Kaavat omasta takista ja lempi-vaate elää jälleen! Eikö kuullosta ihanalta! Oma hyvin päällä istuva ja paljon käytetty vaate on taatusti sen arvoinen, että se kannattaa kopioida ja höystää uuteen elämäänsä. Onhan se oma vanha takki jo kumminkin pitkään testattu ja hyväksi todettu.
Kokeilin piirtää omasta vanhasta pellavatakistani kaavat ja ommella näillä kaavoilla itselleni uuden pellavatakin. Ompelin itse tähän työhön myös takin kankaan tilkuista. Tosin koska en osaa tehdä oikeita tilkkutöitä, ompelin kankaan helpolla tavalla, joka toimi samalla tilkkutyökokeiluna tulevia käsitöitä varten.
Tämän käsityön olen tehnyt ohjauksessa käsityökoulussa. Olen iloinen, että haastoin itseäni, sillä opin projektista paljon ja sain rohkeutta jatkossakin kehittää itseäni. Tässä artikkelissa käsitellään valmiista vaatteesta piirrettyjä kaavoja, helppoa tapaa päästä tilkkutöihin kiinni sekä käyn vielä läpi tämän tilkkupellavatakin työjärjestyksen.
Tämän valmiin pellavatakin kuvaukset sijoittuivat Tampereelle keväisen Pyhäjärven rannoille. Kuvat otti siellä retkeillessämme 7-vuotias Houppi.
Kaavat omasta takista ja lempi-vaate elää jälleen!
Tämä pellavatakki on itselleni ensimmäinen näin iso työ, jonka kaavat olen itse piirtänyt valmiista vaatteesta, jota ei ole purettu kaavojen tekoa varten. Helpompia töitä olen jonkun verran tehnyt, joten jotain kokemusta oli siis jo takana.
Lue lisää: Ekologinen vyölaukku valmistuu näppärästi helpoilla kaavoilla.
Kaavojen piirtäminen ei ollut minulle yksinkertaista, sillä käytetty pellavatakkini ei ollut napakka vaan se ikään kuin eli kaavapaperin mukana. Etukäteen ajattelin, että haastavinta minulle varmaankin tulisi olemaan takin hihojen saaminen istuiviksi. Siinä olin kyllä oikeassa. Lopulta ne kumminkin onnistuivat, joten onneksi en luovuttanut.
Löysin hyvät ohjeet Verstas247-blogista kaavojen piirtämiseen valmiista vaatteesta, jota ei pureta kaavojen piirtämistä varten. Ne löytyvät täältä Kaava vanhasta vaatteesta – tee lempivaatteesi uusiksi!
Tässä omia kokemuksiani pellavatakin kaavojen piirtämisestä
- Kaavoja tein lopulta kolmet ja koeompeluita kahdet (toisista ja kolmansista kaavoista).
- Ensimmäiset kaavajäljennökset olivat suurpiirteiset, joten piirsin heti uudet kaavat edellisiä kaavoja parannellen.
- Toisia kaavoja testasin siten, että ompelin niillä lakanasta koeversion. Koeompelun hihat eivät kumminkaan istuneet hyvin.
- Piirsin kolmannet kaavat. Ne tein valmiista takista sekä toisena piirrettyjä kaavoja hyväksi käyttäen. Kun kaavat olivat mieleiset, ompelin niillä lakanakankaasta uuden koeompelun. Koeompelu istui nyt päälläni hyvin. Näillä kolmansilla kaavoilla ompelin sitten itselleni tilkkukankaasta pellavatakin.
- Suosittelen testatamaan kaavat aina ensin koeompelemalla niillä esim. lakanasta vaate.
- Tämä hupulllinen tilkkutakki on vuoriton ja sen nyöreinä ja napin lenkkeinä käytin juuttinarua.
- Napit olen itse sahannut puun oksasta ja porannut niihin reiät.
Pellavatakin kankaan ompelin ihanista pellavan tilkuista
Kun olin jäljentänyt kaavat omasta takista ja koeommellut niistä istuvan vaatteen, aloin sovitella kaavoja tilkkukankaaseeni. Tilkkukankaan olin pikku-hiljaa ommellut sitä mukaan, kun löysin sopivia materiaaleja kätköistäni. Yhden vanhan käsipyyhkeen olen aiemmin itse ekoprintannut. Sen materiaalista en ole täysin varma ja näyttää, että se on pitkälti puuvillainen. Muut kankaat ovat pellavaa.
Pyyhkeen ekoprinttauksesta voi lukea lisää täältä.
