Lukuaika 4 min
Pieni mosaiikkitarjotin on juuri sopiva työ tutustua mosaiikkiin, jos aikaisempaa kokemusta ei mosaiikista ole, mutta kiinnostaisi kumminkin kokeilla sitä joskus. Törmäsin tähän ideaan, kun itselläni oli muutamia alpakkatarjottimia ja mietin mitähän niistä voisi tehdä. Kirjastoreissullani löysin Maria Kuparin Mosaiikkia! -kirjan, jossa oli tällainen tarjotin koristeltu mosaiikilla, joten tätä ideaa ajattelin sitten itsekin kokeilla.
Itse ihailen mosaiikkitöitä, sillä niissä on paljon yksityiskohtia ja usein niissä käytetään myös paljon värejä ja erilaisia pintoja, tämä tekee mosaiikista mielenkiintoisen. Tykkään myös itse tehdä kaikkea sellaista, joka rakentuu pala palalta, ja jossa saa käyttää omaa luovuuttaan ja mielikuvitustaan. Ja mukavaahan on myös se, kun saa oikein luvalla rikkoa astioita, tämäkin kuuluu mosaiikkiin!
Itse aloitin joskus mosaiikkiin tutustumiseni hyppäämällä suoraan syvään päähän. Ensimmäinen työni, josta mosaiikki-innostukseni alkoi, oli ulkona pidettävä puolipöytä, artikkelin pääset täältä. Tuo mosaiikkipöytä oli työnä monella lailla iso ja haastava, tosin koin sen itse oikeastaan vain hyvin mukaansatempaavana. Mosaiikkipöydän tein kurssilla, jossa sain siihen opettajalta apua. Työssä oli paljon huomioitavia asioita enkä olisi siitä kyllä selvinnyt ilman ohjausta ja kullanarvoisia neuvoja.
Uuden tekniikan haltuunotto kannattaakin aloittaa pienestä ja yksinkertaisesta projektista, joka valmistuu nopeasti ja pitää ilon ja mielenkiinnon hyvin yllä, sillä jos ensimmäinen työ tuntuu liian haastavalta, innostus saattaa loppua siihen. Tällainen aloittelijan mosaiikkityöksi hyvin sopiva kohde on juuri tällainen tarjotin, jollaisen voi tehdä kotona.
Mosaiikkitarjotin kierrätysmateriaaleista
Tällainen mosaiikkityö tehdään suoramenetelmällä eli kiinnitetään palat suoraan kohteeseen. Koska tarjottimen pohja on tasainen, siihen on helppo kiinnittää mosaiikkia. Tarjotinta voi käyttää vain sisätiloissa koristeena, sillä siinä ei ole vesieristystä. Oman mosaiikkitarjottimeni pinta ei ole ihan tasaisen suora, sillä sekä lautasen että vanhan lastenkorun palaset nousevat eri korkuisina työstä. Jos tarjottimesta haluaa tasaisen, kannattaa työhön valita tasapintaisia ja saman vahvuisia materiaaleja.
Tähän mosaiikkityöhön tarvitsin
- alpakkatarjottimen
- vanhoja lautasia
- korun osia
- mosaiikkisakset
- silikoniliimaa
- saumalaastia (värinä omassa työssäni Antrasiitti, ostettu rautakaupasta), vettä
- hengityssuojain, vahvat kumihanskat
- kulho, sekoitusväline, suoja-alusta
- superlonin pala, nukkaamaton puuvillariepu (esim. T-paidan pala)
Tee näin
- suunnittele mosaiikin värimaailma ja materiaalit
- kuvion voit tämän jälkeen suunnitella paperille tai näin pienessä työssä suoraan tarjottimelle samalla kun pienit paloja
- leikkaa lautaset palasiksi, voit myös aluksi pilkkoa lautaset muovipussissa ja kangaskassissa kevyesti vasaralla isompiin paloihin
- pilko ja muotoile palat sopiviksi mosaiikkisaksilla, muista käyttää suojalaseja ja hanskoja
- halutessasi voit rajata mosaiikkialueen esim. maalarinteipillä, jotta saumauslaasti ei sotke tarjotinta. Itse en tätä käyttänyt, sillä metallista lähti kuivunut saumausaine hyvin pelkällä rätin pyyhkäisyllä.
