Diy lampunvarjostin teemahuoneelle, miten sen rakennan?

Diy lampunvarjostin teemahuoneelle, miten sen rakennan? Millaisen lampun tuunaisin huoneeseen, jonka teemana on esim. sulat kuten omassa vierashuoneessamme? Teema voi olla valinnainen ja se voi alkaa mistä huoneen yksityiskohdasta tahansa. Minulla se alkoi lähes vahingossa seinän tapetiksi valitusta sulka-aiheisesta fototapetista.

Tässä postauksessa kerron sinulle kuinka itse alan rakentaa kokonaista sisustusta yhteen uuden kotimme huoneista. Näytän myös kuinka valitsen, suunnittelen ja toteutan 5 erilaista ja uniikkia lampunvarjostinta kyseiseen huoneeseen.

Yksi lampunvarjostimista on varmasti maailman pienin lampunvarjostin ja samalla se on myös maailman helpoin tehdä. Haastavin lampunvarjostin on taas mahdollista toteuttaa helpommin kuin miten sen itse tein. Siihenkin saat yksinkertaisen oikotien. Tästä lampunvarjostinyksiköstä saat varmasti vinkkejä omaan yksilölliseen valaisimeensi, joko kokonaisuutena tai erillisinä yksittäisinä varjostimina.

Diy lampunvarjostin teemahuoneelle, miten sen rakennan huoneeseeni?

Sulat eivät siis oikeastaan olleet päällimmäisenä mielessäni, kun aloin hahmottamaan ja sisustamaan kyseistä vierashuonettamme. Halusin aloittaa huoneen sisustamisen takaseinän tapetista, sillä jostain on aina aloitettava. Tuo paljas seinä tuntui ensimmäisenä haluavansa jotakin.

Koska takaseinä oli yhtenäinen eikä siinä ollut ikkunoita tai ovea, halusin valita siihen näyttävän ja isokuvioisen tapetin. Kun näin eräässä tapettikirjassa seinän kokoisen sulka-aiheisen kuvion, olin heti myyty. Siitä tapetista tuli myös tyttäreni suloisesti mieleeni. Tässä se siis oli, valinta osui tällä kertaa yllättävän nopeasti kohdalle. Luulen, että tyttäreni toimi muusanani, taiteellisena innostajanani.

 • Valitse huoneen teema. Teeman tai aiheen ei tarvitse löytyä tapetista. Se voi olla mikä vaan mikä on sinulle mieluisaa. Katsele ympärillesi liikkuessasi tai tutki itseäsi.
 • Valitse huoneen värimaailma. Tämän huoneen värimaailmaksi valikoitui lämpimät värit. Väreistä valitsin luonnonläheisen ruskean lämpimän sävymaailman. Valitse siis joko kylmät sävyt tai lämpimät sävyt, älä sekoita niitä keskenään. Vain lämpimät värit tai kylmät värisävyt toimivat hyvin yhdessä.
 • Lue lisää värisävyjen valinnasta ja aiheesta Miten valitsen värit tuunausprojektiini.
 • Valitse huoneen tyyli. Tämän huoneen tyyliksi valikoitui boho. Tyylisi voi olla romanttinen, leikkisä, rönsyilevä, pelkistetty tai oma ihana tyylisi ihan ilman mitään suuntauksia!
 • Valitse huonekalut kooltaan tilaan sopiviksi. Liian iso on liian iso. Pieni voi aluksi näyttää liian pieneltä, mutta entäpä jos sen rinnalle tai päälle sijottaisi ison viherkasvin? Tulisiko pienestä huonekalusta asetelma ja sopivan kokoinen tilaan?

Oman vierashuoneemme sisustuksen elementit

 • Sulkatapetti: Federstern XXL4-006
 • Vierashuoneen vuoteen rakensin lavoista, jotka käsittelin keskiruskealla puunsuojalla.
 • Vuodevaatteet ovat beigeä pellavaa Jyskistä. Tyyny näkyy vasemmalla.
 • Vuoteen muut tekstiilit ovat Hennes & Mauritzilta.
 • Ruskea lampaan talja on Keskiaikaismarkkinoilta Hämeenlinnasta, ostettu vuosia sitten.
 • Huoneen matto on jo aikaisemmin ostettu Indiskasta vanhaan kotiimme.
 • Juuttikynnysmatto on Hennes & Maurizilta (näkyy toisissa kuvissa).

.

