Ihastuttava kaularuusuke eli Rosette choker maatuskahuivista

Ihastuttava kaularuusuke eli Rosette choker tai ruusuke-choker on syksyn muodikas koru, joka oli edellisen kerran muotimaailman kuuma hitti parikymmentä vuotta sitten. Kaularuusukkeet ovat tehneet uudelleen tuloaan jo jonkin aikaa, ja niitä nähdään kuluvana syksynä  varmasti enenevässä määrin katukuvassa ja juhla-asujen koruina.

Kaularuusuke sopiikin erinomaisesti niin arki- kuin juhla-asuun, sillä monikäyttöisen ruusukkeen voi yhdistää niin farkkujen, bleiserin, pitkän iltamekon, topin, liivin tai vaikkapa nahkatakin kanssa. Kaularuusukkeeseen voi mainiosti yhdistää myös ruusukekorvakorut, jolloin asusta tulee todella näyttävä, tällainen yhdistelmä sopiikin erinomaisesti tulevaan pikkujoulukauteen.

Kaularuusukkeen voi valmistaa monesta eri materiaalista, kirjavana tai yksivärisenä, ja sen kiinnitysmekanismiksi voi valita monia eri tapoja. Annan tässä artikkelissa sinulle helpon kaularuusukkeen työohjeen käsin ompeluun. Ruusukkeen kiinnitysmekanismiksi valitsin simppelin, mutta hyvin toimivan nauhakiinnityksen, jolla voit myös tuoda vaihtelua koruusi sitomalla sen aina hieman erilailla kaulallesi.

Valmistin oman kaularuusukkeeni kierrätetystä maatuskahuivista. Koska kangasta ei juurikaan ruusukkeeseen kulu ja käsityönä ruusuke on jokseenkin helppo tehdä, tein kaularuusukkeen pariksi vielä maatuskahuivista ruusukekorvakorut. Näitä voi käyttää mainiosti yhdessä tai erikseen, siten kuin itsestä tuntuu ja kulloiseenkin asuun ja tilanteeseen haluat ne yhdistää. Kaularuusukkeen voi myös halutessaan sitoa ranteeseen koruksi.

Kaularuusuke on helppo tehdä itsekin, samalla ohjeella valmistuu myös korvakorut.
Kaularuusuke on helppo tehdä itsekin, samalla ohjeella valmistuu myös korvakorut.
Itse tehty kaularuusuke sopii myös rannekoruksi.
Itse tehty kaularuusuke sopii myös rannekoruksi.

Kaularuusuke ja ruusukekorvakorut valmistuvat käsin ommellen kierrätysmateriaaleista

Kaularuusukkeeseen kuluu vain vähän kangasta, joten jos ihastut ruusukkeisiin ja niiden nopeaan valmistamiseen, samasta kankaan palasta on näppärä valmistaa vielä korvakorutkin asuusi, sillä kummatkin valmistetaan samalla ohjeella.

Omaan kaularuusukkeeseeni ja korvakoruihini käytin kierrätyskeskuksesta ostamani maatuskahuivin kangasta, jota olin jo aikaisemminkin käyttänyt käsitöihini. Ruusukkeiden taustoiksi käytin nahkaa, joka sekin on kierrätettyä ja peräisin vanhasta nahkatakista. Tästä kierrätyskeskuksesta ostetusta nahkatakista valmistin aikaisemmin itselleni olkalaukun. Laukkuprojektista jäi ylimääräistä, ja nyt sain niistä pienet tarpeelliset palaset näihin ruusukekoruihini. Ruusukkeen nauha on myös kierrätettyä, samoin korvakorujen renkaat. Korvakorukoukkuja ostan aina kaupasta, jotta tiedän mistä materiaalista ne on valmistettu. Koko korusettini valmistui siis kierrätysjämistä, noita korvakoukkuja lukuun ottamatta.

Kannattaakin aluksi kurkata omat kaapit ja poistoon menevät vaatteet läpi, ja jos tarvitset vielä jotain materiaalia, seuraavaksi kannattaa käydä tutkimassa kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia. Niistä löytyy varmasti uusiokäyttöön sopivia materiaaleja tähän pieneen käsityöprojektiin.

