Kaunis lantiohuivi on kevyt ompeluprojekti

Lantiohuivit maksavat kaupasta ostettuina yllättävänkin paljon, eikä valmistuotteiden valikoima välttämättä osu omien mieltymysten kanssa yhteen. Tässä kaksi hyvää syytä siihen miksi ompelin tanssitunneilla käytettävän lantiohuivin itse.

Kolmas seikka, joka toi tälle diy projektille lisäarvoa, oli se, että pienistä ylijäämäkankaista saa aina ommeltua jotain bonusta asuun. Tällä kertaa se mukava lisä tanssitunneille oli samasta lantiohuivin kankaasta ommeltu hiusdonitsi.

Kauniin lantiohuivin voi itsekin ommella.
Ompelin tyttärelleni Lindalle tanssitunteja varten lantiohuivin ja siihen sopivan hiusdonitsin
Diy lantiohuivista riittää kangasta hiusdonitseihin.
Hiusdonitsiin ei kulu paljon kangasta, joten sen saa näppärästi ommeltua lantiohuivin ylijäämäkankaasta

Kaunis lantiohuivi – mitä siihen tarvitaan?

Tämän lantiohuivin värimaailman määritteli Lindan tanssiasun väri. Ajatuksena oli se, että tanssitunneilla käytettävä treeniasu on yksivärinen ja lantiohuivi kirjava. Sitten vain lähdimme yhdessä alennusmyynneille katsastamaan kangasvalikoimia.

Lopulta löysimme aivan ihanan kankaan Eurokankaasta. Kangas on

  • 100 % polyesteriä
  • nimeltään Rose Lily -paljettikangas
  • leveydeltään 140 cm
  • kangasta ostimme lantiohuivin korkeuden verran eli 30 cm, mitassa on otettu huomioon päärmeet ja se , että valmiissa lantiohuivissa on lisäksi pitkät reunahapsut
  • 7-kymppinen ompelukoneen neula ja tavallista ompelulankaa
  • jos kankaan leveys ei sovi omille mitoille, kangasta tarvitaan lantiohuiviin enemmän ja se on leikattava pituussuunnassa. Tällöin kannattaa ottaa kirjavassa kankaassa huomioon sen kuvio, ettei se jää huiviin poikittain.
Lantiohuivi on helppo ja yksinkertainen ompeluprojekti.
30 cm paljettikangasta maksoi 20% alen jälkeen 7,47 euroa. Hapsunauhaa tähän lantiohuiviin kului 158 cm.

Samasta kaupasta emme löytäneet 20 cm pituista hapsunauhaa, itse asiassa hapsunauhan löytäminen kivijalkaliikkeestä oli yllättävän vaikeaa. Nettivalikoiman tarjonta on runsaampaa, mutta koska olimme lähteneet liikkeelle, halusimme ostaa kaikki tarvikkeet, sillä lantiohuivilla oli tarvetta tanssitunneille ja minulla sattui olemaan aikaa ommella se.

Päätimme, että hapsunauha voi olla punaista, harmaata, vaaleaa, mustaa, kaikki värit sopisivat, jos ne vain mätsäisivät kankaan sävyjen kanssa yhteen. Tiesimme tässä kohtaa, että joutuisimme joustamaan. Tosin, koska treeniasun värimaailma oli yhtenevä ja tumma, asusta poikkeavan väriset hapsut olisivat kyllä olleet melko raikkaat. Lähtöoletuksena oli kumminkin se, että jos jostain kivijalkaliikkeestä löytäisimme näin pitkää hapsunauhaa, nauhan värivalikoima saattaisi olla melko suppea, ehkäpä vain mustaa ja valkoista.

Lopulta Tampereelta löytyi kivijalkaliike, josta löytyi pitkää hapsunauhaa. Hyllyissä oli vain mustaa, joten päädyimme siis mustiin hapsuihin. Mustat hapsut näkyvät tanssin liikkeessä ihanasti, vaikka lantiohuivi on mustien treeniasujen päällä. Halutessasi voit käydä kurkkasemassa videopätkän Instagramista.

