Kynttilät ja ihana tuoksu yhdistetään yleensä tuoksukynttilöiksi. Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ole tuoksukynttilät vaan tuoksuva vesi, jossa kynttilät uivat. Olen itse tuoksuyliherkkä, ja saan usein reaktioita hajuvesistä ja hajustetuista tuotteista, joten saan olla tarkka tuoksujen suhteen. Pidän tuoksuista, mutta miedoista sellaisista enkä kaikkia tuoksuja siedä.
Haaveillessani mietotuoksuisesta ja aromikkaasta joulutunnelmasta sain ajatuksen kokeilla kynttilöitä kellumassa luonnonmateriaaleista tuoksunsa saavassa vedessä. Valmiista tuoksukynttilöistä saa myös mietoja ja hurmaavia tuoksuja kotiinsa. Tämä tuoksuvesi on vaihtoehto jouluisen tunnelman luojaksi. Lisäksi tätä tuoksuvettä voi kierrättää lopuksi saunaan löylyveden sekaan.
Kynttilät ihanien mietojen luonnontuoksujen keskellä
Minulla on tapana kerätä keväisin ja kesäisin villiyrttejä luonnossa kulkiessani. Villiyrtit kuivaan omiin purkkeihinsa ja käytän niitä pitkin vuotta ruokiin, jalkakylpyihin, löylyveteen tuoksuiksi ja joko teenä tai lisänä kaupan teehen.
Lue myös artikkelit
Tähän tuoksuveteen käytin neljää erilaista tuoksun lähdettä, jotka kaikki löytyivät keittiöstäni ja jotka kaikki ovat ruoka-aineita. Nämä neljä tuoksun lähdettä ovat koivun lehdet, villiruusun terälehdet, kanelitangot ja tähtianikset. Osa aineksista on haudutettu veteen, osa antaa tuoksujaan veden pinnalla ja toimivat samalla asetelman koristeina.
Ensimmäiset tuoksuveden ainekset ovat itse keräämiäni ja kuivaamiani koivun lehtiä ja villiruusun terälehtiä. Ei hätää, jos sinulla ei ole kesällä poimittuja villiyrttejä, sillä kuivattuja koivunlehtiä saa esim. saunavihdoista ja ruusun terälehtiä voi ostaa myös kaupoista. Koska tämä ohje ei ole tarkoitettu juomaksi, näiden ainesten ei tarvitse olla elintarvikekelpoisia. Kuivatut koivun lehdet ja villiruusun terälehdet laitoin haudutuspussiin ja kaadoin niiden päälle kiehuvaa vettä.
TÄRKEÄÄ! Älä kaada kiehuvaa vettä astiaan, joka ei kestä korkeaa lämpötilaa. Haudutusastia on yleensä eri astia kuin mihin tuoksuvesi ja kynttilät lopuksi asetellaan.
Koska halusin jotain jouluista lisää tuoksuveteeni, lisäsin hautuvien koivunlehtien ja villiruusun terälehtien joukkoon kanelitankoja. Nämä saivat hautua rauhassa 10-15 min, jotta aromit irtoisivat sopivasti ja jotta vesi jäähtyisi kädenlämpöiseksi.
Kuuma irrottaa saunan löylyveden löylypusseista tehokkaasti aromeja, ja kun vettä heittää kiukaalle, aromit irtoavat tehokkaasti höyryn mukana ilmaan. Tässä kynttilöiden tuoksuvedessä on tavoiteltu mietoja aromeja, jotka eivät ärsyttäisi meitä, jotka eivät kestä tai pidä voimakkaista tuoksuista. Lämmin vesi lieventää tuoksujen aromien erottumista.
Lempeä tuoksuvesi on nyt valmis kynttilöille ja koristeille
Kun tuoksuvesi on valmis, se kaadetaan kauniiseen astiaan ja asetellaan lämpökynttilät sopivin välein astiaan. Omassa astiassani lämpökynttilät eivät ole kovin kaukana lasiastian reunasta, mutta kädenlämpöisessä vedessä nämä kolme lämpökynttilää eivät lämmenneet niin, että laidat tai koristeet olisivat kuumenneet.
Tuoksuveden päälle ripottelin vielä kuivattuja villiruusun terälehtiä ja tähtianiksia. Koska pidän kaikesta kiiltävästä, ripottelin tähtianiksien päälle vielä kultahilettä. Sitten vain kynttilät palamaan ja nauttimaan lempeästä joulun tuoksuisesta tunnelmasta!
Näistä tuoksuista eikä tuoksujen pehmeydestä tullut minulle tuoksuyliherkkänä oireita. Ei silmien ärsytystä, nenän vuotamista, pään särkyä eikä hengitysoireita. Tästä olin tyytyväinen. Asetelman ideaa voi muunnella omien mieltymysten ja tuoksun sietokyvyn mukaan. Itse kokeilin kaupasta ostettua Havu-teetä, jossa on nokkosta, männyn neulasta, karpaloa ja kuusenkerkkää. Tämä kokeilu päätyi juotavaksi teeksi.
Tuoksuasetelma on kaunis, todella kaunis. Matalana ja mietotuoksuisena se sopii hyvin katettuun pöytään ja kun kynttilät sammuvat, tuoksuvesi on valmis kierrätettäväksi löylyvedeksi saunaan. Ellei saunapäivä satu samalle päivälle, tuoksuveden voi pakastaa ja käyttää vaikkapa jouluaattona.
Lempein joulutuoksuin ja tunnelmin, Tuija