Hurmaava mekko valmistuu vaikkapa Pip Studion pussilakanasta

Hurmaava mekko valmistuu vaikkapa Pip Studion pussilakanasta! Lakanat ja pussilakanat ovat kerrassaan ihania kohteita kierrätykselle. Lakanakangas sopii moneen ompeluun ja siksi käytöstä poistetut tai kierrätyksestä bongatut vuodevaatteet kannattaakin laittaa talteen. Niille löytyy varmasti käyttöä myöhemmin.

Meidän Pip Studion pussilakanat kävivät vuosien jälkeen tarpeettomiksi. Ne olivat olleet käytössä itsellä ja lisäksi AirBnB-majoituksessa, jota pidin edellisessä kodissa. Kyseiset pussilakanat päätyivät uudessa kodissa turhan pantiksi komeron hyllylle. Oli siis mietittävä niille parempaa käyttöä. Yksi pussilakana päätyikin sitten mekokseni. Ja siitä tulikin aivan ihana!

Hurmaava mekko valmistuu vaikkapa Pip Studion pussilakanasta

Hurmaava diy mekko valmistui pirteä kuvioisesta Pip Studion pussilakanasta

Kun päätin ommella pussilakanasta itselleni mekon, aloin etsiä siihen kaavoja. Halusin mekosta väljän ja sen pituus saisi olla yli polven. Etsin tyttömäistä mallia ja sellainen löytyikin Burdan numerosta 7/2021 (mekko 104).

Koska olen pitkä ja halusin mekostani muutenkin hieman pidemmän kuin lehdessä, lisäsin malliin yhden rimpsun ja pidensin vielä kahta alimmaista rimpsua joillakin senteillä. Mekkoni koko on 40.

Pussilakanasta saa ommeltua vaikkapa rimpsuisen mekon
Pönötyskuva pussilakanamekossa, mallina olo ei ole minulle helppoa…

Pussilakanan kolmea eri printtiä saivat näkyä myös mekossa

Käyttämässäni Pip Studion pussilakanassa oli kolmea eri printtiä. Kangasta oli paljon, sillä pussilakanan kummatkin puolet olivat käyttökelpoista materiaalia. Tämä mahdollisti sen, että rimpsuisen mekon malliin riitti mainiosti kangasta. Ja siitä jäi vielä ylikin.

Pip Studion pussilakana, joka käytön jälkeen muuttui mekoksi.

Tässä pussilakanassa oli

  • päällysosassa isoja kukkia, oksia ja lintuja
  • päällyosan reunoissa runsasta ja pienikuvioista kangasta
  • alaosa koostui vihreäsävyisestä printistä, jossa oli ruusuja ja vaaleita kukkia

Ja näin nuo kankaat sijoitin mekkooni…

Hurmaava mekko valmistuu vaikkapa Pip Studion pussilakanasta

Eriprinttisiä kankaita kannattaa sekoitella, jotta mekosta tulee eläväinen ja raikas. Toki ihan yhdestä ja samasta kankaastakin saa kauniin mekon, sillä tämä malli ei vaadi kolmea eri printtistä kangasta. Kangas voi olla yhtä ja samaa printtiä tai yksiväristä, tässä mekossa kaikki toimii mainiosti.

Tässä pussilakanasta tehdyssä mekossa viihdyn hyvin.

Mekko oli simppeli ommella, sillä työvaiheet ovat Burdassa nähtävissä vaihe vaiheelta. Koska minulla oli runsaasti kangasta käytettävissä, minulle ei tullut ongelmia sen riittävyyden suhteen. Lakanakangasta on myös helppo ommella eikä siitä tullut liian pönäkkä edes tähän malliin.

Työvaiheita pussilakanasta mekoksi.
Kaunis mekko syntyy käytetystä pussilakanasta
It´s raining…
Pussilakanasta mekko, tuli muuten aivan todella mukavan tuntuinen käyttömekko.

Burdan alkuperäinen malli

Laitan tähän vielä kuvan Burdan sivulta, niin näet millainen malli on alkuperäisenä, ohuesta kankaasta ommeltuna. Kuva ei ole ihan selkeä, koska otin sen kännykällä lehden sivusta, mutta jos malli kiinnostaa, lehteä saa kyllä kaupoista.

Samalla kaavalla voi myös tehdä kauniin ja tyttömäisen puseron. Niin mukava tämä malli on, että ajattelin ompelevani vielä samoilla kaavoilla itselleni puseronkin.

Eikö olekin ihan mahdottoman söpö?

Burda-lehti 7/2021

Mekko, joka on rento, on myös usein käytössä

Rento mekko on sellainen, jota mielellään myös käyttää. Mekon malli ja materiaali ovat tärkeitä ominaisuuksia käyttövaatteelle. Itselleni merkitsee myös paljon se, että olen kierrättänyt vaatteeni materiaalin ja olen myös ihan itse sen ommellut. Se tuo hyvän mielen ja antaa varmasti myös lisäarvoa, siksi vaatetta tulee myös usein käytettyä.

Kun ompelin tätä mekkoa, Houppi halusi ommella omalle barbilleen asun. Autoin häntä alkuun ja keskittyneesti hän ompeli ihan itse koko asun. Hän onnistui ihanasti ompeluissaan, riemu oli ihan käsin kosketeltavaa. Varmastikin jo seuraava asu on suunnitteilla, niin kovasti hän iloitisi saavutuksestaan. Tässä kuva 7-vuotiaan ompelemasta barbin asusta.

7-vuotias lapsenlapseni ompeli barbilleen asun ihan itse

Minusta tuntuu, että ompelukärpänen on päässyt puraisemaan meitä molempia. Kankaita ja lakanoita meillä kyllä riittää, ja kieltämättä yhdessä on aina kaksi verroin ihanampaa! Asu saa olla pieni tai iso, parasta on kun saa sen ihan omin käsin tehdä.

Vai mitä mieltä sinä olet?

Kesäisin terkuin, Tuija

Hurmaava mekko valmistuu vaikkapa Pip Studion pussilakanasta