Hapsunauhoja on monenlaisia, mutta suosittelen ostamaan laadukaan nauhan. Laadukas hapsunauha on näyttävä, siisti, hapsut pysyvät kauniina kerrasta toiseen ja niiden liike on todella kaunista. Kaunista lantiohuivin kangasta ja treeniasun näyttävää kokonaisuutta ei kannata pilata huonolaatuisilla reunahapsuilla, sillä lopulta hapsut ovat ne, jotka katseet keräävät.

Hyvänlaatuinen hapsunauha kruunaa lantiohuivin
Hyvänlaatuinen hapsunauha kruunaa lantiohuivin
Kaunis lantiohuivi on kevyt ompeluprojekti

Näin ompelet lantiohuivin

Aluksi taitoin lantiohuivin paljettikankaan keskeltä kahtia, sen jälkeen leikkasin kankaan kolmion muotoon eli taitetun kankaan alareunan keskeltä yläkulmaan. Avattuna kangas on kolmio, jonka kaksi sivua ovat tasapitkät.

Kangasta ei tarvitse huolitella vaan riittää, että reuna taitetaan jokaiselta kolmelta reunalta kaksinkerroin ja nuppineuloitetaan taitteet paikoilleen. Reunataite on kapea. Tämän jälkeen reunataitteen voi ommella ompelukoneella, reunan voi ommella myös käsin.

Lopuksi hapsunauha ommellaan reunataitteen päälle kolmion kahdelle reunalle, ylin reuna, joka asetellaan vyötärölle, jää vapaaksi hapsuista.

Näin yksinkertaista ja helppoa kauniin lantiohuivin ompelu on. Koska kankaasta jäi ylijäämää, ompelin siitä vielä asuun lisäksi hiusdonitsin.

Ylijäämäkankaasta saa ommeltua asuun sopivan hiusdonitsin
Ylijäämäkankaasta saa ommeltua asuun sopivan hiusdonitsin
Ylijäämäkankaasta saa ommeltua asuun sopivan hiusdonitsin
Lantiohuivin kankaasta ommeltu hiusdonitsi sopii ihanasti asuun

Kangasta oli melko helppo ommella, sillä kolminkertaisena paljettikangas ei enää ollut ohut. Hieman tarkkuutta vaadittiin kyllä niissä kohdin, joissa paljetit osuivat ompelukoneen neulan alle. Tätä sattui muutamia kertoja, mutta hidastamalla ompeluvauhtia näissä kohdin vältyin ongelmilta. Työ on sen verran pieni, ettei ompelukoneeni tykännyt paljeteista huonoa.

Paljettikangas ei luistanut myöskään ommeltaessa, mikä tuntui mukavalta. Hapsunauhan ompelu kolmion kärkeen vaatii nauhan kevyttä syöttämistä, sillä nauha jättää helposti lantiohuivin kärkeen kireyttä ja näin kangas alkaa vetämään eikä laskeudu nätisti. Tässä kohtaa jouduin purkuhommiin ja vasta toisella ompelukerralla sain nauhan ommeltua tarpeeksi löysästi, jotta jäljestä tuli kaunista myös huivin kärkiosassa.

Kangas saattaa tuntua vähemmän ompelua harrastavalle haastavalta, mutta kannustan kokeilemaan näinkin ohuen ja paljeteilla koristellun kangasta työstämistä, voit näet yllättyä positiivisesti omista ompelijan kyvyistäsi. Oikean kokoisen ja terävän ompelukoneen neulan valinta on ohuissa kankaissa tärkeää. Ammattitaitoinen kangaskaupan myyjä vastaa myös mielellään kaikkiin kysymyksiin, joita mielessäsi pyörii, kannattaa siis kysyä ompeluneuvoja oman kankaasi kanssa työskentelyyn ja valita välineet sen mukaan.

Iloisia ompeluhetkiä, Tuija

Hyvänlaatuinen hapsunauha kruunaa lantiohuivin
Linda tanssin ilon pyörteissä

Jos koit tämän artikkelini hyödylliseksi, olisin iloinen, jos jakaisit sen eteenpäin, kiitos!