyy ihan omalta pihaltasikin. Ne ovat ravinnerikkaita ja ilmaisia eikä niitä tarvitse kasvatella itse. Kauppojen kuivatut koivunlehdet maksavat jopa yli 100 e kilolta ja takavuosina markettien tuoreiden vuohenputkilehtien kilohinta oli yli 300 euroa. Huh, onpa siis todella arvokkaita nuo yrtit.

Jos keräämistäsi ja kuivaamistasi villiyrteistä jää lahjojen valmistamisen jälkeen yli, säilö ne purkkeihin ja voit käyttää niitä hienonnettuna ruokiin tai nakata välipalojen joukkoon. Tarvitsemme kyllä täällä pohjolassa talven aikaan kaiken terveyshyödyn mitä super-foodeista on saatavana.

Keskellä luontoa

Istuskelin lapsen lapseni kanssa mato-ongella ja katselin välillä kohoa, välillä ympärilleni. Tunnelma oli onnellinen ja rauhallinen. Mietin itsekseni, että meillä on täällä Suomessa uskomattoman kaunis ja rikas luonto. Emme aina vain osaa nähdä emmekä hyödyntää sitä tarpeeksi. Itsetehdyt yrttijalkakylvyt ja yrttiteet ovat luonnonanteja parhaillaan. Niistä nauttii mieli, keho ja varpaat. Söpöiset sellaiset.

Ihania jouluun valmistumisen hetkiä!

Tuija

Koitko artikkelini hyödylliseksi? Olisin tosi iloinen, jos inspiroiduit näistä lahjavinkeistä ja jakaisit ilon myös kavereillesi somessa. Kiitos.

Anna lahjaksi talviset söpövarpaat lämmöllä. Yrttijalkakylpy ja yrttiteehetki talvella. Mietteitä onkireissulla.