Hyönteisten majoittaminen käkikellossa on mielestäni kaunis ele pörriäisille. Kesä on lopuillaan, mutta vielä on silti oikea hetki tarjota hyönteisille yöpymis- ja talvehtimispaikkaa. Majoitustoiminta auttaa samalla meitä ihmisiäkin, sillä moni kasvi on riippuvainen hyönteisten pölytyksestä ja me olemme riippuvaisia kasveista.
Löysin kirpputorilta kassin, jossa oli epäkunnossa oleva kaunis ja vanha käkikello. Se maksoi 10 euroa ja hintalapussa luki, että tuunajalle käkikello. Ihastuin niin tuohon kauniiseen käsintehtyyn käkikelloon, että ostin sen. Käkikellosta puuttui joitain osia, mutta se ei yhtään haitannut minua. Idea hyönteisten majoittamisesta käkikellossa syntyi juuri tuona hetkenä.
Tuunaaminen oli mielenkiintoista, sillä en ollut koskaan kurkistannut käkikellon sisälle. Näytän sinullekin, ellet sinäkään ole nähnyt mitä käkikello pitää sisällään. Entäpä millainen tästä pörriäisten paviljongista sitten oikein tuli ja kuinka sen valmistin? Senkin kerron sinulle.
Hyönteisten majoittaminen käkikellossa
Kuinka käkikellosta valmistuu hyönteishotelli?
Mistä pörriäiset pitävät?
Ensiksi otin selvää mitä materiaalia hyönteisille voi laittaa käkikelloon. Luonnonkorsista järviruoko ja koiranputki ovat parhaita materiaaleja, puista lehtipuut ja niistä koivu ja leppä. Puihin porataan reikiä. Materiaalien tulee olla kuivia, jotta ne eivät homehdu hyönteishotellissa.
Päädyin lopulta käyttämään pelkkiä järviruokoja ja täytteenä maahan pudonnutta kaarnaa, vaikka pörriäiset eivät juurikaan niistä välitä. Koska lähellämme on järvi, minun oli helppo käydä lenkkeilemässä ja katkomassa järviruokoja. Kuivatin niitä 2,5 viikkoa, mutta jo neljäntenä päivänä ne olisivat olleet valmiita käytettäväksi.
Minne hyönteishotelli sijoitetaan?
Hyönteishotelli tulee sijoittaa aurinkoiselle paikalle siten, että hotellin sisääntulo on aurinkoon päin. Tuuleton ja sateelta suojainen paikka on hyvä hyönteishotellille.
Pörriäiset pitävät auringosta ja ovat rauhallista väkeä. Hyönteishotellissa majoittuvat ja pesivät pörriäiset eivät käy ihmisten päälle kunhan annat niiden olla rauhassa etkä yritä pyydystää niitä. Hotelliin ei asettaudu esim. tarhatut mehiläisyhdyskunnat. Voit siis huoletta asetella hotellin paikalle, jossa itsekin viihdyt. Kaiken lisäksi pörriäisten puuhia on mukava seurata.
Hyönteishotelli kannattaa sijoittaa marjapensaiden ja omenapuiden lähelle, mielellään lähistöllä saisi olla myös kukkivia kukkia. Näin sadoista saa runsaamman. Jopa korkeat kerrostalon parvekkeet ovat sopivia hyönteishotellien sijoituspaikkoja.
Minulla oli vaihtoehtoina kaksi paikkaa hyönteishotellille. Paikan valinta määräsi myös kumman sivun hyönteishotellista jättäisin auki, sillä aurinko paistoi hieman eri asennoista kumpaankin paikkaan. Käkikellon katto suojaa mukavasti sateelta eikä tuuli käy sisääntuloon, sillä kasvit ja rakennus itsessään suojaavat hyvin juuri tätä puolta käkikellosta.
Miten käkikellosta tehdään sitten hyönteishotelli?
Aloitetaan purkamisella
Käkikellon takalevyn sai kokonaan pois, koska se oli vain kahdella nipsulla kiinni yläosastaan ja alaosa lepäsi rungon urissa. Tuo kolo takalevyssä oli minulle mysteeri, mutta se toimi lopulta hyvänä reikänä, kun nostin valmiin hyönteishotellin ulkorakennuksen seinälle naulaan roikkumaan.
Seuraavaksi oli poistettava kellon koneisto. Oli mielenkiintoista päästä siihen käsiksi, sillä en ollut koskaan ennen nähnyt käkikellon koneistoa. Koneisto oli yhtenäinen yksikkö, joka oli ruuveilla kiinni käkikellon rungossa.
Ihan pelkillä ruuvien poistoilla en kyllä sitten lopulta selvinnytkään. Ketjut ja kellon viisarit olivat myös kiinni koneistossa. Vaikka minun käkikellollani ei viisareita ollut, niiden kiinnityskohdassa ulkopuolella oli mutteri, joka oli pääsetettävä auki.
