Hyvä aamupala, maistuisiko se sinulle tältä diy tarjottimelta?

Hyvä aamupala, maistuisiko se sinulle tältä diy tarjottimelta? Tulisiko mielestäsi aamun lempi-kahvisi juoda kauniista mukista, sellaisesta, josta tulee hyvälle tuulelle, sellaisesta, joka avaa päiväsi lempeästi? Entäpä hyvä aamupala? Millainen se mielestäsi on? Entäpä miten haluat tämän kaiken tarjoiltuna?

Aamupalatarjotin on jokaisella minun aamupalallani yksi tärkeimmistä aamupalan astioista. Siihen saan aseteltua kaiken, mitä aamupalalla itse tarvitsen. Se toimii samalla sekä tarjottimena että aamupalani lautasena, riippuen siitä mitä syön aamupalallani. Olen esteetikko ja haluan myös aamuuni kauniita esineitä, sellaisia, jotka tuovat aamusta toiseen hyvää oloa ja mieltä.

Millainen diy tarjotin olisi sinun mieleesi? Tässä artikkelissa näytän sinulle kuinka itse voi valmistaa aamupalatarjottimen, sellaisen joka kestää vuodesta toiseen ja johon ei millään kyllästy. Kaunis aamupalatarjotin on ystävä, joka uskollisesti jakaa kanssasi vuoden jokaisen aamun. Tässä aamupala kauniilta diy tarjottimelta, ole hyvä!

Hyvä aamupala, maistuisiko se sinulle tältä diy tarjottimelta?
Tämä ihana aamupalatarjotin on tehty kirpparilta löydetystä taulun kehyksestä (0,50e), vanerista, kaapin ottimista ja serveteistä. Päällä lasitus.

Hyvä aamupala, maistuisiko se sinulle tältä diy tarjottimelta?

Pieni, kätevä ja itselle se kaunein tarjotin on kaiken askartelun väärtti. Minulla tämä oma aamupalatarjottimeni on ollut joka päivä käytössä jo lähes 3 vuotta. Se on näppärä, saan siihen mahtumaan koko aamupalani kahveineen, juomineen ja syömisineen. Koska se toimii samalla lautasena ja kokonsa puolesta se on juuri sopiva (ei liian iso eikä pieni), saan tehtyä aamupalani sille kokonaisuudessaan. Ja koska se lautasena olemisen lisäksi toimii myös myös tarjottimena, sillä kulkeutuu aamupala sopivasti sinne missä sen haluan nauttia.

Aamupalaa olen kesäisin syönyt mieheni kanssa terassilla. Joskus aamupalatarjotin lepää terassin pöydällä, kun luen Aamulehteä. Joskus se sopii vallan mainiosti syliini, kun levitän Aamulehden pöydälle. Miten milloinkin, aina oma tarjottimeni on toiminut juuri sopivasti.

Hyvä aamupala, maistuisiko se sinulle tältä diy tarjottimelta?

Annan sinulle tässä artikkelissa sinulle tarvikelistan ja työohjeet tällaiseen tarjottimen valmistamiseen. Kaikkea työtä en itse ole tehnyt, sillä lasituksen ja silikonoinnin olen antanut ammattilaiselle tehtäväksi. Jos haluat, voit korvata oman tarjottimesi lasituksen vaikkapa lakkaamalla tarjottimen pinnan.

Aamupalatarjottimen tarvikkeet

Tähän aamupalatarjottimeen tarvitset

  • kirpputorilta löydetyt taulun kehykset (omani mitat ovat 25×30 cm, taulun metalliset kehykset lepäsivät kapean puukehikon päällä eikä taulussa ollut lainkaan kuvaa eikä taustaa, hinta 0,50e)
  • vaneria, jonka voi itse sahata tai leikkauttaa sopivan kokoiseksi (taulun kehyksissäsi saattaa olla valmiinakin vaneripohja)
  • kauniita ja mieleisiäsi servettejä, jotka sointuvat kivasti yhteen
  • vettä ja puuliimaa (valkoista liimaa)
  • sivellin
  • 2 otinta (esim. kirpparilta löytyneet kaapin ottimet käyvät mainiosti) ja niihin ruuvit
  • ruuvinväännin
  • vaneripohjan kiinnitykseen taululiikkeen apua, tämä käy heiltä hyvin nopeasti, ellei itselläsi ole välineitä (voi olla, että omasi ei edes tarvitse tätä työvaihetta, jos kehyksissäsi on ns. ´´hyllyreuna´´)
  • tartuntapohjamaalia ja spraymaalia, jos haluat maalata vanerin näkyvät osat
  • mitta ja kynä
  • lasi ja sen silikonointi, lasiliikkeet tekevät myös tämän puolestasi, tämän voi korvata myös lakalla

