Tällainen värikäs ja iloinen räsymattolaukku on ollut unelmissani jo pitkään. Kun tänä keväänä aloin opetella maton kutomista, ensimmäisesta kutomastani räsymatosta tuli sellainen iloinen ja ihanan värikäs matto kotiimme. Kuteita ja kangaspuiden varausaikaa jäi sen verran jäljelle, että päätin kutoa perään räsymattopalan iloista kesälaukkua varten, sen verran herkulliselta nuo värikkäät kuteet valmistuvassa matossani näyttivät, että ajattelin saman värimaailman toimivan ihanasti myös räsymattolaukussakin. Tämä käsityöni on siis jatkoa räsymatolleni ja se on nyt kolmas käsityöni Taitolähettiläs-pestini aikana.
Idean tämän malliseen räsymattolaukkuun sain Taitokeskus Epilän vastaavalta neuvoja Anna-Maria Mäkelältä. Anna-Maria innostui tästä räsymattolaukkuideastani, kun pohdin sitä ääneen kangaspuilla mattoa kutoessani. Ikkunalla näytteillä oleva kori toimi lopulta tämän räsymattolaukkuni muodon ja teknisen toteutuksen innoittajana, joskin laukustani tuli lopulta työstettyä ihan oman näköiseni kesälaukku.
Nyt tämä kesäinen räsymattolaukku onkin sitten jo valmis, ja siitä tulikin lopulta juuri sellainen kuin mistä aina haaveilin, sellainen iloinen, värikäs ja tarpeeksi tilava kesän rantaretkille ja muille menoille, joissa laukulta vaaditaan kokoa ja kestävyyttä. Koska räsymattolaukkuni valmistui näin lopputalvella, kuvaukset suoritin kesäisissä fiiliksissä ihan kotimme sisätiloissa.
Tässä artikkelissa näytän sinulle kuinka tämän räsymattolaukuni toteutin. Itse olen jo tällä pirteällä laukullani ottanut varaslähdön ensi kesään, ja jos sinäkin tästä ideasta innostuit, ennätät mainiosti valmistaa tällaisen kesälaukun itsellesi, onhan kesään vielä paljon aikaa.
Räsymattolaukkuni on valmistettu kokonaan kierrätysmateriaaleista
Itse kudoin oman räsymaton palasen tätä laukkuani varten, mutta sopivan kokoisen räsymaton palasen voi löytää hyvinkin myös valmiina kirpparilta. Kangaspuilla kutomisen lisäksi räsymattolaukkuun tarvitaan käsin ompelua, virkkausta ja koneella ompelua.
Tämä laukkuni on valmistunut kokonaan kierrätysmateriaaleista
- matonkuteet ovat kaikki kierrätettyjä, jämiä Käsityön ilo -matostani
- laukun vuori on kierrätetystä lakanan palasta, josta olen aiemmin ommellut ihanasti överin yöpaidan
- laukun hihnana toimii vanha vyöni
- laukun nyöri on ylijäämälankaa makrameetyöstäni
Lue myös: Värikäs ja iloinen diy räsymatto (kudonta ja kuteet)
Lue myös: Ihanasti överi kierrätysyöpaita, kuinka se valmistuu kaikkein helpoimmin (ylijäämä lakananpala laukun vuorina)
Lue myös: Ensimmäinen makramee-työni (artikkelin lopussa on makremeetyö, josta nyörin lanka jäi yli)
Räsymattolaukun työvaiheita
Räsymaton pätkän kudoin Taitokeskus Epilässä. Räsymaton luonnonvalkoiset kalalankaloimet olivat levydeltään 83 cm.
Räsymaton pätkästä alkaa laukun valmistaminen
- räsymaton pätkä on kudottu kuten Käsityön Ilo -mattonikin (Värikäs ja iloinen diy räsymatto)
- valmiin räsymaton leveys on 75 cm
- valmis korkeus on 22,5 cm
- hapsut on solmittu merimiessolmuilla ja lopuksi vielä hevosenhäntäsolmuilla
- hapsuja ei ole leikattu pois vaan ne on taitettu laukun sisäpuolelle vuorin väliin sellaisenaan
- räsymaton pätkän sivut on ommeltu käsin yhteen puskusaumaan ja piilopistoilla, hapsut jäävät ala- ja yläreunaan, raidat kulkevat leveyssuuntaisesti
- ompelulankana on käytetty luonnonvalkoista kalalankaa, ompeluneulan kulkua autoin lattapihdeillä
Räsymattolaukun pohja valmistuu virkkaamalla
Putkimaisen räsymattolaukun pohja on virkattu samoista kuteista kuin mistä räsymatto on kudottu. Pohja on pyöreä ja pohjan koko riippuu omasta räsymattopalasi leveydestä.
