Kananmunien värjäys ja ekoprinttaus luonnonväriaineilla

Kananmunien värjäys ja ekoprinttaus luonnonväriaineilla ei ole vaikeaa, mutta aikaa siihen kuluu jonkin verran. Yleisemmin luonnonväriaineilla värjäystä ja ekoprinttausta näkee kankaissa, mutta yhtä hyvin ne onnistuvat kananmuniinkin. Ekoprintatut vintage-kananmunat syntyvät luonnon omista väriaineista, joita löydät vaikkapa mauste- tai jääkaapistasi. Kevään edetessä luonto lisää tarjontaansa ja antaa värjäreille paljon mahdollisuuksia. Värjätä voit melkein millä vaan eikä mitään oikeaa tapaa ole olemassa. Koska keitetyt kananmunat syödään, luonnonmukaiset värit sopivat niihin mainiosti. Värien ei myöskään tarvitse kestää pitkään.

Tässä postauksessa kerron kuinka värjäsin ja ekoprinttasin kananmunia, mitä luonnonväriaineita niihin kokeilin ja kuinka siinä onnistuin. Munien värjäys ja ekoprinttaus luonnonväriaineilla ei ole ainut keino saada aikaiseksi vanhan ajan henkeä ja tunnelmaa.

Kananmunien värjäys ja ekoprinttaus luonnonväriaineilla

Ekoprintattuja vintage-munia luonnonväriaineilla.

Halusin ruokapöytäämme vintage-henkisiä kananmunia, joten päädyin kokeilemaan luonnonväriaineilla värjäystä. Ekoprinttauksella ja luonnon väriaineilla värjäyksellä ajattelin saavani aikaiseksi vanhan ajan henkeä ja sävymaailmaa. Toki ostamalla ruskeita munia ja koristelemalla niitä saat helpoimmin aikaan oman näköisesi pääsiäisen vintage-munat. Itse kumminkin halusin värjätä valkoiset munat ja kokea sen kutkuttavan odotuksen ja hetken, kun vihdoin paljastuu se mitä sai aikaiseksi.

Ekoprintattuja vintage-munia luonnonväriaineilla.

Ruokapöydässä kauniit vintage-henkiset kananmunat on mukava tarjota teeman mukaisesti kahvilla vanhennetusta munakotelosta tai vaikkapa linnunpesästä, joka on tehty risuista.

Ekoprintattuja vintage-munia luonnonväriaineilla.

Kananmunien värjäys ja ekoprinttaus luonnonväriaineilla

Värjäyskokeiluuni valitsin mandariinin ja sitruunan kuoret, kuusen kerkän (viime vuoden liemet pakkasesta) ja takuuvarman kahvin, sillä halusin edes yhdestä liemestä kunnon vintage-henkeä, jos muista tulisikin huteja.

Värjätä voi pelkällä liemellä, jolloin saat hennomman värin aikaiseksi tai jos haluat enemmän väriä munan pintaan, terästä liemeä esim. etikalla (0,5 l nestettä + 0,5 rkl etikkaa), jolloin lopputulos on voimakkaampi.

TetriDesignin sivuilta löytyy myös hyviä kokeiluja ja reseptejä, kannattaa tutustua niihinkin.

Työvaiheet

Kananmunien keittäminen ja kasvikuviointi ekoprinttaamalla

Kananmunien ekoprinttaukseen ja värjäykseen keitetään sitruunan ja mandariinin kuoria.

Sitten vain keittelemään kananmunia ja liemiä.

Kananmunien ekoprinttaukseen sommitellaan kasvikuvioita.

Kanamunien kiehuessa suunnittelin erilaisilla kasveilla kuvia munien pintaan.

Kananmunien ekoprinttaukseen on valittu kasvi. Tyllillä kiinnitetään värjäyksen ajaksi kasvi munan pintaan.

Osan kasveista sidoin tiukasti munan pintaan tyllillä ja osan nylonsukilla. Nylonsukka osoittautui paremmaksi, koska sen sai tiiviimmäksi ja se oli helpompi sitoa.

Kananmunien ekoprinttausta kahvipavuilla ja kasveilla. Sukkahousuilla pidetään pavut ja kasvit kiinni munan pinnassa ennen värjäystä.

Kokeilin kasvien lisäksi kahvipapuja, sillä olen saanut niillä aikaiseksi kivoja kuvia kankaisiin. Kangaspainannassa kahvipavut esiliotettiin, mutta en tiennyt miten ne toimivat kananmunissa. Koska  kananmunia seisotettiin pitkään värjäysliemessä, en katsonut tarpeelliseksi tässä kohtaa esiliottaa niitä.

Luonnonvärjäystä kotikeittiössä ruokahävikillä käsitellään postauksessani, jossa biovärjätään lankaa ja kangasta. Lue täältä siitä ja kankaasta, joka on ekoprintattu kahvipavuilla.

Väriliemien valmistaminen ja kananmunien värjääminen luonnonväriaineilla

Kananmunien ekoprinttausta ja värjäystä.

