Kauluspaidasta tuunaamalla iloinen naisten pusero

Miesten kauluspaidasta saa tuunattua naisten iloisen puseron pienellä vaivalla ja ripauksella iloista mieltä. Tähän omaan tuunattuun puserooni tarvittiin kirpparireissu, jolla bongasin 4 euron vihreäruudullisen Petrifunin laadukkaan kierrätyskauluspaidan (wash, hang and wear) sekä kankaan paloja kaappieni kätköistä. Tätä tuunaustyötä oli todella hauska suunnitella ja sen toteutuskin oli helppoa, lopputuloskesta tulikin niin tyystin erilainen pusero, jollaista minulta ei kaapistani ole vielä löytynytkään tähän mennessä.

Kauluspaidasta tuunaamalla iloinen naisten pusero.
Kauluspaidasta naisten persoonalliseksi puseroksi.

Miesten kauluspaidasta naisten puseroksi

Tämä miesten kauluspaita oli sen verran kapeampaa miesten mallia, että se istui päälläni hyvin. Siinä mielessä kauluspaidasta oli helppo tuunata itselleen istuva pusero, sillä kauluspaidalle ei tarvinnut tehdä muotoiluja. Ajatuksenani olikin vain muuntaa siitä naisellinen ja iloinen itseni näköinen naisten pusero.

Tuunattu miesten kauluspaita.
Tuunattu kauluspaita.

Mitä muutoksia tein tähän miesten kauluspuseroon?

Tämän kauluspuseron muutostyöt eivät olleet monimutkaisia, mutta niitä oli lopulta kyllä monta.

Tuunatun puseroni

  • etupuolen helmaosan rakensin kahdesta erilaisesta kankaasta
  • etuosaan tein kahdesta erilaisesta kankaasta paikkataskut
  • etuosan helman suoristin
  • takaosan helman tein kauluspaidan etuhelmasta
  • hihojen alaosat ompelin eri kankaasta pussihihoiksi
  • mansetit siirsin kauluspaidasta ja nyt ne toimivat puseron pussihihojen hihansuina
  • kaulukset verhoilin toisella kankaalla
Tuunattu kauluspaita näyttää nyt aivan erinäköiseltä kuin mitä se oli kirppiksellä.

Miten tein tämän?

Työohjeissa ei erikseen lue huolittelua ja silitystä. Kankaiksi kannattaa valita saman vahvuisia kankaita. Omassa puserossani on käytetty lakanakangasta, verhokangasta ja satunnaisia puuvillapohjaisia tilkkuja.

Leikkaaminen

  • Leikkaa istuvasta kauluspaidasta sen alaosa rintojen alapuolelta, hihat kyynärpäiden alta ja mansetit siten, että niihin jää pari senttiä puseron kangasta
  • Leikkaa alaosan etu- ja takakappaleet erilleen sivusaumoista.
Kauluspaita tuunattavana.
  • Leikkaa puseroon pussihihat siten, että kankaan korkeus on sama kuin kauluspaidasta poisleikattu hihan mitta. Käytä tässä kauluspaidan poisleikattua hihaa mittana (lisää pituutta, lyhennä, lisää saumavarat tarvittaessa, nämä riippuvat hihasi lopullisesta pituudesta).
  • Pussihihan leveys on kankaan leveydestä puolet eli 140 cm/2= 70 cm. Koko kankaan leveydestä saa siis kummatkin pussihihan osuudet.
  • Leikkaa kauluspaidan etuosan helmaa kaavana käyttäen kahdesta eri kankaasta uusi etuosa. Kankaiden alareuna on nyt suora. Käytä hyväksesi omien kankaidesi valmiita käännöksiä ja huolitteluja.
  • Leikkaa kaksi taskua. Oman puseroni taskujen valmiit mitat ovat 17 x 17 cm.

Ompeleminen

  • Ompele etuhelman kankaat yhteen (2 kangasta).
  • Ompele paikkataskut etuosaan paikoilleen.
  • Ompele etuhelman ja takahelman (=kauluspaidan alkuperäinen napillinen alaosa) sivusaumat yhteen.
  • Laita ylä- ja alaosan oikeat puolet vastakkain, nuppineuloita ja ompele yhteen.

Pussihihojen ja mansettien ompelu

Tämän tuunaamisen aikaa vievin osuus on mielestäni mansettien istutus puseron poimutettuun pussihihaan hihan suiksi. Siitä selviää kyllä hyvin, älä huolehdi.

Kauluspaidasta tuunaamalla iloinen naisten pusero. Valmiita vaatteita on helppo muuntaa  persoonallisiksi ja itsensä näköisiksi.
Älä huoli, ohjaan sinua! Hyvin pärjäät!
  • ompele pussihihan kangas ympyräksi (=yksi sauma)
  • ompele poimutuslangat kumpaankin reunaan kangasta. Poimuta aluksi vain toinen pää tasaisesti, toinen reuna poimutetaan myöhemmin sitten, kun pussihiha istutetaan paitaan kiinni.
  • kokeile mansetteja kumpi mansetti tulee vasempaan ja kumpi oikeaan hihaan. Avaa mansetti. Asettele mansetin ja pussihihan oikeat puolet vastakkain. Nuppineuloita siten, että mansetin napitus ja pussihihan sauma jäävät kohdikkain, näin kumpikin jäävät hihan alapuolelle.
  • mansetti yhtyy siten, että sen nappi- ja napinläpipuoli menevät päällekkäin. Nappipuoli jää tässä vaiheessa alle.
Kauluspaidan tuunaamista
Nuppineuloitetut kankaat valmiina saumuroitavaksi
  • ompele yhteen. Koska itse ompelin saumurilla, en uskaltanut ommella ihan mansetin alareunaa myöten. Siksi ompelin saumuroinnin jälkeen vielä ompelukoneella siisitisti ompeleen aivan mansetin alareunaa pitkin.
  • vedä nyt yläreunan poimulanka tasaiseksi poimutukseksi
Kauluspaidan mansetti ja pussilakanasta kangasta pussihihaksi
Pussihihan hihansuu on nyt valmis ja sen yläosa on poimutettu istutusta varten.
  • tee toinenkin pussihiha myös tähän työvaiheeseen asti
Tuunatun paitani hihat, työvaihe kesken
Pussihihat odottamassa istutusta puseron hihoihin, toisen hinan yläreuna on vielä poimuttamatta.

