Ihana muumilaukku syntyy kehyskukkaron ohjeella kierrätetystä pussilakanasta

Muumilaukku on sellainen kapistus, jota ei ihan helpolla pysty vastustamaan. Vai miltä mieltä sinä olet tästä muumi-kaunokaisesta? Minun mielestäni hellyyttävät muumit – seikkailevat ne sitten laukuissa, mukeissa, televisiossa, korviksissa tai vaikkapa koristetyynyissä – vetoavat aina meidän suomalaisten tunteisiin ja saavat meidät jokaisen hyvälle mielelle.

Muumilaukku on ollut myös vanhimman tyttäreni toivelistalla jo jonkin aikaa. Äitini löysi aikoinaan kierrätyskeskuksen poistopisteestä ilmaiseksi kaksi ihanaa lasten pussilakanaa, jotka hän antoi tyttärelleni. Näin ne ajautuivat jälleen palvelleena minulle, kun lupasin tehdä niistä jotain (minähän rakastan pussilakanoita ompelukankaina). Tämä muumilaukku on näistä muumipussilakanan kankaista ensimmäinen ompelutyöni, ja koska kangasta kuluikin vain vähän, muumipussilakanoiden ompelulle on varmasti tulossa jossain vaiheessa jatkoa.

Kerron ja perustelen vielä artikkelin lopussa oman suosikki-värini asusteelle, jota käyttäisin juuri tämän muumilaukun kanssa. Näin asukokonaisuudesta tulee tyylitelty ja muumilaukku pääsee kukoistamaan sen omaan värimaailmaansa sopivien vaatteiden rinnalla.

Ihana muumilaukku syntyy kehyskukkaron ohjeella kierrätetystä pussilakanasta.
Tämä muumilaukku sopii erityisen ihanasti käytettäväksi vaatteiden kanssa, jotka sopivat värisävyiltään laukun värimaailmaan.

Muumilaukku kehyskukkaro-ohjeilla

Tästä muumilaukusta tuli vähän tilavampi kuin kännykkälaukusta, joka on se ehkä eniten käytetty kehyskukkaroversio. Minulla oli jo olemassa kaapissani useitakin kehyskukkaron kehyksiä, mutta vain yhtä sellaista kehystä, jossa oli paikat hihnojen kiinnityksiin. Tämä oli pienoinen onnen potkukin, sillä pussilakanan muumihahmojen ja muumiväen kuvat olivat kooltaan sopivia juurikin tuon kehyksen mittoihin. Känykkälaukkuun nämä kaikki ihanat muumihahmot eivät olisi yhdessä mahtuneet.

Pussilakanasta kehyskukkaro.
Pussilakanasta kehyskukkaro.
Muumipussilakana pestynä ja silitystä vailla odottamassa työstämistä

Hyvät perusohjeet kehyskukkaron kaavoittamiseen ja ompeluun löytyy Punatukka ja kaksi karhua -käsityöblogista. Nämä ohjeet ovat lähellä omaa tapaani kaavoittaa ja työstää kehyskukkaroja, joihin jokaiseen tehdään aina omat kaavansa. Koska ohjeita löytyy myös hyvin Youtubenkin puolelta, ja koska kukkaron kehyksiä on monenlaisia, ohjeita ja tietoa kehyskukkaron valmistamiseen on helppo löytää.

Kierrätyskeskuksen ilmaisesta pussilakanasta syntyi tällainen ihana muumilaukku. Laukun yhdistäisin asukokonaisuuteen, jonka upean väri saisi kummatkin kauniisti hehkumaan ja joka väriopillisesti olisi täysi nappivalinta.
Teatterirotta Emma, Muumipappa, Muumimamma, Miisa (tunnistinko oikein?) ja Niiskuneiti

Tähän muumilaukuun käytin pussilakanan etupuolta (muumit) etu- ja takakappaleeksi ja pussilakanan takaosaa (yksivärinen sininen) laukun vuorikankaaksi.

Muumien kohdistaminen kaavoihin vei minulta jonkin aikaa. Pussilakanan keskellä olisi ollut ihania muumihahmoja laukkuun, mutta keskeltä kangasta ei pientä palaa kannata leikata. Toisaalta pussilakanan avoinna olevan reunan läheisyydessä seikkaili myös houkuttelevia muumihahmoja, mutta taitteen purkamisen jälkeen huomasin, että painaumat eivät enää kierrätetystä pussilakanasta lähteneet pois edes silittämällä.

Pussilakanan leikkaamista jarrutteli vielä se, ettei minulla ollut tarkkoja suunnitelmia kokonaisten pussilakanojen käytölle. Tämän vuoksi oli mietittävä mahdollisimman taloudellista kohtaa muumilaukun kankaaksi. Lopulta monien pyörittelyjen jälkeen löytyi sopivat kohdat leikattavaksi.

Laukun hihnan sain näppärästi reunasta, sillä siinä ei tarvinnut miettiä enää sen kummemmin kankaan kuvioita. Hihan leikkasin 130 cm pitkäksi ja siinä on avaimenperäkiinnitys, johon kankainen hihna on ommeltu. Avaimenperäkiinnitys sallii hihnan vapaan liikkumisen jokaiseen suuntaan ja se on helppo irrottaa laukusta, jos haluat esim. pestä vain hihnan. Valmis hihna on 1,7 cm leveä.

