Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti hurmaaviksi lahjoiksi

Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi? Itselleni on kertynyt ajan saatossa saippuan jämiä pieni kipollinen. Mietin mitä niistä voisi tehdä, sillä niitä oli hiukan hankala enää käyttää ja poiskaan en halunnut niitä heittää.

Kun kippooni ei enää lisää jämäsaippuoita mahtunut, täytyi alkaa keskittyä pulmaani. Muistin erään liikkeen Tallinnan vanhassa kaupungissa. Siellä myytiin narusaippuoita, jotka roikkuivat naruistaan kauniisti esillä. Etsin ohjeita näihin saippuapalloihin ja tällä tavoin löysin viimein ratkaisun saippuajämieni kierrätykseen.

Kerron tässä artikkelissani sinulle kuinka valmistin ihastuttavia kuusenkerkkänarusaippuoita, jotka roikkuvat juuttinarun päässä. Narusaippuat koristelin viime kesänä keräämilläni villiruusun terälehdillä. Olisiko tässä myös ihastuttava lahjaidea vaikkapa kevään lahjaksi tarhan tädille, sillä näitä saippuoita voi todellakin tehdä yhdessä lapsen kanssa – ilman lipeäpelkoa.

Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi.

Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi

Valmistan itse perheellemme ja AirBnb-majoittujillemme saippuat ja palashampoot. Paras ja tykätyin saippuareseptini on itse kehittelemäni kuusenkerkkäsaippua. Se on lempeä ja hellii ihanasti ihoa ja onhan tämä kuusenkerkkä ihan kotimainen raaka-aine omasta luonnostamme.

Kuusenkerkkiä pääseekin jälleen pian poimimaan (maanomistajan luvalla) joko syötäväksi tai hauteeksi tälle mainiolle kuusenkerkkäsaippualle. Jämäsaippuoiksi tähän roikkuvaan pallosaippuaan käy toki muutkin saippuan palat.

Täältä pääset lukemaan artikkelin ja saat ohjeen kuusenkerkkäsaippuaan: Ainutlaatuinen kuusenkerkkäsaippua hellii ihoasi.

Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi. Kuusenkerkkäsaippuan jämistä uudelleen saippuaksi.

Mitä tarvitaan yhteen narusaippuaan

 • kypsää saippuaa 100-300g (riippuu kuinka ison saippuasta haluat, omani painaa 100g)
 • 40 cm juuttinarua
 • raastimen
 • leikkuulaudan
 • vettä
Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi

Miten narusaippua tehdään

 • Raasta kuivat ja kypsät saippuan jämäpalat
 • Leikkaa juuttinarusta 40 cm pätkä
Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi
 • Solmi juuttinarun päähän solmu ja purista saippuaraastetta solmun yläpuolelle.
 • Kastele sormenpäitäsi vedessä, jotta saat saippuan paremmin tiiviiksi palloksi ja pysymään koossa.
 • Jatka kunnes saippuapallo on sopivan kokoinen.
Narusaippuan työvaiheita.
Narusaippuaa saippuan jämistä. Lapsillekin sopivaa puuhaa ilman lipeäpelkoa.
 • Koristele valmis narusaippua halutessasi kuivatuilla villiyrteillä tai villiruusun terälehdillä. Nämä voit jättää poiskin, jos saippuasi ei niitä kaipaa.
Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi

Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi
 • Kuivata narusaippua lämpimässä ja kuivassa paikassa pari viikkoa.
 • Oma narusaippuasi on nyt valmis käyttöön tai pakattavaksi lahjaksi. Eikö olekin nopea ja helppo tapa saada saippuoiden jämäpalat käyttöön!
Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi
 • Narusaippuat ennättävät hyvinkin kuivua ennen niiden antamista kevätjuhlissa tarhan tädeille/sedille (vain kovat ja koossa pysyvävät narusaippuat ovat valmiita käytettäväksi). Nyt on siis sopiva hetki niiden valmistamiseen.
 • Sellofaaniin kääriminen on yksi helppo ja kaunis tapa saada lahjapaketista kaunis.
 • Narusaippuan juuttinarusta saa sopivan narun myös sellofaanin sulkemiseen.
 • Pakettikortiksi sopii mainiosti puukiekko (olen tehnyt näistä puukiekoista myös pellavatakkiini ihania nappeja) ja koristeeksi kylkeen vaikkapa kuusenkerkkiä (niitä saa jo kevätjuhla-aikaan).
 • Kirjoitin omaan puukiekkoon Itse tehty saippua, jotta saajan ei tarvitse ihmetellä lahjaansa. Kiekon toiselle puolelle on piirretty sydän ja Houpin oma nimikijoitus.
Itse tehty saippua saippuan jämistä.
Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi

Lisää lahjavinkkejä Helppo ja kaunis lahja lapselta opettajalle -artikkelissa.

Jämäsaippuat on hyvä kierrättää ja valmistaa niistä uutta saippuaa

Narusaippuassa yhdistyy kierrättäminen ja kenties myös kaunis lahja. Se on nopea valmistaa ja tätä oikeaa saippuaa voi valmistaa yhdessä lapsen kanssa, sillä lipeää ei tässä tarvitse käsitellä.

Itse en heti ymmärtänyt kuinka narusaippuaa oikein käytetään. Sijoitin sen luonnollisesti saippua-astiaan, mutta mietin mitä virkaa silloin tuolla narulla oikein on. Seuraavaksi ajattelin ripustaa juuri käytetyn narusaippuan kuivumaan sen narusta, mutta mihin? Pyyhekoukkuun? Silloin seinä sottaantuisi ikävästi.

Lopulta älysin, että narusaippuan paikka on todellakin lavuaarissa. Se laitetaan roikkumaan hanasta, käytetään siinä paikallaan roikkuen ja samalla se ilmavasti kuivuu seuraavaan käyttöön asti. Ja siinä se on kätevästi odottamassa uutta käsienpesua. Onpa kaikin puolin näppärä uusiosaippuaksi tämä narusaippua.

Kuinka jämäsaippuat muuttuvat helposti vaikkapa hurmaaviksi lahjoiksi

Ulkona touhutessani kävi vielä mielessä, että narusaippua olisi myös hyvä ratkaisu likaisille ulkotyöpäiville. Kokeilin ja laitoin narusaippuan roikkumaan ulkovesipisteeseen, jolloin saippua oli helposti käytettävissä. Kun ulkotyöt olivat ohi, sisälle pääsi puhtain käsin ja puhtaan saippuan kanssa.

Narusaippua auttaa ulkotöiden jälkeen käsien pesussa.

Toivottelen täältä saippuapajaltani oikein ihanaa ja ilmapallorunsasta vappua! Ja kommentoi vaan vapaasti tätä kuusenkerkkänarusaippuaani, saa laittaa mielipiteitä tulemaan 🙂

Tuija

DIY narusaippua vappupallona :)
Värikäs vappupalloni 🙂