Inspiraatiokäsityö houkuttelee luomaan uutta. Kääpäkorvakorut, jotka yllättävät ihanasti.

Inspiraatiokäsityö on käsityö, joka avaa ovia erilaisten tai jopa itselle uusien materiaalien käyttömahdollisuuksiin ja eri käsityötekniikoiden yhdistelyyn persoonallisella tavalla. Inspiraatiokäsityö luo uuden idean, josta syntyy edelleen uusi uniikki ja omin käsin tuotettu esine tai tuote. Tämän inspiraatiokäsityöni tarkoitus onkin houkutella luovuuttasi ja saada ideoita edelleen uusiin käsitöihin, joissa on omaleimaisuutta.

Inspiraatiokäsityönä toimivat tässä itse tehdyt korvikseni. Niiden materiaali voi hyvinkin yllättää sinut, myös se kuinka oma inspiraationi sai alkunsa. Olisi mukava lopulta tietää mitä tämä minun inspiraatiokäsityöni sinussa käynnistää, toimiiko se sinulle innoittajana ja mitä ideoita siitä mahdat saada, vai saatko. Itse inspiroiduin näistä korvisteni uusista materiaaleista, ja siitä heräsi halu jakaa eteenpäin innostuneisuutta, jotka kenties poikivat taas jotain uutta mitä sinä taas voit omilla käsilläsi tehdä.

Inspiraatiokäsityö houkuttelee luomaan uutta. Korvikset, jotka yllättävät ihanasti.
Inspiraatiokäsityönä toimivat itse tehdyt korvikseni

Inspiraatiokäsityö innostaa luomaan uutta

Meillä oli kässakoulussa eräällä tunnilla aiheena kääpäpaperi, josta tämä oma inspiraationi lähti siis liikkeelle. Olin odottanut tätä tuntia jo melko pitkään, sillä olen ollut menossa joskus aikaisemmin vastaavalle kurssille, mutta silloin se ei toteutunut. Paperiakin olen opetellut valmistamaan eräällä toisella kurssilla, silti vanhan ajan kääpäpaperin valmistamisen jipot olen halunnut jo pitkään oppia. Lisäksi minua on kiinnostanut miltä kääpäpaperi näyttää, miltä se tuntuu kädessä, millaista kääpäpaperi on ominaisuuksiltaan. Ja tietysti uteliaana mietin mihin kaikkeen sitä voisi käyttää.

Kääpäpaperin valmistuksesta voi lukea esim. Anna-Karoliina Tetrin kirjasta Luonnonvärjäys (s. 86-91). Kirjassa on tietoa käävistä, niiden varastoinnista ja hyvät ohjeet kääpäpaperin valmistamiseen.

Kääpäpaperin työvaiheita.
Kässäkoulussa teimme tuoreista kantokäävästä ja pökkelökäävästä paperia. Kääpäpaperi laitetaan kuivumisen loppuvaiheessa painojen väliin, jotta paperiarkista tulee suora. Kuvan valmis kääpäpaperi on kuivunut lakanakankaan päällä vapaasti, jolloin se vetäytyy kippuraiseksi. Omat kääpäpaperit jätin poikkeuksellisesti tällaiseen tilaan.
Nämä korvikset toimivat inspiraatiokäsityönä, jonka tarkoituksena on luoda sinulle uusia ideoita uusiin käsitöihin. Korvisten materiaali voi hyvinkin yllättää sinut, myös se kuinka oma inspiraationi sai alkunsa.
Kääpäpaperista korviksia

Kääpiä on käytetty arjessa ennen vanhaan moneen tarkoitukseen

Kääpälajeja on monia ja niiden käyttötarkoitusta säätelee niiden rihmastojen rakenne. Dimiittiset ja trimiittiset kääpälajit soveltuvat sidoksiltaan kääpäpaperin valmistukseen. Suomesta löytyy n. 240 erilaista kääpälajia. Kääpien kerääminen luonnosta kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Puita ei saa kumminkaan vahingoittaa.

Erilaisia kääpiä on käytetty ennen vanhaan

  • vaatteiden valmistukseen
  • hattujen valmistukseen
  • lääkkeeksi
  • teehen
  • tulen sytyttämiseen (taulakääpä)
  • tulen mukana kuljettamiseen ja ylläpitämiseen, koska palaa hitaasti (arinakääpä)
  • neulatyynynä
  • paperin valmistukseen
  • luonnonväriaineena värjäykseen
  • kenties vielä johonkin muuhunkin käyttötarkoitukseen
Kääpiä luonnossa.
Kääpiä luonnossa lenkkipolkuni varrella

Mistä itse inspiroiduin, kun omasta kääpäpaperistani tulikin korviksia?

Ennen vanhaan kaikki tehtiin käsin ja materiaalit saatiin pääosin lähiluonnosta. Mitä kekseliäämpi oli, sitä enemmän käsityöt hyödynsivät ihmisen arkea. Voi vain ihaillen ajatella kuinka luonnonmateriaaleja on osattu taitavasti käyttää ja kuinka ihmisillä oli hallussaan paljon erilaisia kädentaitoja, osa on varmasti jo jäänyt pysyvästi unholaankin.

