Jämätrikoista iloiset ja käytännölliset säärystimet

Jämätrikoista saa ommeltua kaikenlaista, tällä kertaa ompelin niistä itselleni tällaiset ihanat säärystimet. Tämä ompelutyö on yksinkertainen ja nopea tilkkutyö, joten inspiraation iskiessä nämä pohkeiden lämmittimet ovat hetkessä jo käyttövalmiit.

Säärystimet on käytännölliset ja värikkäinä ne tuovat myös asuun mukavaa piristystä. Säärystimiä voi käyttää pitkinä tai rullata ne nilkkoihin, ne voivat olla iloisen hauskat tai värimaailmaltaan yhtenevät, pääasia on, että trikootilkut saa käytettyä hyödyllisesti ja siten kierrätettyä ne käyttöön.

Tykkään kierrättämisestä ja tilkkuilusta, siitä että palasista saa koottua isomman tekstiilin, josta saa taas tehtyä jotain uutta. Olen jo jonkun aikaa käyttänyt valokuvaamista apuna tilkkusuunnittelussani, ja olen huomannut sen auttavan kokonaisuuden hahmottamisessa ja värien yhdistelemisessä. Laitan tänne artikkeliin muutamia kuvia suunnitteluvaiheesta kameran silmin, saat itse päättää olisiko tämä niksi kokeilemisen arvoinen.

Säärystimet on käytännölliset ja värikkäinä ne tuovat myös asuun  mukavaa piristystä. Nämä säärystimet on ommeltu jämätrikoista.
Tästä aiemmin ompelemastani trikoopuserosta jäi ylimääräisiä jämätilkkuja, jotka löytyvät nyt säärystimistäni

Kuvan puseroon voit tutustua lähemmin artikkelissa: Saumurin + ompeluvälineiden päivitys => testiompeluna trikoopusero.

Jämätrikoista saa ommeltua ihanat säärystimet.

Jämätrikoista säärystimet arkikäyttöön

Kaappini trikoopalat kasasin aluksi yhteen, ja lajittelin sen jälkeen ne niihin, jotka olisivat mieleisiä tähän ompeluprojektiin. Trikookankaiden tulisi olla kumminkin hyvän laatuisia, sillä huono trikoo löystyy liikaa käytössä ja säärystimet valahtavat helposti nilkkoihin.

Osan valituista kangastilkuista lajittelin takaisin kaappiin, ja loppuja trikoopaloja aloin sovitella yhteen. Tähän käytin kännykkää, sillä olen huomannut, että katselemalla jokaista sommitelmaa kuvana ja vertailemalla niitä toisiinsa, on helpompi vertailla eri vaihtoehtoja keskenään.

Alla olevasta kuvasarjasta näet erilaisista sommitteluita, joissa eri kuvioiset ja väriset trikoot sekä niiden järjestys vaihtelevat, myös trikooraitojen korkeus vaihtee kuvissa. Viimeisessä kuvassa näkyy säärystimet valmiina. Näistä vaihtoehdoista olisin voinut valita aivan yhtä hyvin jonkin muunkin. Kangassommittelujen kuvaamisesta on ollut itselleni paljon apua, sillä kuvien avulla olen pystynyt päättämään trikoot ja niiden järjestyksen melko nopeasti, nopeammin kuin pyörittelemällä kankaita pöydällä. Samalla myös valitut kuvat toimivat muistin tukena, kun alan työstämään ompeluprojektia.

Trikoosommittelussa auttaa kuvaaminen.
Ihanat jämätrikoista ommellut säärystimet lämmittävät mukavasti.
Trikootilkkuilun tuloksena syntyi ihanat säärystimet.

Näin ompelet trikoosäärystimet tilkuista

Nämä säärystimet on malliltaan aivan suorat, joten jokainen tilkku on leveydeltään saman mittainen. Mitan otin polveni alapuolelta. Trikoo venyy lempeästi, joten vaikka pohje on leveämpi kuin polven alakohta, trikoosäärystin ei ole tiukka pohkeen kohdalta. Tähän mittaan lisäsin saumavaran 2 cm (1 + 1 cm kumpaankin reunaan). Tämän jälkeen suunnittelin tilkut kankaaksi, leikkasin ne ja ompelin yhteen.

Säärystimen pituus on se kuinka pitkän itse siitä haluat. Kun tilkkukangas oli valmis, ompelin sivusaumat yhteen ja käänsin niiden ylä- ja alareunat. Valmista tuli, helppoa, eikös?

Omat säärystimeni ovat valmiina 56 cm pitkät. Trikoosäärystimeni pysyvät hyvin ylhäällä housujen ja sukkahousujen päällä, ihoa vasten ne tuppaavat rullautumaan nilkkoihin, koska ainakaan nämä omat säärystimeni eivät ole tiukat. Trikoosäärystimen yläosaan voi halutessaan myös ommella resorin. Säärystimet voi myös leikata alhaalta hieman kapeammaksi, jos ne istuvat asuusi ja muotoihisi paremmin. Tämä ompelutyö on näissä kaikissa tapauksissa helppo ja hauska, ja jos aloitat säärystimien teon suoralla mallilla, voit muotoilla tai ommella niihin resorin myöhemminkin, jos siltä tuntuu.

Ihana, kun tuota valoa on jo tullut paljon lisää päivään! Näitä kevään merkkejä on jo ilmassa, joten innokkaana tässä odotellaan jo pääsyä kotiterassille kahvittelemaan.

Iloa ja valoa myös sinun päivääsi, Tuija

Jämätrikoista saa ommeltua vaikkapa säärystimet.