Iso säkkituoli on iso ompeluprojekti, varsinkin jos säkkituolin kankaan ompelee tilkkutöinä kierrätetyistä farkuista. Silti tämä ompelutyö nousee yhdeksi ihanimmista töistäni mitä olen käsitöinäni tehnyt. Tähän työhön yhdistyy monta mukavaa käyntiä kierrätyskeskuksessa (jossa taas inspiroiduin ja sain uusia ideoita), monen monta ihanaa tilkkujen sovitteluhetkeä ja monta kupposta kahvia ja pulmien ratkaisua kuinka onnistuisin käsittelemään työtä, joka pikkuhiljaa eteni ilokseni aina vain suuremmaksi ja suuremmaksi. Nautin myös suunnattomasti farkkukankaan ompelemisesta, sillä kankaana farkku on mitä mainiointa materiaalia työstää.
Tämän jätti-iso säkkituoli valmistuu lopulta melko helposti, vaikka se koostuu palasista ja on kooltaan muhkeat 180×190 cm. Voit epäillä, ymmärrän kyllä, sillä näin koin itsekin ennen tähän projektiin ryhtymistä. Lopulta kumminkin kaikki sujui yllättävän nopeasti ja säkkituolista tuli jopa parempi kuin mitä osasin odottaa.
Kuinka säkkituoli valmistuu kierrätetyistä farkuista
Materiaalien valinta ja valmistaminen
Tämän säkkituolin malli on hyvin yksinkertainen. Säkkituoli on leveydeltään 180 cm ja korkeudeltaan 190 cm, eli se on simppelisti suorakaiteen muotoinen. Säkkituolin takaosassa on vetoketju, joka on piilossa ns. lipan alla. Säkkituolin täytteenä on styrox-rakeita, jotka on erillisen sisäpussin sisällä. Sisäpussi on ommeltu kierrätetystä tuplapussilakanasta, jossa on vetoketju täytteen lisäämistä ja vähentämistä varten.
Koska tämän säkkituolin kangas valmistetaan itse tilkkutyönä, farkkujen materiaaleihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ensinnäkin farkkua kuluu tilkkukankaisiin paljon, joten materiaalin hinta kannattaa pitää alhaalla, lahjoitukset ja kierrätyskeskusten/kirppisten halvat farkkuvaatteet sopivat mainiosti tähän työhön. Itse ostin kierrätettyä farkkumateriaalia 2 euron kilohinnalla ja osan farkkutuotteista sain ilmaisiksi. Valmis säkkituolin päällinen painoi 3480 g (painossa ei ole mukana sisäpussia eikä styrox-täytettä). Ylijäämäkangasta syntyi myös paljon, tästä otin osan talteen seuraavia projektejani varten.
Farkkumateriaaliksi ei kannata valita strechiä sen liian venyvyyden vuoksi vaan puuvillapohjaista napakkaa farkkumateriaalia. Sävyiksi valitsin keskisinisestä tummaan siniseen ja keskiharmaasta mustaan kuuluvia farkkuja. Näin tilkkukankaista tulee levollisemmat. Omassa farkkutilkkuilussani jätin myös farkkujen taskuja tilkkuihin, nämä tuovat mielestäni rentoutta ja lisäävät fiilistä farkkujen uusiokäytöstä.
Kierrätettyjä farkkuja hankin useammassa erässä ja työ edistyi sitä mukaan kun sain materiaalia, painetta ei siis kannata ottaa. Kaikki kierrätetyt farkkumateriaalit on aluksi pestävä 60 asteessa. Tämä kannattaa tehdä ennen tilkkujen leikkaamista, sillä leikatut tilkut rispaantuvat huolittelemattomina reunoista.
Kun farkkuvaatteet on pesty, alkaa tilkkujen leikkaaminen. Aluksi leikkasin farkkuvaatteet auki ja tämän jälkeen piirsin kangasliidulla tilkkutyöviivaimen (koko 15 x 60 cm) reunoja pitkin leikkuuviivat ilman saumavaroja. Tilkut ovat kaikki saman levyisiä, mutta eri pituisia johtuen materiaalien kokoeroista.
Leikatut tilkut silitin ja sen jälkeen sommittelin ne kokeilemalla ja siirtelemällä niitä eri järjestykseen nähdäkseni millainen sommitelma miellytti silmääni eniten. Tässä kohtaa kannattaa ottaa huomioon, että takakappaleesta saa tulla hieman pidempi vetoketjun ja vetoketjun lipan takia (esim. 10 cm pidempi).
Tilkkukankaan ompeleminen
Näin ison tilkkutyön käsittely vaatii tilaa. Tilkkujen leikkaaminen kotioloissa onnistui pöydällä, mutta tilkkujen sommittelun jouduin tekemään lattialla. Valmiiden tilkkukankaiden käsittely, yhdistäminen ja leikkaaminen onnistuvat nekin vain lattialla, sen verran isoja kankaat lopuksi ovat. Mutta ei huolta, tuolit ja matot vain sivuun, näin tämä oma työnikin valloitti kotimme olohuoneen aina ompelupäivinä, mutta siitä selvittiin hyvin, vaikka mies ihmettelikin välillä tätä farkkujen määrää.
Tilkkujen ja säkkituolin ompeluun käytin saumuria ja ompelukonetta. Kummassakin koneessa käytin farkkuneuloja (90 Jeans Needle), ylälangaksi paksua tikkauslankaa (farkkulankaa) ja alalangaksi tavallista ompelulankaa. Ammattimaisen tikkauksen salaisuus on ompelukoneen tikkauksenohjain, mutta tämä työ onnistuu mainiosti ilman sitäkin. Tässä säkkituolissa en käyttänyt tikkauksenohjainta, ja pärjäsin hyvin leikkaamalla tilkut täsmälleen saman levyisiksi, piirtämällä ompeluviivat kangasliidulla ja metriviivottimella suoriksi ja ompelemalla saumat saumurilla täsmälleen viivoja pitkin yhteen.
