Huovutetut pitsiset lapaset voi toteuttaa näinkin

Huovutetut pitsiset lapaset olivat olleet käsityöunelmissani jo jonkin aikaa ennen kuin minulle tuli hyvä tilaisuus toteuttaa ne. Tämä tapahtui käsityökoulussa kolme vuotta sitten. Edelleenkin jaksan tuntea tyytyväisyyttä ja iloa näistä itse tehdyistä pitsisitä huopalapasista, jopa vähän liikaakin, sillä hennon käytää niitä vain huolella valittuina hetkinä.

Huovutettujen pitsisten lapasten valmistamiseen on varmaan useita eri tapoja ja tekniikoita. Lapasia voi mm. neuloa huopuvasta langasta, huovuttaa ne ja ommella tai virkata koristeeksi pitsiä. Huovutettuihin lapasiin voi myös kirjoa tai aplikoida kuvioita. Huovuttamisessakin on erilaisia tapoja. Tässä artikkelissa esittelen yhden näistä tekniikoista, jolla syntyivät nämä omat ihanat unelmani, huovutetut pitsiset lapaset.

Huovutetut pitsiset lapaset ja niiden valmistus

Nämä huovutetut pitsiset lapaset on valmistettu

  • neulatusta huovutuslevystä
  • nunohuovuattamalla valmis kevyt pitsi huovutuslevyyn
  • rullahuovuttamalla
  • leikkaamalla valmiista huovutetusta tekstiilistä kaavojen avulla lapaset
  • ompelemalla lapaset ompelukoneella
  • lapasten ilmaisia kaavoja omaan käyttöön löytyy netistä

Käsityöntekijöille, joille huovuttaminen on tuttua, lyhyt listaus näiden pitsisten huopalapasten valmistuksesta riittää, mutta jos et ole vielä kokeillut huovuttamista, suosittelen esim. osallistumista huovutuskurssille. Näin pääset helpoimmin villan ja huovuttamisen saloihin sisälle. Rakettitiedettä huovuttaminen ei ole, mutta silti siinä on olemassa omat niksinsä ja tekniikkansa.

Mietin myös toista tapaa toteuttaa nämä pitsiset huopalapaset

Huovutustavallani on haittansakin, sillä huovutetusta huovasta jää harmillisesti ylimääräisiä hukkapaloja. Tosin hukkapaloillekin voi löytyä käyttöä myöhemmin.

Toisaalta taas, jos huopalapasissa ei saumat haittaa, tällä tavalla toteutetut lapaset saa helposti saman kokoisiksi ja huovasta saa leikattua kaikkein kauneimmat kohdat työhönsä. Tällä tavalla saa myös rajattua selkeästi lapasten kädenselkäosat pitsisiksi ja kämmenosan huopaiseksi.

Mietin myös toista huovutustapaa pitsisiin lapasiini. Koska villa huopuu (kutistuu) n. 30%, ajattelin leikata huovutuslevystä valmiit lapaset, jotka olisivat siis tuon 30 % suuremmat kuin lopulliset. Huovutuksen jälkeen lapaset olisivat sopivat.

Tässä tekniikassa lapasten saumat saa huovutettua piiloon. Toisaalta koska huovuttaminen on prosessina pitkä ja se tapahtuu tämän kokoisissa töissä käsin, haasteeksi voi muodostua saada kahdesta lapasesta samankokoiset.

Koko ero. Vasemmalla minun valmiit huovutetut lapaseni, oikealla kaava lapasiin, jotka huovutetaan sopivan kokoisiksi.

Tähän huovutustapaan en kumminkaan päätynyt, sillä halusin huovuttaa ikään kuin kankaan, josta sitten ompelisin lapaset. Menetelmäni valintaan vaikutti myös se, että ajattelin voivani vaikuttaa huovutusprosessiin enemmän ja keskittyisin näin enemmän itse huovuttamiseen ja nunottamiseen kuin että samaan aikaan joutuisin miettimään saumojen ja lapasten kokoon liittyviä asioita. Yksi tapa sopii yhdelle, toinen toiselle. Luulen kyllä, että seuraavista huopalapasistani tulisi taas erilailla toteutetut.

Pitsilapasteni huovutuksesta

Huovutuksen lopputulos riippuu monesta eri asiasta ja tehdyistä valinnoista: tekniikasta, villojen asettelusta, esihuovutuksesta, huovutusliuoksen pH:sta, lämpötiloista, huovutusliikkeistä (määrä, suunta, voimakkuus, aika yms.), välineistä jne. Lopputulos on aina yksilöllistä ja joskus siihen liittyy yllätyksiäkin.

Pitsin nunottaminen tiukasti kiinni villaan ei onnistunut itselläni tässä työssä heti ensimmäisellä kerralla ja jotkut pitseistä jäivätkin irtonaisiksi. Onneksi nunotusta pystyi paikkailemaan, sillä kiinnittymisongelmat paljastuivat jo nunotuksen alkuvaiheessa. Toisaalta ajattelin työskennellässäni, että jos pitsin ja villan kiinnittyminen ei kaikkialla onnistuisi, voisin ommella käsin muutamalla pistolla pienet repsottavat kohdat siisteiksi.

Tähän ei kumminkaan tarvinnut ryhtyä, mutta tuntui hyvältä tietää, että minulla olisi takataskussa ratkaisu mahdollisiin pienimpiin pulmiin. Aina kaikki kun ei suju niin kuin kirjoissa. Käsin huovuttaminen on sen verran aikaa vievää hommaa, että siinä sivussa ennättää ajatella yhtä sun toista.

Lumiset ihanat pitsilapaseni

Lue myös pesukoneessa huovuttamisesta: Huovutettu istuinalusta lämmittää todella ihanasti.

Elämää pitsisten huopalapasten kanssa

Nämä omat pitsiset huopalapaseni ovat olleet minulla käytössä ja olen huomannut, että luonnonvalkoinen väri on lapasissa aika arka. Tässä kohtaa kävi mielessä, että miltä tämän tyyliset lapaset olisivat näyttäneet toisen värisinä esim. ruskeina tai mustina, sellaisina vähemmän arkoina. Tai kaksivärisenä, pitsiosa luonnonvalkoisena ja alaosa esim. ruskeana. Näitä pitsilapasia voisi myös värjätä, mutta koska pitsi on sekoitetta ja huopa luonnonkuituista villaa, ne ottaisivat värejä erilailla vastaan (jos pitsi edes ottaisi).

Päädyin lopulta käyttämään näitä pitsilapasia vain lumisina päivinä. Sen verran tiivistä huopaa lapaset ovat, että lämmittävät käsiä sopivasti leudoilla talvikeleillä, mutta kylmillä keleillä ne tarvitsisivat alleen toiset lapaset.

Valitsen myös pitsilapaspäiväni tekemisieni mukaan, sillä en halua näin kauniiden lapasten olevat vain tavalliset arkilapaset. Tällaisiksi valikoituvien hetkien lapasiksi ne käytännössä vain ajautuivat, vaikka oikeastihan aloin huovuttamaan itselleni ihan tavallisia arkilapasia.

Jotain kummallisen kiehtovaa ja ylellistä näissä pitsisissä huopalapasissani tuntuu kumminkin olevan, sillä olen kohdellut näitä lapasia niin huolella, että ne ovat vielä kolmenkin vuoden kuluttua kuin lähes uudet. Jostain vaatekappaleesta vain tulee tällaisia, liian rakkaita liikaa käytettäviksi.

Ihania talvisia ja aurinkoisia päiviä sekä oikein ihanaa Uutta Vuotta 2022 toivotellen, Tuija