Käsityön ihanuutta – trikooseen yhdistettynä ekologista kansanperinnettä

Viihdyn lämpimissä väreissä ja sellaisissa vaatteissa, jotka ovat mukavia päällä, käytännöllisiä ja joita voi käyttää ympäri vuoden. Laadukas trikoo on tässä mielessä yksi hyvä valinta kankaaksi. Ompelin sellaisesta löysän mekon ja siitä tulikin yksi lempi-vaatteistani. Laadukkaan trikoon tunnistamiseen liittyvät vinkkini kerron sinulle alempana tekstissäni.

Halusin yhdistää asuuni koruiksi jotain luonnon omista materiaaleista, jotain ekologista ja sellaista, joka liittyy osaksi suomalaista kansanperinnettä. Tuohi sopii mielestäni kauniisti pukuni värimaalilmaan ja teemaan. Materiaalina se on myös mielenkiintotoinen. Tuohesta syntyi asuuni korvakorut ja sormus. Käsityönä tehtyjä tuohikoruja voi askarrella myöhemminkin kesällä tai vaikkapa syksyllä. Yksinkertaisten tuohikorujeni työohjeet löytyy postauksen loppuosasta.

Käsityön ihanuutta – trikooseen yhdistettynä ekologista kansanperinnettä

Itse tekemällä saa juuri mieleistään – siinä on käsityön viehätys

Kankaan ja kaavojen valinta

Ostin Tampereen Kädentaitomessuilta tallaisen ihanuuksien trikoisen ruusukankaan. Messuilla oli vara valita satojen ja satojen trikoiden joukosta se omin ja kaunein, mutta lopulta vaikka pääni oli suloisesti sekaisin ja sydän pompotti rinnassani, oli valinta kuitenkin helppo. Tästä kankaasta löysin itseäni ja ostopäätös olikin sitten valmis.

Valitettavasti en muista käsityöyrittäjää keneltä kankaan ostin. Oletan kumminkin ostaneeni suomalaista tuotetta Suomen Käsityömessuilta.  Kaavat ostin Unelmalliselta, myös samoilta messuilta.  

Värit vaikuttavat aina ostopäätöksiini. Värien valinnoista ja yhdistelemisestä kerron lisää täällä.

Työvaiheet

Jäljensin mekkoon Terhin kaavat. Kaavojen mukana oli myös hyvä kokotaulukko ja ompeluohjeet. Koska ostin ensin kankaan ilman sen kummempaa ajatusta mitä siitä teen ja vasta sen jälkeen löysin nämä kaavat, huomasin liian myöhään, että kankaani ei riittänyt pitkiin hihoihin. Täytyi siis soveltaa. Päädyin puolipitkiin hihoihin ja hihan suihin ompelin koristeet pitsikaulahuivistani.

Kangas oli laadukas, sen tunsi käteensä jo ostettaessa. Vaikka mekkoa käyttää koko päivän aamusta iltaan, se ei ryppyynny. Mekko oli myös mallilltaan erittäin hyvin istuva ja siinä oli myös super-mukava olla. Tästä tulikin ihan syystä yksi suosikki-mekoistani.

Mistä sitten tunnistaa laadukkaan trikookankaan, jota on myös helppo ommella?

Laadukas trikoo on…

  • napakka ja venyymutta palautuu aina alkuperäiseen muotoonsa
  • neulos on tasalaatuista, kudottu lanka on tasaista
  • kangas on paksua, jolloin se kestää myös hyvin pesua
  • kangas ei rypisty
  • kankaasta ei lähde väriä
  • kangas ei nyppäänny
  • saumat ei kierrä
  • tehty Suomessa tai Euroopassa
  •  puuvillan mukaan lisätty pieni määrä elastaania tuo kankaalle käyttömukavuutta, joustavuutta, kemikaalien (deodorantti) ja hien kestävyyttä eikä se keinokuituna juurikaan allergisoi. Elastaani menettää kimmoisuutta silitettäessä ja käytettäessä huuhteluainetta.

Laadukas trikookangas on pitkäikäinen ja kaiken lisäksi sen työstäminen säästää aikaa, sillä sitä on helppo leikata ja ommellaHyvän kankaan valitseminen on koko mekon tärkein työvaihe.

Tuohikorvikset ja -sormus osana asua

Nämä askartelemani tuohikorut ovat yksinkertaiset valmistaa. Halusin korvakoruista pienet, jotta voisin käyttää niitä arkena niin, ettei niiden koko vaivaa itseäni missään tilanteissa vaan niistä tulisi sellaiset evergreenit, aina valmiit käytettäviksi tilanteista riippumatta. Samalla työohjeella voit askarrella niin isot tai pienet kuin haluat.

