Askartele itsellesi upea Taitajan sormus! Taitajan sormus on perinteinen jokamiehen sormus, joka on helppo valmistaa. Tätä sormuksen valmistusmenetelmää voi myös hyödyntää monissa muissakin koruissa kuin vain sormuksessa. Tekniikka on niin helppo, että siinä ei voi epäonnistua.
Askartele itsellesi upea Taitajan sormus helposti ja nopeasti!
Kun kaikki tarvikkeet Taitajan sormukseen ovat kasassa, itse sormuksen työstäminen käy jouhevasti ja sormuksia on helppo valmistaa vaikka useampiakin peräkkäin. Samalla menetelämällä voi taitella koruosan vaikkapa riipukseen tai korviksiin.
Taitajan sormukseen tarvitset:
- 50 cm messinkilankaa (1,0 mm)
- sivuleikkurit
- sormuksen halkaisijan mittaisen tasaisen puukepin
- pöytään kiinnitettävä puristin
- pyöröpihdit
- sivuleikkurit
- lattapihdit
- hiomiseen sopiva laite
Kuinka Taitajan sormus valmistuu
- Katkaise sivuleikkureilla 50 cm messinkilankaa ja taita lanka kevyesti puolivälistä keskikohdan merkiksi.
- Aseta messinkilangan keskikohta puupalikan alle tai päälle, kuinka päin nyt haluat työn aloittaa.
- Kierrä tämän jälkeen messinkilankaa napakalla otteella ja kumpaakin lankaa yhtäaikaa vastakkaisiin suuntiin puupalikan ympäri. Tämä tehdään muutaman kerran.
- Käännä tämän jälkeen langat napakasti toistensa ympäri, jotta sormus lukittuu ympyräksi.
- Metallilankojen päillä jatketaan sormuksen koristeosan valmistamista.
- Nyt sormuksen runko on valmis. Seuraavaksi aloitetaan sormuksen koristeosan valmistaminen.
- Metallilankoja käännetään pyöröpihdeillä ympyräksi sormuksen keskisosan ympärille. Voit tehdä tämän niin monta kertaa kuin haluat ja samalla päätät myös tyylin tuleeko spiraalista pyöreä, soikea, tasaisen sileä vai ruusumaisen rento.
- Kun sormuksen koruosa on valmis, voit katkaista langat sivuleikkureilla sopivan mittaiseksi siten, että lankoja riittää vielä kahteen-kolmeen kierrokseen sormuksen rungon ympäri.
- Kierrä langan päät sormuksen koristeosan kummallekin puolelle sormuksen rungon ympäri.
- Lopuksi metallilangan päät litistetään lattapihdeillä.
- Nyt voit vapauttaa työn palikasta.
- Metallilakojen päät voi lopuksi hioa, jos niissä on rosoisuutta tai karheutta. Välttämättä hiontaa ei kumminkaan tarvitse tehdä, jos lankojen päät on sopivasti sellaisessa kohdassa sormusta, että ne eivät siellä ole esillä eivätkä haittaa käytössä.
- Yllä oleva hiontalaite on näppärä apuväline, jos sellainen on käytettävissä. Kuva on Pirkanmaan Taitokeskuksen käsityöopintojen tunneilta, jossa nämä sormukset siis itse tein.
- Kotioloissa voi käyttää hiomapaperia tai vesihiontaa.
Taitajan sormus on kaunista muotoilua yksinkertaisuudessaan
Taitajan sormus on yksinkertainen, mutta kaunis. Omaan värimaailmaani ja vaatetukseeni sopii parhaiten pronssi ja kulta, mutta tällaisen Taitajan sormuksen voi hyvin tehdä myös hopealangasta.
Minusta hauskaa Taitajan sormuksen valmistamisessa oli se, että siitä saa hyvinkin pienellä tekniikan muutoksella erilaisen sormuksen, vaikka itse koko valmistusprosessi on sama. Pidän itse sormuksen muotoilusta jo siksikin, että siinä on paljon vaikutteita muinaisista spiraalikoruista ja kansanperinteestämme.
Tällainen käsityö tuo myös ihanasti esille sen tunteen, kun on ihan omilla käsillään tehnyt jotain ja on siitä ylpeä. Tässä työssä voi vain onnistua ja sen työläin vaihe onkin välineiden esille ottaminen, ei itse sormuksen työstäminen.
Tuija