Nyt työläin osuus on takanapäin. Jatketaan vielä pussihihojen istutuksella puseron hihoihin, tämä onkin jo sujuvampi vaihe hihojen kanssa. Ja tämän jälkeen onkin sitten enää yksi työvaihe jäljellä. Mutta sitä ennen …

  • asettele pussihihan ja puseron hihan oikeat puolet vastakkain, pussihihan ja puseron hihan alasaumat kohdakkain, nuppineuloita ja ompele
  • tee samoin toisen hihan kanssa
Kauluspaidasta tuunaamalla iloinen naisten pusero. Valmiita vaatteita on helppo muuntaa  persoonallisiksi ja itsensä näköisiksi.
Valmis pusero edestä
Kauluspaidasta tuunaamalla iloinen naisten pusero. Valmiita vaatteita on helppo muuntaa  persoonallisiksi ja itsensä näköisiksi.
Takaa
Kauluspaidasta tuunaamalla iloinen naisten pusero. Valmiita vaatteita on helppo muuntaa  persoonallisiksi ja itsensä näköisiksi.
Päällä

Vielä kauluksen verhoilu ja sitten on valmista

Halusin kauluksessa toistuvan pussihihojen kankaan, joten päädyin ompelemaan yksinkertaisesti tämän uuden kankaan kauluksen päällysosan päälle. Siistin siitä saa parilla pienellä vinkillä.

Kauluksesta voi hyvin piirtää kaavan, mutta itse päädyin laiskuuteni vuoksi (vai tulikohan tästä työläämpi tapa sittenkin) seuraavanlaiseen ratkaisuun: aluksi työskentelin koko kankaalla siten, että kiinnitin nuppineuloilla sen reunan kauluksen päälle. Näin aloin ensin muotoilla kangasta kauluksen päälle ja matkan varrella sitten leikkasin kankaan sopivan kokoiseksi.

Yksityiskohtaisemmin:

  • käytin aluksi koko kangasta siten, että huolittelin kangasta yhden kauluksen reunan ja yhden pituuden verran
  • sen jälkeen taitoin ja silitin nämä kankaan huolitellut reunat kauluksen ulkoreunan ja toisen sivun mukaisesti
  • käänne kannattaa tehdä pari milliä kaulusta isommaksi, jotta se peittää kokonaan alleen varsinaisen kauluksen
  • leikkasin vasta tässä vaiheessa koko kankaan, ensin suurpiirteisesti ja sen jälkeen vielä tarkemmin lähelle kauluksen niskaosaa
Kauluspaidan tuunausta
  • tämän jälkeen huolittelin loput reunat (vaikkakin työ roikkui osaksi puserossa kiinni) ja nuppineuloitin koko kankaan loppuun asti kauluksen mukaisesti
  • kauluksen ompelin käsin käyräneulalla ja piilopistoin, lopuksi vielä silitys

Tästä samasta kierrätyspussilakanasta, josta tein tähän kierrätyspuserooni pussihihat, paikkataskun ja kauluksen verhoilun, olen myös aikaisemminkin tuunannut itselleni vaatteita. Täytyykin sanoa, että pussilakanoista riittää todella paljon kangasta erilaisiin ompelutöihin ja projekteihin. Näihin aikaisempiin töihini voit halutessasi tutustua näiden linkkien kautta

Tuunaaminen on innostavaa ja luovaa

Tämä miesten pusero oli helppo muuntaa oman näköisekseni juurikin sen vuoksi, että se alkujaankin istui päälläni hyvin eikä sitä tarvinnut alkaa modistaa.

Toinen itseäni näissä projekteissani hyvin paljon helpottava asia on se, että pidättäydyn aina oman värianalyysini mukaisissa sävyissä. Näin koko luomisprosessi helpottuu, sillä minun ei tarvitse enää tässä vaiheessa miettiä kankaiden sävyjen yhteensopivuutta, vaikka kankaita olisi kuinka monta erilaista.

Myös oikean sävyisiä kankaita löytyy kaapistani helposti, sillä olen tehnyt tämänkin työn jo etukäteen. Koen tästä syystä myös erilaisten kirjavien kankaiden käytön ongelmattomaksi ja siksi voinkin työskennellessäni olla miettimättä sen kummemmin kankaiden yhteen sointumista. Tällä tavoin pystyn vapautuneesti keskittymään luovuuteeni.

Juuri tällaiset projektit, joissa käytän eriprinttisiä ja jopa erivärisiäkin kankaita yhdessä, tuntuvatkin minusta hyvin innostavilta ja myös sellaisilta, missä pystyn luottamaan työn edetessä itseeni ja ennen kaikkea työni lopputulokseen.

Väreistä löydät enemmän Värit-kategorian alta. Tässä on myös linkki artikkeliini Kuinka valitsen värit tuunausprojektiini.

Ihanin tuunauksin kohti viikonloppua!

-Tuija-

Kauluspaidasta tuunaamalla iloinen naisten pusero. Valmiita vaatteita on helppo muuntaa  persoonallisiksi ja itsensä näköisiksi.