Diy projektina vanha sivupöytä ja jakkara

Vanha sivupöytä ja jakkara kokivat muodonmuutoksen, jonka jälkeen ne raikkaina ja sisustukseen sopivina ovat löytäneet paikkansa sekä vanhassa että nykyisessä kodissamme. Vanhat huonekalut on tehty kestämään, ja koska ne ovat puuta eivätkä lastulevyä, ne ovat tukevia ja hyviä huonekaluja, joita kannattaa kierrättää ja uudelleenkäyttää.

Sivupöytä osui aikoinaan Tori.fi:ssä silmiini, ja olihan se niin suloinen, että ostin sen, jakkaran löysin kierrätyskeskuksesta. Sekä sivupöytä että jakkara olivat molemmat hyväkuntoisia, joten niiden tuunaaminen ei ole lopulta kovinkaan vaativa eikä iso homma, sillä niiden rakenteita ei tarvinnut korjata.

Tuunattuja huonekaluja
Kevytverhoiltu jakkara
Tuunattu vanha sivupöytä

Vanha sivupöytä ja jakkara tuunauskohteina

Osalle ihmisistä, jotka arvostavat vanhoja huonekaluja, on tärkeää, että vanha huonekalu entisöidään eli saatetaan samanlaiseksi kuin mitä se on ollut alkujaankin ja millaisena sen kuuluisikin näyttää oman aikakautensa huonekaluna. Usein kumminkin pitkän matkansa aikana vanha huonekalu on saanut päällensä useita kerroksia maaleja, joiden sävyt on valittu maalausajankohdan muotivärien mukaan. Näitä kerroksia olen itsekin usein siklannut ja hionnut, kunnes lopulta jopa hieman yllättäenkin alkuperäinen maalin väri sitten paljastuu.

Joidenkin aikakauden tyyleihin kuuluu pelkkä lakattu pinta suojaamaan puuta, tai petsi antamaan luonnollista väriä ja sen päälle suojaksi vielä tuo lakkapinta. Puupintojen päälle on sitten myöhemmin voitu maalata värillinen uusi ilme. Alkuperäinen väri voi olla siis puun oma väri tai petsillä maalattu väri.

Itselläni ei ole rahallisesti tai tunnearvoltaan arvohuonekaluja, lähinnä valitsen tuunattavat huonekaluni niiden käyttötarkoituksen ja ulkonäön perusteella. Omat kriteerini täyttyvät, kun saan pelastaa vanhan huonekalun ja tehdä siitä itselleni tarpeellisen ja mieluisan sisustuselementin kotiini. Joskus vanhat huonekalut ovat jo käyttökelvottomia, rikkinäisiä ja siirtymässä jo puujätteeksi, minulle nekin silti kelpaavat. Tuunattavaksi päätyvät huonekalut muuttuvat käsittelyjen jälkeen yleensä aivan eri näköisiksi, ne voi joko pintakäsitellä tai muuttaa ne käyttötarkoitukseltaan muuksi kuin mihin ne on alunperin tarkoitettu. Niille löytyy siis käyttöä ja niistä saa todella upeita huonekaluja kaiken vaivannäön jälkeen, joten vanhojen huonekalujen edessä kannattaa aina pysähtyä, niistä voi kuoriutua todella upeita ja persoonallisia kodin katseenvangitsijoita. Aivan kuten näistä meidänkin tuunauskohteistamme.

Sivupöytä on ns. puolipöytä
Sivupöytä on ns. puolipöytä

Tuunatut huonekalut sisustuselementteinä

Tämä tuunattu sivupöytä ja jakkara löysi paikkansa entisessä kodissamme tyttäreni Lindan kampauspöytänä ja sen istuimena. Kun Linda muutti kotoa pois, kampauspöytä ja jakkara eivät mahtuneet hänen uuteen omaan kotiinsa. Siksi ne jäivät hänen vanhaan huoneeseensa entisille omille paikoilleen ja palvelivat sen jälkeen AirBnb-vierashuoneessa.

Tästä voit halutessasi lukea artikkelista Muutoskohteena vierashuone vanhassa omakotitalossa.

Tällä hetkellä tämä kampauspöytä ja jakkara löytyvät nykyisen kotimme makuuhuoneesta, joten mukavasti nämäkin tuunailut ovat jatkaneet matkaansa ja palvelevat edelleenkin hyvin. Ehkäpä siroina ja pieninä huonekaluina ne sopivat ketterästi moniin paikkoihin, varsinkin kun Lindan ja oma tyylimme ovat samansuuntaiset, näin voimme kierrättää huonekaluja perheenkin keskellä.

Tässä kohtaa tarvii mainita, ettei mieheni onneksi ole innokas sisustamaan, hänelle riittää kun koti on toimiva, joten saan vapaat kädet tuunailla, askarrella ja sisustella eikä meillä tarvitse neuvotella väreistä, tyyleistä eikä tavaroiden paikoista tai tarpeellisuudesta sen kummin, aika ihanaa!

Näin tuunasin sivupöydän

Alkujaan sivupöytä oli mustassa maalissa. Ajatuksenani oli raikastaa sivupöydän ilmettä, ja saada siihen kepeyttä ja iloista ilmettä maalaamalla puuosat valkoisiksi ja tapetoimalla pöydän kansi ja laatikoiden sivut kauniilla tapetilla. Pöydän kannen tapetin päälle leikkautin vielä lasin suojaamaan kantta käytössä.

