Aurinkolasinauhat kesäisen kauniiksi virkkaamalla

Nämä kesäiset aurinkolasinauhat valmistin materiaaleista, jotka ostin kierrätettyinä kierrätyskeskuksesta. Materiaaleiksi valitsin ruskeaa nauhaa ja luonnonvalkoista puuvillalankaa, joista suunnittelin tekeväni kukalliset aurinkolasinauhat aurinkoiselle lomamatkallemme. En kumminkaan ennättänyt tehdä niitä etukäteen kotona, vaikka niin suunnittelinkin, joten pakkasin tarvikkeet matkalle mukaan.

Tämä käsityö sopiikin hyvin matka- ja lomakäsityöksi sen helppouden vuoksi, tämä tuli testattua. Joten ei stressiä, jos innostuit ja aika ei riitä matkavalmistelujen keskellä käsitöihin. Nämä aurinkolasinauhan kukkaset saa virkattua vaikka matkalla, ja perille päästyä niiden kiinnittämiseen ei paljoa aikaa kulu. Jos valmiit aurinkolasinauhat kaipaavat piristystä, ne voi tuunata, jolloin yksi työvaihekin jää vielä tästä muutenkin helposta käsityöstä väliin.

Käytin näitä aurinkolasinauhoja lomallani myös illalla kaulakoruna, sen verran kivoilta ne näyttivät. Koska en ollut ajatellut käyttäväni aurinkolasinauhoja kaulakoruina, en osannut ottaa mukaani mitään kiinnitysmekanismia. Mutta ei hätää, pätkäisin lopusta nauhasta pätkän, jonka sidoin aurinkolasinauhojen päiden lenkkeihin kiinni pienellä rusetilla, ei sen kummempaa, ja hyvin toimi.

Itse tykkään ottaa reissuille mukaan tekemistä. Matkat sujuvat näin mukavammin ja perilläkin viihdyn paremmin, kun tiedän, että mukana on vähintäänkin lankaa ja virkkuukoukku. Nämä mieluisat matkakaverini mahtuvat kätevästi vaikka käsilaukkuun, rantakassin sivutaskuun tai taskuun, virkkaustyötä voi myös helposti jatkaa milloin vain eikä tarvitse pelätä hukkaavansa silmukoita.

Aurinkolasinauhat saa kesäisiksi koristamalla ne virkatuilla kukkasilla.
Aurinkolasinauhat saa kesäisiksi koristamalla ne virkatuilla kukkasilla.

Käytännölliset aurinkolasinauhat

Aurinkolasinauhat on kätevät rannalla, shoppailemassa tai vaikkapa nähtävyyksiä katselemassa, sillä aurinkolasit voi laskea tarvittaessa niiden varaan kaulalle. Koristeltuna ne näyttävät myös koruilta, vaikka roikkuvatkin aurinkolaseissa. Itse koen olevani tyylitellympi, kun asussani on tällaiset kivat yksityiskohdat.

Valitsin tähän työhön luonnonvalkoisen puuvillalangan, sillä aurinkolasini ovat ruskeat ja kummatkin värit lämpiminä väreinä sopivat hyvin yhteen. Nauhan valitsin aurinkolasieni värin mukaan, mutta jos olisin löytänyt kierrätyskeskuksesta luonnonvalkoista nauhaa, olisin yhtä hyvin voinut ostaa sitäkin. Pääasia on se, että värit eivät ole keskenään ristiriidassa, näin värimaailma on rauhallinen, vaikka se olisi värikäskin.

Mielestäni tähän kesän kukkateemaiseen aurinkolasinauhaan sopisi hyvin myös värikkäät kukat, mutta tällä kertaa omien virkattujen kukkasten värimaailmaa rajoitti se, etten halunnut ottaa lentolaukkuuni useita lankakeriä näin pieneen projektiin, koska mukaan otin muitakin käsitöitä.

Lomailemme tätä kirjoittaessani Montenegron Budvassa, Välimeren rannikolla. Kuvat olen ottanut laivamatkalla rannikon tuntumassa, missä myös pysähdyimme uimaan ja snorklaamaan rauhalliseen poukamaan, kaulakorukuvan otin Budvan Vanhassa kaupungissa. Keskipäivän valo on kirkasta ja lämpöä on ollut jopa +42 astetta. Vaikka en juurikaan Suomessa käytä aurinkolaseja, täällä ne ovat tarpeen. Siksi myös innostuin näiden aurinkolasien nauhojen askartelusta ja tästä pienestä virkkausprojektista.

Virkkaamalla koristellut aurinkolasinauhat.

Näin ne teet

Hyvä pituus nauhalle on 72 cm. Materiaaliksi kannattaa valita ohuehko pyöreä nauha, jonka väri sointuu joko aurinkolasiesi tai kukkiesi väriin. Virkkauslangaksi sopii ohut puuvillalanka tai vastaava, virkkuukoukku esim. no 2.

Kukat virkataan näin

  • virkkaa 4 kjs, 1 ps 1. kjs:aan
  • *2 kjs, 2 p, joiden viimeiset silmukat jäävät koukulle, vedä s kaikkien kolmen s:n läpi, 2 kjs, 1 ps kjs-kaareen*
  • *toista* vielä neljä kertaa
  • päättele langat
  • virkkaa yht. 30 kukkaa tai haluamasi määrä. Kukkia yhdistetään kaksi vastakkain.
Virkatut kukkakoristeet ja aurinkolasinauhat odottavat viimeistelyä
Virkatut kukkakoristeet ja aurinkolasinauhat odottavat viimeistelyä

Kukat ja aurinkolasinauhat viimeistellään näin

  • solmi nauhan päät aurinkolasien sankoihin lenkeiksi ja kuumaliimaa solmut. Lenkki jää napakaksi, mutta liukuu myös pois aurinkolaseista halutessasi.
  • kuumaliimaa tasaisin välein virkatut kukat aurinkolasinauhaan siten, että aloitat solmuista ja etenet kumpaakin reunaa samanaikaisesti alaspäin
  • kukat kuumaliimataan aina kaksi vastakkain, nauha jää niiden väliin
  • nyt kesäisen kukkainen aurinkolasinauhasi on valmis käyttöön joko koti-Suomessa tai missä sitten aurinko paistaakin!

Kesäisin ja kukkaisin lomafiiliksin, Tuija

Aurinkolasinauhat, jotka sopivat koruksikin.
Aurinkolasinauhoja voi käyttää myös kaulakoruna
Budva, Montenegro
Budva, Montenegro