Oma kaarnavene näyttää lapsen silmin mahtavalta kaljuunalta ja sitä se todellisuudessa onkin. Lapset ovat laivan rakennusmestareita ja he ovat rakentaneet kautta aikain telakoillaan mahtavia kaljuunoita, kaarnaveneitä ja -laivoja vanhojen perinnekäsityön menetelmiä noudattamalla. Lopulta nämä upeat alukset lasketaan jännityksen saattelemana vesille ja niitä uitetaan virrassa ja kisaillaan kenen vene purjehtii kauimmaksi.
Nämä varmaan jokaiselle tutut ja yksinkertaiset leikit ovat tänäkin päivänä lasten mieleen. Hyvä arki muodostuu lapselle tuki tavallisista hetkistä perheen ja vanhempien kanssa. Pienet ja vaatimattomiltakin kuulostavat asiat voivat olla juuri niitä, jotka jäävät lapsen mieleen väkevämmin kuin super-kivat huvipuistopäivät. Läsnäolo ja yhdessä puuhastelu luo tunteen, joka elämyksenä jää parhaiten lapsen muistoihin ja tämä tunne on se, joka säilyy läpi hänen elämänsä.
Tässä postauksessa haluan tuoda esille lapsen kanssa olemisen tärkeyden, kirjoitan perinteisestä kaarnaveneen valmistamisesta ja leikkeistä hiukan laajentaen mittasuhteita, kaarnaveneiden SM-kilpailuista ja Iidesjärven osa-kilpailusta sekä lapsenmielisyyden ilosta. Voit myös matkan varrella veikata mikä meidän neljästä upeista kaljuunoista ja kaarnaveneistä pääsi pisimmälle virtaavassa vedessä, kilpailun tulos selviää lopuksi.
Oma kaarnavene näyttää lapsen silmin mahtavalta kaljuunalta
Kaarnaveneet kuuluvat lapsuuden rikkaisiin kokemuksiin. Lastenlapseni ei vielä ollut uitellut itsetehtyjä kaarnaveneitä ja siksi päätimmekin alkaa kaarnaveneiden askartelun. Metsästä keräsimme kaadettujen männyn runkojen kaarnaa raaka-aineiksi omiin kaljuunoihin ja veneisiin. Purjeisiin käytimme neljää erilaista materiaalia, sillä halusimme jokaisesta aluksesta erilaisen. Jokaisessa kaarnaveneessä oli myös oma purjehtijansa, joka ohjasi alustansa virran mukana.
Työohjeet omaan kaarnaveneeseen ja mahtavaan kaljuunaan
Tarvikkeet
- kaarnan pala
- esim. purasin (piikki) reiän tekoon
- tikku
- puukko
- purje valintasi mukaan
- Vuole huokoinen kaarnan pala veneen muotoiseksi. Meidän veneemme ei kaivanneet muotoilua.
- Tee reikä/reiät masto(i)lle kaarnaan esim. puraisimella
- Vuole tikkua siten, että se uppoaa hyvin reikään
- Valmista mieleisesi purje ja kiinnitä se mastoon
- Laita masto reikään/mastot reikiin
Yllä olevan kuvan kaarnaveneitä ei ole vuoltu veneen muotoiseksi. Kuvassa Houppi painaa puraisimella (piikillä) mastoille reikiä. Tikkumastojen toisen pään olen vuollut kapenevaksi, jotta se uppoaa sopivasti reikään.
Houppi askarteli lakanakankaasta purjeen yllä olevaan kaarnaveneeseen. Hän maalasi kangasväreillä kangasta ja koristeli sitä vielä kimmeltävillä tähdillä. Purjeen alareunaan virittelimme rautalangan pitämään purjeen ojennuksessa. Lopulta tätä kaarnavenettä ei kumminkaan lähetetty seilaamaan, lieneekö tämä johtunut joko siitä, että käpylehmä ei ilmaantunut paikalle (jumissa vihreillä kevätlaitumilla) tai siitä, ettei kaarnavene saanut satamavahdilta lupaa lähtöönsä.
