Ekologiset mehiläisvahakääreet korvaavat folion ja tuorekelmun

Itse tehdyt ekologiset ja antibakteeriset mehiläisvahakääreet korvaavat kotikeittiön folion ja tuorekelmun. Luontoa säästävien ekologisten mehiläisvahakääreiden käyttöikä on n. 1 vuosi ja ne voi hyvin hävittää kompostoimalla. Näiden ekokelmujen valmistamiseen voi käyttää jo käytöstä poistettua kierrätyskangasta. Pestävän kääreen voi käyttää aina uudestaan ja kääreeseen voi lisätä tarvittaessa uutta mehiläisvahaa, jolloin sen käyttöikää saa mukavasti pidennettyä.

Tässä postauksessa annan sinulle yksityiskohtaiset ohjeet mehiläisvahakääreiden valmistamiseen, ja kerron myös kuinka työvälineet saa puhdistettua. Ekokääreiden valmistaminen on helppoa ja se on kierrätystä parhaimmillaan.

Ekologinen mehiläisvahakääre korvaa folion ja tuorekelmun, kuvan mehiläisvahakääre on pellavaa
Ekologiset mehiläisvahakääreet korvaavat folion ja tuorekelmun, kuvan mehiläisvahakääre on pellavaa

Mehiläisvaha tuotetaan mehiläisten kennostoissa

Mehiläisten tärkeyttä luonnossa ei voi väheksyä. Mehiläisillä on pienet käpälänsä mukana monissa ihmisille tärkeissä toiminnoissa kuten käsitöissä, makeutusaineiden, saippuoiden ja  kynttilöiden valmistuksessa, puupintojen suojauksessa, terveydenhoitotuotteissa ja lääkitsemisessä, kauneuden hoidossa, kankaiden painamisessa ja esim. pölyttäjinä ja sitä kautta ruokana meille kaikille.

Kasvien hunajasta mehiläinen muuttaa elimistönsä rauhasissa herkullista ja arvokasta hunajaa pesänsä kennoihin. Ja siitä alkaa arvokkaan hunajan tie moneen käyttötarkoitukseen kuten näihin mehiläisvahakääreisiin.

Mehiläiset työssään

Tarvikkeet mehiläisvahakääreisiin

Mehiläisvahakääreiden valmistamiseen tarvitaan

  • puhdas kierrätetty luonnonkuituinen kankaan pala esim. puuvillaa tai pellavaa. Kangasta ei tarvitse  huolitella ompelemalla sillä mehiläisvahaus estää kankaan purkumisen. Kankaan väri voi muuttua, kun se on imenyt vahaa eli esim. puhtaan valkoinen värjäytyy vahan väriseksi. Kankaat kannattaa pestä ja leikata mieleisikseen etukäteen ja tehdä ne sitten sarjana valmiiksi.
  • mehiläisvahaa, vahapalat painavat n. 65g ja  maksaa n. 3-10 e, pala riittää neljään isokokoiseen kääreeseen
  • raastin
  • leivinpaperia
  • silitysrauta ja -lauta
  • sakset ja/tai harkkosakset
Puuvillainen mehiläisvahakääre itse tehdyn inkiväärijuoman kannun suojana
Puuvillainen mehiläisvahakääre itse tehdyn inkiväärijuoman kannun suojana

Työohjeet

1. Leikkaa kangaspalat

Leikkaa aluksi puhtaat kangaspalat sopivan kokoisiksi ja muotoisiksi. Halutessasi voit kuvioida mehiläisvahakääreen reunat myös harkkosaksilla. Kangaspalojen reunoja ei tarvitse huolitella.

2. Raasta mehiläisvaha

Raasta mehiläisvahaa raastimen suurimmalla reikäkoon puolella, pienireikäinen raastin menee helposti tukkoon. 

Mehiläisvahapalan raastamista
Mehiläisvahapalan raastamista. Mehiläisvahan luonnollinen väri on kellertävä.
Raastettua mehiläisvahaa
Raastettua mehiläisvahaa

3. Silitä raaste kankaaseen kiinni

Aluksi valmistellaan silityslauta siten, että se suojataan leivinpaperilla. Leivinpaperin päälle asetellaan kangaspala. Ei ole väliä kuinka päin kangaspala tulee leivinpaperille, sillä mehiläisvaha imeytyy kankaan läpi koko kankaaseen. Kangaspalan päälle ripotellaan mehiläisvaharaastetta samalla lailla kuin pizzalle juustoraastetta.

Tältä raastettu mehiläisvaha näyttää ripoteltuna kankaalle ennen sen silitystä kankaaseen kiinni
Tältä raastettu mehiläisvaha näyttää ripoteltuna kankaalle ennen sen silitystä kankaaseen kiinni

Tämän jälkeen kangaspalan päälle laitetaan toinen leivinpaperi, kangaspala jää näin kahden leivinpaperin väliin. Tämä on tärkeää siksi, ettei mehiläisvaha jää silitysraudan pohjaan kiinni. Mehiläisvaha silitetään kuumalla silitysraudalla kangaspalaan leivinpaperin päältä, näin vaha sulaa kankaaseen kiinni. Vahan sulamispiste on 62-65 astetta.