Mutterin irrottamisen jälkeen vielä itse käkikin oli mekanismissa ja rungossa kiinni, joten sekin oli vapautettava. Tämän lisäksi sivuilla oli palkeetkin, jotka antoivat käelle sen kukkuvan äänen. Palkeet olivat puisten palikoiden, pillien, päässä. Tuntui jotenkin hienolta vihdoinkin nähdä mistä käki oli äänensä saanut.
Tässä nämä kaksi käkikellon paljetta/pilliä nyt ovat. Eikö olekin ihanaa tämä tutkimusretki käkikellon sisälle?
Kun tämä kaikki oli irrotettu, kelloyksikön sai lopulta irti käkikellon rungosta.
Kieltämättä tämä kuva on jotenkin aivan ihana. Käsin veistelty käki sekä käsityönä koottu kellomekanismi. Aika pysähtyi ja tutkin ihmeissäni kuinka käkikello oli valmistettu. Kuinkahan kauan siitä oli ja kukahan tämän upean käkikellon on mahtanut käsityönään tehdä?
Nostan hattua. Uskomatonta ja ihailtavaa kädentaitoa! Samalla tunsin tekeväni tälle käkikellolle vääryyttä. Istuin käkikello sylissäni ja ajattelin mitä olen sille tekemässä.
Surina ympärilläni voimistui. Pörriäiset nauttivat vielä kesästä ja palauttivat minut tähän hetkeen. Kyllä tämä on sittenkin hyvä asia, että pörriäiset saavat oman pesän ja majoittautumispaikan, sillä enpä minä osaa käkikelloa korjata. Parempi, että tuunaan sen pörriäisten käyttöön kuin että se joutuisi roskiin.
Jatkoin ja sahasin vielä käkikellon toisen kyljen auki, hioin reunoja ja sen jälkeen purkutyöt olivatkin tehty.
Sitten jatketaan rakentamisella
Mittasin käkikellon leveyden sisäpuolelta ja katkoin järviruokot sopivan mittaisiksi. Niputin niitä rautalangalla helpottaakseni niiden asettelemista, pysymistä nipussa sekä pysymistä myös käkikellon sisällä.
Käkikellon pohjalle asettelin kuivia männyn kaarnan paloja, sitten järviruokoa ja katto-osaa täyttelin taas kaarnalla.
Lopuksi vielä lyhentelin törröttäviä järviruokojen päitä. Hyönteishotellin sisältö on suojattava linnuilta verkolla. N. 1-2 cm läpimittainen verkon reikä on sopivan kokoista. Verkon kiinnitin muutamista kohdin ruuveilla käkikelloon.
Lyhentelin vielä lopuksi käkikellon ketjuja, lisäsin puuttuvan kävyn tilalle kuusen kävyn ja kiinnitin irronneen julkisivun osan paikoilleen. Nyt hotelli oli valmis ja olin valmis majoittamaan hyönteisiä.
Hyönteishotelli2020-kampanja ja Kasvinterveysvuosi 2020
Hyönteishotellit2020 -kampanja perustuu Suomen maa- ja metsätalousministeriön YK:lle tekemään aloitteeseen joulukuussa vuonna 2018. Tämän aloitteen pohjalta vietämme koko maailmassa tänä vuonna kasvinterveysvuotta.
Teemavuoteen liittyy hyönteishotellikampanja. Tämä kaikki tähtää osana kestävää kehitystä koko maapallollamme. Kasvinterveysvuosi 2020 linkki aukeaa tästä.
Yle Luonnolla on myös hyvää tietoa aiheesta sivuillaan Kysymyksiä ja vastauksia hyönteishotelleista.
Tämä käsityönä joskus valmistettu käkikello toimii nyt hotellina pörriäisille ja on osa tätä kampanjaa. Asumme Tampereen keskustan alueella, missä eletään pitkälti ihmisten ehdoilla. Odotan kovasti majoittautujia meille ja käynkin kurkkimassa silloin tällöin miltä sisääntulossa näyttää. Toivotan kaikki pikku-majoittautujat tervetulleiksi ja toivon, että ne myös viihtyvät pitempäänkin.
Kotipihassamme on paljon kasveja ja ajattelin tätä artikkelia kirjoittaessani, että ilman näitä pörriäisiä minulla ei olisi mekkoa, jonka olen tuunannut juurikin oman pihani kasveilla. Esim. sireeni on hyönteispölytteinen kasvi. Aika vinha ajatus sinänsä sekin. Tätä mekkoa voit käydä katsomassa täältä.
Toivon, että tämä innosti myös sinua ottamaan osaa Hyönteishotelli2020 -kampanjaan. Ellet vielä ole osallistunut, se ei ole myöhäistä. Pörriäiset tarvitsevat talveksi majapaikan. Ja kevätkin tulee taas talven jälkeen.
Tuija