- liimaa palat tarjottimelle siten, että palojen väliin jää suurinpiirtein saman verran väliä, pyyhi ylimääräinen liima mosaiikin pinnasta pois. Älä nuukaile liiman kanssa.
- kun liima on kuivunut, aloita työn saumaaminen. Saumalaastia ei saa huuhtoa viemäriin, sillä se tukkii putkiston.
- sekoita astiassa saumalaastia pieneen vesimäärään, laasti näyttää muusimaiselta, kun se on valmista. Anna seisoa esim. 10 min (tarkista saumalaastin ohjeesta oikea tekeytymisaika).
- levitä runsaasti saumalaastia mosaiikin päälle kumilastalla ristikkäisin vedoin ja painamalla, jotta saumalaastia menee jokaiseen koloon, kaavi ylimääräinen laasti pois. Jos mosaiikki ei ole tasaista, käytä myös käsiäsi apuna. Älä pelästy, kun kaunis työsi on peittynyt liejukerroksen alle! Se kuuluu asiaan tässä vaiheessa.
- työ jatkuu: kostuta superlonin pala ja purista vesi pois, pyyhi ylimääräinen laasti pois, varo kumminkin kaivamasta laasti pois raoista ja saumasta. Jos laastia irtoaa, paikkaa se tässä kohtaa uudelleen. Superlonia voi huuhtoa välissä vedessä, mutta se pitää olla lähes kuiva ennen kuin jatkaa pyyhkimistä.
- anna kuivahtaa sen verran, että mosaiikin päälle jäänyt laasti näyttää utuiselta. Tähän kuluu yleensä n. 20 min. Kiillota mosaiikki rätillä. Mitä tarkemmin teet tämän, sitä kauniimpi on lopputulos.
- työ jätetään vielä kuivumaan vuorokaudeksi
- sitten vain jännittämään sitä hetkeä, kun saa ottaa oman ihanan mosaiikkitarjottimensa käyttöön!
Mosaiikin viehätys sisustuselementtinä
Mosaiikkityöt on monipuolisia sisustuselementtejä, jotka ovat kodissa sekä käytännöllisiä että visuaalisia yksityiskohtia. Mosaiikkitarjotinta voi käyttää olohuoneen sohvapöydällä, ja siihen voi laittaa koriste-esineitä, kynttilöitä tai pieniä kasveja. Tarjotin toimii myös keittiön tai ruokailutilan pöydällä maustetarjottimena, hedelmätarjottimena tai alustana kukkamaljakolle. Yöpöydälle sijoitettuna siihen voi laittaa koruja, kelloja tai pieniä esineitä. Se toimii samoin myös vessassa sekä eteisessä avain- tai postipaikkana. Kaunis mosaiikkitarjotin löytää helposti paikkansa kodissa, onhan se ihan itse pala palalta tehty!
Mosaiikkitarjotin sopii mielestäni erittäin hyvin varsinkin koristeellisempaan, bohoon tai vintage-tyyliiseen sisustukseen. Omaan sisustusmakuuni ja -tyyliini mosaiikki istuu täydellisesti.
Mosaiikin iloa syksyysi, Tuija
Minullapa sattuisi olemaan tuollainen tarjotin, eikun siis mietintämyssyyn tällainen keino tuunata se!
Kokeilepa, saa kyllä kauniin tarjottimen ja persoonallisen tehtyä.
Mosaikkityöt ovat kauniita. Kiitos hyvistä ohjeista.
Olen samaa mieltä, tykkään kanssa tosi paljon mosaiikista. Lisäksi mosaiikkia on myös tosi kiva tehdä.