Tilkut ompelin aluksi kangaskaitaleiksi saumurilla, tämän jälkeen ompelin saumat puolikatesaumoiksi. Puolikatesauma ei ole välttämätön, mutta itse käytän mielelläni huolitteluun ja sauman vahvistamiseen puolikatesaumaa, tämä miellyttää jotenkin mukavasti silmääni, tosin puolikatesauma tuo suuritöiseen tilkkutyöhön lisää työtä.
Puolikatesaumassa käännetään sauma toiselle puolelle ja oikealta puolelta ommellaan suoraommel käännetyn sauman päältä. Kangaskaitaleiden puolikatesaumat käänsin kaikki alaspäin samaan suuntaan (muodostavat säkkituolin poikittaiset saumat).
Seuraavaksi kangaskaiteleet ommellaan yhteen pitkiltä reunoilta. Ennen ompelua kohdistin kankaiden oikeat puolet vastakkain, ja piirsin kangasliidulla ja pitkällä metriviivaimella ompelulinjat. Saumat ompelin saumurilla ja puolikatesaumat käänsin kaikissa saumoissa oikealle päin (pystysuorat saumat).
Säkkituolin ja sisäpussin ompeleminen
Takakappaleeseen ommellaan ensin 160 cm pitkä metrivetoketju. Ihan tavallinen metrivetoketju sopii mainiosti, itse käytin astetta isompaa metrivetoketjua.
Lipan alle ommeltavan vetoketjun ohjeet löydät artikkelista : Näin ompelet jättikokoiset koristetyynyt Ikean tuotteista
Kun etu- ja takakappaleiden kankaat oli valmiita, silitin ne ja laitoin kankaiden oikeat puolet vastakkain. Tämän jälkeen nuppineuloitin kankaan, piirsin kangasliidulla reunoihin ompeluviivat ja mittasin ompeluviivoista useammasta kohtaa kankaan leveyden ja pituuden, jotta työ pysyi suorana. Tämän lisäksi mittasin varmuuden vuoksi vielä ristimitat kulmista kulmiin. Ylimääräiset mahdolliset kankaat leikataan pois (itselläni näin oli alareunassa, sillä kangaskaitaleet olivat eri pituisia).
Kulmat pyöristetään kulmasabluunan avulla, näin kulmista tulee kauniimmat ja ne on helpompi kääntää siisteiksi. Kulmasabluuna piirretään esim. muovirasian kulmaa apuna käyttäen pahville.
Ompelussa kannattaa jättää vetoketjua jonkin verran auki, jotta kankaan saa käännettyä oikein päin.
Koska säkkituoli on ommeltu kierrätysmateriaaleista, halusin käyttää kierrätysmateriaaleja myös täytteen sisäpussiinkin. Säkkituolista tuli poikkeuksellisen suuri, ja siksi sisäpussin kankaankin tuli olla iso. Tällainen kangas löytyi sopivasti vanhasta tuplapussilakanasta.
Mitoiltaan sisäpussi on 3 cm leveys- ja pituussuunnassa pienempi kuin farkkupäällinen. Tosin lopulta en tiedä onko tällä käytännössä mitään merkitystä, sillä sisäpussi on irrallinen ja muotoutuva. No, näin kumminkin se tuli ommeltua. Pussilakanan taakse ompelin vetoketjuksi tavallista metrivetoketjua (160 cm).
Ja ykskaks yllättäen säkkituoli olikin valmis, lopulta ompeleminen ei ollutkaan niin iso juttu kuin miltä se tuntui ensimmäisiä farkkumateriaaleja metsästäessä.
Säkkituolin täyttäminen styrox-rakeilla
En ole aikaisemmin ommellut itse säkkituolia, enkä myöskään täyttänyt styrox-rakeilla säkkituolia, enkä varsinkaan mitään näin isoa. Tämän takia jouduin vähän aikaa pähkäilemään tätä viimeistä työvaihetta, etten nyt ihan sotkisi hätiköidessäni koko olohuonetta.
Täytettä tähän isoon säkkituoliin menee melkoisen paljon: yhteensä 500 l. Säkkituolin aineet eivät tulleet paljoakaan maksamaan, mutta säkkituolin täyte on kallista. Hintaa saa alemmaksi kierrättämällä vanhoista säkkituoleista täytteet uuteen säkkituoliin, vanhoja säkkituoleja olen nähnyt myytävän alimmillaan jopa 10 eurolla.
Styrox-täytteen lisäämisen suoritin kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen täyttö sisäpussiin ja sen jälkeen siirsin sisäpussin säkkituolin sisälle, tästä jatkoin täyttämistä. Ensimmäinen täyttö sujui mainiosti, imuria tarvitsin vain muutaman styrox-rakeen imurointiin. Toinen täyttö oli hieman sotkuisempi, sillä sisäpussissa oli nyt vähemmän tilaa.
Käsityön ihanuutta
Kuten tuossa jo mainitsinkin, näin isokin työ voi valmistua yllättävän nopeasti. Haastavaa tässä työssä on vain se, että tämä työ tarvitsee tilaa tilkkujen sommitteluun ja tilkkukankaiden käsittelyyn. Muuten koko iso projekti oli ainakin itselleni todella nautittava ompelupläjäys. Seuraavaksi täytyykin alkaa miettiä tämän jättisäkkituolin siirtoa poikani kotiin.
Tuija