Diy korut järvikaislasta ovat kesän trendikkäimmät korut, jotka voi myös ihan itsekin valmistaa. Luonnon mateeriaaleista valmistetut korut ovat tyylikkäitä ja ajattomuudellaan ne sopivat moniin asusteisiin vuodesta toiseen riippumatta vuoden ajasta.
Opetan tässä artikkelissa sinullekin kuinka teet omat diy korut järvikaislasta. Yllätyt kuinka helppoa järvikaislan käsittely on ja kuinka ihastuttavaa se käsityömateriaalina lopulta onkaan.
Diy korut järvikaislasta – kesän trendikkäimmät
Suomessa on tuhansia järviä ja koska järvikaisla on yleinen, niitä on myös hyvin helppo löytää. Kaisloja saa kerättyä ihan kahlaamalla rannasta tai veneilemällä. Kaislojen kerääminen pienissä määrin kuuluu jokamiehen oikeuksiin, joten niitä voi huoletta keräillä yleisiltä rannoilta.
Kaislan kannattaa kerätä juhannuksen tienoolla, sillä silloin kaislat lähtevät ihan nyppimällä irti. Juhannuksen aikaan et tarvitse mitään välineitä kaislojen katkaisemiseen vaan jos innostut juhannuslenkillä tai uimareissulla kaislojen keräilystä, niin kannattaa katkoa niitä matkaan mukaan. Kaislakorut voit valmistaa myöhemminkin, mutta materiaali keräämiseen tämä juhannuksen tienoo on ihan parasta aikaa. Toki järvikaislaa voit kerätä muunakin ajankohtana.
Järvikaislan käsitteleminen
- järvikaisloja voi suoraan käyttää askarteluihin järvestä kerättyinä
- jos keräät kaisloja talven askarteluihin, kuivaa niitä ulkona suojaisessa paikassa 4-5 päivää käännellen niitä välillä
- vain märkiä kaisloja pystyy työstämään, sillä kuivat kaislat katkeavat
- kun kuivattuja kaisloja aletaan työstämään, ne kastellaan aluksi kylmällä vedellä
- kastellut kaislat kääritään märkiin kankaisiin muovin alle vuorokaudeksi, ne kannattaa siis laittaa edellisenä päivänä kostumaan
- kaislatyötä voi jatkaa, jos se jää kesken. Liota keskeneräistä työtä 8 h ennen kuin jatkat sitä.
Järvikaislan letittäminen korujen materiaaliksi
Yksi tapa käyttää järvikaislaa käsitöissä on letittää se. Järvikaisla letitetään märkänä joko vasta poimitusta tai vuorokauden kostutetuista, kuivatuista järvikaisloista. Järvikaislat ovat yksilöllisiä ja eri värisiä. Tämä tuo eloisuutta ja saa koruistasi todella uniikkeja. Letitetyt järvikaislat sopivat mainiosti moneen muuhunkin käsityöhön ja niitä voi yhdistää myös eri materiaaleihin.
Tarvikkeet järvikaislan letittämiseen:
- juuri poimittua järvikaislaa, kuivatuille järvikaisloille liotusastia, vettä, kangasta ja muovia
- lankaa
- puristin
- sakset
Järvikaislan letittäminen askartelumateriaaliksi:
- sido 3 järvikaislan päät langalla yhteen siten, että 2 järvikaislaa on samansuuntaisesti ja 1 toisin päin (2 latvaa ja 1 juuripää yhdessä ja vierekkäin)
- kiinnitä pöydän reunaan puristin ja puristimeen langalla sidotut järvikaislat
- letitä järvikaislat
- sido langalla letityksen jälkeen toinenkin pää
- tasaa päät sakseilla
Letitetyn järvikaislan viimeistely
Järvikaislaletit viimeistellään litteäksi, jotta ne sopivat hyvin askarteluun. Tämä tapahtuu siten, että letit kaulitaan pyyhkeiden välissä. Lettejä kannattaakin tehdä ensin useampi ja kaulia ne sitten kerralla kaikki.
Nyt korujen askartelumateriaali on sitten valmista. Näitä järvikaislalettejä kannattaa tehdä varastoon, jos myöhemmin syksyllä haluaisi tehdä koruja esim. joululahjaksi.