Pohjan koon laskemiseen tarvitaan matikkaa, mutta jos ympyrän piirit, halkaisijat ja laskukaavat ovat unohtuneet, helpoimmin saat tarvittavan halkaisijan pituuden laskettua, kun mittaat räsymaton palasi leveyden (laukun räsymattopalan leveys = puskuun ommeltu ympärysmitta = ympyrän piiri). Tämän jälkeen syötät laukkusi räsymaton leveyden (=piirin) arvon laskurini.fi -sivuille ja saat suoraan tarvittavan pohjan halkaisijan mitan. Nyt tiedät kuinka iso laukkusi pohjasta on virkattava. Helppoa!
Oman räsymattolaukkuni piiri on 75 cm ja pohjan halkaisija 24 cm.
Nämä mitat ovat uudelleen tärkeitä siinä vaiheessa, kun räsymattolaukkuun ommellaan vuori. Laukun vuorille tehdään itse kaavat. Älä huolestu, ohjaan sinua siinäkin ja onnistut varmasti omassa kaavoituksessani hienosti!
Räsymattolaukun pohjan virkkaaminen
Pohjan virkkaamiseen käytin koukkua no 7.0. Kuteita käytin aina yhtä väriä yhden kerroksen. Virkkaa silmukoista löysiä. Kuteista ja virkkuukoukkusi suuruudesta riippuen voit lisätä silmukoita ohjeestani poiketen.
Jatka uudella kuteella seuraava kerros siten, että kudot uudella värillä edellisen kerroksen viimeisen ps:n, näin värikerroksista tulee tasaisempia eikä uusi väri nouse seuraavaan tulevaan kerrokseen viiruna.
- 4 kjs, 1 ps 1:een kjs
- 1 kjs, 1 ks samaan kjs:aan, virkkaa jokaiseen kjs:aan 2 ks, 1 ps 1:een kjs
- kuten edell. krs
- kuten edell. krs, mutta joka 3. ks siten, että kjs:aan tulee vain yksi ks
- kuten edell. krs, mutta joka 4. ks siten, että kjs:aan tulee vain yksi ks
- kuten edell. krs, mutta joka 5. ks siten, että kjs:aan tulee vain yksi ks
- kuten edell. krs, mutta joka 6. ks siten, että kjs:aan tulee vain yksi ks
- huolittele, kuteiden pätkät voi jättää pitkiksi, sillä ne jäävät vuorin väliin piiloon
Räsymaton hapsut taitetaan sisäpuolelle ja pohja ommellaan käsin kalalangalla, piilo-ompelein ja puskusaumaan laukun pohjaksi.
Räsymattolaukun vuorin ompelu
Vaikka oma räsymattolaukkuni värimaailma on monivärinen ja sävyiltään kirkas, mielestäni kesälaukkuun sopii hyvin kirjava vuorikangas, kunhan sen värisävyt natsaavat yhteen räsyjen värien kanssa. Oman laukkuni vuorikangas on kierrätyslakanaa ja myös ihanan helppoa materiaalia ommeltavaksi. Vuorikankaan mitat riippuvat täysin oman laukkusi mitoista, mutta älä huoli, käymme kaavoituksen yhdessä läpi, se ei ole vaikeaa ja onnistut siinä varmasti.
Ennen vuorin ompelemista, ompele ompelukoneella kankainen vyö räsymattolaukun hihnaksi (oma vyöni on 110 cm pitkä ja 3,2 cm leveä).
Vuorikankaan mitat ja osien leikkaaminen
Kaikki vuorin osat huoliltellaan ja silitetään. Vuori saa olla hieman mitoiltaan pienempi kuin laukun mitat, joten vuorin mittoihin ei tarvitse lisätä saumavaroja. Ota nyt tässä kohtaa esille omat laukun mittasi.
Vuori koostuu
- pohjasta, jonka mitat ovat samat kuin virkatun ulkopohjan (omassa laukussani halkaisija on 24 cm).
- kapasta. Kapan mitta on laukun leveys (piiri) (omassa laukussani 75 cm). Korkeus on laukun korkeus (omassa laukussani 22,5 cm).
- yläosasta, jossa on nyörikuja. Yläosa muodostuu taitetusta, yhdestä kankaasta, joka ommellaan paikoilleen alareunastaan vuorikankaaseen ja yläreunastaan laukun räsymattoon (taitetun kankaan keskiosaan jää siis nyörikuja). Reunataitteeseen ommellaan nyörikuja. Yläosan leveys on sama kuin laukun leveys (piiri) + leveä saumakäänne 4 + 4 cm = 8 cm (omassa laukussani 75 cm + 8 cm = 83 cm). Korkeus on sama kuin laukun (ja myös pohjan) halkaisija (omassa laukussani 24 cm). Taitettu kangas (taitettuna korkeus on 12 cm) kiertää suuaukon ympäri ja peittää lopulta suuaukon lähes kokonaan. Työskentelyvarojen jälkeen, ja siis valmiin laukun suuhun, jää nyörillä kuromisen jälkeen pieni aukko, aukon ei siis ole tarkoitus olla valmiissa laukussa täysin umpinainen.
Ompelujärjestys
- ompele ompelukoneella kapan sauma, kapan piiriksi eli ympärysmitaksi jää nyt omassa laukussani 73 cm (75 cm-1cm-1cm saumavaroihin).
