Inspiroidu ihanasta vaatekaapin tuunauksesta ja sisustusideasta

*Kaupallinen yhteistyö Sortterin kanssa

Vaatekaapin tuunauksesta voi saada inspiraation siistiä koko vaatekaappi toimivaksi, sillä kukapa ei haluaisi kaunista kaappia pitää siistinä. Näin kävi tälle meidänkin vaatekaapille, joka lähtötilanteessa oli niin täynnä vaatteita, ettei se toiminut. Vaatekaappi oli ns. tankokaappi, jossa pidetään vaatteita henkareissa ja kaapin lattialla oli tämän lisäksi vapaata tilaa mm. kengille. Käytännössä henkareissa olevia vaatteita oli paljon, vaatteita oli samassa henkareissa toistensa päällä, ja henkareita oli lisäksi vierekkäinkin aivan liikaa. Lattiatila oli lisäksi täyteen ahdettuna kenkiä.

Vaatekaapin tilanne oli siis se, että vaatteita ja kenkiä oli liikaa eikä vaatekaapin yksi tanko tuntunut toimivalta ratkaisulta. Vaatekaappi oli lisäksi ankea värikkäistä vaatteista huolimatta, sellainen pelkkä kaappi, jonka avatessaan ei tullut tunnetta, että kaikki kauniit vaatteet olisivat oikeasti kauniita vaatteita. Vaatekaappi kaipasi muutosta. Pienellä budjetilla ja pienin ideoin tuunattu vaatekaappi muuttui lopulta toimivaksi ja lisäksi siitä tuli ihanan tyylikäs.

Vaatekaapin tuunauksesta on helppo inspiroitua lisää, sillä arkea helpottava ja toimiva muutostyö poikii usein uusia ideoita.
Vaatekaapin tuunauksesta voi saada inspiraatiota sen toimivuudelle ja toisin päin. Tämän muutostyön toteutin edellisessä asunnossamme, jossa teimme paljon isompiakin remontteja.

Vaatekaapin tuunauksesta syntyi kaunis ja toimiva kaappi

Vaatekaappi koki kaksi muutosta. Ensin tapetoin kaapin valkoisen takaseinän kauniilla vaalealla kuviotapetilla ja sen jälkeen kiinnitin toisen tangon kaapin alaosaan. Loppujen lopuksi muutostyöt olivat pieniä ja niihin käytetty raha lähes olematon, silti vaatekaapin uudistaminen oli itselle iso asia.

Tämän vaatekaapin tuunaukseen kului rahaa vain tangon ja sen pidikkeiden ostoon. Vaatekaapin tapetti oli ylijäämää toisesta projektista, samoin liisteri. Tapetti oli kuviokohdistettavaa, joten vaikka vaatekaappi ei ollut iso enkä tapetoinut sen sivuseiniä, silti sitä kului kumminkin jonkun verran, sillä toistuvien kuvioiden eli raporttien oli yhdistyttävä oikein viereisen tapettivuodan kanssa. Vaaleasävyinen tapetti sopii mukavasti vaatekaappini pieneen tilaan, sillä värinä luonnon valkoinen ei pienennä tilaa entisestään vaan pitää sen hengittävänä.

Koska kaapin tapetoitava seinä ei ollut kokonaan tasainen, tapetti oli katkaistava seinän keskiosassa. Tässä kohtaa jatkoin samalla tapetilla siitä mihin olin jäänyt. Pienet seinän eritasoiset rakenteet, ulkonemat, eivät kaukaa katsottuna tuo isokuvioiseenkaan tapettiin visuaalisia ongelmia, ja toisaalta käytännössä vaatekaapin vaatteet peittävät lopulta osan tapetista, joka tässä tapauksessa on juuri tämä tapetin katkonainen osa.

Kaunis tapetti luo viihtyvyyttä vaatekaappiin.
Tämän vaatekaapin eritasoinen seinä vaati tapetin katkaisemista keskellä seinää. Tämä kohta jää lopulta kumminkin piiloon vaatteiden taakse.
Vaatekaapin tapetti kauempaa katsottuna. Kaunis tapetti luo viihtyvyyttä vaatekaappiin.
Vaatekaapin tapetti kauempaa katsottuna. Kaunis tapetti luo viihtyvyyttä vaatekaappiin.

