Katsaus käsityövuoteeni 2023

Katsaus käsityövuoteeni 2023 on tiivistelmä, jossa kelaan nopeutettuna kuluneen vuoden aikana julkaistuja käsitöitäni, tapahtumia ja matkoja. Lisäksi kerron vuoden tärkeimmistä tapahtumistani ja siitä mitä tulevaan vuoteeni tulee kuulumaan ja mitä tulevalta vuodelta itse toivon ja odotan.

Kun tällaista artikkelia kirjoittaa ja palaa ajassa taaksepäin, itsekin huomaa kuinka paljon menneeseen vuoteen on kaikkinensa mahtunut. Vuonna 2023 julkaisin 42 käsityöaiheista artikkelia täällä blogini puolella. Vaikka julkaisutahtini on hieman maltillisempi kuin edellisinä vuosina, lukijamäärät ovat silti kasvaneet tasaisesti, tämä tuntuu erityisen mukavalta, kiitos siitä sinulle!

Mitä kaikkea tuo kulunut vuosi sitten oikein sisälsi?

Alkuvuosi ja kevät

Vuosi 2023 alkoi uuden saumurini kanssa. Kun jotain uusii, se usein poikii muutakin. Saumurin vaihto uuteen kirvoitti heti alkuvuodesta työhuoneeni isompaan siivoamiseen ja tavaroiden karsimiseen, sillä kaappini pullottivat ääriään myöten tavarapaljoudesta. Tosin tätä iloa ei riittänyt koko vuodeksi vaan jouduin uusimaan siivousurakkani vielä kaksi kertaa vuoden mittaan, sen verran olen tehokas hankkimaan materiaalia askarteluihini.

Yksi harvinaisempi käsityö syntyi vuoden aikana myös, sillä otin n. 20 vuoden jälkeen ensimmäisen neulontatyön puikoille. Neulonta on yleisesti ottaen suosituimpia käsitöitä, mutta vaikka itse osaan neuloa, näitä töitä ei minulla nykyään juurikaan synny. Puikot tuntuivat istuvan käteeni hyvin jopa näinkin pitkän tauon jälkeen. Silti neulontatöitä ei syntynyt enempää, vaikka pidän neulomisesta.

Kevään käsityökoulussa meillä oli aiheena Japanilainen käsityökulttuuri ja muotokieli. Kevätkauden aloitimme paperin taittelulla, minkä avulla tutustuimme Geisha-vaatetukseen kokoamiseen ja asun osien nimeämiseen. Näistä paperitöistä syntyi mainioita kirjanmerkkejä. Virkkasimme myös japanilaisia pesusieniä, tawasheja, mutta kevään pääteemana meillä oli kumminkin shibori-värjääminen. Itselleni shibori-värjääminen oli todella innostava ja mieluinen kokemus, ja värjäyksiä syntyi sen verran, että osa näistä värjätyistä kankaista odottelee edelleen ompelua. Japanilaiseen käsityöhön liittyy tiiviisti myös sashiko-kirjonta, jota myös käytimme töissämme.

Kesä ja loppuvuosi

Yksi itselleni isoimmista vuoden tapahtumista oli toukokuussa aloittamani artesaanikoulutus. Suomen Yrittäjäopiston tuottama monimuotokoulutus on koulutuksena sellainen mikä sopii itselleni mainiosti. Näissä opinnoissa saan pakattua vuosien varrella hankitun tieto-taitoni tutkinnoksi. Koulutus jatkuu vuoden 2024 aikana, joten tätä iloa minulla onneksi vielä riittää tänäkin vuonna.

Kesäreissuja teimme Viron Tarttooseen ja Montenegroon. Reissut olivat antoisia ja nautinnollisia. Tarkoitus oli vielä loppuvuodesta lähteä kaukomatkalle, mutta jouduimme perumaan matkan viime tingassa, sillä sairastuimme mieheni kanssa molemmat koronaan ja influenssaan. Kaksi yhtäaikaista kovaa tautia kaatoivat meidät lopulta petiin.