Tilkuiksi kelpaavat:
- suurin piirtein saman vahvuiset pellavatekstiilit, käytetyt tai uudet, kumminkin pestyt ja silitetyt
- pellavapyyhkeet
- ylijääneet pellavakankaat
- pellavaiset laudeliinat
- pellavasaunatakit tai -aamutakit
- pellavapöytäliinat
- pellavavaatteet
- pellavaverhot
- pellavapäiväpeitot
- pellavakoristetyynyn päälliset
- pellavalautasliinat
- pellavapussilakanat ja -tyynyliinat jne.
Pellavatilkkut suunnittelin rennosti enkä oikeastaan katsonut muuta kuin, että samat kankaat eivät tulleet vierekkäin muuta kuin etukappaleiden kummassakin reunassa. Tämän mahdollisti pellavakankaiden värien yhdenmukainen sävymaailma. Langan suunnat kannattaa kumminkin ottaa huomioon.
Tilkkukankaan valmistaminen
- piirsin liidulla ja viivaimella kankaisiin suorakaiteita, joiden koot vaihtelivat. Leikkasin tilkut.
- helpottaakseni tilkkujen yhteen ompelemista päätin, että tilkkujen yhtymäkohdissa on korkeintaan kolme kangasta (saumaa).
- ompelin tilkkuja yhteen siten, että niistä tuli pitkä soiro. Soirossa saattoi olla 1-3 tilkkua vierekkäin. Soirojen pitkät sivut tasasin viivaimella ja liidulla.
- tilkkusoirot yhdistin yhtenäisellä pitkittäisellä saumalla
- kaikki tilkkujen saumat ompelin katesaumoiksi. Näin jokseenkin jäykkä pellava laskeutui kauniisti eikä saumaa tarvinnut erikseen silittää auki
- katesaumat on taitettu sille puolelle, mille ne luonnollisesti parhaiden taittuivat. Tässäkään kohtaa ei ollut sääntöjä.
- tilkkukankaita ompelin siten, että sovittelin kaavoja matkan varrella niiden päälle, turhan isoja tilkkukankaita ei kannata tehdä
- minulle riitti, että kangas oli kokonaisuutena kupruilematon. Tämän tilkkukankaan ei ollut tarkoitus olla oikeaoppinen tilkkutyö vaan rento kangaspaloista tehty kangas, jolle sallin vinojakin linjoja.
Tilkkukankaan leikkaaminen kaavojen mukaisesti
Tämä olikin sitten se tosi odotettu hetki, kun vihdoin pääsin asettelemaan kaavat tilkkukankaisiin. Olin käyttänyt aikaa jo tässä vaiheessa runsaasti sekä kankaan valmistamiseen että varsinkin kaavojen tekoon. Edelleen kumminkin jännitin tulevia hihan istutuksia, vaikka ne jo koeversiossa istuivatkin hyvin.
Pellavatakin osien leikkaaminen sujui reippaasti, sillä olihan kaavat jo testattu toimiviksi. Taskut, huppu, kauluksen ja etuosien sisävarat sekä nauhakujat leikkasin yksivärisestä ja samasta pellavakankaasta. Tämä yksivärinen pellava toimi takin kokoavana elementtinä. Käänteisiin silitin puuvillaiset tukikankaat.
Pellavatakin ompelujärjestys
Huolitteluja ja katesaumoja, joita tulee jokaiseen saumaan, ei ole erikseen mainittu.
- takakappaleen sauma (ei alas asti, takana on halkio)
- olkasaumat
- sivusaumat
- hupun sauma
- hupun reunakäänne oikealle puolelle
- hupun nyörikuja, kaikissa nyörikujissa aluksi päät taitetaan sisäpuolelle ja ommellaan kiinni
7. hihojen saumat ja istutus
8. hihan suiden huolittelu ja käänteiden ompelu
9. sisävarojen tukikankaan silitys, huolittelu ja osien yhteen ompelu (etuosien sisävarat ja kaula-aukon sisävara)
10. sisävarojen ompelu etukappaleisiin ja kaula-aukkoon siten, että huppu jää näiden väliin
11. helman nyörikujan ompeleminen erillisestä kankaasta, sauma kankaan oikealle puolelle, juuttinyöri ommellaan takin etuosaan kiinni nyörikujan alkuun
12. taskujen huolittelu ja taskun suun erillisen nyörikujan ompeleminen
13. taskujen ompeleminen paikoilleen
14. nyörien punominen juuttinarusta (huppuun ja taskuihin), pujota nyörikujiin ja solmi nyörien päät
15. nappien ompeleminen paikoilleen, itse sahasin napit puun oksasta ja porasin niihin reiät
16. napin läpien ompeleminen / napin lenkit juuttinarusta (ei nyöritettyä). Jos teet napeille lenkit juuttinarusta vasta tässä kohdassa (kuten minäkin), etuosan reunasaumaa on purettava hieman, mutta se ei ole iso homma ollenkaan.
