Julkaistu 14.12.2019, päivitetty 6.4.2021
Ihmisten elämä on ollut jo yli vuoden koronan vuoksi hyvin erilaista. Arjesta on mudostunut rajoitteisempaa ja kontrolloidumpaa kuin ennen koronaa. Siksi ajattelinkin, että voisimme yhdessä lähteä virtuaalimatkalle kauas idän raamataullisiin maisemiin ja mausteisiin tunnelmiin.
Päivitin artikkelini Israel – estetiikan ja käsitöiden mekka, sillä se sopii nyt vallan mainiosti pääsiäisen jälkeiseen koronaelämään. Pidäpä pipostasi kiinni, sillä lähdetäänkin ihan saman tien reissuun!
Israel – estetiikan ja käsitöiden mekka
Tämän matkan tein oikeasti yhdessä mieheni kanssa, kun päätimme lähteä Lähi-Idän Pyhään maahan, Israeliin. Matka ajoittui marras-joulukuun vaihteeseen, silti Eilatissa oli lämmintä päivisin. Iltaisin tarvitsi joskus jopa takkia. Jerusalem on pohjoisemmassa ja siellä lämpimät vaatteet tähän vuoden aikaan olivat välttämättömiä.
Vietimme pari viikkoa historiallisessa maassa ja lomaamme keskittyi Israelin eteläkärkeen, Eilatiin. Eilatista ajoimme autolla neljäksi päiväksi maailman vanhimpaan kaupunkiin Jerusalemiin. Vanhaa raamatullista Jerusalemia ympäröi ikivanhat kivimuurit, joidenka sisälle kätkeytyi häkellyttävää monikerroksellista historiaa ja elämää. Tätä jaksoimme vain ihailla ja ihmetellä.
Jerusalemin vanhassa kaupungissa on paljon nähtävää ja koettavaa. Jo muutaman vuoden ajan vanhaa kaupunkia on voinut kiertää helposti oman oppaan ja hänen ajamansa ´´golf-auton´´ kyydissä. Suosittelen ehdottomasti, sillä näin säästät jalkojasi ja lisäksi tämä paikallinen opas on paras asiantuntija kuljettamaan sinua sekä muurien sisäpuolella että sen ulkopuolella. Kaikki raamatulliset ja historialliset paikat ja tapahtumat eivät näet sijoitu näiden muurien sisälle.
Opas räätälöi sinulle sellainen sightseeing kuin itse haluat. Opas on kotoisin uskonnollisesti hyvin kirjavasta yhteiskunnasta ja kaupungista, joten hän osaa ottaa hyvin huomioon kansalaisuutesi ja uskonnollisen taustasi ehdottaessaan turistireittisi kulkua ja painotusta.
Keskityn tässä virtuaalimatkassamme kumminkin enemmän israelilaisiin ja jerusalemilaisiin käsitöihin kuin Jerusalemin raamatullisiin ja uskonnollisiin paikkoihin, jotka olivat kieltämättä uskomattoman vaikuttavia.
Tässä kumminkin vielä yksi vaikuttavimmista hetkistämme Jerusalemissa ennen käsitöihin siirtymistä. Jeesuksen viimeinen matka Golgatalle kuli Via Dolorosan kautta. Lisäksi oikeassa kuvassa Jeesuksen kirkon eli Pyhän Haudan kirkon sisällä oleva pyhättö, jossa säilytetään Jeesuksen hautapaasia. Me turistitkin pääsimme koskettamaan tätä pyhää paasia.
Israelilaisia ja jerusalemilaisia käsitöitä Jerusalemin vanhassa kaupungissa
Näiden itämaiseen tunnelmaan virittelevien kuvien jälkeen esittelen sinulle paikallisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden tuotteita ja töitä, teollistettujakin. Aina ei tänä päivänä kaikesta voi kumminkaan olla ihan varma kuinka ne on tuotettu eikä siitä kuinka paljon teollista tuotantoa käsitöissä on mukana. Kauniita nämä ovat joka tapauksessa.