Kesällä lähdimme Houpin kanssa Kankaanpään opistolle Tekemisen iloa lapsen kanssa -kurssille. Kurssin sisältö liikkui kuvataiteen ja käsitöiden parissa, nämä kaksi taiteen alaa ovat käytännössä hyvin lähellä toisiaan, ja samalla ne myös tukevat toisiaan. Meille kummallekin tämä kesäinen kurssiviikko oli ensimmäinen kerta Kankaanpäässä. Viikko oli todella positiivinen ja antoisa, ja uskon selaavani jatkossakin Kankaanpään opiston kädentaitokurssien tarjontaa.

Syksyllä jatkui käsityökoulu, jonka teemana oli Korut pukeutumisessa. Tutustuimme moniin eri tekniikoihin, joita saimme kokeilla ja joista suunnittelimme itsellemme oman korusarjan. Rakastan korujen valmistamista, ja tällä jaksolla pääsin työstämään koruja ketjun teosta alkaen. Loppu jakso jäi itseltäni kesken, sillä aloitin myöhemmin syksyllä kädentaito-ohjaajan työt, ja opinnot menivät ikävästi sitten töitten kanssa päällekkäin.

Yksi erityisen ihana tapahtuma vuodessani oli syksyllä Tampereen Kädentaitomessut. Minulta pyydettiin messuille käsityönäytöstä, jonka aiheen sain itse valita. Työnäytökseni aiheeksi valitsin Korujen virkkaamiseen vaikutteita kalaverkkokudonnasta. Kädentaitomessujen anti ja tunnelma on kokonaisuudessaan ihana, sinne on mukava mennä aina uudestaan ja uudestaan. Kieltämättä vuoden 2023 messut olivat erityisen ihanat, kun itsekin sain kutsuttuna astua lavalle esiintymään. Tyttäreni Linda kannusti minua aikoinaan avaamaan käsitöilleni oman blogin, ja samalla hän on ollut mukanani tällä matkallani hiljaisena taustatukenani niin Kokkolassa, kun minut palkittiin Vuoden Käsityöharrastajaksi 2022 kuin näillä Euroopan suurimmilla käsityömessuilla ja siellä esiintyessäni työnäytöksessä. Kiitos, rakas tyttäreni, että olet kulkenut rinnallani, arvostan sitä erittäin paljon!

Tässä sitten koosteena nämä vuoden 2023 julkaisemani käsityöartikkelit. Lisäsin kuvakollaasien rinnalle vielä linkit ko. artikkeleihin, jotta pääset halutessani lukemaan niitä helposti.

Ompelu

 1. Saumurin + ompeluvälineiden päivitys -> testiompeluna trikoopusero
 2. 2x ihanat rukkaset valmistuvat kierrätysturkista
 3. Maatuskahuivista ja trikoosta upea käyttöpusero
 4. Jämätrikoista iloiset ja käytännölliset säärystimet
 5. Silkkinen diy tyynyliina hillitsee hiusten takkuuntumista ja ihokin voi paremmin!
 6. Iso diy säkkituoli käytetyistä farkuista
 7. 2x ihanat hiuspannat maatuskahuiveista ja vyönsoljista
 8. Tuunaamalla neuletakin liian lyhyet hihat pallohihansuiksi
 9. Inspiroidu kesästä ja tee ihana eväspussi kierrätyskankaasta!
 10. Tuunaamalla vähän käytetty pusero muuttuu ihanaksi käyttövaatteeksi!
 11. Tee itse virkkuukoukkujen säilytin
 12. Tee itse puikoille säilytin
Saumurin ja ompeluvälineiden päivityksenä ommeltu trikoopusero. Kierrätysturkista ommellut rukkaset. Tuunattu trikoopusero, maatuskahuiviprojekti. Jämätrikoosta säärystimet.
Saumurin ja ompeluvälineiden päivityksenä ommeltu trikoopusero. Kierrätysturkista ommellut rukkaset. Tuunattu trikoopusero, maatuskahuiviprojekti. Jämätrikoista säärystimet.
Silkkityynyt hellivät hiuksia. Jättisäkkityyny syntyy kierrätetyistä farkuista. Maatuskahuivista ja vyönsoljista hiuspantoja. Kierrätysneule tuunattuna .
Silkkityynyt hellivät hiuksia. Jättisäkkityyny syntyy kierrätetyistä farkuista. Maatuskahuivista ja vyönsoljista hiuspantoja. Kierrätysneule tuunattuna .
Kesän menoihin kierrätyskankaista ommeltu eväspussi. Tuunaamalla puserosta itselle käyttöpusero. Säilyttimet virkkuukoukuille ja puikoille.
Kesän menoihin kierrätyskankaista ommeltu eväspussi. Tuunaamalla puserosta itselleni käyttöpusero. Säilyttimet virkkuukoukuille ja puikoille.