17. pitsisomisteiden ompelu etukappaleisiin
Onneksi haastoin ompelutaitojani
Käsityökoulun kevään ompelujakso tuli itselleni ihan tarpeeseen, sillä sain ohjauksessa opetella piirtämään kaavat valmiista omasta pellavatakistani. Koronan takia koko kevään jakson opetukset olivat etänä yhtä kertaa lukuunottamatta. Se lisäsi työhön vielä omat haasteensa.
Tämä takkiprojektini antoi minulle kumminkin rohkeutta jatkossakin ryhtyä itse piirtämään myös suuritöisemmästä valmisvaatteesta itselleni kaavat. Valmiskaavoista ei aina löydä haluamiaan kaavoja ja tällä sinnikkäällä opettelulla sain laajennettua omaa kaavavalikoimaani.
Koin koko projektin vaativaksi varsinkin juuri kaavoituksen suhteen. Rennon tilkkukankaan ompeleminen oli mukavaa ja helppoa ja toimi minulle innoittajana tuleviin varsinaisiin oikeisiin tilkkutöihin. Itse pellavatakin ompeleminen ei ollut vaikeaa lukuisista yksityiskohdista huolimatta. Tällainen malli voi kumminkin olla aloittelijalle liian haastava, mutta perusompelutaidot hallitsevalle kokonaisuudessaan mukava ompelupläjäys.
Lapsenlapseni Houppi sanoi minulle tämän takin nähdessään, etten ole voinut ommella sitä vaan olen ostanut takin kaupasta. Hänen silmissään tilkkutyötakkini näytti siis upealta ja työn jälki moitteettomalta. Omasta mielestänikin onnistuin hyvin ja takistani tuli todella kaunis. Olen kyllä oikeasti hurjan tyytyväinen!
Käsityön jälki pellavatakissani näkyy – ja saa ihan vapaasti näkyäkin – eikä tämä työni todellisuudessa ole ollenkaan virheetöntä. Olen kumminkin todella onnellinen ja iloinen, kun sain piirrettyä kaavat omasta vanhasta takista ja yksi lempi-vaate elää jälleen!
Kiitän Houppia kuvauksesta ja ihanasta retkestä keväiselle rannalle, miestäni kärsivällisyydestä, sillä ruokapöytäämme on joutunut ajoittain etisimään kangasröykkiöiden alta ja lattia-alaakin on ollut silloin tällöin vain niukasti vapaana, opettajaani kannustavasta ja ammattitaitoisesta ohjauksesta ja ihania opiskelukavereitani iloisista tsempeistä ja mukavasta yhdessäolosta lukuisissa keskiviikkoiltojen teamseissä!
Tätä työtä oli kerrassaan aivan ihana tehdä!!!
Keväisissä tunnelmissa, Tuija
Laita kommentteja mitä mieltä olet tästä tilkkutyöstäni ja pellavatakistani. Oletko sinä kokeillut valmisvaatteista kaavoittamista tai tilkkutöitä? Mitä olet tehnyt ja kuinka olet onnistunut? Olisi todella kiinnostavaa tietää…
Jos koit tämän artikkelin pellavatakistani hyödylliseksi, olisin todella iloinen, jos jakaisit sitä somessa, kiitos siitä 🙂
Upea! Käsittämättömän kaunis!
Kiitos. Kyllä näemmä tilkuistakin saa koottua näyttävää.
Tämä oli hieno. Tämä kommentti sellaiselta joka enemmänkin on haaveillut ompelemisesta kuin tehnyt sitä. Eläkkeellä ollessa ostin uuden koneenkin sitä varten.
Kiitos. Tsemppiä ompeluihisi! Vinkkinä voisin sanoa, että ompelukursseista on paljon hyötyä uuden opettelemisessa. Saa kädestä pitäen ohjausta ja ryhmän tuen. Itse käyn monenlaisilla käsityökurseilla juurikin jotta oppisin, oppisin lisää ja pääsisin muiden harrastajien kanssa jakamaan asioita ja verkostoitumaan.