Ikean 6,99 euron lamppu muuttuu helposti design lampuksi

Ikeassa on paljon kauniita ja kauniiksi muotoiltuja käyttötavaroita, joita voi halutessaan vaikkapa tuunata. Minua viehätti erityisesti Ikean 6,99 euron maksava lamppu, joka muuttuu yllättävän helposti ja yksinkertaisella askartelulla design lampuksi. Ulkonäkö muuttui niin paljon, että lopuksi enää juuri muoto saattoi paljastaa lampun Ikean lampuksi.

Näytän tässä artikkelissa kuinka tuunasin lampun ja mitä sen tuunaukseen tarvitsin. Lisäksi kerron vielä minne ja millaiseen comboon tulen lampun sijoittamaan ja käydään myös kurkkasemassa uuden kotimme remonttia.

Mainitsen tässä kohtaa vielä, että en tee kaupallista yhteistyötä Ikean kanssa.

Ikean 6,99 euron lamppu muuttuu helposti design lampuksi

Idea tähän lamppuun syttyi, kun mietin tulevan uuden kotimme sisustusta. Halusin jotain luonnollista ja rentoa, mutta silti näyttävää yhteiseen olo- ja ruokailutilaamme. Tämä lamppu on vain yksi osa kokonaista ja keskeneräistä lamppurykelmää, sillä yksinään tämä lamppu on kyseiseen tilaan liian pieni ja se antaa liian vähän valoa.

Katselin tämän tyylisiä lamppuja myös kaupoista. Hinnat vaihtelivat ja joissakin liikkeissä näiden kattovalaisimien hinta nousi jopa 250 euroon. Netissä oli myös tämän tyylisiä design valaisimia, jotka maksoivat jopa yli 1000 euroa.

Itse tehtynä tämän oman lamppuni hinnaksi tuli 16,45 e (laskettu toteutuneiden kulujen mukaan kuumaliimapötköt kpl ja maissinarun kilohinnan mukaan). Spraymaalille en laskenut hintaa, koska käytin jo olemassa olevaa maalia, jota suihkutin kaksi kerrosta lampun varjostimelle.

Ikean lampun varjostimen lopulliseksi painoksi tuli 550g. Tämä lampun kevyt paino on mielestäni myös selkeä etu, kun sen ripustaa kattoon roikkumaan.

Olen aikaisemminkin tuunannut Ikean tuotteita. Jos kiinnostuit, voit käydä lukemassa artikkelini Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista. Mutta siirrytäänpä nyt takaisin tähän Ikean lampun tuunaamiseen.

Tee näin itsellesi design valaisimen

Tarvikkeet

  • Ikean kattovalaisin Melodi 28 cm
  • spraymaalia, kulta
  • kuumaliimapyssy ja kuumaliimapuikkoja n. 14 kpl
  • maissinarua n. 220g (myydään 0,5 kg:n kerissä), voit käyttää muutakin esim. hamppunarua
  • sakset, viivotin ja lyijykynä

Valmistus

  • spraymaalaa valaisin sisä- ja ulkopuolelta. On makuasia haluatko maalata koko lampun eli lampun varjostimen mukana tulevan katto-osan ja kenties johdonkin.
  • liimaa kuumaliimalla yön yli kuivunneeseen lamppuun maissinarua kerältä. Itse aloitin työn valaisimen yläreunasta.
  • puolessa välissä työtä mittasin alareunasta lampun varjostimen kylkeen merkkejä, jotta sain työn pysymään tasaisena. Maissinaru kun on eri paksuista eri kohdilta kerää.
  • lampun varjostimen alareunaan liimasin maissinarua ja vielä yhden kierroksen reunan sisäpuolellekin, jotta lamppu näyttäisi huolitellulta katossa.
  • jos joudut jatkamaan maissinarua, leikkaa jatkokohdan narun päät viistoon. Näin saat liimauksen saumakohdasta siistimmän.

Tuunaamalla saa mieleisensä valaisimen juuri oikeaan tilaan

Tuunaamalla saa kätevästi ja joskus hyvinkin vähällä työllä sopivan ja oman näköisen valaisimen kotiinsa. Tämä minun valaisimeni on osa kokonaisuutta, joka sisältää yhteensä 5 lamppua. Lamppurykelmä on tällä hetkellä vielä keskeneräinen. Se tulee kevään aikana uuteen kotiimme tilaan, jonka tilavassa olohuoneessa sijaitsee myös kodin ruokailuryhmä.

Lamppuryhmä tulee roikkumaan ruokailuryhmän päällä ja jokainen lamppu tulee olemaan erilainen ja itse tuunattu. Suunnittelin myös, että lamput roikkuvat eri korkeuksilla, mutta sen näkee sitten myöhemmin.

Olen jo ostanut kirppiksiltä kaksi kattovalaisinta, jotka seuraavaksi tuunaan. Minulla on esim. niineä, joka sopii mainiosti maissinarun kanssa. Seuraavan lampunvarjostimen tuunaan siis niinellä, josta on jo ideaakin mielessäni. Tässä nämä kaksi kirpparivalaisinta tämän juuri tuunatun valaisimen rinnalla. Malliltaan ja kooltaan nämä kaikki sopivat hyvin yhteen. Kirpparivalaisimet ovat maksaneet 5e.

Uuden kodin remppa etenee hiljalleen. Kävin testailemassa ja makustelemassa uutta Ikean tuunattua lamppua tyhjään tilaan. Lampun taakse tulevaan seinään tulee fototapetti. Verhoiksi olen ajatellut ohuita pellavaverhoja, mutta voi olla, että ne muuttuvat vielä joksikin muuksi.

Oikealla oleva kuva on yläkerran vessasta. Se on juuri laatoitettu ja seuraavaksi laatoitus tullaan vielä saumaamaan. Alakerrassa on vielä toinen vessa, jonka laatat ovat samoja kuin tässäkin ja ne laatoitetaan samalla tavalla.

Sauna/kodinhoitohuoneeseen tulee myös samat laatat, mutta toisin päin. Eli kuviolliset lattiaan ja kaikki seinät yksivärisillä laatoilla. Tämä siksi, että kaatojen takia pienemmät kuviolliset laatat on helpompi asentaa paikoilleen kuin hieman isommat yksiväriset. Koska molemmat laatat käyvät sekä seinä- että lattialaatoitukseen, niiden paikkoja on myös kiva vaihdella eri tiloissa. Silti yhtenäinen kokonaisuus säilyy hyvin.

Omasta huoneestani tulikin sitten kirkas väreiltään. Ei varmasti tullut yllätyksenä, jos olet seurannut käsitöitäni ja postauksiani. Laitan siitäkin kuvan tähän.

Tuolista käsittelevän artikkelin löydät täältä ja Marilyn-taulusta täältä.

Iloista viikonlopun odotusta, Tuija