Näin aamupalatarjotin tehdään

Tarjottimen pohjan koristelminen decoupage-tekniikalla

Vaneripohjan leikkaaminen ja servettien käsitteleminen

  • Osan työstäni tein entisöintikurssilla, koska sieltä löytyy mm. kätevä ja nopea vannesaha.
  • Pohjaksi leikataan vanerista sopivan kokoinen palan. Ellei sinulla ole tähän mahdollisuutta, leikkauta vaneri omaan tarjottimeesi sopivaksi.
  • Serveteistä revitään palasia ja ne sovitellaan mieleisekseni kollaasiksi vanerille, josta tulee siis tarjottimelle pohja. Itse pidän revityistä (en leikatuista) reunoista, sillä ne ovat rösöisyydellään mielestäni kauniimpia.
  • Servetin palasista erottellaan kerrokset erikseen, vain päällimmäiset sopivat decoupage-työhön

Decoupage-tekniikalla liimataan servettien pintakerrokset vaneriin

 

  • Tee puulimasta veden kanssa seos suhteessa 50-50.
  • Puuliima-vesiseoksella sivellään ensin tarjottimen pohjalta servetin palan kokoinen alue.
  • Seuraavaksi painetaan servetin pala liimaohenteeseen.
  • Servetin palan päälle sivellään vielä lisää liimaohennosta. Kastele sivellin useasti liimaohennoksessa ja sivele hellästi esim. keskeltä reunoja kohti.  Reiät voit paikata siirtelemällä servetin riekaleita reiän päälle siveltimen kärjellä tai jopa repiä kuivasta servetistä uusi, pieni ja samansävyinen palanen paikka-aineeksi (muista poistaa kaikki alimmat kerrokset).
  • Tämän ei tarvitse olla niin pilkulleen, ryppyjäkin saa tässä vaiheessa tulla. Tässä reikäkin saattaa jopa toimia erinomaisesti ja antaa mukavan loppusäväyksen työlle.
  • Siirry tämän jälkeen seuraavaan kohtaan ja toimi samanlailla. Asettele servetin palaset lomittain ja päällekkäin, jotta palaset peittävät koko pohjan. Ellet sitten nimenomaan halua pohjaa näkyviin, jos se siis kuuluu työsi luonteeseen, toimi ihan oman visiosi mukaan.

Decoupage-tekniikalla tehty tarjotin, joka on koottu taulun kehyksistä, kaapin ottimista, vanerista ja lasista.

Tarjottimen pohjan ja reunojen maalaminen siistiksi

  • Tarjottimen ulkoreunat (taulun kehysten ulkoreunat) ja pohjan (vanerin alapuolen) maalasin aluksi tartuntapohamaalilla.
  • Maalin kuivuttua jatkoin maalamista kultaiseta spraymaalia.
  • Spryausten välillä annoin maalin kuivua 10-15 min. Maalikerroksia voi olla useita, kolme on jo sopiva määrä. Spraymaali kuivuu ja kovettuu lopullisesti viikossa.

Pohjan kiinnittäminen reunoihin

  • Näissä omissa kehyksissäni ei ollut sopivaa ”hyllyreunaa”, johon olisi saanut sopivasti vain nostaa pohjan paikoilleen. Siksi jouduin kiinnittämään pohjan erikseen.
  • Pohjan kiinnitin entisöintikurssin opettajalta lainaamallani laitteella, jolla ammuin joka sivulle kaksi metallipidikettä eli väkästä. Nämä pidikkeet ammuin vaakasuoraan siten, että ne jäivät osittain taustan päälle ja osittain kehyksien sisälle pitämään taustan kehyksissä kiinni.
  • Tämän työvaiheen voi teettää myös alan liikeessä. Työnä se kestää vain muutaman minuutin verran. Helppoa tehdä itsekin, mutta vaatii oikean, siihen tarkoitetun laitteen.

Tarjottimen poihja on ammuttu taulupidikkeillä kiinni reunoihin.
Tarjottimen pohja on ammuttu taulupidikkeillä kiinni reunoihin, sillä näissä kehyksissä ei ollut ns. ´´hyllyreunaa´´, johon olisi voinut laskea ja liimata vanerin kiinni.

Tarjottimen lasitus

  • Tässä kohtaa tasoittelin vielä kuivunneiden servettien pintamuhkuroita kynsillä sileiksi, sillä lasin asennus vaatii aina tasaista pohjaa. Helppo ja nopea, mutta tärkeä vaihe.
  • Sitten siirryin lasiliikkeen asiakkaaksi ja teetätin siellä lasin sekä silikonisaumat. Ottimet kiinnitin paikoilleen vasta lasituksen jälkeen, jotta ne eivät olisi lasituksen ja silikonoinnin tiellä.
Tarjottimen suojaksi asetettu lasin saumoissa on käytetty silikonia.
Valmiissa tarjottimessa näkyy lasipinta ja sen reunoilla silikonia

Tarjottimen ottimet

  

Tori.fi:stä ostin pikku-rahalla keittiökaappien ottimia, joissa oli sopivasti ruuvit mukana ja jotka olivat kooltaan juuri passeleita taulun kehyksiin. Ottimet voi sijoittaa myös tarjottimen reunan sivuille.

Kaapin ottimia, jotka on kiinnitetty taulun kehyksistä tehtyyn tarjottimeen ottimiksi.
Kaapin ottimia
  • Mittaa ottimien ja ruuvien kohdat ja merkkaa ne kynällä.
  • Ruuvien kiinnittämistä helpottaa, jos pistät niille alkureiät.
  • Kiinnitä ottimet ruuveilla paikoilleen.
  • Nyt tarjotin on valmis ja pääset nauttimaan aamupalasi omalta uniikilta diy tarjottimeltasi!
Hyvä aamupala maistuu ihanalta diy tarjottimelta tarjoiltuna.

Mietteitä

Taulun kehykset ovat erilaisia. Joissakin taulun kehyksissä saattaa olla kehysten sisäpuolella kapea reunus (´´hyllyreuna´´), jonka päälle on helppo asettaa vaneri vaikkapa puuliimalla kiinni. Tällöin yksi antamistani työvaiheesta jää väliin ja se muuttuu helpommaksi toteuttaa, sillä liimaa löytyy jokaisen kodista helpommin kuin tauluväkäsiä ja niiden kiinnittämiseen tarvittavaa oikeata työkalua.

Tässä työssä hankalimmaksi työvaiheeksi itse koin ottimien kiinnittämisen. Joskus ruuvit eivät vain yksinkertaisesti mene suoraan eikä ottimet välttämättä kiinnity tarpeeksi hyvin. Ruuvit kannattaa myös valita huolella ja oikean pituisiksi.

Koska oma tarjottimeni on matala, ottimia ei olisi ollut viisasta sijoittaa kehysten ulkopuolelle. Tämä johtuu siitä, että käytännössä sormille ei olisi jäänyt tilaa nostaa tarjotinta alustaltaan. Siksi ottimien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota ja niiden paikkaa kannattaa miettiä etukäteen.

Aamupala diy tarjottimelta maistuu niin kiireettöminä kuin kiireisinäkin aamuina

Diy tarjottimesta ei tullut iso eikä painava, mutta sopiva juurikin aamupalalle tai päivän kahvihetkiin. Joskus säilytän tarjotinta kaapissa, jonne se myös sopii kokonsa puolesta mainiosti. Joskus tarjotin saa taas olla esillä pystyssä keittion kaakeleita vasten ja toimia ikään kuin tauluna. Olen tykännyt tästä tarjottimesta niin paljon, että mielestäni kaikki vaiva sen tekemiseen on ollut kyllä sen arvoista.

Kahvin vankkumattomana ystävänä halusin tähän oman tarjottimeni kuvakollaasiin juurikin kahvikupin, kahviin liittyviä sävyjä sekä coffee-tekstin, sillä jokainen oma aamuni alkaa aina hyvällä kahvilla, kauniilta diy tarjottimelta tarjoiltuna.

-Tuija-

Diy aamupalatarjotin toimii taulunakin keittiössä.
Tarjotin, lautanen, taulu – diy aamupalatarjottimessani nämä kaikki yhdistyvät