Ihan lopussa näytän vielä muuutaman fiilistelykuvan reissultamme sekä tietysti kuvia ostoksistani.
Israelin puhuttu ja kirjoitettu kieli on heprea. Heprealaista tekstiä luetaan toiseen suuntaan kuin meidän kielessämme olemme tottuneet eli oikealta vasemmalle.
aakittuan aj ellotam ellävätnel inassnak aakutsI
!naamliaam neesialire aj naavaamruh nediötisäk atseskudhaluut atsamatlahup negneh nupmal
(suom. Istukaa kanssani lentävälle matolle ja nauttikaa lampun hengen puhaltamasta tuulahduksesta käsitöiden hurmaavaan ja erilaiseen maailmaan!)
Vanhan Jerusalemin muurien sisäpuolella on omat segmenttinsä kristityille, muslimeille, juutalaisille ja ortodokseille. Käsitöistä ja niiden myyntipaikoista eri vanhan kaupungin alueella voi kenties päätellä missä päin vanhaa Jerusalemia kuvat on otettu.
Tässä sitten näitä toinen toisiaan upeampia ja loisteliaampia käsitöitä sitten on. Pitkin ja poikin kapeita jerusalemilaisia kivikatuja. Käsityöt eivät ole järjestyksessä aiheittain vaan liitetty toinen toisensa perään sen kummemmin järjestelemättä niitä, näin myös oikeanlainen tunnelmakin säilyy kujia kierrellessämme.
Jerusalemin yöt vietimme ikivanhassa luostarissa
Yövyimme Jerusalemissa muurien ulkopuolella hotellissa, joka oli ollut satoja vuosia sitten luostari. Tässä on kuva hotellistamme ja hotellihuoneemme parvekkeelta. Parvekkeelta näkyi Jerusalemin vanhan kaupungin muurit (oikealla) ja Öljymäki (edessä). Kuvan vanhan kaupungin takana sijaitsee oikealla kauempana Betlehem.
Hotellin aulassa oli mielenkiintoinen seinä. Seinän pinta oli tehty paperipusseista, mutta se sopi mielestäni ihanasti tunnelmaan. Vanhan ja uuden kontrasti oli taitavasti toteutettu.
Jerusalemin matka autolla ajaen pitkin Israelia oli vaikuttavaa. Täytin tuolloin matkan aikana vuosia ja tuona synttäripäivänäni olimme juuri suola-alueilla ja Kuolleella merellä. Piipahdimme uimaan Kuolleeseen mereen, mutta täytyy todeta, että ei siellä voi uida. Kuolleessa meressä onnistui ainoastaan kelluminen ja se olikin sitten helppoa.
Paluu Jerusalemista takaisin Eilatiin oli myös mukavaa, sillä Eilatin upeat koralliriutat odottivat meitä ahkeria snorklaajia.
Paraskin loma kumminkin joskus loppuu.
Palasimme Suomeen joulun alla
Paluu Suomeen tapahtui joulukuun puolessa välissä. Lunta täällä Tampereella ei ollut, mutta ei ollut noita Israelin valoisia ja aurinkoisia päiviäkään. Tunnelmat olivat erilaisia, mutta silti tervetulleita. Koti-Suomi on rakas ja täynnä omanlaista eksotiikkaa täällä pohjolassa.
Ja tässä sitten näitä lupaamiani kuvia ostoksiani…
Toivottavasti nautitte kanssani itämaisesta kauneudesta ja taiteesta, ja pysyitte kyydissä vielä siihenkin asti, kun laskeuduimme takaisin koti-Suomen kamaralle.
Tämä virtuaalimatka vanhaan maahan oli värikäs ja vivahteikas, mausteinen ja aisteja kutkutteleva. Pääsittekö matkassani mukaan tunnelmaan? Tunsitteko nuo kaikki huumaavat tuoksut ja maut, kuulitteko pientä helinää ja ihmisvilinän pehmeää pulputusta pitkin ahtaita ikuisia katuja?
Tuija