Ekologinen vyölaukku valmistuu näppärästi helpoilla kaavoilla, jotka ovat mukaeltu käytössä olevasta vyölaukusta. Vyölaukut ovat tulleet takaisin. Niiden hittivuosi oli 1988. Tämän päivän vyölaukut ovat käteviä käyttää ja ihanan rentoja. Itselläni on vyölaukku, joka sopii materiaaliltaan ja väriltään lähinnä urheiluasuihin tai urheilullisiin käyttöasuihin.
Tykkään käyttää vyölaukkua ja siitä idea itse tehtyyn vyölaukkuun lähti. Oma vyölaukkuni oli yksinkertaisesti toteutettu, joten miksei? Jäljensin kaavat valmiista vyölaukusta, ompelin niillä koeversion ja sen jälkeen varsinaisen vyölaukun. Vyölaukustani tuli hyvin persoonallinen ja sellainen, jota voin käyttää muiden kuin urheilullisten asujen kanssa.
Näytän sinulle oman ekologisen kierrätysmateriaalista valmistetun vyölaukkuni. Artikkelissani on myös tämän helpon vyölaukun ohjeet, jotta sinäkin voit ommella oman näköisesi vyölaukun itsellesi.
Ekologinen vyölaukku valmistui näppärästi helpoilla kaavoilla
Ekoprinttailin keväällä tekstiilejä mm. oman pihamme kasveilla. Niistä voit käydä lukemassa täältä. Hullaannuin myös kevään aikana pikku-hiljaa lisää ekoprinttaamisesta ja valmistin kirpparimekosta muotiluomuksen oman kotipihani kasveista, siitä voit halutessasi käydä katsomassa täältä.
Yksi ekoprintattu vanha anoppini pyyhe pääsi jatkamaan elämäänsä vyölaukkunani. Vyölaukkuni vyö vaihtuu sen mukaan kuinka sitä käytän. Köysi sopii siihen ihanasti, kun käytän vyölaukkua olan yli ja vanha vyö on käytössä silloin kun vyölaukku on lantiolla.
Mitä tarvitset vyölaukun ompelemiseen?
- tukevaa kangasta tai kahta eri kangasta ja tukikangasta
- sakset
- ompelukoneen
- vetoketjun
- nuppineuloja
- kanttinauhaa
- kaavapaperia ja vyölaukun, jota käytät mallina
- kynä
- vanha vyö ja köyttä
Näin ompelet vyölaukun helpoilla kaavoilla
Kaavoitin oman vyölaukkuni käytössä olevasta vyölaukusta. Yksinkertaistin matkan varrella sen verran kaavoja, että jätin vyölaukun takapuolella olevan vetoketjutaskun pois, koska en sitä muutenkaan käyttänyt. Kaavaan jäi jäljelle kolme osaa: takaosa ja etuosa, joka muodostui kahdesta kappaleesta. Yksinkertaista.
Asetin paperin (oikea kaavapaperi olisi kätevämpää) piirrettävän vyölaukun osan päälle ja piirsin paperiin kaavaviivaa, joka mukaeli vyölaukun saumoja. Leikkasin irti ja kokeilin kaavaa vyölaukun päälle. Muotoilin kaavaa vielä uudelleen, sillä ensimmäinen kerta harvemmin osuu ihan nappiin.
Alla olevassa kuvassa on työvaihe, joka ei vastannut kumminkaan lopullisia kaavoja. Kuvassa on piirretty takaosa kahdesta kaavasta, mutta päädyin lopulta ompelemaan takaosan ilman vetoketujua yhdestä kappaleesta.
Jos takaosaan tekee vetoketjullisen takaosan, täytyy takaosan kaavoja tehdä vielä yhdet (ns. väliseinä). Teippasin alla olevan kuvan takaosan kaavat yhteen, jolloin kaavat muuttuivat yhdeksi testiompelua varten. Kun kaavat olivat lopulta sopivat, piirsin ne vielä kertaalleen siistiksi.
Tässä on lopulliset kaavani, joilla ompelin ekologisen kierrätysvyölaukkuni.
Itsetehtyjä kaavoja kannattaa aina testata ompelemalla niillä koeversio. Tässä kuva omastani.
Työvaiheet
- valitse kangas ja siitä sopiva kuviokohta langansuunta huomioiden
- leikkaa kaavoilla kankaasta osat. Jätä 1 cm saumavarat, vetoketjulle kumpaankin puoleen 1,5 cm (kts. kaavoista)
- oma pyyhekankaani tarvitsi tukikankaan ja sen lisäksi leikkasin pellavakangasta vielä vuorikankaan
- silitä tukikangas pyyhekankaan nurjalle puolelle
- aseta pyyhekangas ja pellavakangas nurjat puolet vastakkain ja huolittele ne ompelemalla ne samalla yhteen
- leikkaa vyölenkit takakappaleeseen ja ompele ne paikoilleen.
- seuraavaksi ommellaan vetoketju etupuolen yläosaan ja alaosaan
- vetoketju kannattaa kantata, jotta saumasta tulisi siisti ja napakka
- seuraavaksi alamme kokoamaan vyölaukun. Avaa vetoketjua hieman ja aseta taka- ja etukappaleiden oikeat puolet vastakkain. Nuppineuloita ne.
- ompele yhteen
- ompele sauman päälle kanttinauha ja käännä oikein päin.
Kierrättäminen on ihanaa
Tässä työssä kierrätin vanhan pyyhkeen uuteen käyttötarkoitukseen, kuvioin kankaan itse ekoprinttaamalla siihen kasveja ja kierrätin vieläpä kaavojakin käytössä olevaa vyölaukkua hyödyntäen. Vyölaukusta tulikin ihan itseni näköinen.
Olin sen verran iloinen lopputuloksesta, että halusin kuvata vyölaukkua muualla kuin ihan omassa lähiympäristössä, joka sekin on kaunis. Siksi menin syksyisenä ja harmaana aamuna Tampereen Hervannan valtaväylän viereiselle kukkulalle, jossa on lahopuuteos Woodhenge. Mielestäni asuni ja vyölaukkuni teema sopii mystiseen päivään ja upeaan taideympäristöön.
Mitä mieltä olette vyölaukustani ja tästä ihanasta Hervannan Woodhengestä? Kommentoikaa vain vapaasti.
Syksyisen kauniista Mansesta ekoiluterveisin, Tuija