Rakastan luonnon materiaaleista valmistettuja koruja. Tuohiset korvakorut ja sormus ovat kevyitä käyttää ja näyttävät yllättävästi toimivan asun kuin asun kanssa.

Tuohesta valmistetut korvakorut.
Tuohesta valmistetut korvakorut.

Tuohen keruu

Tuohi irtoaa parhaiten keväällä, jolloin kiskottu tuohi on kellertävää, pehmeää ja taipuisaa. Syksyllä tuohi on väriltään ruskehtavaa. Kasvupaikalla on merkitystä tuohen laatuun. Tuohen keruu ei kuulu jokamiehen oikeuksiin ja sitä saa irrottaa vain kaadetuista tai kaadettavaksi aiotuista puista.

Tuohen käsittely

Aluksi raaputin puukolla tuohesta valkoisen pinnan pois.

Tuohikorvisten teko-ohjeet

Kuva 1

1. Tuohikorvisten suiro kapenee toiseen päähän kumminkin niin, että toinen reuna on tasainen. Toki voit leikata suirosta kummastakin reunasta kapenevan, jolloin saat hieman erinäköisen korviksen kuin omani. Suiron pituudesta riippuu minkä kokoinen korviksesta tulee.

Kuva 2

2. Kierrä metallilangasta korvikselle vartta ja silmukka. Liimaa se tuohisuiron paksumpaan päähän siten, että kummassakin korviksessa silmukka nousee joko suiron tasaiselta reunalta tai suiron kapenevalta reunalta ylös. Tämä siksi, että korvisparista tulisi samanlaiset.

Kierrä tuohta metallilangan päälle ja taita metallilanka tuohen sisään. Leikkaa sivuleikkureilla metallilanka sopivaksi, ettei sen pää jää törröttämään.

Kuva 3

3. Kierrä ja liimaa tuohta rullalle. Kiinnitä lopuksi korviksiin välirenkaat, korviskoukut ja stopparit.

Liiman kuivuttua korviksesi ovat valmiit käyttöön.

Tuohisormuksen teko-ohjeet

Tuohisen sormuksen teko vaatii hieman aivovoimistelua ja pähkäilyä, mutta lopulta huomaat, että sormus valmistuu vaivattomasti ja nopeasti eikä se ole vaikeaa.

Kuva 1.

1. Leikkaa saksilla soiro, jonka leveys on 3-6 mm ja pitus 13 cm. Taivuta soiron päät suoraan kulmaan kuten kuvassa.

Kuva 2.
Kuva 2. Piirros

2. Kierrä soiro renkaaksi kuvan 2. mukaisesti.

Kuva 3.
Kuva 3. Piirros

3. Soiron toinen pää pujotetaan lenkistä kuvan 3. mukaisesti. Lopuksi toinenkin pää pujotetaan sormuksen sisään. Nyt sormuksesi on valmis.

Yläkuvan tuohikorvikset ovat vielä välikappaleita, koukkuja ja stoppareita vaille valmiita. Tuohisormuksen voi jo pujoittaa sormeensa.

Käsityön ihanuutta – trikooseen yhdistettynä ekologista kansanperinnettä

Käsitöissä on ihanaa juuri niiden suunnittelu, niiden toteutus eri tekniikkoja ja materiaaleja yhdistelemällä, omalla persoonallisella tavalla, joka kertoo sinusta omaa tarinaansa. Käsitöitä voi tehdä milloin vain, satoi tai paistoi ja jokainen muisto elää jokaisessa työssäsi.

Perinnekäsityöt kuten tuohesta valmistaminen sopii mitä mainioimmin tämän hetken ekologisuuteen ja pehmeisiin väreihin, jotka sopivat moneen trendikkääseen asuun ja kotiin. Suomalainen kulttuuriperintö elää tänäkin päivänä ja se luo kestävää kehitystä yhteiskuntaamme. Arvostamalla  kädentaitoja sekä itseämme käsityön taitajina, harrastajina tai ammattilaisina varmistamme vielä tulevaisuudessakin yhden arvokkaan ja upean taiteen lajimme jatkuvuuden. 

Itse ompelemani mekko saa minut tuntemaan onnistumisen iloa. Omat pienet tuohityöni taas tuovat minulle luonnon kosketuksen iholleni ja sitä kautta pienen palan ympärilläni olevaa luontoa lähelleni. En tee suuria, mutta ilmeisesti pienestäkin täytyn, sillä syvällä rinnassani tunnen mielihyvää ja riemua. Olen siitä kiitollinen.

Käsityön nautintoa ja iloa,

            Tuija

P.S Kommentoi mitä mieltä olet siitä sopiiko tuohi sinun mielestäsi asuni korumateriaaliksi. Saako tuohesta yleensäkin mielestäsi trendikkäitä koruja?