Neulominen

Testissä Vuonuen poistotekstiileistä valmistettu Toivo-lanka

Vuonuen langasta neulottu käsipyyhe. Lanka sopii mainiosti myös pieniin makrame-töihin.
Vuonuen langasta neulottu käsipyyhe. Lanka sopii mainiosti myös pieniin makrame-töihin.

Virkkaaminen

 1. 4 erilaista pellavalangoista virkattua japanilaista tawashi-pesusinetä
 2. Virkatut karkkikirjanmerkit itselle tai lahjaksi
 3. Virkaten kauniit tuunatut rannerenkaat
 4. Aurinkolasinauhat kesäisen kauniiksi virkkaamalla
Testissä erilaiset pellavalangat, virkatut Tawashit. Virkattuja karkkikirjanmerkkejä. Tuunatut rannerenkaat. Aurinkolaseihin virkaten kesäiset nauhat.
Testissä erilaiset pellavalangat, virkatut Tawashit. Virkattuja karkkikirjanmerkkejä. Tuunatut rannerenkaat. Aurinkolaseihin virkaten kesäiset nauhat.

Koruja

 1. Tee itse uniikkeja koruja maatuskahuivista!
 2. Vanhasta peltirasiasta saa ihanat korvakorut
 3. Vyönsoljista virkkaamalla kauniita korvakoruja
 4. Ihastuttava kaularuusuke eli Rosette choker maatuskahuivista
Maatuskahuivista, peltirasiasta sekä soljista ja vyön soljista askarreltuja koruja. Maatuskahuivista saa myös ihanan kaularuusukkeen ja siihen sopivat ruusukorvakorut.
Maatuskahuivista, peltirasiasta sekä soljista ja vyön soljista askarreltuja koruja. Maatuskahuivista saa myös ihanan kaularuusukkeen ja siihen sopivat ruusukorvakorut.

Värjäyksiä

 1. Lumivärjäys ja kierrätyskuvat tekevät vanhoista puseroista jälleen muodikkaita!
 2. Shibori värjäyksellä vanhoista lakanoista designia
 3. Keväinen tuulahdus sisustukseen shibori-värjäyksellä ja sashiko-kirjonnalla
 4. Paketointia kestävästi ja kierrättäen itse kuvioiduilla lakanakankailla
Houpin kanssa lumivärjäilimme puseroita ja sukkia. Shibori-värjättyjä vanhoja lakanoita, jotka ompelin tyynyn päällisiksi. Shibori-värjäykset jatkuivat, niihin liitin sashiko-kirjontaa ja saimme uudet koristetyynyn päälliset olohuoneeseemme. Jouluksi vanhoista lakanoista sain kankaanpainannalla kestokääreitä lahjoihin.
Houpin kanssa lumivärjäilimme puseroita ja sukkia. Shibori-värjättyjä vanhoja lakanoita, jotka ompelin tyynyn päällisiksi. Shibori-värjäykset jatkuivat, niihin liitin sashiko-kirjontaa ja saimme uudet koristetyynyn päälliset olohuoneeseemme. Jouluksi vanhoista lakanoista sain kankaanpainannalla kestokääreitä lahjoihin.