Tällainen pieni tuunattu vaatekaappi ei isompia rahallisia satsauksia juurikaan tarvi, lisäksi tällaiset pienet muutostyöt pystyy toteuttamaan vaikkapa vain yhdessä illassa. Itselleni on kumminkin usein käynyt niin, että kun alan kohentaa kotia jostain nurkasta, muutos vie mukanaan ja löydän itseni miettimässä jo kodin muiden tilojen muutostöitä, joko käytännöllisemmiksi tai ihan vain piristääkseni kodin yleisilmettä.

Muutostyöt voivat siis avata silmiä kodin muiden tilojen päivittämiselle ja kunnostamiselle. Isommat kodin remontit vaativat kyllä jo budjetoinnin ja aikatauluttamisen, ja ainakaan itse emme koe osaavamme tehdä isoja remontteja emmekä löydä niihin aikaa, siksi käytämme niihin ammattilaisia.

Vaatekaapin muokkaaminen yksilölliseksi ja toimivammaksi on pikkujuttu, mutta joskus isommat remontit voivat tulla yllätyksenä, eikä niihin ole ennättänyt varautua, jolloin niiden toteuttamiseen voi joutua harkitsemaan remonttilainaa.

Yksi helppo lainojen vertailupalvelu löytyy Sortterilta, joka kilpailuttaa lainasi pankkien välillä. Kätevää.

Pienikin muutostyö tuo iloa ja helpotusta arkeen. Tuunatun kaapin ylimmälle tangolle ripustetaan puseroita ja alimmalle esim. housuja tai pitkiä mekkoja taitettuna henkariin, aikaisemmin kaappi oli valkoinen ja siinä oli vain ylin tanko.
Pienikin muutostyö tuo iloa ja helpotusta arkeen. Tuunatun kaapin ylimmälle tangolle ripustetaan puseroita ja alimmalle esim. housuja tai pitkiä mekkoja taitettuna henkariin, aikaisemmin kaappi oli valkoinen ja siinä oli vain ylin tanko.

Miten tuunattu vaatekaappi käytännössä toimi

Ihmisen mieli osaa olla yllätyksellinen. Sen lisäksi, että suunnittelin vaatekaapin omien tarpeiden pohjalta toimivaksi, vaatekaapin kaunis kimalteleva tapetti näytti toimivan myös ylellisyyttä tuovana elementtinä ja se vaikutti jatkossa siihen miten kaappia tuli käytettyä.

Tapetoinnin jälkeen vaatekaappi alkoi tuntua kauniilta huoneelta, jota ei halunnut sotkea. Vaatteiden läpikäynti, karsinta ja lajittelu sujui yllättävänkin mukavasti, sillä näin kauniiseen kaappiin halusi laittaa takaisin vain sellaiset vaatteet, joita oikeasti halusi käyttää, loput menivät kierrätettäväksi. Lisäksi lajittelin vaatteet värien mukaiseen järjestykseen, eli saman väriset vaatteet tulivat aina vierekkäin. Ylin tanko täyttyi puseroista, alin henkareille taitetuista housuista ja pitkistä mekoista, lattiataso kengistä, aivan samalla periaatteella kuin millä korkeudella vaatteet olisivat itselläkin päällä.

Tankotilaa tuli vaatekaappiin lopulta kaksinkertainen määrä, ja koska vaatteita tuli karsittua, vaatteet olivat näin paremmin esillä eivätkä ne olleet ihan toisissaan kiinni. Ilmavuus tekee vaatteille hyvää eikä niihin tule tunkkaista hajua, lisäksi vaatteiden esillepano ja löytäminen on helpompaa. Koska tähän vaatekaapin tuunausprojektiin liittyi myös vaatekaapin siivous, myös kengät tuli käytyä läpi. Ne kengät joita todellisuudessa tuli käytettyä, ei vain säilöttyä, saivat jäädä.

Tykkään kaikesta kauniista, ja siksi omalla kohdallani kaunis tapetti vaatekaapissa herättää itsessäni halun pitää kaappi siisitinä ja toimivana, haluanhan myös nähdä kauniin tapetin käydessäni vaatekaapillani. Itse asiassa tapetointi on turhaa, jos sitä ei kaiken tavaran takaa edes näy.

Koska ihminen, itseni mukaan lukien, on pohjimmiltaan mukavuuden haluinen ja laiska, tykkään tällaisista tuunausprojekteista, joissa saa ikään kuin huijattua itseään toimimaan siten, että arki on jatkossa sujuvampaa.

-Tuija-

Iloa ja väriä elämään pienempien muutostöiden ja isopienkin remonttien kautta!
Iloa ja väriä elämään pienempien muutostöiden ja isopienkin remonttien kautta!