Kierrätyskeskuksen ilmaisesta pussilakanasta syntyi tällainen ihana muumilaukku. Laukun yhdistäisin asukokonaisuuteen, jonka upean väri saisi kummatkin kauniisti hehkumaan ja joka väriopillisesti olisi täysi nappivalinta.
Muumilaukun toinen puoli, josta löytyvät Niiskuneiti ja Vilijonkka
Kierrätyspussilakanasta syntyi muumilaukku, jonka hihnassa komeilee Värikkään Kädenjäljen logo.
Muummilaukun hihnaan ompelin Värikkään Kädenjäljen logon
Pussilakanan takaosasta tein muumilaukkuun vuorin.
Muumilaukun vuori on tehty pussilakanan takaosan kankaasta

Kirjavan kankaan valinnan väriopillisia vinkkejä

Tämä muumipussilakana on kankaana aivan ihana, sillä siinä on ihastuttavan kuosin lisäksi osattu yhdistää kauniisti juuri oikeat värisävyt toisiinsa. Muumipussilakana kuuluu värianalyysissä talven väreihin, myös sen takaosan yksivärinen kangas. Koko muumipussilakana on levollinen eikä mikään sen yksityiskohdista hypi silmille, vaikkakin niissä on myös eri vuodenaikojen värisävyjä.

Kirjavat kankaat voivat äkkiä muuttua sekametelisopaksi, jos kankaassa on käytetty väärin värejä ja niiden sävyjä. Sekametelisoppakankaita en suosittele koskaan ostettavaksi, sillä niiden värimaailmoista ei saa mitään selvyyttä. Sekametelisoppakankaissa käytetään yleensä kaikkien vuodenaikojen värisävyjä suunnilleen saman verran. Ne eivät myöskään sovi minkään toisen kankaan tai värin rinnalle yhdistettäväksi. Tällaiset kankaat yleensä aiheuttavat ostotilanteessa hämmennystä ja levottomutta, joten jätä ne huoletta vain kauppaan.

Millainen kirjavan kankaan sitten kuuluisi olla tai millainen se ei saisi olla?

Kirjavan kankaan

  • pohjavärin tulee olla selkeästi hallitsevin sävy kankaassa eli sitä pitää olla yli puolet kankaan pinta-alasta. Poikkeuksena on tilanne, jossa kuviot täsmäävät pohjavärin sävyn kanssa (ovat samaa vuodenaikaa). Jos kirjavan kankaan pohjaväri on alle puolet, sen kuvioiden täytyy väriopillisesti kompensoida oikeata sävykokonaisuutta. Itse ostan aina sellaisen kirjavan kankaan, jonka pohjaväri on oikea itselleni ja pohjaväri sopii omaan vuodenajan väreihini.
  • kuvioiden tulisi olla pohjavärin kanssa saman vuodenajan sävyjä. Tähän tuskin mikään kirjava kangas yltää, mutta jos kuvioissa on selkeä enemmistö oikeita ja taustansa kanssa sointuvia sävyjä, yleensä kangas on tällöin jo rauhallinen. Tällaisen kirjavan kankaan ostaisin. Yllä oleva muumipussilakana on juuri tällainen.
  • yleissävy (pohjaväri) on joko kylmä tai lämmin, ei molempia (esim. liukuvärjätyt, joissa värisävyt vaihtelevat kylmästä lämpimään). Liukuvärjätyt kankaat, jotka kuuluvat väreiltään samaan vuodenaikaan, ovat kertakaikkisen ihania, myös kuviollisina. Kylmät ja lämpimät värisävyt eivät toimi milloinkaan yhdessä.
  • kuviot ovat pääasiassa täysin poikkeavia pohjavärin vuodenaikaväristä, jolloin kirjava kangas on hyvin levoton ja ristiriitainen. Tällaista kangasta en ostaisi, sillä sitä on mahdoton yhdistää mihinkään toiseen kankaaseen tai esineeseen. Lisäksi siitä saa mojovan päänsäryn.

Lue myös: Kuinka värejä yhdistellään oikein, osa 1

Minkä värin valitsisin asusteeseen tämän ihanan muumilaukun kanssa?

Muumilaukku kuuluu värisävyiltään vuorikangasta myöten talven värimaailmaan. Koska kangas on kirjava ja kaiken lisäksi aivan suloisen hauska, korostaisin laukkua koko asun upeana yksityiskohtana.

Asun väriksi valitsisin yksivärisen mustan.

Kierrätyskeskuksen ilmaisesta pussilakanasta syntyi tällainen ihana muumilaukku. Laukun yhdistäisin asukokonaisuuteen, jonka upean väri saisi kummatkin kauniisti hehkumaan ja joka väriopillisesti olisi täysi nappivalinta.

Itselläni ei ole mustia vaatteita, muuta kuin jumppahousut, joten lainasin mieheni pipoa kuvaukseen. Olisi ollut ihana, jos minulla olisi ollut kuvauksissa malli, jolla on musta asuste. Uskon kumminkin, että kuvan väririnnastuksen onnistuu melko hyvin hahmottamaan tästäkin kuvasta.

Tämä musta ja jäänsininen ovat yhdessä todella ihana combo! Kun värit ja sävyt tukevat toisiaan, ne eivät ime toistensa energiaa eivätkä muuta toistensa luonnetta miksikään muuksi. Näin sävyt antavat toisilleen tilaa, ne hengittävät ja hehkuvat itsenäisesti ja yhdessä. Juuri kuten mieheni musta pipo ja tyttäreni uusi muumilaukku talvisissa kuvissa takapihallamme.

Elämä on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. -Muumipappa

Näiden tunnelmien kera suuria ihmeitä ja viikonloppua kohden, Tuija

Kierrätyskeskuksen ilmaisesta pussilakanasta syntyi tällainen ihana muumilaukku. Laukun yhdistäisin asukokonaisuuteen, jonka upean väri saisi kummatkin kauniisti hehkumaan ja joka väriopillisesti olisi täysi nappivalinta.