Inspiroidu kesästä ja tee ihana eväspussi kierrätyskankaasta!

Kukkainen ja iloinen eväspussi kuuluu ehdottomasti kesään! Vai mitä mieltä olet, löytyisikö sinulla käyttöä tällaiselle vanhan ajan eväspussille kesän ihaniin picnic-hetkiisi ja retkiisi?

Meillä oli kässäkoulussa tämän kevään teemana inspiroidu Japanista, ja sen verran siitä sitten innostuinkin, että tein kevätlukukauden jälkeen kotona vielä itselleni tällaisen japanilaistyylisen eväspussin kierrätyskankaista. Nyt olikin sitten vuorostaan aika inspiroitua tästä meidän ihanasta kesästä, kesäisistä retkistä ja helpoista käsitöistä!

Olen jo testaillutkin tätä omaa eväspussiani pikkuretkilläni, ja minun tarpeisiini se sopi kyllä mainiosti. Ajattelin, että näitähän voisi ommella kierrätetyistä kankaista eri kokoisina useampiakin, käyttöä niille kaikille varmasti löytyy, kun kesäkin on vasta edessä päin.

Kierrätyskankaista saa ommeltua kesän retkiin picniceihin iloisen eväspussin. Vanhan ajan eväspussin voi laittaa vaikkapa kepin päähän, heittää olalle ja sitten vain menoksi!
Kesäinen eväspussi on kuin kutsu kukkaniitylle

Kesäinen eväspussi kuin kutsu kukkaniitylle

Tähän kesäiseen eväspussiin käy mainiosti kankaiden loput ja uusiokäyttötilkut. Minusta juuri kierrätetyt kankaat tekevätkin tähän sen ihanan mummola-tunnelman, sen rennon kesäpäiväfiilingin. Omat kierrätyskankaani ja keltaisen lankakerän ostin tekstiilien kierrätyskeskuksesta Nextiilistä, eväspussin päällyskankaana toimii pöytäliina ja vuorikankaana tyynyliina. Kierrätyslangasta virkkasin vielä pienet kesäiset kukkaset roikkumaan koristeiksi, muuta tähän eväspussiin ei sitten tarvitakaan.

Jokainen kesäretki on erilainen ja jokaiselle kesäretkelle tarvitaan erilaiset eväät mukaan. Eväät voi vaatia erilaisiakin säilytys- ja kuljetuslaukkuja, mutta tällaiset pienet eväsnyytit voivat silti olla tarpeen jokaisella retkellä.

Tämän retkipussin voi ommella isommaksikin ja vaikka jokaiselle retkeilijälle omansa. Lapset voivat pakata omat herkkunsa omaan eväspussiinsa ja laittaa sen vaikka kepin nokkaan heilumaan ja kantaa sitä olallansa.

Tämä kesäinen eväspussi on malliltaan aukinainen. Sen saa levitettyä avoimeksi, joten eväitä on helppo käsitellä. Eväspussi on vähän niin kuin laukku, mutta siinä ei ole sankoja. Eväspussin ulokkeet solmitaan solmuun, vaikkapa kahteenkin, ja näin eväspussista tulee kannettava kassi.

Japanilaishenkinen eväspussi on helppo ommella ja kätevä kesän retkillä.
Japanilaishenkinen eväspussi on helppo ommella ja kätevä kesän retkillä.
Eväspussi on avonainen, sen ulokkeet solmitaan solmulla kiinni ja näin pussista tulee kassimainen eväspussi
Kukkia virkattuna ja kesäisessä eväspussissa.
Eväspussi saa olla kuin kaunis kukkaniitty

Näin eväspussi valmistetaan

Eväspussiin tarvitaan

 • kaksi 40 x 42 cm kokoista päällyskangasta (omaani käytin pöytäliinaa)
 • ja kaksi 40 x 42 cm kokoista vuorikangasta (tyynyliina)
 • ohutta lankaa ja virkkuukoukku (esim. koko 2) kukkasia varten
 • ompelukone (+ saumuri, ei välttämätön)
 • sakset, kaavapaperia, kangasliitu, nuppineuloja, neula, viivain

Tee näin

 • piirrä eväspussiin kaava alla olevien kuvien mitoilla. Kaava kannattaa piirtää puolikkaaksi eli matalimmasta kodasta (20 cm) puoliksi. Matalin kohta on kaavassa taite. Eväspussin pohjan kulmat voit halutessasi myös pyöristää. Tässä kaavassa pohjien kulmat ommellaan muotoonsa.
Leikkausohje eväspussiin
Kuvassa leikattu päällyskangas kankaan taitteesta
Kuvan eväspussin mitoissa ei ole saumavaroja mukana, mutta ne on leikattu kankaisiin (2 päällyskangasta ja 2 vuorikangasta).
Kuvan mitoissa ei ole saumavaroja mukana, mutta ne on leikattu kankaisiin (2 päällyskangasta ja 2 vuorikangasta).

 • leikkaa kankaan taitteesta 2 päällyskangasta ja 2 vuorikangasta ja lisää niihin saumavarat +1 cm
 • asettele päällyskankaiden oikeat puolet vastakkain ja ompele kankaan sivut ja pohja kiinni. Tee näin myös vuorikankaalle. Tässä kohtaa ei siis ommella koko kangasta, sillä ulokkeiden huiput ja kaartuva osa ommellaan myöhemmin.
 • piirrä pällyskankaan pohjan kulmiin kohtisuora poikittainen viiva kangasliidulla ja ompele se. Leikkaa ylimääräinen pois. Tee näin myös vuorikankaalle.
Sekä päällys- että vuorikankaan pohjien kulmiin piirretään kohtisuorat viivat, joiden avulla kulmat ommellaan muotoonsa.
Pohjan kulman ompeluviivan piirtäminen kankaaseen tapahtuu kohtisuorassa pohjan saumaa vastaan
 • seuraavaksi yhdistetään päällys- ja vuorikankaat toisiinsa nuppineuloilla. Asettele päällys- ja vuorikankaiden oikeat puolet vastakkain (kankaat tulevat sisäkkäin). Ompele ulokkeiden huiput ja kaarevat osuudet (ympäri) siten, että jätät johonkin kohtaan kääntöaukon eli koko osuutta ei ommella kiinni tässä vaiheessa.
Eväspussin päällys- ja vuorikankaat ovat oikeat puolet vastakkain ja ne ovat sisäkkäin. Ompele ulokkeiden huiput ja pussin kaarevat osat ympäriinsä, mutta jätä johonkin kohtaan kääntöaukko.
Eväspussin päällys- ja vuorikankaat ovat oikeat puolet vastakkain ja ne ovat sisäkkäin. Ompele ulokkeiden huiput ja pussin kaarevat osat ympäriinsä, mutta jätä johonkin kohtaan kääntöaukko.
 • käännä eväspussi oikein päin
 • nuppineuloita reuna ja kääntöaukko, ompele ympäri
 • virkkaa langasta kaksi kukkasta, ohje löytyy artikkelista Vyönsoljista virkkaamalla kauniita korvakoruja. Virkkaa kukkasen varreksi esim. 7 kjs ja ompele se kiinni eväslaukun ulokkeiden päähän (toinen samanlailla). Sitten vai menoksi!

Ihania kesäisiä kässäilyjä ja rentoja retkipäiviä, Tuija

Kierrätyskankaista saa ommeltua kesän retkiin picniceihin iloisen eväspussin. Vanhan ajan eväspussin voi laittaa vaikkapa kepin päähän, heittää olalle ja sitten vain menoksi!
Mihinkäs päin sitä lähtisi picnicille…