Tästä kaikesta intoutuneena aloin katsella kuivumassa olevia kääpäpapereita sillä silmällä, että voisin hyöyntää kääpäpaperia tämän aikakauden tuotteessa. Kaunis ja kallisarvoinen kääpäpaperi sopii ihanasti kortin pohjaksi tai lahjan kylkeen naruun roikkumaan. Tämä ei riittänyt minulle. Mieleeni jäi erityisesti muinaisten ihmisten nerokkuus kuljettaa tulta mukanaan käävässä.

Kun kääpäpaperi oli kuivunut kippuraksi, olin jo mielessäni tehnyt niistä korviksia, sillä yksinkertaisesti rakastan korvisten tekoa. Kääpäpaperi sisältää vain muussattua tuoretta kääpää ja vettä, siinä ei ole lisättyä sidosainetta mukana, joten jos se kastuu, paperi muuttuu takaisin muussatuksi massaksi, tai ainakin se on vähintäänkin kykenemätöntä pysymään koossa. Kokeilin kastella kuivunutta kääpäpaperia uudelleen, ja niinhän sille kävi, että se muuttui takaisin löysäksi ja pitelemättömäksi.

Inspiraatiokäsityö houkuttelee luomaan uutta. Korvikset, jotka yllättävät ihanasti.
Inspiraatiokäsityö voi saada alkunsa kääpäpaperista

Tämä inspiraatiokäsityö sai näin alkunsa ja kääpäpaperikorvikset etenivät koruiksi. Tässä kohtaa korut näyttivät minusta hieman voimattomilta värinsä puolesta, joten kaivoin mielestäni tuon muinaisen kääpätulen, ja uteliaana ajattelin kokeilla kuinka kääpä sitten ihan oikeasti palaa. Ja paloihan se iloisesti näin ohuissa siivuissa, oman paperini kääpälajikkeetkin poikkesivat vanhan ajan tulessa käytettävästä taulakäävästä.

Siinä sitten polttelin korvisteni osia ja sain niille aikaiseksi tummat reunat, ja toden totta, ne näyttivät nyt jotenkin voimaantuneilta. Kun olin kaikkien näiden polttelujeni jälkeen tyytyväinen, lakkasin korviksen osat venelakalla, jotta sain niihin enemmän kestävyyttä. Lakan alla kääpäpaperi ei imisi kosteutta, lisäksi korvikset pysyisivät kuivanakin paremmin koossa. Venelakka sai myös kääpäpaperin kauniin pintarakenteen paremmin esille, vaikka en tätä asiaa kyllä osannut ennakkoon ottaa huomioon.

Inspiraatiokäsityö houkuttelee luomaan uutta. Korvikset, jotka yllättävät ihanasti.
Tummat ja rapsakat

Käsityöt ovat taikuutta

On käsitöitä, materiaaleja ja tekniikoita, joiden kanssa kannattaa vain antaa mennä, päästää irti totutusta. Luovuus vaatii luottamista omaan intuitioonsa, se kuljettaa eteenpäin. Luovuus vaatii myös oikean tilan ja oikeat ihmiset ympärille, sellaiset joiden seurassa voi olla oma itsensä, ilman tehokkuusajattelua, ilman kiirettä, ilman pelkoja, hyväksyttynä.

Luovuuden tiellä voi olla oma mieli, joka analysoi pistojen pituuksia, viivaimella vedettyjä reittejä, oppeja, joita on opetettu. Avoin mieli ja vastaanottokyky, kyky tunnustella omia tunteitaan ja sisintään, se vapauttaa ja sytyttää herkkää luomiskykyä. Epäonnistumisen pelon voi kääntää onnistumisen odotukseksi, ja jos juuri nyt ei omin käsin tehty työ täysin tyydyttänyt, se on varmasti tuonut paljon iloa, ja onnistuneen, nautinnollisen matkan. Siitä kannattaa aina iloita.

Valmis työ on syntynyt rakkaudesta ja luovuudesta, se on osa sinua, se on arvokas.

Mitä nämä kääpäpaperikorvikseni herättävät sinussa? Mitä tunteita koet töissäni, tunnetko uteliaisuutta, saitko uuden idean omiin töihisi, innoitinko sinua vai koetko työni oudoiksi, kenties turhiksi? Kommentoi vapaasti.

Tässä lopussa vielä nämä kääpäpaperikorvikseni käytössä eli roikkumassa korvissani.

-Tuija-

Kiitän opettajaani, taiteilija Saija Lehtosta inspiroivasta asenteesta käsityötaiteiden parissa!

Inspiraatiokäsityö houkuttelee luomaan uutta. Korvikset, jotka yllättävät ihanasti.
Kääpä materiaalina sopii korviksiinkin
Inspiraatiokäsityö houkuttelee luomaan uutta. Korvikset, jotka yllättävät ihanasti.
Kääpäpaperikorvikseni

Seuraa Värikästä Kädenjälkeä myös Instagramissa.