Sivupöydän työvaiheet

  • maali siklataan kauttaaltaan
  • tämän jälkeen puupinnat hiotaan 120-, 150- ja 180-karkeuksilla hiomapapereilla, suoriin pintoihin voi käyttää hiomakonetta, pyöreät kohdat hiotaan käsin
  • mahdolliset lommot kitataan ja annetaan kuivua, jonka jälkeen ne hiotaan käsin
  • hiomapölyt pyyhitään nihkeällä rätillä pois
  • mahdolliset vetimet kannattaa viimeistään tässä kohtaa irrottaa
  • maalataan pohjamaalilla kertaalleen ja varsinaisella maalilla kahteen kertaan ja annetaan välissä kuivua. Maalauskertojen välissä kevythiotaan hyvin hienolla hiekkapaperilla. Käytin tässä pöydässä puolihimmeää kalustemaalia.
  • kun maali on kuiva, kiinnitetään ottimet takaisin paikoilleen
  • pöydän kannen tapetointia varten piirsin ensin paperille kannen muodon, tämän avulla leikkasin tapetin. Tapetti kiinnitetään tapettiliisterillä paikoilleen.
  • pöydän kanteen leikkautin lasiliikkeessä 6 mm paksun lasin paperisapluunan avulla, lasi pysyy itsellään paikoillaan eikä sitä ole kiinnitetty mitenkään erikseen pöydän kanteen
  • pöydän jalkojen alle leikataan vielä huonekaluhuovat ja pöytä on nyt valmis käyttöön
Sivupöytä ennen tuunausta. Sivupöytä siklattuna.
Sivupöytä ennen tuunausta. Sivupöytä siklattuna.
Pöytä hiotaan ja maalataan
Pöytä hiotaan ja maalataan
Valmis pöytä tapetoituna, kannen päälle on leikkautettu lasi
Valmis pöytä tapetoituna, kannen päälle on leikkautettu lasi

Jakkaran työvaiheet

Vanhan jakkaran jalat maalataan valkoisiksi samalla maalilla kuin sivupöytäkin on maalattu. Tämän jälkeen jakkaran istuinosa kevytverhoillaan ja koristellaan.

Jakkaran työvaiheet

  • jakkara on alunperin lakattu, ja koska jaloissa oli vielä hyvin lakkaa, siklasin ne. Pintakäsittely on tehty samoin kuin sivupöydässäkin.
  • kun maali on hyvin kuivunut, tuolin voi kevytverhoilla. Sitä varten tarvitaan jakkaran istuimen muotoinen vaahtomuovi, jonka ostin ja leikkautin jakkaran mitoilla vaahtomuoviliikkeessä. Liikkeessä neuvotaan valitsemaan oikea vaahtomuovi. Omani on kovan laatuinen, tiheydeltään n. 23 kg/m3 ja paksuudeltaan 15 cm. Vaahtomuovin koko on jonkin verran suurempi kuin istuimen koko.
  • vaahtomuovi liimataan sille tarkoitetulla sprayliimalla istuimeen kiinni
  • tämän jälkeen verhoilulakanakangas kiinnitetään heftaneuloilla vaahtomuoviin kiinni napakasti. Parhaiten verhoilulakanakankaan saa napakaksi, kun kiinnität neulat aina vastakkaisilta puolilta vuoronperään, ja etenet näin niiden välitkin kunnes koko lakanakangas on napakasti kiinni vaahtomuovissa.
  • tämän jälkeen kangas kiristetään siten, että silitetään kädellä kangasta keskeltä reunoihin ja kiristetään löysä kangas pois heftaneuloilla. Toistetaan kunnes kaikki löysä on saatu poistettua.
  • verhoilulakanakangas nidotaan tiukasti yksinkerroin jakkaran reunan alle. Nidontaan voi käyttää sähkökäyttöistä nidontakonetta. Nidonta suoritetaan siten, että jakkara käännetään ylösalaisin ja samalla painetaan reunaa tasoa vasten, jolloin vielä jäljelle jäänyt löysyys saadaan pois. Nido verhoilulakanakangas kohtisuoraan jakkaran puuta vasten, etene aina vastakkaisilta puolilta kunnes koko kangas on nidottu. Leikkaa ylimääräinen kangas pois.
  • tee verhoilukankaalle samoin. Verhoilukangas nidotaan kaksinkerroin jakkaran reunan alle verhoilulakanakankaan jäädessä sen alle.
  • koristenauha kuumaliimataan jakkaran reunalle ja…
  • jalkojen alle kiinnitetään huonekaluhuovan palaset. Nyt jakkara on valmis!
Alkuperäinen jakkara näkyy ensimmäisessä kuvassa, tuunauksessa se maalataan ja kevytverhoillaan
Alkuperäinen jakkara näkyy ensimmäisessä kuvassa, tuunauksessa se maalataan ja kevytverhoillaan
Valmis tuunattu jakkara verhoilukankaalla ja koristeltuna
Valmis tuunattu jakkara verhoilukankaalla ja koristeltuna

Iloisia tuunausprojekteja toivotellen, Tuija