Purjehtijoiden työohjeet
Kaarnaukon ja -possun työohjeet löytyvät postauksesta Lumoavan kaunis kranssi valmistuu nopeasti. Nämä kaarnahahmot kestävät lasten leikit ja niistä saa hauskoja figuureja ulkoleikkeihin.
Käpylehmien valmistaminen on nopeampaa. Kuivaan käpyyn, jonka suomut ovat auki, törkätään tulitikut jaloiksi. Käpylehmä on valmis.
Nämä kaarnavenekilpailut järjestettiin osakilpailuna Tampereen Iidesjärvellä. Kaarnalaivojen SM-kilpailut on järjestetty kesäisin Vääksyssä. Kisoissa on kaksi osaa, joissa kisataan nopeudesta ja kauneudesta. Kisailijoita on paljon ja virralla on jopa ahdasta komeiden kaarnalaivojen taistellessa tiukassa kisassa parhaista sijoituksista. Päivä on varsinainen seikkailu lapsille, jotka rakentavat itse paikan päällä kisalaivansa. Lisää aiheesta täältä.
Myös blogissa Kuviakin kiinnostaa löytyy ihania kuvia kisoista paikan päältä.
Kaarnaveneily on ollut aina suosittua
Yksi kuuluisimmista kaarnaveneleikistä lienee Albert Edelfeltin maalauksessa Leikkiviä poikia rannalla vuodelta 1884. Leikki on kiehtonut kautta aikojen lapsia.
Kaarnaveneily on innostanut myös muumeja ja Tove Janssonin Muumi-kirjoissa vuollaankin myös paljon kaarnalaivoja. Muumimamman kaarnalaivat olivat täynnä yksityiskohtia. ”Vaarallisessa juhannuksessa” hän laittoi kaarnalaivaan köysistön ja veneessä oli kaksi suurta purjetta takana ja monta pientä edessä. Muumimamman kaarnaveneessä oli myös peräsin, luukku, jossa oli kansi, taaki, mastoissa viirit ja ankkuriköysi. Tämän kauniin kaarnalaivan hän askarteli Muumipeikolle v 1954. Kuva löytyy linkistä tekijän oikeudellisistä syistä.
Entä miten meidän kaarnavenekisassa lopulta kävi? Kuka voitti?
Ketä sinä veikkasit voittajaksi? Tässä meidän kaarnavenekilpailumme voittaja: kaarnavene no 4! Käpylehmä oli tällä kertaa taitavin purjehtija vuorenkilpi-purjeisella veneellään. Näin meidän kesken voin kertoa sinulle pienen salaisuuden, mutta lupaathan pitää sen itselläsi: minäpä näin, kun satamavahti pienen kepin kanssa puskan takana tökki jotakin, en kyllä ihan saanut selvyyttä mitä. Epäilen kumminkin pientä avitusta käpylehmä-purjehtijalle, mutta tämä asia jäi vähän epäselväksi. Kuulin pientä jutustelua ja rapinaa, ja epäilen, että käpylehmälle tuli nälkä ihan kesken tiukkaa kisaa. Sääntöjen mukaan satamavahti ei saa antaa kesken kilpailun ruohoa kilpailijalle, se on siis kielletty. Kun lähdin varmistamaan asiaa, keppi oli jo rannalla satamavahdin kädessä ja kaarnaveneen kurssi kohti länttä, melkoinen tuuli oli osunnut purjeeseen. Minua jäi kyllä vähän mietityttämään…
Oma kaarnavene näyttää lapsen silmin mahtavalta kaljuunalta. Kaarnaveneiden valmistaminen ja kaarnavenekilpailu sopivat loistavasti koko perheen yhteiseksi laatuhetkeksi. Lapsen maailmaan kannattaa ehdottomasti kurkistaa. Sieltä voit löytää rauhaa myös itsellesi, ilman kännykkää, ilman liikoja virikevirtauksia. Sosiaalinen yhdessä tekeminen on tärkeää lapselle eikä siihen aina tarvita kuin juuri tuo uljas kaljuuna tai pari.
Toivottelen teille ihania yhteisiä hetkiä lasten kanssa!
Tuija