 • Yöpöytänä toimii puinen juomakori, johon ruuvasin kiinni pyörät.
 • Pöytävalaisin on joskus ostettu Ikeasta, mutta se ei enää kuulu heidän mallistoonsa.
 • Aamutossut löytyivät Prisman ale-korista.
 • Matala valkoinen Ikean taso sijaitsee vuodetta vastapäätä. Se on tyttäreni oma huonekalu.
 • 3 kaunista patsasta, jotka perin äidiltäni.
 • Indiskan matto

Maton ja keskimmäisen patsaan värit resonoivat hienosti keskenään. Ne värähtelevät tosi herkullisesti toisistaan, joten aika ihana yksityiskohta niille, jotka yksityiskohtia arvostaa.

 • Huoneen seinästä löytyy askartelemani boho-kello. Ohjeet kelloon löytyy täältä.
.
 • Rakenna siustustasi pala kerrallan. Tutki ja kuuntele itseäsi, maistele tunnelmaa, jonka olet luonut. Älä tee kaikkea yhdellä kerralla vaan anna itsellesi aikaa ja tilaa.
 • Salli itsellesi muuttaa ja muokata. Lopulta, kun tunttuu hyvältä, tuo olo tuo varmuuden, että tässä se nyt on.
 • Olen yhdeltä koulutukseltani sisustusalan ammattilainen. Rakennan oman kotini kumminkin enemmänkin tunteella, sisustan ajan kanssa. En perusta sisustamista sisustuskoulussa oppimaani värioppiin, en siellä opittuun paperilla toteutettuun suunnitteluun. Toki olen kyllä tehnyt sisustussuunnitelmaa paperillakin edelliseen kotiin, kun remontin takia muuton odotusaika oli itselleni tuskaisen pitkä. Sekin kyllä toimi, en kiellä. Värikonsultin koulutus on kumminkin perusta omalle värien käytölleni. Omaa kotiani haluan sisustaa niin kuin parhaalta tuntuu ja juuri silloin kun inspiroidun.

Valaisimen valitseminen ja rakentaminen vierashuoneen teemaan sopivaksi

Vierashuoneemme lampulta halusin, että se

 • valaisee hyvin koko huoneen
 • on itse tuunattu ja uniikki

Eräänä päivänä näin Prismasta valaisimen, jossa oli viisi valaisinta samassa yksikössä. Siitä alkoi mielessäni kyteä ajatus tästä kattolampusta. En ostanut hahmottaa ihan ensimmäisellä käynnilläni millainen oma lamppuni tulisi olemaan, mutta kun olin pari kertaa käynyt sitä katsomassa, päätin ostaa sen.

Prismassa kattolampun johdot oli solmittu yhteen ihanaksi lamppurykelmäksi, mutta itse levitin koukuilla kaikki johdot rennosti kattoon roikkumaan. Tässä kuva siitä.

Valaisin toimii mainiosti myös ilman varjostimia. Itse halusin niihin kumminkin diy varjostimet. Varjostimista halusin hyvin kevyet.

Sellaiset ajattelin toteuttaa

 • ilmavilla metallipunonta-astioilla (vastakohta pehmeille materiaaleille) ja
 • linnun sulilla (tapetin aihetta kopioiden)

Varjostimien rajaus kahteen elementtiin (metallilankaan ja sulkiin) ja toisiinsa sopiviin sävyihin, tuo selkeyttä valaisimeen, jonka kaikki 5 varjostinta tulisivat olemaan erilaisia. Seuraavaksi näytän kuinka askartelin nämä kaikki 5 erilaista lampun varjostintani.

Diy lampunvarjostin no 1

Ensimmäinen lampunvarjostin koostuu ainoastaan linnun sulista. Linnun sulkien idean ammensin seinän tapetista. Yksinkertaisen kaunista ja höyhenen kevyttä.

 • Ideana on kiertää ohuempaa metallilankaa sulan ruodon ympäri, sen jälkeen sulat kiinnitetään samalla ohuella metallilangalla tukevamman metallilangan ympärille. Oma tukeva metallilanka on diy lampunvarjostimesta no 5 yli jäänyt metallikierre.
 • Sulkarenkaan olen sulkenut ympyräksi vasta asetellessani sen lampun kantaosaan. Näin sain sulkarenkaan istumaan tukevasti lampun kantaan eikä se valunut pois paikoiltaan.
 • Tapoja voi olla muitakin ja kiinnittäminen voi riippua myös oman lamppusi rakenteesta. Kannattaa siis varioida ja käyttää mielikuvitusta.

Diy lampunvarjostin no 2

Diy lampunvarjostin no 2 valmistui kirpputorilta löytämästäni metallilanka-astiasta. Metallilanka-astia maksoi 0,2 euroa, se oli uskomattoman kaunis ja hienosti tehty. Vanhassa kodissamme se oli pitkään koristeena, mutta jostain syystä uudessa kodissamme se ei tahtonut löytää omaa paikkaansa. Kunnes nyt.

