Joululapikas joulusukaksi

Joululapikas joulusukaksi, ei kuulosta ihan tavalliselta joulusukalta eikä se sitä olekaan. Joulu on jo ovella, mutta silti vielä ennättää ommella vaikkapa nopean joululapikkaan koristamaan kotia. Lapikkaan muodon kopioin omasta jalkineestani, keltaisesta huopalapikkaastani. Ompelu käy nopeasti, joten tämä sopii vaikkapa viime tingan joululahjaksi.

Joululapikas joulusukaksi
Joululapikas joulusukaksi. Yksityiskohtia.

Joululapikas hauskaksi joulusukaksi

Tyttäreni pyysi minua ompelemaan joulusukan heidän kotiinsa ja sain myös vapaat kädet toteuttaa sen. Näin syntyi joululapikas.

Lapikkaan muoto sai alkunsa huopalapikkastani. Lähdin eräänä päivänä kotoa ja vedin lähtiessäni lapikkaat jalkaani. Niitä katsellessani ajattelin lapikkaan kaunista muotoa ja suomalaisuutta. Joulusukan muoto oli siinä hetkessä syntynyt. Minusta tämän lapikkaan muoto on kertakaikkisen ihana.

Joululapikas joulusukaksi. Mallina oma huopalapikas.

Joululapikkaan tarvikkeet

 • mustaa huopakangasta
 • sakset
 • ompelukone
 • kaavapaperia ja kynä
 • sopivaa jouluista kangasta
 • valkoista kovikekangasta
 • hapsu- ja kulkusnauhaa
 • kangasliimaa
 • nauhaa lenkiksi
Joululapikas joulusukaksi. Tarvikkeita.

Näin valmistat joululapikkaan

 1. Piirrä lapikkaasta kaava kaavapaperille. Leikkaa se irti.
 2. Leikkaa kaavan mukaan lapikas huovasta ilman saumavaroja.
 3. Leikkaa kaavan mukaan kovikekangas ilman lapikkaan korkoa, pohjaa ja saumavaroja. Silitä se huopakankaaseen. Käsittele lapikkaiden puolia peilikuvina.
Joululapikas joulusukaksi. Työvaiheita.

4. Leikkaa jouluista kangasta kaavan mukaan siten, että jätät n. 2 cm saumavarat. Liimaa kangasliimalla jouluinen kangas kovikekankaan päälle.

Joululapikkaan työvaihe.
Jouluiseen kankaaseen kannattaa jättää ympäriinsä 2 cm:n kääntövara. Minulla jäi kankaasta johtuen vähän uupumaan ylöosasta ja siihen kohtaan tulikin sitten niukempi kääntö.

5. Leikkaa hakkeja jouluisen kankaan kulmiin ja kaareviin kohtiin. Taita jouluinen kangas huovan alle ja liimaa se kiinni. Lapikkaan koron ja pohjan kohdalla käännä ja liimaa jouluinen kangas siten, että korko ja pohja jää mustaksi.

Joululapikkaan tekovaiheita.
Kuvan yläosassa valmis lapikkaan puolisko nurjalta puolen, alaosassa valmis oikealta puolelta.
Joululapikkaan valmistusvaiheita.

6. Ompele lapikkaiden varteen hapsunauha ja sen jälkeen kulkusnauha. Hapsunauhan toinen puoli jää reilusti yli reunan, sillä niistä tulee lapikkaan takareunaan rusetti.

Joululapikas joulusukaksi. koristeompelua.

7. Ompele valmiit lapikaspuoliskot mustalla langalla yhteen siten, että niiden nurjat puolet ovat vastakkain. Ompele takasaumaan lenkki. Lapikkaan takasivu jää auki hapsurusetin yläpuolelta asti. Nyt joululapikas on valmis.

Joululapikas joulusukaksi, valmista tuli.
Joululapikas joulusukaksi.

Joululapikastakin nopeampi joululahja syntyy istuttamalla mehitähti helposti koristeltuun coctail-lasiin. Käy kurkkasemassa pika-lahjaa täältä.

Hyvää joulua!

Joululapikas on hauska vaihtoehto perinteiselle joulusukalle. Itse laitan oman joulusukkani roikkumaan sopivaan ja näkyvälle kohtaa kotia ja kerään siihen postitse lähetetyt joulukortit. Niitä on viime vuosina tullut aina vain vähemmän ja vähemmän, sillä saan nykyään suurimman osan joulukorteista digitaalisina. Kenties joulusukkani saa uuden käyttötarkoituksen tulevaisuudessa. Tämä joululapikas päätyi kumminkin tyttäreni takan reunalle.

Toivotan sinulle ihania jouluisia puuhia näin jouluaaton alla! Älä kumminkaan tunne ahdistusta, jos tämä joululapikas tuntuu kivalta idealta, etkä enää löydä aikaa sen valmistamiseen. Tämä ohje säilyy kyllä täällä 🙂 Hyvin ennätät ensi vuonnakin.

Oikein lämmintä ja rauhallista joulua ihan jokaisen tontun voimin!

Tuija

Hyvää Joulua! tv. Varikäs Kädenjälki