Järvikaislasta korvikset
Järvikaislakorviksiin tarvitset:
- letitettyä järvikaislaa 14 cm /korvis
- pellavalankaa ja käyräneula (suorakin käy)
- korviskoukku ja jos haluat, korvisvälikappaleita
- korvistaustakappaleet 2 kpl
- korupihtejä: latta- ja käyräpihdit
- kuumaliimapyssy, ei välttämätön
Näin valmistat itsellesi järvikaislakorvikset:
- valitse kaksi suurin piirtein samansävyistä, paksuista ja pituista (n. 14 cm) kaislalettiä
- aloita korviksen kiertäminen ympyräksi letin kapeimmasta päästä, ompele letin kierroksia sieltä täältä yhteen
- ympyrän lopussa kierretään pellavalankaa useita kertoja kaislaletin loppupään ympäri, jolloin se jää mukavasti piiloon
- pujota lanka vielä siten, että se tulee ulos kierteiden keskikohdalta. Loppulangasta muodostuu korviksen varsi. Oman korvikseni varsi on n. 2 cm.
- lopuksi pujota ja solmi vetosolmulla lanka korviskoukkuun tai välikappaleeseen, joka yhdistetään korviskoukkuun latta- ja käyräpihdeillä. Pääasia, että kaislakorvikset jäävät roikkumaan hyvään asentoon.
- itselläni toisen korviksen solmu ei pitänyt käytössä ja siksi lisäksi vielä kuumaliimasin solmut
Näin valmistat itsellesi järvikaislasta kaulakorun
Järvikaislaletistä valmistuu samalla tekniikalla kaulakoru. Nyt vain ompelun sijasta käytetään kiinnittämiseen kuumaliimapyssyä.
Järvikaislaiseen kaulakoruun tarvitset:
- letitettyä järvikaislaa (määrä riippuu korusi koosta)
- iso puuhelmi
- pora, jos helmessäsi ei ole reikää
- pellavalankaa (kierrettynä niin pitkä pätkä kuin mitä koruusi haluat, omassa korussani n. 82 cm kierrettynä)
Näin valmistat itsellesi järvikaislasta tehdyn kaulakorun:
- jos helmessäsi ei ole reikää, poraa sellainen. Reiän tulee olla sen kokoinen, että siitä mahtuu kaksi kierrettyä pellavalankaa sopivasti läpi.
- kierrä pellavalangasta naru ja pujota sen kummatkin päät reiästä. Solmi päät yhteen.
- vedä solmua ulos ja kuumaliimaa sitä helmen mitalta, vedä kuumaliimattu naru helmen sisään takaisin
- aloita narujen ulostulopäästä (helmen yläosasta) kaislaletin pyörittäminen helmen ympäri ja kuumaliimaa se helmeen kiinni aina helmen alapuolella olevaan solmuun asti
Nyt kaunis järvikaislasta tehty kaulakoru on valmis. Eikö siitä tullutkin kaunis?
Järvikaisla on kaunis ja helppo materiaali askarteluihin
Järvikaisla on halpa, kaunis ja helppo materiaali diy koruihin. Se sopii ihanasti luonnollisuutensa vuoksi käytettäväksi esim. pellavan kanssa. Järvikaisla on materiaaliltaan kevyttä, joten koruille ei tule juurikaan painoa. Kaislaa voi palmikoinnin lisäksi kutoa ja punoa.
Mitä muuta järvikaislasta voisi tehdä?
- mattoja
- seinävaatteita
- koreja, ruukunsuojia
- hattuja
- laukkuja, kasseja
- kesähameen
- pannunalusia
- koriste-esineitä
- joulukoristeita
- valaisimia
- kuivakukkaasetelmiin
- kransseja…
Kaislasta on siis moneksi ja lisäksi se on vielä ilmaista materiaalia käsitöihin. Korut ovat pieniä askartelutöitä ja niistä onkin hyvä aloittaa kaislatöihin tutustuminen, jos materiaali ei ennestään ole tuttu.
Nämä omat järvikaislakoruni ovat palmikkomenetelmällä tehty käsityökoulussa, missä itse tutustuin ensimmäistä kertaa kaislatöihin. Palmikointi on helppo tapa työstää järvikaislaa ja lisäksi siitä saa tehtyä todella näyttäviä käsitöitä itselle tai vaikkapa ystävälle lahjaksi.
Voisitko sinä ajatella itsellesi järvikaislasta valmistettuja koruja? Kommentoi vain vapaasti.
Toivottelen oikein ihanaa juhannusta sinulle! Aurinkoa ja lämpöä keskikesääsi, Tuija