Askartele kaunis kynttiläasetelma betonista, kepeistä ja timanteista

Syksy tuo tullessaan pimeneviä iltoja, joihin sopivat ihanasti kynttilät korostamaan tunnelmaa. Tällä kertaa kynttiläasetelmassa ei ole oikeita kynttilöitä eikä edes Led-kynttilöitä vaan kynttilätkin on askarreltu kokonaan itse.

Kynttilöiden liekkinä käytin punaisia timantteja ja lämpö- ja savuvanaan hentoa kuparilankaa. Itse kynttilät ovat puisia kapuloita, jotka on valettu askartelubetoniin. Valon osuessa kynttilöihin timantit elävät ja heijastelevat valoa ihanasti, ja tuntuu oikeasti, että kynttilöissä olisi liekki. Punainen väri ja timantin muoto luovat myös illuusion elävästä liekistä.

Kynttiläasetelman kynttilät valoin askartelubertonilla kertakäyttömukeihin. Löysin kaapeistani kaksi särmikästä mukia, joiden kuvioista tulikin todella upeita valuja. Koska kolmatta samanlaista mukia ei ollut, valoin asetelmaan kolmannen kynttilänjalan tavalliseen kertakäyttömukiin. Tämä sopikin hyvin kokonaisuuteen, vaikka se poikkesi kahdeta muusta kynttilänjalan muodosta. Asetelmaan kannattaakin valita pariton määrä kynttilöitä, sillä pariton määrä näyttää paremmalta kuin parillinen määrä.

Kynttiläasetelman alustan muotiksi valitsin kynttilöiden kokoon sopivan muovikannen. Jätin valut valkoisiksi, sillä näin kynttilöiden liekit ja luonnonmateriaalit luovat keskenään mukavasti vastakohtaa, ja kynttilät erottuvat hyvin asetelmasta. Askartelubetonia voi myös maalata haluamansa väriseksi, jos se sopii omaan asetelmaasi paremmin. Valmista asetelmaa koristelin luonnonmateriaalein ja se lopulta päätyi koristeeksi ulkoterassillemme, jossa kynttilät saavat palaa aivan vapaasti ja koristeet eivät heti kuivu.

Kynttiläasetelmasta voi siis askarrella koristeen, joka on huoleton, mutta silti myös tunnelmallinen. Kokeilin omaani myös oikeita koristevaloja, ja ne sopivat asetelmaan myös ihanasti, ulkoterassilla niitä en kyllä ole asetelmassa käyttänyt. Tämä asetelma tulee muuttamaan syksyn edetessä uudelleen sisäkoristeeksi, ja jouluna se saa jouluisemmat koristeet ympärilleen, sitä odotan innolla.

Kynttiläasetelma koristeluna luonnonmateriaaleilla ja tunnelmallisilla syysvaloilla
Kynttiläasetelma koristeluna luonnonmateriaaleilla ja tunnelmallisilla syysvaloilla.
Betonivalut kynttilänjalkana ja asetelman alustana
Betonivalut kynttilänjalkana ja asetelman alustana.
Kynttiläasetelma olohuoneen pöydällä ilman valoja, auringon osuessa timantteihin ne hehkuvat kuin oikea tuli
Kynttiläasetelma olohuoneen pöydällä ilman valoja, auringon osuessa timantteihin ne hehkuvat kuin oikea tuli.
Kynttiläasetelma ulkoterassilla
Kynttiläasetelma ulkoterassilla.

Tee kynttiläasetelma näin

Ensin valmistetaan kynttilät ja sen jälkeen siirrytään valamaan ne kynttilänjalkoihin sekä tehdään myös askartelubetonista asetelmalle alusta.