Kierrätystalous

 1. Ekologiset mehiläisvahakääreet korvaavat folion ja tuorekelmun (päivitetty artikkeli)
 2. Puiset leipälautaset – huoltamalla ja tuunaamalla saat niistä kuin uudet!
 3. Parsintakehys paikkaamiseen, mutta voisiko sitä käyttää muuhunkin?
Mehiläisvahakääreet folioita korvaamaan. Kierrätetyt puiset leipälautaset kuvioituina ja huollettuina. Parsintakehyksellä paikataan reikiä ja koristellaan neuletta.
Mehiläisvahakääre korvaa folion keittiössä. Puisten leipälautasten koristelua ja huoltoa. Parsintakehyksellä saa näppärästi paikattua reiät, mutta myös tehtyä koristeita neuleeseen.

Opiskelu

 1. Kun halusin artesaaniksi, osa 1
Opiskelun iloa.
Opiskelun iloa.

Matkustus

 1. Juhannuksen viettoa Tartoossa
 2. Matkakohteena Montenegro ja sen parhaat kohteet
Kesään kuului matkailua Viron Tarttoohon ja Montenegroon.
Kesään kuului matkailua Viron Tarttoohon ja Montenegroon.

Askartelu

 1. Kaunis tuikkukynttelikkö metallilangasta ja oksan karahkasta
 2. Askartele kaunis kynttiläasetelma betonista, kepeistä ja timanteista
 3. Suitsukkeet ja tuoksuvat öljyt, aisteille aromeja ja mielelle rauhoittumista
 4. Diy joulupuut koristeiksi erilaisiin jouluisiin asetelmiin
 5. Näin askartelet näyttävät silkkipaperikukat tuikkukippoihin
Metallilangasta tuikkukippoja puun oksaan. Askartelubetonia ja timantteja kynttiläasetelmaan. Suitsukkeiden ihmeelliseen tuoksujen maailmaan. Jouluaskartelua askartelubetonista ja isoista kävyistä. Silkkipaperista ja askartelubetonista joulupöytään hajusteettomia kukkasia.
Metallilangasta askarreltuja tuikkukippoja puun oksaan. Askartelubetonia ja timantteja kynttiläasetelmaan. Suitsukkeiden ihmeelliseen tuoksujen maailmaan. Jouluaskartelua askartelubetonista ja isoista kävyistä. Silkkipaperista ja askartelubetonista joulupöytään hajusteettomia kukkasia.

Tuunaaminen

 1. Näin teet irrotettavat muhkurusetit rantasandaaleihin
 2. Diy projektina vanha sivupöytä ja jakkara
 3. Soodamaalaus on ihanan helppoa ja niin koukuttavaa!
Rantasandaalien muhkurusetit. Vanha sivupöytä ja jakkara muodonmuutoksessa. Soodamaalausprojekteissa jouluisia asetelmia.
Rantasandaalien muhkurusetit. Vanha sivupöytä ja jakkara muodonmuutoksessa. Soodamaalausprojekteissa jouluisia asetelmia.

Sisustaminen

 1. Muutoskohteena vierashuone vanhassa omakotitalossa (päivitetty artikkeli)
Vierashuoneen muutosprojekti. Artikkelista löytyy myös koko yläkerran huoneiston
Vierashuoneen muutosprojekti. Artikkelista löytyy myös koko yläkerran huoneiston kuvina.