- ompele pohja kappaan kiinni oikeat puolet vastakkain
- taita yläosan reunoihin 5 cm taiteet, tämä on yläosan sauman ns. nyörikujan saumavara. Asettele ja nuppineuloita oikeat puolet yhteen (kangas on tässä kohtaa suorana, ei taitettuna). Ompele sauma siten, että kankaan puoliväliin jätetään sauma ompelematta, sauma ommellaan siis kahdessa osassa eikä sauma ole yhtenäinen. Tähän saumattomaan kohtaan muodostuu myöhemmin nyörikuja, sitä ei siis voi ommella kiinni tässä vaiheessa. Nyt oman laukkuni yläosankin ympärysmitaksi tulee myös 73 cm (83cm-5cm-5cm), ja se on sama kuin kapan valmis ympärysmitta.
- ompele kappa ja yläosa yhteen oikeat puolet vastakkain, saumakohdat kohdikkain
- ompele nyörikujan reikien ympäri huolittelut, näin yläosan leveät taitteet pysyvät nyörejä käytettäessä paremmin liikkumatta.
- taita yläosa siten, että nyörikuja jää taitteen reunaksi. Ompele nyörikuja siten, että nyörikujareiät jäävät ompeleen yläpuolelle, reunan taitteeseen aukoiksi.
- asettele vuori laukkuun siten, että oikeapuoli vuorista jää päälle päin, vuorin ja räsymaton nurjat puolet ovat nyt vastakkain
- ompele käsin piilopistoilla vuorin yläosan vapaana oleva reuna tavallisella ompelulangalla räsymattoon kiinni taittamalla kummakin reunoja sisäpuolelle (vuorin ja räsymaton). Räsymaton hapsut taitetaan laukun ja vuorin väliin piiloon.
- pujota nyöri hakaneulan avulla nyörikujaan (oma nyörini on 90 cm pitkä) ja solmi nyörin päihin solmut
- ihana kesälaukkusi on nyt valmis käyttöön!
Kesä saisi jo tulla!
Olen niin kesäfiiliksissä, että unohdan jo välillä koko keväänkin tulon ennen kesää. Ehkäpä nämä raskaat kaksi koronavuotta ja järkyttävä Ukrainan sota saavat mieleni ahdistumaan, ja kaipaan kovasti iloisia värejä, kesän valoa ja lämpöä. Silti koko sieluuni sattuu eikä tämä kevätaurinkokaan ole entisensä…
Palaan kumminkin näistä masentavista koko maailmaa koskevista asioista takaisin tähän pieneen räsymattolaukkuuni…
Tässä räsymattolaukussani toteutuu kierrätysajatus jokaisessa osassa laukkua ja sen materiaaleja. Siitä olenkin aivan erityisen iloinen, sillä toteutin koko tämän laukun jämistä, joiden suurimman osan alkuperäkin oli kierrätystavaraa, nyt vielä uudelleen kierrätettyä. Laukun värimaailmakin miellyttää minua ja lisäksi laukun tekninen toteuttaminen onnistui ongelmitta.
Räsymaton palasen kutomista en kokenut työlääksi, sillä kokonaisen maton jatkeena sen valmistuminen tuntui helpolta, olihan kaikki tykötarpeet siinä käsillä jo valmiiksi ja teknisesti kutominenkin jo treenattu sujuvaksi. Ehkäpä työläimmäksi osaksi koin kalalangalla ompelemisen, eli laukun sivusauman, virkatun pohjan ja yläreunaan vuorin ompelemisen paikoilleen. Kalalanka kun ei tahtonut ilman lattapihtien apua kulkea kuteiden läpi, tämä työvaihe oli hidasta.
Koko tämä räsymattolaukku tuntuikin heti istahtavan omalle olkapäälleni ikään kuin olisinkin sen siihen huolellisesti suunnitellut. Leveä kangaspohjainen vyö oli siis mainio valinta laukun hihnaksi, vaikkakin sen keksinkin vasta siinä vaiheessa, kun tarvitsin laukulleni hihnaa, siis ilman kummoista etukäteissuunnitelmaa. Itse asiassa olin ajatellut laukun hihaksi kahta vähän lyhempää hihnaa, mutta käsiini osunut vanha vyö ei pituudeltaan siihen riittänyt, joten hihnaksi tuli tähän työhön yksi pitkä hihna. Onneksi se toimii hyvin.
Räsymatto ei kaipaa kankaana alleen tukikankaita tai välipohjaa, sillä se on materiaalina napakkaa, kestävää ja muotoutuvaa. Tuossa olallani roikkuessaan se jotenkin sulautuu itsestään kaikkiin liikkeisiini, on samalla ihanasti ja rennosti mukautuva, mutta kumminkin myös ryhdikäs.
Voisin tämän räsymattolaukun jälkeen ryhtyä uudelleenkin työstämään räsymatoista käyttöesineitä, niin innostava kokemus tämän räsymattolaukun valmistaminen minulle oli.
– Tuija-