Haaveiletko kangaspuilla itse kudotusta villashaalista?

Minä olen haaveillut itse kudotusta villashaalista siitä asti, kun olin kutomassa itselleni mattoa, ja viereisillä kangaspuilla näin erään kutojan kutovan ihanaa villashaalia. Mietin kutoessani, että minullahan on kotona itse värjättyjä villalankoja, joita voisin käyttää omaan villashaaliini. Tästä alkoi haaveilu omasta, itse kangaspuilla kudotusta villashaalista, jonka toteutuikin myöhemmin Taitokeskus Epilän brändilähettiläskevääni viimeisenä eli seitsemäntenä työnäni.

Tämän villashaalin kutominen ei ole ollenkaan vaikeammasta päästä, joten jos sinäkin olet haaveillut joskus itsekudotusta villashaalista, siitä vaan kolistelemaan kangaspuita, uskon, että tulet ihastumaan kangaspuilla kutomiseen. Villashaalista on hyvä aloittaa.

Itse kudotusta villashaalista saa pitkäikäisen ja lämpimän ystävän
Villashaalista on iloa vilukissoille ympäri vuoden
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.
Villashaalini olen virkannut kohokuvioita

Villashaalista saa kudottua ja koristeltua ihan omannäköisen

Villashaalista saa suunniteltua oman näköisen lämmittimen, sellaisen joka sopii omaan sisustukseen ja omaan värimaailmaan. Kangaspuiden villaloimien värit vaikuttavat kumminkin lopputulokseen, joten jos luodut loimet eivät sillä kertaa tunnu sopivan suunnitelmiisi, voit aina odottaa ja antaa toiveita kudontapuolen ohjaajille seuraavien loimien väreistä.

Tämä oma villashaalini

 • on kokonaan 100% villaa
 • on 158 cm pitkä ja 117 cm leveä, lisäksi letitettyjen hapsujen pituus n. 12 cm
 • loimet ovat luonnon valkoista ja ruskeaa paksua Pirkka-lankaa
 • on kangaspuilta, joiden loimi on luotu leveydeltään 137 cm:ksi
 • kuteet ovat ohutta Pirkka-lankaa: ruskeaa 800g ja omia kasvivärjättyjä lankoja 200g
 • koostuu 7 isosta ruuturivistä, joista 4 on kudottu ruskealla langalla ja 3 omilla kasvivärjätyillä
 • kasvivärjättyjen lankojen ruuturivit koostuvat kuudesta erivärisestä rivistä, kukin 4 cm
 • on kudottu tiheydellä 1 cm = 6 kuderiviä
 • koostuu ruuduista, 1 ruutu: leveys 26 cm, korkeus 28 cm. Villa kutistuu puilta pois otettaessa.
 • on saanut ihanat reunansa virkkaamalla niihin ketjusilmukoita, ruutujen välit ja hapsureunat on taasen virkattu kohopintaan ketjusilmukoilla
 • sai letitetyt hapsut
Kangaspuilla tulossa villashaali.
Villashaalin kudonta on tässä edennyt jo jonkin verran, valkoiset ja ruskeat loimet näkyvät hyvin kuvassa
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.
Valmiissa villashaalissa itse kasveilla värjätyt villalangat näkyvät ruutujen liukuväriraitoina
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.

Vinkkini villalla kutomiseen

Tämän kevään kudontaprojekteissa siirryin viimeiseen kokeiluuni, villan pariin. Aikaisemmissa haasteissani kierrätyspellavan ja kuvioiden kanssa painiskelin jalkojeni kanssa, polkimia oli monta ja suunta vaihtui esim. käsipyyhkeissä tuon tuostakin. Villashaalin kanssa haasteet siirtyivät käsiin, ja tästä yllätyin jonkin verran, koska olin aikaisemmat kudontatyöni olivat käsialaltaan tasaisia, ongelmani niissä oli enemmänkin polkimien oikeassa järjestyksessä, joista kuvioiden virheet ja purkamiset johtuivat.

Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.
Kutomisen haasteet saattavat muuttua jaloista käsiin, mutta aina lopulta kumminkin tulee valmista, ja siitä kannattaakin iloita!

Villan kutomisvinkkini

 • löysä kudontatyyli
 • keskity keskimmäiseen ruutuun kutoessa, ohut villakangas pingottuu kangaspuissa, joten jos seuraat kaikkia ruutuja, tulet hulluksi eikä työ etene. Lopulta ruudut palautuvat kauniiksi ja oikeisiin mittoihinsa, kun työ otetaan puista pois.
 • siirrä luhaa keskeltä kahdella kädellä, jotka ovat aina vierekkäin, näin löysä kudonta pysyy tasaisena, luhaa siirretään tasaisesti ja hellästi
 • luhan paras paikka on siinä kohtaa, missä se on kohtisuorassa kangasta vasten, tukkia ei kannata siirtää liikaa kerralla
 • koska villashaalin kangas on harvaa, toimiviivakolmio on tässä työssä turha kapistus, jonka voi siis unohtaa. Kun kudotaan tekstiiliä, jossa loimi ja kude on saman vahvuista, toimiviivakolmio on mainio apu, tässä minun työssäni loimi on paksua ja kude puolestaan ohutta.
 • ohut Pirkka-lanka ei sähköisty, kosteaa pyyhettä en tarvinnut poistamaan sähköistymistä, ohut ja paksu villalanka sopivat muutenkin mainiosti yhteen, näin villashaalista tulee myös ihanan kevyt
 • pingotinta kannattaa siirtää usein lähelle kudottavaa reunaa, kankaasta tulee tasaisempaa reunoja myöten
 • käytin 1 cm lyhempää pingotinta kuin mitä oikein mitattuna olisi pitänyt, hieman lisälöysyyttä reunoille, tuntui hyvältä tässä työssä
 • mittanauhan käyttö pitää kudontatiheyden vakiona
 • tukille kannattaa laittaa pahvi siinä vaiheessa, kun villashaali alkaa kiertyä sen ympäri, näin estät villan kuitujen kiinnittymisen toisiinsa
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.
Toisiinsa hyvin sopivat värit näyttävät kauniilta valmiissa villashaalissa
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.
Letitettyjä hapsuja

Itse kudotusta villashaalista saa pitkäikäisen ja lämpimän ystävän

Villashaali on ilmava ja kevyt, se lämmittää superihanasti ja on pehmeä iholle, ja sille löytyy taatusti käyttöä ympäri vuoden. Tykkäsin tosi kovasti kutoa villaa, se oli helppoa ja villashaali edistyi mukavasti. Itselleni sopi mainiosti näin leveän kankaan kudonta, sillä koin pitkäraajaisena työasennot mukavaksi kropalleni, ihan kuin olisi saanut joka sukkulan heitolla venytellä mukavasti kylkiään. Lisäksi villalla kutominen on kevyttä kudontaa verrattuna tiheän maton kudontaan, jossa vaaditaan jo voimaa jonkun verran.

Se miksi virkkasin tähän villashaaliini reunoihin ja ruutujen väleihin ketjusilmukoita, johtui ihan siitä, että mielestäni valmis shaali kaipasi jotain tehosteväriä. Kun sitten löysin villalangoistani tämän aprikoosin värin, innostuin siitä heti. Halusin tehdä shaalin kuviot ehdottomasti virkkaamalla, virkkaus sopi mielestäni mainiosti shaalin tyyliin. Lopulta olin näihin yksinkertaisiin koristevirkkauksiini hyvin tyytyväinen, shaalista tuli juuri niin ihana kuin mitä halusin, väriensäkin puolesta.

Haaveet on tehty toteutettaviksi, Tuija

Villashaalista saa oman näköisen valitsemalla siihen mieluisat värit ja kenties koristelemalla sitä vielä hiukan lisää.
Kudotun villakankaan kauniita kuvioita
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.Made by Värikäs Kädenjälki
Made by Värikäs Kädenjälki
Itse kudottu villashaali on lämmin ja ilmava, kevyt ja kaunis.
Villaan ei koskaan voi kyllästyä, niin ihanaa se on. Itse tekemällä saa juuri sellaisen villashaalin kuin haluaa.

Seuraa minua myös Instagramissa.