Kangaspala ja mehiläisvaharaaste on kahden leivinpaperin välissä. Vaha sulatetaan kankaaseen leivinpaperin päältä silittämällä kuumalla silitysraudalla.
Kangaspala ja mehiläisvaharaaste on kahden leivinpaperin välissä. Vaha sulatetaan kankaaseen leivinpaperin päältä silittämällä kuumalla silitysraudalla.

Jos vaha näkyy utuna kankaan päällä, sitä on jo liikaa. Liian vahan saa pois toisella kankaalla, joka imee ylimääräisen vahan itseensä. Asettele tässä tapauksessa toinen kangaspala edellisen kangaspalan päälle, laita leivinpaperi päälle ja silitä. Ylimääräinen vaha siirtyy näin ylimpään kangaspalaseen.

Jos kaikissa kangaspalan kohdissa ei ole tässä vaiheessa mehiläisvahaa, ripottele sitä lisää. Lisätty mehiläisvaharaaste silitetään uudelleen leivinpaperin päältä kuten edellä. Ole tässä kohtaa tarkkana, sillä jos nyt sekoitat kumpi leivinpaperin puoli oli äsken alaspäin, voit vahingossa sulattaa vahan nyt silitysraudan pohjaan.

Tässä kuvassa mehiläisvaha on silitetty kankaaseen kiinni, vaaleat alueet kaipaavat lisää mehiläisvahaa, jota on ripoteltu kuvassa uusinta silitystä varten
Tässä kuvassa mehiläisvaha on silitetty kankaaseen kiinni, vaaleat alueet kaipaavat lisää mehiläisvahaa, jota on ripoteltu kuvassa uusinta silitystä varten

Kun mehiläisvahaa on sopivasti koko kangaspalalla, se on valmis. Mehiläisvahakääre nostetaan jäähtymään vasta pienen hetken kuluttua, sillä aluksi se on todella kuuma.

Mehiläisvahakääre ruoka-astian suojana.

Miten välineet puhdistetaan?

Jäähtynyttä mehiläisvahaa voi irrotella raastimesta ensin mekaanisesti ja sen jälkeen kuumentamalla sitä, vaikkapa föönillä.  Sappisaippua auttaa myös välineiden puhdistamisessa, loput pienet jämät voi huuhdella viemäriin. Raastinta voi käyttää vahan raastamisen jälkeen ruuanlaitossa. 

Mihin ja miten mehiläisvahakäärettä voi käyttää?

Mehiläisvahakääre käy kaikkeen ruuan säilytykseen lukuunottamatta lihaa ja kalaa. Mehiläisvahakääre on jäähtyneenä kankea, joten se muotoillaan astian päälle käsin. Käsien lämpö siirtyy mehiläisvahaan, jolloin kangaspala pehmenee ja sen voi muotoilla sopivaksi astian päälle. Toki kumilenkilläkin saa taivutettua mehiläisvahakääreen astian päälle.

Mehiläisvahakangas hylkii bakteereita ja se on helppohoitoinen: huuhtele vain viileällä vedellä ja nosta kuivumaan. Mehiläisvahakääreen voi pestä myös miedolla tiskiainevedellä. Vaha kuluu pikkuhiljaa pois, jolloin lisäämällä sitä uudestaan saat jatkettua mehiläisvahakääreen käyttöikää.

Mehiläisvahakääreeseen käärästy eväsleipä
Mehiläisvahakääreeseen käärästy eväsleipä

Pörriäisten puolesta

Alkusyksystä mehiläisvaha voi tilapäisesti jopa loppua jälleenmyyjiltä, koska uuden sadon toimittaminen myyntiin voi viedä oman aikansa. Mehiläiset tekevät hunajaa Suomessa vain osan aikaa vuodesta, joten tarhaaminen ei ole ympärivuotista.

Mehiläisten osuus koko maailman ekologiassa on merkittävä. Pölyttäjien määrä on vähentynyt näinä päivinä uhkaavasti, mutta onneksi siihen on osattu kiinnittää huomiota. Kampanjointien avulla on saatu ihmiset heräämään ja hyönteishotelleja on rakennettu niin julkisille paikoillekin kuin yksityisten ihmisten pihapiireihinkin. Pelasta pörriäinen -kampanjasta voit lukea lisää täältä.

Ekologiset mehiläisvahakääreet korvaavat folion ja tuorekelmun ja tätäkin voi pitää eräänlaisena heräämisenä kestävään kuluttamiseen. Pieni teko, mutta silti niin tärkeä.

Lue myös artikkelini Hyönteisten majoittaminen käkikellossa

Tuija