Edellisvuoden kuusenkerkkäliemi oli pakastettua ja sulatin sen huoneenlämpöiseksi ennen kananmunien ja sulkien värjäystä. Liemi oli haudutettua, koska tein siitä omalla saippuareseptilläni kuusenkerkkäsaippuaa ja kuusenkerkkäsiirappia. Nyt ajattelin käyttää loput pakastetut liemet kananmunien luonnonväriainekokeiluihin, sillä uuteen satokauteen ei ole enää pitkä matka.

Mandariinin ja sitruunan kuorten liemiä keitin 15 minuuttia ja jätin ne hetkeksi jäähtymään, jonka jälkeen asettelin kananmunat liemiin värjäytymään yön yli. Tämä johtui siitä, että koska kurkistelujeni aikana värjäytyvyys oli heikkoa, ajattelin värjäysajan pidentämisen tuovan paremman lopputulosken – tai edes hieman väriä. Se toimi.

Kananmunien on peityttävä kokonaan, jos haluat värjätä koko munan. Värjäyslientä taas kuluu vähemmän, jos laitat jokaisen munan esim. juuri sille sopivan kokoiseen astiaan.

Kananmunien ekoprinttausta ja värjäystä. Värjättävänä myös sulkia.

Sivutuotteiden värjääminen luonnonväriaineilla

Siivotessani lopuksi sotkujani mietin miltähän kananmunat mahtavat seuraavana päivänä näyttää. Samalla pähkäilin kuinka ne asettelisin esille ja mikä niiden rinnalle sopisi koristeeksi. Luonnollisesti linnun sulat kuuluvat pääsiäiseen, joten ajattelin käyttää niitä. Testasin seuraavaksi kuinka sulat värjäytyisivät liemessä. Kokeilu oli helppoa, sillä niitä ei tarvinnut muuta kuin nakata valmiisiin liemiin, hieman pyöritellä ja jättää ne siihen odottamaan.

Valmiit vintage-henkiset ekoprintatut kananmunat



Kahvivärjättyjä munia ja sulkia

Kahvivärjätyt kananmunat värjäytyivät voimakkaimmin. Kahvipapujen jättämä kuvio näkyi lähinnä läikkinä ja kaunis kahvipavun kuvio jäi valitettavasti tunnistamattomaksi. Munista tuli kaikesta huolimatta onnistuneita. Kahvin värjäämät sulat olivat mielestäni kaikista värjätyistä sulista kauneimmat, niistä tuli tavoitellun vintageja ja kertakaikkisen ihania!

Mandariinin kuorilla värjättyjä munia ja sulkia

Mandariinin kuorilla värjätyistä munista tuli kauniita ja ihanan vanhan näköisiä. Niistä pidin. Sulkiin väri ei juurikaan tuonut väriä, joten niihin ei saavutettu mitään extraa liottamalla niitä liemessä yön yli.

Kuusenkerkällä värjätyt munat ja sulat

Kuusenkerkällä sain hakemaani vintage-sävyä ja olin värjäykseen tyytyväinen. Sävy ei ollut niin tumma kuin kahvilla saatu väri, mutta juurikin tämä ero toi lisäarvoa kokeiluuni. Osassa munista myös kasvikuviot onnistuivat kivasti. Sulkiin kuusenkerkkää en saanut tarttumaan.

Sitruunan kuorilla värjätyt munat ja sulat

Sitruunankuorilla tuli huti sekä munien että sulkein kanssa. Väri ei tarttunut kumpaankaan, vaikka odotin edes jotain sävyä, mutta tällä kertaa en kokeilussani onnistunut.

Ekoprintattuja kananmunia luonnonväriaineilla ja kasveilla.
Ekoprintattuja kananmunia luonnonväriaineilla ja kasveilla.
Ekoprintattuja kananmunia luonnonväriaineilla ja kasveilla.

Vintage-munia voi tehdä muullakin tapaa

Askartelin vintage-munia myös toisellakin tavalla eli päällystin sanomalehden palasilla styrox-munia. Kahvivärjäyksellä sanomalehden sävy muuttui vanhaksi ja decoupage-tekniikalla hoitui kiinnitys.

Ekoprintattuja kananmunia luonnonväriaineilla ja kasveilla. Lisäksi sanomalehdillä ja decoupage-tekniikalla koristeltuja styrox-munia.

Pidän luonnon väriaineilla värjäyksestä ja sen tuomasta yllätyksellisyydestä. Kaikkea luonnosta saatavaa voi käyttää väriaineina aina ruokahävikistä kukkapenkin kaunistuksiin. Kannattaa siis olla utelias ja rohkeasti vain kokeilla.

Värjättävät materiaalit ovat yleensä luonnon materiaaleja, lankoja ja kankaita, mutta muutakin luonnon väreillä voi värjätä. Kananmunien värjäys ja ekoprinttaus vintage-henkiseksi luonnonväriaineilla on kieltämättä vähintäänkin yhtä hauskaa kuin kankaiden ja lankojen värjääminen.

Mukavaa pääsiäistä!

         Tuija

Avainsanalla värjääminen löydät myös muita eri värjäysmenetelmien artikkeleitani.