Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna

Kierrätetty joulukuusi sai ideansa siitä, kun se ei suostunut pudottamaan neulasiaan. Siitä johtuen tämä sama kuusi on nyt siis jo kolmantena jouluna meidän joulukuusenamme. Kuusta ei ole kohdeltu mitenkään säästellen eikä erityisesti siinä mielessä, että se toimisi seuraavanakin jouluna joulukuusena. Joulun jälkeen se on saanut olla säiden ja luonnon armoilla metsän reunassa.

Vihreänä ja elinvoimaisena tämä kuusi oli viimeksi kaksi vuotta sitten, kun se silloin juuri kaadettuna päätyi meidän kotiimme joulukuuseksi. Mitä kuuselle sen jälkeen on tapahtunut? Vuosi sitten tuunasin siitä meille joulukuusen. Tämän tuunaustarinan voit lukea artikkelista Kierrätetty joulukuusi – toimiiko se?

Kysyin syksyllä teiltä lukijoiltani haluaisitteko nähdä tämän saman kuusen vielä kolmantena jouluna joulukuusenamme. Olin iloinen vastauksistanne ja siitä, että halusitte nähdä kuusen vielä uudelleen tuunattuna tänäkin jouluna. Se tuntui hyvältä myös siksi, että oli mukava huomata tämän kuusen myötä myös kuinka tärkeä asia monelle kierrätys on.

On kyllä myönnettävä, että olisin tuunannut kuusen joka tapauksessa ja siinä tapauksessa olisin jättänyt tämän postauksen tekemättä. Syyn kerron lopussa. Toki varmasti ajatus siitä mitä tuosta risukasasta saa vielä aikaiseksi on tuntunut hauskalta. Tai siis saako siitä edes mitään, olin itsekin utelias.

Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna kuusenamme

Idea kuusen koristelusta syntyi jossain vaiheessa alkutalvea, mutta myönnän, että aina omat oivallukset eivät ihan toimi sellaisenaan käytännössä. Niin nytkin kävi. Lopulta kumminkin olin tyytyväinen ja tällainen siitä tuli.

Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna
Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna.
Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna
Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna
Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna. Kristallit ovat fb-roskalavaryhmälöytöjä.

Näin tuunasin kuusen toistamiseen

Kaksi vuotta taivasalla viettänyt joulukuusi näytti tältä, kun kannoin sen sisälle. Se oli päällisin puolin suurin piirtein samanlainen kuin edellisenä vuonna. Ihana linnunpesä oli pettymyksekseni kumminkin kadonnut jonnekin.

Kuusen kunto ei kumminkaan ollut enää entisensä. Kuusi ei tahtonut pysyä suorassa ja syy siihen oli kuusen tyven alkanut lahoaminen. Tuin tyveä ja ilokseni kuusi pysyi terhakasti pystyssä.

Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna. Kuusi kannettu sisälle. Odottaa tarkistusta ja tuunausta.

Kuusi on siis pystyyn kuollut jo aikoja sitten. Edellisvuotinen spraymaalikin oli kulhtanut. Jotta kuusesta tulisi freesimpi, käsittelin sitä kahdella pullolla lumispraytä, tekolumella ja kimallehileellä. Ilme kohenikin mukavasti ja pääsin aloittamaan itse koristelun.

Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna

Kristalleja, paljon kiristalleja…

Kuusen koristeina on todella paljon kristalleja. Tyttäreni oli tehnyt ihan loistolöydön fb-roskalavaryhmästä. Hän sai ilmaiseksi yhden vanhan kattovalaisimen kaikki kristallit! Hän ei itse niitä tarvinnut, mutta toimi ripeästi ja siksi minulla on nyt paaaaaaljon kristalleja. Arvaapa vaan kuinka onnelliseksi tulin!

Kristallit odottivat kassissa kokonaisen vuoden ja nyt ne sitten löysivät paikkansa ja koristavat joulukuustamme.

Roskalavalöytöinä vanhan kristallikruunun kristallit.

Kristallit eivät toimineet sellaisenaan

Kristallit ja lumispray jättivät pettymyksekseni kuusen aneemiseksi. Ne olisivat toimineet kenties yksinkertaisuudellaan vihreässä tuoreessa kuusessa, mutta jotain tämä kierrätyskuusi kaipasi vielä lisää.

Kristallikoristelun jälkeen kokeilin pieniä joulukuusenvaloja ja ne tuntuivatkin sopivan kuuseen. Laitoin vielä kuusen jalan alle pitsisen verhon rennosti kasalle ja lisäsin kahdesta pehmeästä tyllikankaasta kasatun rusetin latvatähdeksi.

Silti jotain tuntui edelleenkin puuttuvan. Mietin ja pyörittelin erilaisia askartelutarvikkeita ja koristeita käsissäni ja kokeilin niitä kuusen oksille. Lopulta pienet punatulkut tuntuivat sopivilta. Ne toivat punaista joulun väriä. Ei liikaa, mutta sen verran, että risukasan herkkä kauneus tuli nyt esille.

Jotain omalaatuista ja hempeää tästä kierrätyskuusesta kyllä huokuu.

Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna
Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna

Erilainen joulukuusi

Tämän joulun huoleton joulukuusemme on varmasti erilainen kuin useimmissa suomalaisissa kodeissa. Perheemme on ottanut kierrätyskuusen jälleen kerran ilolla vastaan. Onhan se jo vanha tuttu kodissamme.

Luonnon suojeleminen on tärkeää, sillä onhan sen hyvinvointi meille kaikille kallisarvoinen lahja. Tuntuu mukavalta, kun nyt Suomeenkin on rantautunut mahdollisuus vuokrata joulukuusia. Kuusi tuodaan ruukussa asiakkaan kotiin ja joulun jälkeen istutetaan maahan takaisin. Olen myös hurjan iloinen meidän omasta joulukuusestamme, sillä kierrättämällä vanhaa kuusta olemme säästäneet kahden kuusen hakkuun. Se ei ole paljoa, mutta silti se on paljon.

Tästä meidän kierrätyskuusesta ei enää ensi vuonna ole meidän joulukuuseksemme, sillä se on jo alkanut lahota. Se on kumminkin hoitanut tehtävänsä erittäin hyvin. Kiitos, kuusi, sinulle siitä! Olen myös iloinen, kun se ei halunnut pudottaa neulasiaan. Se sai minut ajattelemaan.

Lämmintä ja rauhallista joulun odotusta toivotellen, Tuija

Kierrätetty joulukuusi jo kolmantena jouluna

Mitä mieltä olet kierrätyskuusestamme tänä vuonna? Kommentoi vapaasti!

Jos koit artikkelin hyödylliseksi tai se sai vain sinut iloiseksi, tekisit puolestasi minut iloiseksi, jos jaat sitä somessa. Kiitos siitä.