Jos vuolet itse virkkuukoukun, virkkaisitko sillä oikeasti? Otin osaa Molla Millsin vuolemiskurssille, jossa vuolimme virkkuukoukut tai paritkin itsellemme yhden illan aikana. Olin melkoisen täpinöissäni, kun ilta lähestyi ja ajelin Tampereen Verkarannan Taito-keskukseen. Paljon virkanneena koin oman virkkuukoukun vuolemisen tärkeäksi osaksi virkkausharrastustani, ikään kuin pääsyksi jollekin uudelle tasolle, jossa täydentäisin käsin virkatun tuotteeni kotitekoisuus-astetta.
Mietin illan mittaan omaa puista virkkuukoukkuani ja sitä, että jos vuolen itse oman virkkuukoukun, virkkaisinko sillä ihan oikeasti jotain? Sain Molla Milssiltä luvan illan annin jakamiseen täällä netissä. Kerron tässä artikkelissa sinulle oman virkkuukoukun vuolemisesta ja sen lisäksi olen tehnyt oman YouTube-opetusvideoni sinulle. Lopuksi selviää myös se pystyinkö virkkaamaan itsevuolemallani kotimaisesta puusta tehdyllä virkkuukoukulla.
Jos vuolet itse virkkuukoukun, virkkaisitko sillä oikeasti?
Virkkukoukkuja voi olla eri muotoisia, eri kokoisia, erilaisista materiaaleista tehtyjä ja erilaisilla puunkäsittelyaineilla käsiteltyjä, jopa kaksipäisiäkin. Koukun päistä terävämallisilla virkkaa mielellään 70% virkkaajista.
Alimman kuvan iso pyöreäpäinen malli sopii erityisesti lapsille ja reumaatikoille. Jokaisella on varmaan oma suosikkinsa, jolla on kaikkein ihaninta virkata.
Oksavalinnoista
Parhaat virkkuukoukun vuolemiseen sopivat kotimaiset puulajit ovat pihlaja ja koivu. Myös luja kataja on hyvä, mutta se on rauhoitettu. Periaatteessa voit lenkkireissullasi noukkia oksan kuin oksan, jos se sinua miellyttää, on käteesi sopiva ja muutenkin hauskan näköinen.
Oksan paksuus kannattaa valita lähelle sitä paksuutta, jonka virkkuukoukustasi haluat. Testikappaleiksi saa olla useitakin oksia ja jos virkkuukoukku ei heti onnistu, sen voi heittää takkaan tai luontoon takaisin ja vuolla uuden. Ihan tuoreesta puusta ei kannata vuolla vaan tuoreen oksan tulisi kuivaa sisällä noin viikon verran. Ihan rutikuiva koppura ei ole kumminkaan parasta puuta virkkuukoukun vuolemiseen.
Mitä välineitä tarvitsen?
- vuolupuukko
- keppi
- pieni saha
- hiomapaperia kolmella eri karkaeudella (120, 240, 1200)
- lyijykynä
Vuolemista ja vuolupuukon käsittelyä voi harjoitella vaikkapa kaarnalla, joka on materiaalina huokoisempaa kuin puu. Mukava tapa harjoitteluun on esim. valmistaa lasten kanssa kaarnalaivoja. Niistä löytyykin hauska artikkeli täältä.
Kuinka vuolen virkkuukoukun?
Tässä välissä on hyvä käydä katsomassa YouTube-videoni kuinka virkkuukokku vuollaan. Linkki on tässä, video kestää 7 min. Videolla on esitetty selkeästi ja lyhyesti koko virkkuukoukun valmistus kepistä koukuksi. Videon jälkeen osaat sinäkin vuolla oman virkkuukoukkusi.
Ja tässä on vielä lyhykäisesti virkkuukoukun vuolemisohjeet
- Keppi vuollaan oksan syyn suuntaisesti n. 10 cm matkalta.
- Hio 120-hiomapaperilla ja pyöristä pää
3. Piirrä päähän 45-asteen kulmassa viivat aina oksan puoliväliin asti.
4. Sahaa lovi.
5. Vuole kaulaosaa siten, että vuolet lastuja virkkuukoukun loveen. Lastut pitenevät jokaisella vuolukerralla.
6. Hio 240:llä hiomapaperilla, koevirkkaa virkkuukoukulla.
7. Hio lopuksi 1200:lla hiomapaperilla.
8. Virkkuukoukkua voi lyhentää oksasakseilla, jos se tuntuu liian pitkältä.
Puun käsittely lisää virkkuukoukun ikää
Virkkuukoukun voi halutessaan lopuksi öljytä tai vahata. Ruokaöljy ei imeydy kunnolla puuhun vaan puu vaatii omat öljynsä. Eri puulajit myös ottavat erilailla vastaan puunkäsittelyaineita.
Puunsuoja-aineet estävät lian ja kosteuden imeytymistä puun sisälle. Vaha imeytyy syvemmälle puun sisään kuin öljy, joten öljy kuluu nopeammin puun pinnasta. Käsittely muuttaa puun väriä ja tuo kauniita puun yksityiskohtia ihanasti esille. Suojaamalla virkkuukoukkusi öljyllä tai vahalla saat itse vuolemallesi virkkuukoukulle lisää käyttöikää.
Entäpä sitten jos vuolet itse virkkuukoukun, virkkaisitko sillä oikeasti?
Virkkuukoukkuja on vuoltu iät ajat ja nyt niiden vuoleminen on jälleen pinnalla. Vuoleminen on vuoden 2020 käsityötekniikka.
Itsevuolemalla virkkuukoukulla onnistuu virkkaaminen. Ja kyllä, virkkaisin ja olen virkannutkin itse vuolemallani virkkuukoukulla. Uskon, että täydellinen virkkuukoukku hioutuu kumminkin vasta ajan, kokemuksen ja virkkaamisen myötä. Jotta saisit hyvän työvälineen itse vuolemastasi virkkuukoukusta, siinä tarvii olla muutama asia huolella tehty.
Hyvän vuolun jälkeen virkkuukoukun on oltava hyvin hiottu, sen pään tulee olla sopivan muotoinen (terävä tai pyöreä), loven tulee olla tarpeeksi syvä ja sen tulee istua kädessä hyvin. Puukon tulee olla vuolupuukko, jolla saat hyvää jälkeä aikaiseksi. Ei epäilystäkään, ettet sinäkin tule ihan varmasti onnistumaan oman virkkuukoukkusi vuolemisessa.
Itse vitsailin vuolutunneilla, että taidanpa haluta virkkuukoukun, joka on kokoa 3.5. No, EU-standardien mukaista virkkuukoukkua tuskin saa kukaan aikaiseksi, mutta itse vuoltu virkkuukoukku tuo valtavasti iloa ja sillä voi kun voikin ihan oikeasti virkata.
Kannustan kokeilemaan, ellet ole jo vuollut omaa virkkuukoukkuasi! Omalla virkkuukoukulla on kyllä ihan super-ihana virkkailla!
Tuija