Uusia käsityötekniikoita, materiaaleja, ajatuksia ja toiveita

Käsityötekniikoita ja materiaaleja

Vuonna 2023 sain oppia uusia käsityötekniikoita ja tutustua uusiin käsityömateriaaleihin:

 • shiborivärjäystä reaktiiviväreillä
 • ohutpeltityöt (vanhasta peltirasiasta korvakoruja)
 • hiuksista koruja
 • kylmätaonta
 • aurinkovärjäys
 • gesso pohjustusaineena
 • lyijykynien kovuuksien kirjo ja piirtäminen niillä, Croquis, Monotypia, Frottqage, varjopiirtäminen
 • paperin ekoprinttaus
 • slime
 • värttinäkehrääminen
 • koruketjun tekeminen
 • vaijerikorut
 • rakupoltto
 • kankaanpainanta
 • sablonimaalaus
 • soodamaalaus

Ajatuksia ja toiveita…

Paljon vuoteeni mahtui, vaikka osa töistäni ei päätynytkään julkaistavaksi. Haaveissani oli päästä joustavien kankaiden pariin ja olisin halunnut opetella jumppatrikoiden ompelua, mutta siihen en yltänyt. Siirränpä siis tämän tavoitteen tälle kuluvalle vuodelle, samoin kuin niiden paperikoristeiden opettelunkin, mikä on ollut jo muutaman vuoden unelmissani.

Kuluvan vuoden 2024 suurin tavoiteeni on kumminkin saada artesaaniopintoni valmiiksi ja valmistua ammattiin. Artesaaniopinnot koen liikkuvan suurimmaksi osaksi omalla mukavuusalueellani enkä koe niitä raskaiksi. Silti ne ovat työläitä, koska en halua suorittaa tutkintoa vain nimikkeen vuoksi vaan haluan oppia lisää ja vahvistaa heikkouksiani. Tämän vuoksi olen joutunut ensimmäistä kertaa laittamaan tauolle kevään 2024 ajaksi käsityötaiteiden perusopintoni. Niitä minulla on takana jo kuusi ihanaa vuotta, mutta koska keväällä pidän kädentaitotunteja itsekin, kaikkeen ei aikani tahdo riittää. Syksyllä on tarkoitus jatkaa näitä käsityötaiteen opintojani, ja lisätä kädentaito-ohjaajan tuntejani. Aion valmistua artesaaniksi kesällä 2024, ja ensi syksynä nämä artesaaniopintoni ovat sitten jo ohi, ja muut asiat saavat täyttää aikani.

Valokuvausharrastukseni jatkuu edelleenkin kevätkauden ja olen unelmoinut kuvaavani enemmän kuin mitä viime syksyllä ennätin. Kevään valokuvauskurssi jatkuu ilokseni ja samalla olen aloittanut tuotekuvauksen verkkokurssin. Unelmoin myös siitä, että kehittyisin valokuvauksen sarallakin, ehkä pienin askelin, mutta kumminkin edeten ja eteenpäin tässä kaiken arjen rinnalla.

Taitoliitto pyysi minulta myös kuluvana vuonna 2023 vieraskynäpostausta, jossa avasin tunnelmiani Vuoden Käsityöharrastaja 2022 tiimoilta. Artikkeli on julkaistu Taitoliiton sivuilla Käsityön mahdollisuuksia ja jatkuvaa osaamisen kehittämistä.

Aion kirjoitella ja julkaista täällä oman blogini puolella edelleenkin näitä käsityöaiheisia artikkeleitani tänä kuluvana vuonna 2024. Tuntuu ihan tosi superkivalta, kun olet seurannut minua ja julkaisujani, ja näin jakanut tätä käsityön iloa kanssani! Lämpimät kiitokset siitä sinulle! Ilman seuraajia ei olisi tätä blogia, ja koen, että siinä tapauksessa olisin enemmän yksin käsitöitteni kanssa. Koska näitä artikkeleitani luetaan, jaksan niitä myös kirjoitella ja kuvailla töitäni tänne sinunkin iloksesi ja inspiraation lähteeksi. Käsityöt yhdistävät, jaettu ilo on aina sitä parasta iloa!

Kiitos vielä kerran menneestä vuodesta 2023! Tästä on hyvä jatkaa kohti vuotta 2024!

-Tuija-

Sinua saattaa myös kiinnostaa artikkelini Katsaus käsityövuoteeni 2022.

Kuva: tuijamaki.photography
Kuva: tuijamaki.photography