Kauniit jääkaappimagneetit voi tehdä tuoreista kasveista ja kristallihartsista pullonkorkkeihin tai vaikkapa pieniin konvehtivuokiin. Pieni onnea tuova neliapila, päivänkakkara, lehti tai osa kasvin kukintoa mahtuu mainiosti pieneen jääkaappimagneettiin. Kaunis kasvi muistuttaa jääkaapin ovessa talvellakin lämpimistä keskikesän päivistä. Kasvimagneetteja on helppo valmistaa sarjana, jolloin niistä jää ylimääräisiä vaikkapa pieniksi tuliaisiksi tai joululahjoiksi.
Jääkaappimagneetit valmistuvat helposti kasveista ja kristallihartsista
Idea kasviteemaisista jääkaappimagneeteista syntyi, kun olimme Houpin kanssa ostamassa koruosia kivijalkaliikkeessä. Tutkiessamme kaupan tarjontaa törmäsimme kristallihartsista tehtyihin kampoihin ja koruihin. Olin nähnyt netissä aikaisemmin kristallihartsin valua ja niistä valmistettuja koruja. Innostuneina ja sen enempää miettimättä ostimme välineet ja muotteja, ja aloimme ideoimaan mitä kaikkea kristallihartsista tekisimme.
Pakkauksessa oli ohjeet mukana. Hartsi sekoitetaan kovetteeseen suhteessa 2:1 ja sekoitetaan 3 min. Sen jälkeen se on valmista viskoosia kristallihartsia, joka kaadetaan haluamaasi valuastiaan, jonka pohjalla on valettava esine. Kuulostaa helpolta ja kyllä se sitä olikin.
Kristallinkirkkaiden valukappaleiden valmistamiseen tarvitset:
- Glorexin kristallihartsipakkaus (hartsi, kovetin, mittakippo, kertakäyttöhanskat ja ohjeet)
- tikkuja, kertakäyttölusikka
- astia ainesosien sekoittamiseen
- pullonkorkkeja ja konvehtivuokia
- kasvinosia
- sanomalehteä pöydän suojaksi
- suojalasit
- valmiita magneettitarrapaloja
Päätimme, että ensimmäinen tutustumiskertamme kristalliharsilla valuun oli kokeilua. Houppi halusi valaa kristallihartsisen kamman ja korvikset, minä kokeilin valmistaa korvikset. Koska hartsi ei sovi lasten käsiteltäväksi, minä mittasin ja sekoitin aineet keskenään ja Houppi sai valvottuna ja hanskat kädessä kaataa kristallihartsin valuastiaansa. Hyvin hän siinä onnistuikin.
Kokeiluistamme vain Houpin kampa onnistui. Korviksiin käytimme kasveja koristeiksi. Kaikki valut onnistuivat, mutta korviksistamme ei tullut kauniita. No, nämä olivatkin pelkkiä kokeiluja, joten jatkoimme tästä varsinaisiin valuihin.
Tässä kuva Houpin valmistamista kammoista ja niiden silikonimuotista.
Seuraavaksi keksimme valaa kasveja pullonkorkkeihin ja koska niistä tuli super-kivoja, valoimme niitä vielä pieniin konvehtivuokiinkin. Minua jäi mietityttämään saisiko kristallihartsin ja metallin läpi porattua reiän esim. pullonkorkkikorviksiin. Niistä voisi tullakin aivan ihanat…
Konvehtivuokiin voi valaa kristallihartsia sellaisenaan tai vuokien reunoja voi muotoilla, jolloin jääkaappimagneetin ilme muuttuu. Kokeilimme myös laittaa kahden vuoan pohjalle hopeista ja kultaista hilettä. Kaadoimme kristallihartsia hileiden päälle ja seuraavaksi laitoimme kasvinosan. Lopuksi kasvin päälle vielä kaadoimme uutta kristallihartsia pinnoitteeksi.
Hileisten kasvimagneettien tarkoituksena oli kokeilla saisiko niillä aikaiseksi jouluaiheisia jääkaappimagneetteja. Esim. tuijat ja valkokartiokuuset ovat vihreitä talvellakin, joten niistä saisi kivasti kasvimagneetteihin materiaalia myös talvella.
Kristallihartsista
- hartsi on syövyttävä aine, joten kannattaa käyttää kertakäyttöhanskoja ja suojalaseja
- roiskeet huuhdellaan runsaalla vedellä usean minuutin ajan
- voi aiheuttaa allergioita
- varastoinitlämpötila 15-25 astetta
- ei sovellu yli 2 cm kerroksiin, sillä alkaa kuumeta
- huolellinen hartsin ja kovettimen sekoitus (3 min vähint.)
- jos sekoituksessa tulee ilmakuplia, puhkaise ne pois neulalla
- 6 h kuluttua hartsi on pintakuiva
- täysin kovettunut kristallihartsi on 24-48 h kuluttua (riippuu ympäröivästä lämpötilasta ja valun paksuudesta)
- ei haise juurikaan (mielestäni ei ollenkaan)
- suojaa ympäristö askarrellessasi
- ei ole elintarviketurvallinen
- valuja voi tehdä osissa, 6 h kuluttua edelllisestä voi laittaa uuden valun päälle
- pienet epätarkkuudet (pykät, terävät kulmat…) voi hioa hienolla hiekkapaperilla
- silikonimuotit kannattaa putsata puhtaiksi ennen työskentelyä
- kauniita koruja kristallihartsista saa myös pinnoittamalla koristemateriaali valmiisiin korukehyksiin
- muovailtavilla silikoneilla voi myös itse valmistaa omat silikonimuotit, joihin voi valaa kristallihartsialla kasveja yms.
Ajatuksia kristallihartsikokeiluista
Materiaalina kristallihartsi oli minulle ihan uusi. Ihastuin sen helppouteen ja kristallinkirkkauteen sekä valutöissä että pinnoitteena. Materiaalina se varmasti jää osaksi askastelujani, sillä se on monikäyttöinen ja sitä voi hyvin yhdistellä muidenkin materiaalien kanssa. Kokeiluja oli helppo tehdä, sillä jääkaappimagneetit ovat pieniä ja jos kaikki valmiit askartelut ei miellytä, se ei yhtään harmita. Isotöisiä nämä eivät ole.
Ikävimpänä koin hartsiseoksen tahmeuden ja hartsin syövyttävän ominaisuuden. Sen kanssa täytyy siis olla varovainen. Lisäksi työskentelypisteessä täytyy etukäteen varautua myös välineiden pöydälle laskemiseen (mietittävä etukäteen), niiden riittävyyteen ja ympäristön huolelliseen suojaamiseen. Toki kun hartsiseokseen ja sen käsittelyyn tutustui paremmin, myös omat toimintatavat paranivat ja työskentelystä tuli sujuvampaa.
Kokeiltavaa kristallihartsin kanssa jää vielä joka tapauksessa paljon, sillä se soveltuu monen materiaalin mm. lasin, kiven, metallin, maalatun puun, polystyreenin, pahvin, valumateriaalin ja sementin kanssa hyvin yhteen. Jääkaappimagneetit olivatkin tässä kokeilussa vasta johdantoa kristallihartsin moniin mahdollisuuksiin askartelumateriaalina.
Tuija