Itsetehdyt kaularuusuke ja ruusukekorvakorut sopivat ihanasti juhlakauden koruiksi.
Itsetehdyt kaularuusuke ja ruusukekorvakorut sopivat ihanasti juhlakauden koruiksi.
Itse tehdyt korut ovat koruista parhaat.
Itse tehdyt korut ovat koruista parhaat.

Kaularuusukkeen ja ruusukekorvakorujen työohjeet

Tarvitset:

 • maatuskahuivin kangasta tai mieleistäsi sopivaa kangasta, lev. 11 cm ja pit. 75 cm (sis. kaulakorun ja korvakorujen kankaat)
 • lankaa, neulan ja sakset
 • nahan palan
 • kirurgin veitsen tai vastaavan, tällä tehdään viillot nahkaan (sakseillakin pärjää)
 • kuumaliimapistoolin
 • samettinauhaa tai vastaavaa esim. lev. 1 cm ja pit. 100 cm
 • korvakorukoukkuja x2, renkaita x2, lattapihdit x2

Tee näin:

 • leikkaa kankaasta kaularuusuketta varten 5 cm levyinen ja 75 cm pitkä kangas
 • korvakoruruusukkeita varten tarvitset kaksi 3 cm levyistä ja 40 cm pituista kangaspalaa
 • maatuskahuivikangasta ei tarvitse huolitella
 • taita kangas pituussuunnassa kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain
 • ompele poimutuslanka alareunaan
 • vedä kangas sopivasti poimulle
 • ala ompelemaan ruusuketta sen keskeltä siten, että taita ensin kankaan pää sen reunaa vasten (jää siististi ruusukkeen keskiosaksi) ja ompele se muutamilla pistoilla kiinni reunaan
 • ala kiertämään poimutettua kangasta kerälle ommellen sitä samalla, päättele lanka
 • leikkaa nahasta sopivan kokoinen ympyrän muotoinen pala ruusukkeen taakse
 • tee sopivan kokoiset viillot nahan palaan, kts. alla olevat kuvat (kaulanauhan nauhalle viillot, korvakorujen renkaille reiät)

Kaulanauha:

 • kaulanauha pujotetaan nahan palan viilloista läpi nahan ja nauhan oikeat puolet vastakkain
 • kuumaliimaa nahan pala ruusukkeen taakse, vaihtoehtoisesti voit ommella taustan ruusukkeeseen. Nauhoja voi myös liimata/ommella vähän matkaa kiinni nahkaan, mutta huomioi silloin minkä pituisiksi nauhojen haluat jäävän, sillä tällöin nauha ei liimaamisen jälkeen enää liiku vapaasti.

Ruusukekorvakorut:

 • pujota renkaat nahan palan reikiin. Huom! On väliä kuinka pujotat renkaat nahkaan! Kuvan alin tapa on parempi, näin ruusuke pysyy hyvin paikallaan.
 • kuumaliimaa nahan palat ruusukkeiden taakse.
Ruusukkeeseen on valittu kierrätysmateriaaleja. Kangas poimutetaan alareunasta ja ommellaan ympyränmuotoisesti kerälle. Nahasta leikataan ruusukkeen taakse pidike.
Kaularuusukkeeseen on valittu kierrätysmateriaaleja. Kangas poimutetaan alareunasta ja ommellaan ympyränmuotoisesti kerälle. Nahasta leikataan ruusukkeen taakse pidike.
Ruusukekorvakorujen materiaalit ovat myös kierrätettyjä korvakorukoukkuja lukuun ottamatta. Nahasta leikataan sopivan kokoiset pidikkeet korvakorurenkaalle, joka liimataan ruusukkeeseen kiinni. Huom! On väliä kuinka pujotat renkaat nahkaan, alin tapa on parempi -> ruusuke pysyy hyvin paikallaan.
Ruusukekorvakorujen materiaalit ovat myös kierrätettyjä korvakorukoukkuja lukuun ottamatta. Nahasta leikataan sopivan kokoiset pidikkeet korvakorurenkaalle, joka liimataan ruusukkeeseen kiinni. Huom! On väliä kuinka pujotat renkaat nahkaan, alin tapa on parempi, näin ruusuke pysyy hyvin paikallaan.

Nyt kaularuusuke ja ruusukekorvakorut ovat valmiit!

Mukavia askarteluhetkiä ja ruusuista syksyä! Tuija

Lue myös: