Barbille paloista virkattu asukokonaisuus

Barbille paloista virkattu asukokonaisuus sai ideansa isoäidin neliöistä virkatuista villatakeista, joita olen ihaillut netissä. Tai oikeastaan aluksi ajattelin toteuttaa pelkän takin, mutta työ vei minut mennessään ja näin yksi vaatekappale johti toiseen.

Meidän Houpin barbi tarvitsi lisää vaatteita, vaikka hän itsekin niitä on alkanut jo sille ompelemaan. Kun vielä satuin penkomaan kaappejani ja löysin sieltä äidiltäni jääneitä ihanan värikkäitä puuvillaisia lankoja, ajatus oli enää toteutusta vaille valmis.

Houpin barbin asukokonaisuus koostuu

 • paloista virkatusta takista
 • paloista virkatusta olkalaukusta
 • paloista virkatuista kengistä
 • ompelemastani kukkamekosta

Annan tässä artikkelissa sinulle kaikista näistä työohjeet.

Barbille paloista virkattu asukokonaisuus
Barbille paloista virkattu asukokonaisuus

Barbille paloista virkattu asuskokonaisuus alkoi palaneliön suunnittelusta

Barbin paloista virkattu asukokonaisuus alkoi yhden palaneliön suunnittelusta, johon tarvitsin yksinkertaisesti vain lankakerän ja siihen sopivan kokoisen virkkuukoukun. Näin pieneen palaan ei voinut virkata montaa kerrosta, sillä neliöistä rakentuu lopulta vain ihan pieni mini-takki. Päätin siis, että neliö koostuisi kahdesta kerroksesta ja aloin virkata. Jo ensimmäinen versio virkatusta neliöstä tuntui kauniilta, joten enempää suunnittelua se ei tarvinnut, ainoastaan pientä viilausta koon suhteen.

Aluksi virkkuukoukkuni oli liian iso ja neliöstä tuli siksi inasen iso. Tämän arvioin ihan vain silmämääräisesti, vaikka minulla ei tässä vaiheessa ollut edes kaavaa barbin takkiin. Vaihdoin virkkuukoukun pienempään ja neliö pieneni mukavasti, nyt neliö näytti silmiini hyvän kokoiselta. Jos tämä yksi neliö ei isuisi kokonsa puolesta takin tulevaan kaavaan, muuttaisin siinä kohtaa virkattua neliötä. Tämä versio pääsi kuitenkin tässä kohtaa jatkoon.

Yleensä työt olisi hyvä aloittaa kaavan teosta, mutta koska työni on tällä kertaa niin pieni, yhden neliön virkkauskokeilu ei vie kuin hujauksen aikaa ja pienen pätkän lankaa.

3x3 cm kokoinen virkattuja minineliöitä barbin asukokonaisuuteen.
Aluksi virkkasin vain yhden neliön, ja koska neliö osoittautui sopivaksi, virkkasin niitä lisää.

Barbille paloista virkattu asukokonaisuus tarvii

 • 50 g Novitan Tennessee 100% puuvillalankaa (en tiedä onko tällaista enää, mutta vastaavaa varmasti löytyy)
 • virkkuukoukun kokoa 2.0
 • ompelulankaa ja neulan

Virkatun neliön ohje

Barbin takin ja olkalaukun neliöt ovat kaikki samoja neliöitä. Yhden neliön mitat ovat n. 3×3 cm. Barbin kengät on virkattu muuten samalla mallilla, mutta tämän neliön toinen kerros on korkeampi ja neliö siis isompi, jotta kenkiin tulisi enemmän tilaa.

Takin ja olkalaukun virkattu neliö

 • virkkaa 4 kjs, yhdistä ympyräksi ensimmäiseen kjs:aan ps:lla
 • 1 krs: 1kjs=1. ks, virkkaa 7 ks, ps 1. kjs:aan
 • 2. krs: 2 kjs=1. p, virkkaa 2 p siten, että jätät kaikkien kolmen pylvään viimeiset silmukat koululle. Vedä lanka lopuksi kaikkien kolmen silmukan läpi yhtäaikaa. 2 kjs. Toista pylväsryhmä. 4 kjs. Toista 4x (Kukan terälehtiä tulee siis 8, ja joka toisen terälehden välissä on 2 kjs ja joka toisen 4 kjs). Lopuksi ks 1. pylväsryhmään.

Kenkien virkattu neliö

 • kuten ed.
 • 2 krs: 3 kjs=1. pp, tässä neliössä p=pp, ja joka toisen pylväsryhmän väliin tulee 3 kjs ja joka toisen 5 kjs.0
Barbille paloista virkattu asukokonaisuus

Barbille paloista virkatun takin kaava

Seuraavaksi piirsin barbin takille kaavan siten, että asettelin barbin paperin päälle ja hahmottelin kaavan piirtämällä ääriviivat takille. Sitten mittailin piirrokseeni tätä yhtä ainoaa virkattua mallineliötä. Neliö tuntui sopivalta kokonsa puolesta kaavaan, joten pääsin virkkaamaan niitä lisää.

Kaava barbin paloista virkattuun takkiin. Takakappale.
Takakappale
Kaava barbin paloista virkattuun takkiin, etukappale.
Etukappale

Neliöitä barbin takkiin kuluu

 • takakappaleeseen 19
 • etukappaleeseen 14
 • yhteensä takissa on 33 virkattua neliötä

Valmiin takin koko on pienempi kuin mitä mitat ovat kaavassa. Tämä johtuu palojen yhteen ompelemisesta ja sitä kautta palojen tiivistymisestä.

Neliöt ompelin käsin toisiinsa kiinni nurjalta puolelta ompelulangalla.