Kynttilöiden valmistus

 • valitse kolme sopivan paksuista suoraa tikkua kynttilöiksi ja katkaise ne hieman eri pituisiksi (katkaistut päät valetaan askartelubetoniin, joten niitä ei tarvitse huolitella)
 • koverra tikkujen yläpäähän kolo timanttien istutusta varten
 • maalaa tikut esim. akryylivärillä valkoisiksi tai sen värisiksi kuin kynttilöistäsi haluat, anna kuivua
 • lisää suoraan tuubista väripastaa kynttilöihin steariinivalumia matkimaan
 • voit koristella kynttilät (timantit ja metallilangat tulenlieskoiksi) tässä kohtaa tai sen jälkeen kun olet valanut ne kynttilän jalkoihin kiinni
Tikut maalataan ja niihin puserretaan akryylivärituubista väriä steariinivalumiksi
Tikut maalataan ja niihin puserretaan akryylivärituubista väriä steariinivalumiksi.
 • kynttilän liekeiksi voit valita sellaiset timantit ja sen väriset kuin haluat, timantteihin ei tarvitse lisätä ohutta metallilankaa savua ja liekkien lämpösäteilyä jäljittelemään, lisää niitä jos haluat ja saat ne omiin timantteihisi kiinnitetyä. Omat timanttini purin vanhasta koristeesta, ne ovat siis kierrätettyjä
 • kynttilän liekit olen tehnyt kierrätyskeskuksesta ostamastani ohuen ohuesta kuparilangasta.
 • liekit askartelin kiertämällä kuparilankaa spiraaliksi käden ympärille, supistin sen toisen pään ja pujotin timantissa olevaan lenkkiin. Tämän jälkeen solmin nipun ja leikkasin päät auki.
 • tämän jälkeen solmin kerältä kuparilangan lenkkiin ja kiersin kuparilankaa lenkin (liekin varren) ympärille, lopuksi pujotin kuparilangan pään liekin juureen
Kynttilän lämpö- ja savuvanaa varten tarvitaan ohuen ohutta metallilankaa. Oikean puoleinen kuva: alimmassa timantissa näkyy ensimmäinen vaihe (metallilangat solmittu lenkkiin), keskimmäisessä kierretään metallilankaa lenkin ympärille, taaimmaisessa kuvassa näkyy valmis liekin lämpö- ja savuvana viimeisteltynä kauniiseen muotoon.
Kynttilän lämpö- ja savuvanaa varten tarvitaan ohuen ohutta metallilankaa. Oikean puoleinen kuva: alimmassa timantissa näkyy ensimmäinen vaihe (metallilangat solmittu lenkkiin), keskimmäisessä kierretään metallilankaa lenkin ympärille, taaimmaisessa kuvassa näkyy valmis liekin lämpö- ja savuvana viimeisteltynä kauniiseen muotoon.
Diy kynttiläasetelma
Liekit leimuavat kauniisti ilmavirrassa
Liekit leimuavat kauniisti ilmavirrassa.

Kynttilänjalkojen ja alustan valaminen

 • aluksi valmistellaan kaikki välineet valmiiksi askarteluun. Kun kaikki on valmista, tehdään betonimassa ja valetaan kaikki valut kerralla
 • omassa työssäni käytin valkoista askartelubetonia, jota voi myöhemmin maalata halutessaan (Valkobetoni White concrete Weber, rautakauppa)
 • varaa askartelubetonille riittävän iso sekoitusastia, vettä, sekoitusväline, ruokaöljyä, talouspaperia, askartelusuoja pöydälle, kertakäyttöhanskat, hengityssuojain, grillitikkuja (tai vastaavia), maalarinteippiä, valuastiat
 • muovimukit ja muovikansi sivellään ruokaöljyllä, näin kuivat valut irtoavat muotista paremmin
 • käytä kertakäyttöhanskoja ja hengityssuojainta työskennellessäsi askartelubetonin kanssa, paras paikka työskennellä on ulkosalla (ei pakkasella)
 • sekoita vähän vettä ja askartelubetonia keskenään tasaiseksi massaksi
 • siirrä askartelubetonia muovimukeihin sopiva määrä (vähemmän kuin puoleen väliin asti), naputa pöytää vasten ilmakuplat pois
 • laita kynttilät keskelle valua muovimukiin pystyyn, ja tue ne suoraan asentoon esim. alla olevan kuvan mukaisesti. Tämä oli mielestäni vaikein vaihe, sillä aina kun katsoi kynttilöitä uudesta kulmasta, tuntui ettei ne olleet suorassa. Eivät ne oikeat kynttilätkään ihan suorassa ole, joten älä ota tästä paineita, onnistut varmasti hyvin tässäkin kohtaa!
 • tee asetelman alusta samalla lailla
 • jätä kuivumaan yön yli tai kauemmaksi aikaa
Valut tehdään samalla kertaa. Kuvan kynttilävalut ja alustan valu ovat valmiita ja kuivumassa.
Valut tehdään samalla kertaa. Kuvan kynttilävalut ja alustan valu ovat valmiita ja kuivumassa.

Ihania syksyisiä betonivalutöitä toivotellen, Tuija

Syksyn tunnelmaa askarrellen
Syksyn tunnelmaa kotiin askartelemalla.