Juhannuksen viettoa Pärnussa

Tämän vuoden juhannuksen vietimme mieheni kanssa kauniissa Viron merenrantakaupungissa Pärnussa. Aikaisemmin olemme käyneet Pärnussa yhden kerran, kolme vuotta sitten, silloinkin juhannuksena. Tämä Viron matka on koronan jälkeen ensimmäinen matkamme oikeastaan yhtään minnekään, joten aika mukavalta tuntui lähteä reissuun, itse asiassa Viro onkin ollut itselleni aina mieluisa matkakohde.

Juhannukselta odotimme lähinnä rentoa yhdessä oloa, fiilistelyä ja aikatauluttomuutta.

Juhannus Pärnussa

Pärnussa on tarpeeksi, muttei liikaa

Tulimme uudestaan Pärnuseen, joten jotain mukavaa Pärnussa täytyy meidän mielestämme olla.

Keskiaikainen Pärnu on rantalomakaupunki, jonka vehreä merenrantabulevardi sopii tasamaastoisena erinomaisesti pyöräilyyn ja kävelyyn. Upeat puistoalueet lumoavat tässä kylpyläkaupungissa kerta toisensa jälkeen, ja vehreys jatkuu aina upeille ja matalille uimarannoille, missä tilasta ei tarvitse taistella. Ihmisten ystävällisyys, hyvä ruoka, toimiva kaupunki ja virolainen kauneuden taju vetävät puoleensa.

Lauttamatka Helsingistä Tallinnaan on lyhyt ja koska lähdimme autolla matkaan, ajoimme omien aikataulujen mukaan Pärnuseen. Ajomatka on helppo, tosin Tallinnan päässä on tietöitä, joita kolme vuotta sitten ei vielä ollut. Jossain kohtaa tie 4- ja E67 -kyltit hukkuivat tyystin ja jäimme miettimään olimmeko ajaneet harhaan, onneksi jossain kohtaa Pärnun opasteet jälleen palasivat tien viereen ja matkamme pääsi jatkumaan leppoisasti eteenpäin. Omaan autoon mahtuu matkatavaroita melko mukavasti, joten kotona pakkaaminen kävi joutuisasti, kaikkea mukaan otettavaa ei tarvinnut erikseen tarkasti harkita, tämä tuntuikin ihanan ylelliseltä.

Ajomatkalla Tallinnasta Pärnuseen
Pärnussa kesä osaa olla kaunis

Pärnu on vanha kylpyläkaupunki, joten tällä reissulla varasimme majottautumisen Resort Hotel & Spa Estoniasta kolmeksi yöksi, kolme vuotta sitten ensimmäisellä Pärnun reissullamme yövyimme Rannahotell-hotellissa meren rannalla. Huoneemme oli tilava, ilmastoitu ja viihtyisä, sijainti vanhan kaupungin ja meren rannan välissä. Etäisyydet eivät olleet pitkiä, ja ne taittuivat vuokrattavilla kaupunkipyörillä mukavasti. Edellisellä reissulla kiertelimme pitkin leirintäaluetta ja Pärnun joen molempia puolia, maisemat olivat todella kauniit ja reitti helppo, tänä vuonna emme niin pitkälle ajelleetkaan.

Hotellin aamupala oli hyvä, tilat siistit ja viihtyisät. Tuntui kumminkin jotenkin vähän oudolta, ettei hotellin henkilökunta juurikaan tervehtinyt, ei ketään muutakaan kuin meitä, ja tämä vähän vaivasi minua koko matkan ajan.

Spa-osasto tilavine kuntosaleineen oli hotellin toisessa rakennuksessa, jonne kuljettiin ilmasillan kautta. Hoitoja oli tarjolla runsaasti, ja niihin sai mukavasti varattua ajan. Mieheni varasi ajan thai-hierontaan, ja se oli kuulemma todella hyvä, itse valitsin toisessa hoitohuoneessa tehtävän yrttihieronnan. Tykkäsin ihan superpaljon yrttihieronnasta, ja siinä paratiisilintujen laulaessa suloinen yrttihieronta tuudittikin minut jossain kohtaa ihanaan, unenomaiseen olotilaan.

Lämpimässä yrttikäsittelyssä vajoaa nopeasti transsiin, todellisen ja epätodellisen maailman rajamaille. Niin minullekin kävi, ja pian aloinkin tehdä käsitöitä. Punoin keskellä linnun suloista kuorolaulantaa itselleni tosi ihanaa hellehattua, joka ei kuitenkaan koskaan tainnut valmistua, se taasen johtui siitä, että hetken kuluttua löysin itseni keräilemässä jossain viidakon uumenissa huumaavia yrttejä lanteillani keinuviin pellavapusseihin. Oikeaan maailmaan paluu tapahtui jalkapohjien yrttikääreillä rullaamiseen, sen verran jalkapohjista kutian. Suosittelenkin kokeilemaan yrttihierontaa, ellet vielä ole sellaista ottanut, se on kuin paratiisissa olisi.

Kaupunkipyörämme
Pärnun Vanhaa kaupunkia, kukkasia on kaikkialla
Vanhaa Pärnuta

Ruokaravintoloita testaamassa

Ruokaravintoloita Pärnussa riittää, ja meille jäi sellainen tunne, että etukäteen ei tarvitse niiden arvosteluihin tutustua, ruoka oli kaikkialla hyvää, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, joka sekään ei ollut huonoa. Ruoka ei yleensä ole kovin maustettua, mutta se on valmistettu hyvistä raaka-aineista.