Barbille paloista virkattu asukokonaisuus

Barbille paloista virkattu olkalaukku

Olkalaukku koostuu

 • 2 neliöstä, jotka ommellaan kolmelta sivulta nurjalta puolelta yhteen
 • 50 kjs, jotka virkataan laukun hihnaksi siten, että laukun yläsivuun virkataan ks, 50 kjs, ks
Barbille paloista virkattu olkalaukku. Kuuluu asukokonisuuteen.

Barbille paloista virkatut kengät

Barbin kenkään virkataan yksi isompi neliö. Tämä neliö ommellaan oikealta puolelta kiinni seuraavanlaisesti:

 • taita vastakkaiset reunat yhteen, siten että neliön oikea puoli jää ulospäin. Tämä siksi, että näin pientä työtä on todella vaikea kääntää ompelun jälkeen oikein päin, jos ompelu tapahtuu nurjalta puolen.
 • kuvan pisteet taitetaan yhteen ja ommel kulkee pisteitä pitkin
 • alanuolen kohdalla oleva pylväsryhmän aukko kannattaa ommella yhteen, sillä muuten barbin jalkaterä tulee ko aukosta ulos.
Barbin virkattujen kenkien työohje.
Neliö ennen taittamista
Barbin virkattujen kenkien työohje.
Neliö taitettuna ompelua varten
Barbin paloista virkatut kengät, osa asukokonaisuutta. Värikäs Kädenjälki.
Valmiit barbin kengät sujahtavat mukavasti barbin jalkaan

Barbin laukku ja kengät on helppoja ja nopeita virkata, ja niihin virkataan yhteensä vain 4 neliötä. Silti ne täydentävät barbin asustetta ihanasti ja tekevät asusta kokonaisuuden.

Barbille virkatut kengät ja olkalaukku, kuuluvat asukokonaisuuteen. Värikäs Kädenjälki.

Barbin ommeltu kukkamekko

Barbin mekkoon piirsin samanlailla kaavan kuin takkiinkin eli käytin barbia mekon mallina paperin päällä. Tästä raakaversiosta piirsin kaavan puhtaaksi.

Barbin mekon lopullisesta kaavasta leikkasin sekä mekon etu- että takapuolen, ja huolittelin saumurilla käden- ja pääaukon reunat. Helman huolittelin saumurilla ja käänsin sen ompelukoneella.

Tämä minun ompelemani minimekko on valmistettu sekoitekangastilkusta, joka löytyi kaappini perukoiltani. Valitsin tämän kankaan juuri siksi, että se sopi kuosinsa ja väriensä puolesta virkattuun asukokonaisuuteen. Materiaalina tämä ei ole vaivattomin työstettävä.

Mukavin ja helpoin ompelumateriaali näissä barbin vaatteissa on hyvänlaatuinen trikookangas, jota ei välttämättä tarvitse näihin töihin huolitella eikä tehdä reunakäänteitä, ainakaan jos lapsi itse on se, joka käsin ompelee barbille vaatteet. Lisäksi trikookangas joustaa ihanasti, jos minivaatteen malli on kapea.

Barbin mekon kaava.
Barbin väljän hihattoman mekon kaava
Barbille ommeltu mekko.
Sekoitekankaasta ommeltu barbin hihaton kukkamekko

Barbille paloista virkattu asukokonaisuus ja mekon ompelu on mukavaa puuhaa

Näiden minivirkkausten ja ompeluiden suunnittelu poikkeaa aina jonkun verran oikeiden vaatteiden valmistamisesta. Koska työ on pieni, siihen ei saa juurikaan montaa yksityiskohtaa toteutettua, vaikka nekin ovat täysin mahdollisia. Toisaalta kaavat ovat usein yksinkertaisia ja suoraviivaisia, jos mallissa vain on väljyyttä. Istuvampiin ja niukempiin malleihin on lisäksi jo mietittävä vaatteen puettavuutta ja erillisiä kiinnityssysteemejä.

Pidin tosi paljon tämän asukokonaisuuden suunnittelusta ja valmistamisesta. Se ei vaatinut paljoa ponnisteluja, mutta ainakin omasta mielestäni siitä tuli todella kaunis. Vaatteet istuvat barbin päällä ja ne on helppo pukea sen ylle.

Minusta tyytyväisyys on lopulta hyvä mittari siihen, milloin työn voi lopettaa. Tässä työssä kumminkaan se ei ihan vielä riittänyt. Tein barbin asut Houpin barbille, joten tärkeätä oli myös saada Houpin kommentit asukokonaisuudesta. Kun Houppi sitten tuli meille, hän huomasi barbin ennen kuin oli ennättänyt riisua takkinsa. Takki päällä hän sujahti barbin luo, tutki sitä, rutisti barbia ja hihkaisi: ´´Ihana!´´. Siitä alkoivat päivän barbileikit. Mittari näytti iloa, joten kyllä tämä käsityöprojekti kannatti ehdottomasti toteuttaa.

Houppia tämä barbin asu innosti niin, että hän ompeli käsin sille vielä samana iltana tekoturkistakin. Siitä tulikin kerrassaan aivan ihana!

Toivon, että sinäkin sait tästä barbin asukokonaisuudesta samaa iloa, ehkäpä vielä jotain uutta ideaakin ja lisäksi kimmokkeen tällaiseen minivirkkaamiseen ja -ompeluun. Barbin asukokonaisuus on myös hyvä lahjavinkki jouluiseen pakettiin.

Mukavia käsityöhetkiä, Tuija ja Hope

Lapsen itse käsin ompelema tekoturkistakki barbille.
Barbi pääsi koulumatkalle mukaan

Barbille paloista virkattu asukokonaisuus. Värikäs Kädenjälki.
Iloisia käsityöhetkiä!