Metallilanka-astiasta tuli itse asiassa kaksi diy lampunvarjostinta:

 • kulho-osasta askarteli yhden lampunvarjostimen ja
 • jalkaosasta toisen

Tämä diy lampunvarjostin no 2 on tehty kulho-osasta.

 • Kulho- ja jalkaosan irrotin isoimmilla sivuleikkureilla toisistaan.
 • Kulho-osasta tein diy lampunvarjostimen no 2 siten, että sujautin sen lampun kantaosaan ja siinä paikoillaan muotoilin se sopivaksi vääntelemällä ja kiristelemällä metallilankoja.
 • Kummatkin osat spraymaalasin kullan värisellä maalilla sen jälkeen, kun olin kokeillut niitä lamppujen kantaosiin ja ne istuivat niissä hyvin.

Ei mitään sen kummoisempaa tai vaativampaa. Joku taitava käsityön tekijä oli jo itse asiassa tehnyt puolestani vaativan työn eli tämän metallilanka-astian.

Tästä diy lampunvarjostimesta no 2 tuli ihanan eksoottinen söpöläinen! Tämäkään varjostin ei estä valon siroamista vaan on muiden valaisimien tapaan lähinnä koriste. Hyvin kaunis ja helppo tekoinen sellainen.

Diy lampunvarjostin no 3

Seuraavaksi olikin sitten helppo jatkaa askartelua metallilanka-astian jalkaosasta. Eipä tämäkään varjostin itse asiassa ole ihan varsinainen varjostin vaan tämäkin toimii lähinnä kauniina koristeena lampulle.

Tästä lampun varjostimesta tulikin sitten maailman pienin lampun varjostin, niin pieni ja söpö, että se saa jo hymyn huulille!

 • toteutus kuten diy lampunvarjostin no 2

Diy lampunvarjostin no 4

Seuraava lampunvarjostin on jälleen tehty linnun sulista. Tällä kertaa sulat ovat ruskeita, jotta varjostinrykelmään syntyy mukavaa vaihtelua.

 • Tämä ruskea linnun sulkalampunvarjostin on toteutettu kuten diy lampunvarjostin no 1

Diy lampunvarjostin no 5

Tämä metallilankainen lampunvarjostin on itse tekemänä haasteellisempi. Tämän metallilanka-astian voit hyvinkin hankkia suoraan kirpputorilta ja spraymaalata sen kullalla. Oikotienä ja vaihtoehtona itse tehdylle metallilankakorille jokseenkin mainio.

Itse tein tämän metallilangasta punotun korin käsityökoulun tunneilla. Spraymaalasin sen myöhemmin kotona, mutta en löytänyt sille mitään käyttöä. Nyt se pääsi ihanasti pitkän odottelun jälkeen paraatipaikalle vierashuoneen kattoon.

Tässä vielä työvaiheita metallilankakorista koulun tunneilta.

 • Metallilankakorista olen tehnyt lampunvarjostimen samoin kuten diy lampunvarjostimet no 2 ja no 3.

Aika hauska tästäkin tuli ja spraymaalauksen jälkeen se yhdistyy kullan värisenä kahden muun metallilankavarjostimen kanssa mukavasti kokonaisuuteen.

Lue myös: Ikean 6,99 euron lamppu muuttuu helposti design valaisimeksi.

Diy lampunvarjostin huoneelle, jonka teemaksi muodostui sulat ja bohoilu

Tästä vierashuoneen lampusta tuli mielestäni ihanan kevyt kaikkine 5 varjostimineen. Huoneen teemaan ja värimaailmaan se sopi myös suloisen ilmavasti.

Koska annoin itselleni aikaa tutustua huoneen tunnelmaan ja rakensin sisustusta pienin askelin, siitä tuli mielestäni toimiva ja kaunis. Täytyy sanoa, että suunnittelisin tämän kokoisen oman kodin tilan uudestaan samalla tavalla, rauhassa ja tunteella.

Mitä sinä pidit näistä minun diy lampunvarjostimistani? Kommentoi vain vapaasti sopivatko ne mielestäsi huoneen sisustukseen, säilyikö mielestäsi huoneessa kokonaisuudessaan tasapaino hajautetuilla valaisimilla vai oliko mielestäsi diy valaisimeni huti.

Jos taas inspiroiduit näistä diy lampunvarjostimistani, olisin iloinen jos jakaisit tätä postausta kavereillesikin!

-Tuija-