Ravintolat, joita testasimme, ja joita voimme suositella

  • Resto Bison, Rüütli 14
  • Villa Wesset, Supeluse 26
  • Sunset Cafe, meren rannalla. Tilasin ensimmäisellä kerralla siivet, ja koska maailman parhaat siivet saa Tampereella, annan Sunset Cafen siiville kolme tähteä. Toisella kerralla tilasin pastaa, joka saikin kaikki viisi tähteä.
  • Raimond,  Ranna puiestee 1
  • Mum Cafe, Pühavaimu tänav 15. Jälkiruoka tuttuja tapaamassa.
  • Nikolai Lehtla, Nikolai 7

Pärnussa viihtyy helposti

Kesäkaupunkina Pärnu tarjoaa kaikkea mitä ainakin itse haluaa leppoisalta lomaltaan. Koska olemme kummallakin Pärnun reissulla olleet siellä juhannuksena, en osaa sanoa millaista aktiviteettia muuhun kesäaikaan Pärnu tarjoaa, ehkäpä enemmänkin kuin keskikesän aikaan, juhannustahan virolaiset viettävät kaksi päivää, meillähän Suomessa juhannuksen kohokohta on yhtenä päivänä, aattona.

Juhannuksena osa kaupoista on kiinni, mutta tapahtumia ja tekemistä riittää aina perheen pienimmillekin. Kumpanakin juhannuksena säät suosivat, ja tänä juhannuksena 2022 hellettä oli niin, ettei mielestämme rantameno poikennut etelän lomakohteista.

88 000 asukkaan Pärnussa on paljon puistoja, ja se tekeekin Pärnusta erityisen kauniin. Juhannuksena turisteja on sopivasti, ei liikaa, silti suuretkin ihmismäärät löytäisivät väljästi mukavan paikan itselleen pitkiltä valkoisilta hiekkarannoilta. Itse vältän aurinkoa, joten löysimme mukavan varjopaikan rannan puiden lomasta, fiilis oli samanlainen kuin Porin Yyterin hiekkarannoilla.

Varjossa viihdyn siis hyvin, ja sen lisäksi en oikeastaan käytä aurinkolasejakaan. Omistan kyllä aurinkolaseja, monitehotkin, mutta en tykkää käyttää niitä, vaikka joissain kuvissa joskus minulla ne näkyvätkin. Syy tähän on se, että haluan nähdä värit sellaisena kuin ne oikeasti ovat, aurinkolasit lätistävät mielestäni värien terävyyden. Mieheni ei tätä olleenkaan ymmärrä, sillä hänestä aurinkolasit ovat hyvät, koska ne estävät auringon häikäisyn, minun mielestäni lierihattukin toimii tässä mainiosti.

Ihanan vihreässä Oscar Alexander Brackmanni parkissa on mukava pyöräillä
Pärnu Rannaparkissa pönötystä puistonvartijan vierellä
Matalarantainen Riianlahti Pärnussa
Meren rannalla puiden lomassa, aurinkoa vältellen
Varjossakin voi viihtyä hyvin

Luonto lähellä kaikkialla

Aivan päärannan vieressä on luonnonsuojelualuetta, kaistaletta, jonka yli on rakennettu mukava, pieni kävelyreitti. Alueen eläimistö on monipuolinen, ja ehkä eniten ihailin runsaslukuista sammakkoyhdyskuntaa. Pomppivia ja kurnuttavia sammakoita en ole vuositolkkuihin nähnyt enkä kuullut, viimeksi lapsena maalla asuessani.

Pärnu rannaniidu looduskaitseala, oikealla päärannan ravintolarakennus
Osa luonnon monimuotoisuutta, kauniisti käsinkudottu verkko
Kävelyreitti luonnon helmassa aivan pääuimarannan vieressä

Viron anteja

Kotimatkalla Tallinnan satamaan ajoimme vielä Tallinnan vanhaan kaupunkiin syömään lounasta. Lempiravintolani on Olde Hansa, jossa tilasin keittoa. Keskiaikaisessa ravintolassa taisin eniten keskittyä kumminkin tarjoilijoiden keskiaikaisiin kenkiin ja asusteiden yksityiskohtiin kuin mieheeni tai ruokaan.

Olde Hansa, Tallinna, ja keittolounas

Jotain tuli myös ostettuakin, vaikka juhannuksena Pärnussa oli kaupat pääosin kiinni. Koska rakastan villaa ja Kirju Lamba Pood (os. Rüütli 27) oli tänäkin juhannuksena hyvin auki, tein käsityöostokseni siellä. Ostin Houpille talveksi käsin huovutetun lakin 25e, käsin kudotut ja kirjaillut kynsikkäät 15e ja käsin kudotun huivin 25e.

100% villaa ja käsityötä

Itselleni ostin ostoskeskus Port Arturista, jonka alakerta oli juhannuksena auki, virolaisen Käsitöö-lehden. Tallinnan vanhasta kaupungista ostin ihanan kukkakimpun kotiin vietäväksi.

Virolainen käsityölehti maksoi 7,40e ja kukkakimppu 15e

Tässä vielä juhannusyökuva Pärnun kauniin meren rannalta, kuva kertokoon tunnelmistamme Pärnussa.

-Tuija-

Pärnun meren rannalla juhannusyönä 2022

Lue myös: Käsityömatka Tallinnaan 2019 ja Juhannuksen viettoa Tartossa.